prokurore

notre-dame-1.jpg
G. P.23:42 | 26/06/2019

Në Paris janë publikuar të mërkurën rezultatet e hetimeve paraprake mbi zjarrin që përfshiu katedralen Notre Dame. Sipas prokurorëve që kanë kryer hetimet, shkak janë bërë një defekt në sistemin elektrik ose një cigare.

Një defekt elektrik ose një cigare e fikur keq mund të kenë qenë shkaqet e rënies së zjarrit që dogji një pjesë të katedrales Notre Dame, në Paris. Lajmin e bënë të ditur autoritetet franceze që kanë hetuar zjarrin që përfshiu objektin e kultit në muajin prill.

Prokurorët parizienë deklaruan se, teksa po hetojnë edhe mundësinë e neglizhencës, aktualisht nuk kanë arsye të besojnë se zjarri është vënë qëllimisht. Zjarri që përfshiu katedralen mesjetare më 15 Prill shkatërroi çatinë e saj, rrëzoi shtizën dhe rrezikoi të shembte kullat e kambanave përpara se të ndërhynin zjarrfikësit për ta shuar.

“Shkaqet e sakta nuk janë zbuluar ende, por për momentin nuk ka të dhëna për një zjarr me origjinë të qëllimshme”, thuhet në një deklaratë të zyrës së prokurorit të Parisit, Remi Heitz.

Megjithatë, në dokument nënvizohet se asgjë nuk është përjashtuar nga hetimi, që pas fazës paraprake do t’i kalojë tre prokurorëve të tjerë me kompetenca më të fuqishme për të çuar përpara procesin.

Presidenti francez, Emmanuel Macron ka vendosur si objektiv rindërtimin brenda 5 vitesh të Notre Dame, një objekt që daton që prej shekullit të 12-të dhe është një ndër ndërtesat ikonë të Europës./ABC News Albania 24/7

arben-rakipi.jpg
G. P.21:08 | 17/05/2019

Ish-Prokurori i Përgjithshëm, Arben Rakipi, ishte i ftuar këtë të premte në emisionin “Provokacija” nga Mustafa Nano. Si një ndër autorët e kësaj reforme, Rakipi ka treguar se disa gjëra nuk kanë shkuar ashtu siç i kishte menduar në fillim.

Sipas tij, gjyqtarët e organeve të Vettingut po kufizojnë trajtimin e këtij fenomeni në elementë të thjeshtë aritmetikë, pra duke u bazuar vetëm në faktorë ekonomikë. Rakipi nënvizoi se për shkak të mungesës së eksperiencës tek anëtarët e organeve të Vettingut po çohet në fshirjen ose mohimin total të kontributeve të gjyqtarëve.

“Si çdo proces shumë gjëra varen nga individët, eksperienca e të cilëve është deçizive në trajtimin me sukses të një procesi të tillë. Nuk kisha menduar asnjëherë që këta individë, me ato eksperienca që kanë do ta kufizonin trajtimin e këtij fenomeni, ose këtij fenomeni me elementë të thjeshtë aritmetikë të parëndësishëm, anësorë dhe të mos merreshin me thelbin e gjësë. Ka një mospërputhje të dukshme ndërmjet elementëve ekonomikë në trajtimin e pasurisë së një gjyqtari, burimeve nga vjen kjo pasuri, besueshmërisë ose jo të informacioneve që jepet nga institucionet e deritanishme siç është ILDKP-ja dhe në raport me to kontributi që gjyqtari ose prokurori ka dhënë. Them se po shoh dita-ditës që mungesa e eksperiencës në mënyrën si po trajtohet kjo gjë po çon në fshirjen ose mohimin total të kontributit që gjyqtarët kanë dhënë. Me të mirat dhe të këqijat e këtij vendi, gjyqtarët e vendit kanë përballuar volume, ballafaqime me eksponentë të krimit dhe për rrjedhojë nuk mund të thuash me një të rënë të lapsit meqenëse llogaritë nuk po dalin 100% mund të largoj nga detyra”, u shpreh Rakipi.

Sipas ish-kryeprokurorit në procesin e Vettingut duhet kuptuar shkaku pse gjyqtari gabon.

“Ajo që ngec në arsyetimet të paktën të deritanishme është që mungesa e besueshmërisë te kontributi që ka dhënë gjyqtari mosidentifikimi i arsyeve pse ai gabon, ka bërë që të prevalojë elementi ekonomik. Pra nëse një gjyqtar përpara fillimit të aktivitetit të tij, kur ka qenë student ka siguruar disa të ardhura kur ka qenë emigrant dhe këto të ardhura nuk mund t’i justifikojë për arsye qoftë edhe të kalimit të kohës, të pamundësisë se ka qenë në një shtet tjetër, ose ndoshta mendon se kjo kohë nuk përfshihet në aktivitetin tim si gjyqtar atëherë këtij i thuhet automatikisht që pasuria jote është e pajustifikuar. Në fakt ai ka punuar atje. Mund të japë të dhëna të përgjithshme që ka punuar, por nuk është në gjendje që të vërtetojë në mënyrë të saktë, kohën kur dhe sa ka punuar. Nëse në këtë proces nuk kuptohet shkaku pse gjyqtari gabon atëherë rezultati do të dalë i gabuar”, tha ai./abcnews.al

klp.jpg
nev ila18:01 | 15/04/2019

Këshilli i Lartë i Prokurorisë nuk ka pranuar që të marrë pjesë në mbledhje anëtari më i ri Vatë Staka, pasi ligji thotë se  anëtari i ri merr pjesë në mbledhjet e Këshillit pas përfundimit të afatit të ankimimit prej 5 ditësh. KLP ka caktuar me afat 3 mujor, drejtuesit e rinj të prokurorive, pas shkarkimit nga KPK të udhëheqësve të mëparshëm.

Këshilli i Lartë i Prokurorisë në mbledhjen e kësaj të Hëne nuk ka pranuar që ta marrë pjesë anëtari më i ri, Vatë Staka i cili u zgjodh më 11 prill nga asambleja e prokurorëve.  Sipas nenin 116 ligjit 115/2016, anëtari i ri merr pjesë në mbledhjet e Këshillit pas përfundimit të afatit të ankimimit prej 5 ditësh.

Këshilli i Lartë i Prokurorisë miratoi raportin për analizën e aftësive profesionale të prokurorëve, një pjesë e të cilëve janë kandidatë për SPAK dhe do të kenë përparësi në procesin e vetingut. Prokurorët që janë vlerësuar në kuadër të rivlerësimit kalimtar janë:

Manjola Kajani

Ened Nakuçi

Eugen Beci

Njazi Seferi

Doloreza Musabelliu

Blerim Tominaj

Elisabeta Imeraj

Olsian Çela

Përparim Kulluri

Vladimir Mara

Anëtarët e Këshillit të Lartë të Prokurorisë kanë vendosur me shumicë votash, caktimin e përkohshëm me afat 3 mujor drejtuesit e prokurorive, pas shkarkimit nga KPK të drejtuesve të mëparshëm.  Sali Hasa caktohet drejtues në Prokurorinë e Sarandës, Ludovik Doda në Prokurorinë  e Apelit Durres.

KLP caktoi Isa Jatën, si drejtues e Prokurorisë së Apelit për Krime të Rënda dhe  Aferdita Ndoin në Prokurorinë e Apelit Durrës.

Këshilli ka vendosur që të rikthejë në sistemin e prokurorisë  Leonard Filopati për shkak të mbarimit të afatit të komandimit në Ministrinë e Drejtësisë.  Filopati dhe Bledar Valikaj do të jenë prokuror pranë Prokurorisë së Shkallës së Parë Tiranë.

Në fund të mbledhjes anëtarët e KLP kanë miratuar rregulloren “Për kriteret dhe procedurën e caktimit të përkohshëm në detyrë”./abcnews.al

PROKURORIA.mpg_snapshot_00.12-1280x720.jpg
ent ela10:50 | 27/03/2019

Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme Arta Marku ka përdorur gjuhë të hekurt me prokurorët. Gjatë analizës vjetore, Marku kërkoi që të zhvillohen siç duhet hetimet dhe të mos zvarriten proceset. E para e Prokurorisë u kërkoi prokurorëve që të ruajnë sekretin hetimor dhe të mbajnë larg median.

Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme Arta Marku ka bërë për ujë të ftohtë prokurorët e Prokurorive të Tiranës dhe Krimeve të Rënda. E pranishme gjatë analizës vjetore Marku u drejtua me gjuhë të ashpër prokurorëve, ku kërkoi që të zhvillojnë hetimet si duhet dhe të mos kemi zvarritje të proceseve.

Marku u tha prokurorëve se do të mbani përgjegjësi për çdo hetim që keni kryer.  Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme i mëshoi faktit që prokurorët duhet që të qëndrojnë larg medias.

Në analizën vjetore që u zhvillua tek krimet e Rënda Arta Marku ishte e  shoqëruar nga nën kryetari i KLP Alfred Balla dhe disa anëtarë të tjerë.  Marku vuri theksin se 2018 ka qenë një vit i vështirë pune, por nuk harroi të ‘shigjetonte’ disa prokurorë që sipas saj nuk kanë qenë në lartësinë e detyrës. Prokurorët kanë keqpërdorur detyrën e funksionit të ndjekjes penale dhe nuk kanë ruajtur sekretin hetimore.

Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme u kërkoi prokurorëve të Krimeve të Rënda që të hetojnë sa më shpejt çështjet që kanë trazuar jetën dhe kanë tronditur kryeqytetin. Prokurorët duhet që të fokusohen tek puna dhe të mbajnë sa më larg median nga hetimi pasi gazetarët nuk janë pjesë e hetimeve. në përfundim të fjalës së Arta Marku nuk harroi që tu kujtonte prokurorëve që janë përpara procesit të vetingut./abcnews.al

15708219_354.jpg
ent ela09:30 | 20/03/2019

Gjykata Kushtetuese e Bavarisë ka konfirmuar ligjshmërinë e ndalimit nga Bavaria që gjykatëset e prokuroret të mbajnë shami koke. Ajo bëri të ditur më tej se prania e kryqeve në sallat e gjyqit është një çështje tjetër.

Gjykata Kushtetuese e Bavarisë e hodhi poshtë të hënën apelin e komunitetit fetar islamik, për ta tërhequr ndalimin e mbajtjes së shamisë së kokës nga gjykatëset dhe prokuroret. Kjo u bë me argumentin se ata janë të detyruar që të jenë neutralë në çështjet e fesë dhe të ideologjisë. Gjykata shprehu opinionin që ndalimi, i cili gjithashtu i ndalon zyrtarët të mbajnë simbole fetare si kryqet ose kipën, gjatë seancave gjyqësore, nuk drejtohet kundër ligjeve të lirisë dhe barazisë fetare.

Debati për kryqin

Grupi islamik pati argumentuar se ndalimi i shkel të dyja ligjet, meqenëse simboli i krishterë i kryqit qëndron i varur në sallat bavareze të gjykatave. Këtë argument gjykata nuk e pranoi. Ajo iu përmbajt qëndrimit se prania e kryqeve është një çështje tjetër, meqenëse për të vendos administrata e gjykatave dhe ajo nuk hedh dyshim për neutralitetin e gjykatësve dhe prokurorëve si individë. Gjykata shpalli më tej se ndalimi nuk i diskriminon gratë, sepse janë të ndaluara edhe objekte të tjera me përmbajtje fetare, të cilat i mbajnë burrat.

Debat i gjatë

Çështja e mbajtjes së shamive të kokës nga gratë myslimane, veçanërisht nga nëpunësit civilë, ka qenë objekt debati prej shumë vitesh në Gjermani. Në një kontribut tjetër në këtë debat, zëvendëskryetari i Grupit Parlamentar CDU/CSU në parlamentin gjerman, Carsten Linnemann përsëriti një thirrje të dëgjuar dendur kohët e fundit, për të ndaluar në të gjithë Gjermaninë shaminë e kokës për vajzat nën moshën 14 vjeç.

Vajzat duhet të kenë mundësinë që të rriten me të njëjtat liri si djemtë, i tha Lindeman së përditshmes Rheinische Post në një intervistë të publikuar të hënën. Lindemann ka qenë së fundi në grupin e redaktorëve të një antologjie me titull “Islami politik nuk bën pjesë në Gjermani” dhe është pjesë e një grupi që nxit politika më të ashpra integruese.

Plan i diskutueshëm 

Vitin e kaluar, qeveria e landit më të madh nga numri i popullsisë në Gjermani, Rini-Verior – Vestfali, i hapi rrugën një plani për të miratuar një ligj, i cili ndalon që vajzat nën moshën 14 vjeç të mbajnë shami koke në shkollë në fund të vitit 2019. Kritikë të shamisë së kokës e shohin atë si simbol të shtypjes së grave myslimane. Ajo mund të sinjalizojë më tej një afëri për besime më fundamentaliste. Të tjerë e shohin ndalimin e shamisë së kokës si ndërhyrje në të drejtat personale./DW

RUMANI-PROKURORET.mpg_snapshot_00.17-1280x637.jpg
ent ela19:44 | 22/02/2019

Prokurorë dhe gjyqtarë në Rumani i kanë dhënë jetë një proteste, të cilën kanë paralajmëruar se do ta përshkallëzojnë nëse qeveria nuk heq dorë nga ndërhyrjet në sistemin gjyqësor. Ndryshimet e hartuara nga ekzekutivi dobësojnë pozitën e prokurorëve sidomos në çështjet e korrupsionit në nivele të larta.

Prokurorët dhe gjyqtarët në Rumani u mblodhën të premten në një protestë të paprecedentë kundër ndryshimeve në sistemin gjyqësor të përgatitura nga qeveria. Më herët gjatë muajit, ekzekutivi rumun përdori një dekret të jashtëzakonshëm për të modifikuar legjislacionin për gjyqësorin, që mes të tjerash u heq prokurorëve një pjesë të kompetencave të tyre. Sidoqoftë, kjo është vetëm një pjesë e ndryshimeve që social-demokratët kanë bërë në sistemin e drejtësisë në dy vitet e fundit, duke nxitur protesta masive të qytetarëve. Në mbështetje të prokurorëve janë rreshtuar Komisioni Europian dhe Departamenti amerikan i Shtetit, që kanë deklaruar se ndryshimet kërcënojnë pavarësinë e gjyqësorit dhe sundimin e ligjit. “Këto ndryshime të papritura, të bëra përmes një dekreti të jashtëzakonshëm dhe pa konsultuar Këshillin e Lartë të Magjistraturës pengojnë prokurorët të kryejnë deri në fund detyrën e tyre”, thuhet në një deklaratë të prokurorëve të Bukureshtit. Në shenjë proteste prokurorët kanë paralajmëruar se nga dita e hënë do të bojkotojnë punën, duke bërë përjashtim vetëm për çështjet e rëndësisë së veçantë. Rumania rregullisht renditet ndër vendet më të korruptuara të BE-së dhe Brukseli e ka mbajtur sistemin e saj ligjor nën mbikëqyrje që kur vendi u bashkua me bllokun në vitin 2007. /abcnews.al

spak-1.jpg
G. P.09:42 | 22/02/2019

Dita e djeshme ka shënuar edhe mbylljen e aplikimeve për Strukturën e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, SPAK. Janë 27 prokurorë të cilët kanë aplikuar për t’u bërë pjesë e këtij këshilli, ku do të përzgjidhen vetëm 15 kandidatë.

Mes aplikantëve është edhe drejtuesja e Prokurorisë së Krimeve të Rënda, Donika Prela. Aplikimet kanë nisur më 6 Shkurt, ndërsa sikurse ka deklaruar pak ditë më parë kreu i Këshillit të Lartë të Prokurorisë Gent Ibrahimi, struktura e Posaçme Antikorrupsion mund të nisë së funksionuari brenda muajit Qershor.

Kriter kryesor për aplikimin e kandidatëve për SPAK ishte eksperienca mbi 10 vite pune si dhe mospasja e asnjë mase disiplinore në fuqi. Prokurorët e posaçëm emërohen nga Këshilli i Lartë i Prokurorisë, pasi janë filtruar nga Inspektoriati i Pasurisë dhe Autoriteti i Sigurisë Kombëtare, për një mandat nëntë vjeçar.

Deri tani mësohet se vetëm 5 prej kandidatëve e kanë kaluar procesin e Vettingut, ndërsa edhe kandidatët e tjerë duhet t’u nënshtrohen filtrave të Vettingut./abcnews.al

klp.jpg
G. P.14:21 | 11/12/2018

Një mbledhje e prokurorëve në të gjithë vendin ka nisur që mëngjesin e sotëm dhe po vijon ende për zgjedhjen e 6 anëtarëve prokurorë të Këshillit të Lartë të Prokurorisë. Ky është një nga institucionet e reja të sistemit tonë të drejtësisë, që pritet të krijohet pas Reformës në Drejtësi. Nga 11 anëtarët e këtij organizmi, 6 prokurorë përzgjidhen nga mbledhja e prokurorëve, ndërsa 5 anëtarë nga Shoqëria Civile janë përzgjedhur më herët nga Kuvendi i Shqipërisë.

Ndër 6 prokurorët që zgjidhen sot si anëtarë të KLP-së, ndër 10 kandidatë, një është nga Prokuroria e Përgjithshme, 2 nga Prokuroritë e Apelit dhe 3 të tjerë janë nga Prokuroritë e Shkalles së Parë. 293 prokurorë po votojnë ndërkaq për zgjedhjen e 6 anëtarëve të Këshillit të Lartë të Prokurorisë. Ngritja e këtij institucioni të rëndësishëm u parapri nga procesi i Vettingut të prokurorëve kandidatë për anëtarë të KLP-së./abcnews.al

paraaaa.png
G. P.23:26 | 22/10/2018

Autoritetet bullgare bastisën të hënën një dyqan printimesh ku prodhoheshin kartmonedha të falsifikuara. Gjatë operacionit u sekuestruan euro dhe dollarë të falsifikuar me vlerë mbi 14.3 milionë dollarë.

Forcat speciale të njësisë së anti-krimit të organizuar hynë në dyqanin që ndodhej në bazamentin e një hoteli në një lokalitet që shtrihet në detin e Zi dhe sekuestruan kartmonedha 100-euroshe, 500-euroshe, si dhe 50-dollarëshe.

Autoritetet saktësuan se në bazament u gjetën 11 milionë euro false dhe mbi 1.7 milionë dollarë, disa prej të cilëve gati për t’u përdorur dhe të tjerë ende të papërfunduar. Operacioni policor, më i madhi në 11 vitet e fundit, erdhi pas 10 muaj hetime të mbështetura nga Europol dhe shërbimet amerikane të inteligjencës.

Prokurorët e çështjes deklaruan se dyqani kishte pajisje printimi të sofistikuara, që prodhonin kartmonedha të cilësisë së lartë. Gjatë aksionit u arrestuan 4 persona./abcnews.al

vlcsnap-2018-08-29-17h28m25s039.png
G. P.17:30 | 29/08/2018

Komisioneri Publik ka apeluar vendimin e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit për konfirmimin në detyrë të Antoneta Sevdarit, prokurore në Prokurorinë e Tiranës. Prokurorja Sevdari, kandidate për Këshillin e Lartë të Prokurorisë, u konfirmua në detyrë nga KPK në 18 korrik 2018. Por në vlerësimin e Komisionerit, institucioni që përfaqëson interesat e publikut në procesin e Vettingut, hetimi i KPK për Sevdarin nuk ka qenë i plotë. Për këtë shkak Komisioneri i është dejtuar Kolegjit të Posaçëm të Apelimit për të riparuar vendimin e dhënë nga KPK./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono