permbytje

shkoder-shtepia-1280x654.jpg
gra moz10:03 | 20/03/2018

Në Shkodër vazhdojnë evakuimet e banorëve nga Forcat e Ushtrisë, pasi situata nga përmbytjet është bërë edhe më e veshtirë. 157 banesa janë të izoluara nga uji, ndërsa rrezikohen edhe disa argjinatura.

Situata në Shkodër vijon të jetë e vështirë, ndërkohë që Forcat e Armatosura, dërguan në Dajç dhe në Obot 50 efektivë të ushtrisë.

Brenda kësaj të marte u evakuuan 20 banorë si dhe u transportuan 31 banorë dhe 65 krerë bagëti. Nga Tirana kanë shkuar për përforcim gjashtë mjete të tjera me kalueshmëri të lartë.

Bashkia dhe Ministria e Mbrojtjes, që po menaxhojnë situatën e krijuar nga përmbytjet prej më shumë se 2 javësh, raportojnë  se 157 banesa janë të rrethuara nga uji, kurse 9 banesa janë të përmbytura. Në zonën e Livadeve në periferi të qytetit të Shkodrës në 40 shtëpi, uji u fut brenda.

Në periferi të qytetit, kampi i romëve pranë Prokurorisë Shkodër është i përmbytur. Bashkia e Shkodrës ka zhvendosur fëmijët në Qendrën Komunitare Nr. 4, kurse të rriturit u dërguan në strehimin e Bërdicës

Nga ana tjetër shihet një rrezik i argjinaturave dhe për këtë rreth 5000 thasë me rërë po përdoren për forcimin e tyre.

Në zonën e Nënshkodrës, sipërqafe të mëdha toke janë të përmbytura. Në Dajç janë mbi 940 ha nën ujë dhe është ndërhyrë në lartësimin e argjinaturës së Pentarit.

Në Anën e Malit, mbi 1200 ha tokë janë të përmbytura dhe lëvizja bëhet vetëm me varka. Toka të mbuluara me ujë ka edhe në Bërdicë, Velipojë dhe Rrethina./abcnews.al

 

shkoder-info-1280x653.jpg
gra moz10:01 | 19/03/2018

Reshjet po bien me intensitet të lartë në Shkoder mëngjesin e sotëm dhe niveli i ujit në zonat e përmbytura po rritet përsëri. Ministria e Mbrojtjes raporton për 2520 ha nën ujë, por duket se pas kaq ditësh problemi emergjent është ushqimi për vetë njerëzit. Nga Institucioni i Prefektit të Qarkut Shkodër është bërë kërkesë mbi bazën e nevojave që ka kërkuar Bashkia Shkodër dhe sot po të ndahen për komunitetin rreth 500 pako ushqimore dhe rreth 30 çadra të shoqëruara me set prej 200 batinijesh, krevatë nga rezervat e shtetit. Ndërkohë të rrethuar nga uji janë rreth 155 banesa prej të cilave: 70 banesa në fshatin Obot, 15 banesa në fshatin Gorricë, 15 banesa në fshatin Shirq, 15 banesa në fshatin Mushan dhe 40 banesa në zonën e Livadheve.

Njoftimi i Ministrisë së Mbrojtjes:

Bashkia Vau-Dejës – Njësia Administrative Bushat: Ka pasur rreth 390 ha tokë të përmbytur.

Bashkia Shkodër – Qyteti Shkodër: Në zonën e Livadheve janë përmbytur 60 ha. Në këtë lagje ndodhen mbi 40 banesa me prezencë uji afër oborreve të tyre dhe nga këto 4 familje mbajnë bagëti, ku si pasojë e fushave të përmbytura paraqiten vështirësi në sigurimin e ushqimit për to. Familjet e këtyre banesave furnizohen me ujë të pijshëm nëpërmjet puseve dhe ky paraqitet si problem. Në lagjen Ajasëm janë rreth 80 dynymë tokë e mbuluar nga uji dhe si pasojë 5 familje të kësaj lagje, të cilat mbajnë rreth 100 krerë bagëti, kanë vështirësi në sigurimin e ushqimit për to.

Njësia Administrative Bërdicë: Ka pasur rreth 290 ha tokë të përmbytur.

Njësia Administrative Dajç: Ka pasur rreth 780 ha tokë të përmbytur pasi niveli i ujit ka pësuar rritje me rreth 12 cm. Në lagjen Zadrimë, Marinaj dhe Maçit, të fshatit Shirq, kanë qenë të izoluara nga prezenca e ujit 20 familje dhe në fshatin Mushan 5 familje. Kërkohet të ndërhyhet për lartësimin e argjinaturës së Pentarit në rreth 300 ml gjatësi.

Njësia Administrative Ana e Malit: Ka pasur rreth 1200 ha tokë të përmbytur (fshati Muriqan 420 ha, fshati Oblikë 580 ha dhe fshati Obot 200 ha), pasi niveli i ujit ka pësuar rritje me rreth 20 centimetra. Në fshatin Obot, kalimi është bërë vetëm me automjete të kalueshmërisë së lartë dhe me varka e gomone. Ujësjellësi Oblika 1 vazhdon të jetë jashtë funksionit si pasojë e përmbytjeve. Bashkia Shkodër ka vazhduar me 2 mjete autobote furnizimin e banorëve me ujë të pijshëm.

Njësia Administrative Rrethina: Ka pasur rreth 60 ha tokë të përmbytur.

Njësia Administrative Guri i Zi: Ka pasur rreth 5 ha tokë të përmbytur. Konstatohet fenomeni i erozionit në tokat bujqësore. Vazhdon gërryerja e tokës në fshatin Juban, në afërsi të Malit të Vukatanës. Gjithsej, në bashkinë Shkodër janë rrethuar nga uji rreth 155 banesa prej të cilave: 70 banesa në fshatin Obot, 15 banesa në fshatin Gorricë, 15 banesa në fshatin Shirq, 15 banesa në fshatin Mushan dhe 40 banesa në zonën e Livadheve.

Nga Institucioni i Prefektit të Qarkut Shkodër, mbi bazën e nevojave që ka kërkuar bashkia Shkodër dhe planifikimit të bërë nga DBU, është bërë kërkesë dhe do të ndahen sot nevojat për ushqime për komunitetin me rreth 500 pako ushqimore dhe rreth 30 çadra të shoqëruara me set prej 200 batinijesh, krevatë, etj nga rezervat e shtetit./abcnews.al

durres-permbytje-1280x662.jpg
gra moz09:25 | 19/03/2018

 

Durrsakët kishin kohë pa parë një përmbytje të tillë. Reshjet e shiut shkaktuan një situatë shumë të rëndë në çdo rrugë e lagje. Lëvizja e mjeteve është bllokuar për disa orë, kurse uji vazhdon të jetë prezent në pjesën më të madhe të qytetit dhe të periferisë.

Uji mbuloi çdo gjë. Rrugë dhe lagje të pakalueshme. Reshjet e shiut me intisitet të lartë rikthyen përmbytjet në qytetin e Durrësit. Lëvizjen e këmbësorëve dhe qarkullimi i automjeteve u bë i pamundur.

Situata më e rëndë ishte pranë rrotullimit tek stacioni i Trenit, rruga pranë stadiumit, shëtitorja “Taulantia” si dhe në rrugën “Aleksandër Goga”. Këtu uji kaloi lartësinë e trotuarëve, duke u futur deri në katet e para të bizneseve apo banesave.

Edhe nënkalimi si pjesë e projektit “Veliera” u përmbyt. Një automjet i repartit të zjarrfikëses po punon për largimin e ujit.

Prezencë të ujit ka dhe në zonat periferike, tradicionalisht të përmbytura sa herë që ka reshje intensive, siç është ish-Këneta, Spitallë dhe në zonën e plazhit.

Reshjet intensive të shiut rikthyen rrëshqitjet edhe në kodër Currila. Masive dheu u shkëputën, duke përfunduar në rrugën që lidh shëtitoren me Currilat. Lëvizja e mjeteve u bllokua dhe në funksion ishte vetëm një krah i saj.

Grupe pune të shtabit të emergjencave ndodhen në terren. Por ndërhyrjet nga ana e tyre nuk kanë dhënë ndonjë rezultat, pasi uji në Durrës do duhet kohë të ikë./abcnews.al

permbytje-2-1280x661.jpg
gra moz17:33 | 18/03/2018

Rritja e nivelit të lumit Buna ka shkaktuar probleme dhe në Mal të Zi. Disa fshatra në Ulqin kanë pësuar përmbytje dhe banorët mund të qarkullojnë vetëm me varka.

Rritja e nivelit të lumit Buna ka shkaktuar izolim të banorëve në territorin e Ulqinit në Mal të Zi. Banorët e fshatit Lisna Bore tashmë mund të qarkullojnë vetëm me varka, ndërsa situata është e njëjtë edhe në zonat tjera.

Në liqenin e Shasit, niveli i ujit është rritur rreth 2 metër mbi normalen. Kjo ka shkaktuar edhe përmbytjen e bizneseve në këtë zonë. Përveç bllokimit të rreth 15 shtëpive në zonën e përmbytur në afërsi të Lumit Buna, dëmi më i madh është në tokat bujqsore dhe të mbjellat.

Në territorin e Ulqinit në Mal të Zi, fshatrat më të rrezikuar dhe në gjëndje kritike janë Lisna Bore, Fraskanje dhe Shtoder. Ndërsa probleme shfaqen edhe në grykderdhjen e Lumit Buna./abcnews.al

zona-e-nenshkodresd-1280x660.jpg
gra moz10:29 | 18/03/2018

Në Shkodër nuk ka përmirësim dhe pse po bëhen afro tre javë nga dita, kur nisi përmbytja. Harta është zgjeruar dhe shumë shtëpi vazhdojnë të jenë të rrethuar nga uji.

Përkeqësohet situata e përmbytjeve në Nënshkodër. Sipërfaqja e tokës nën ujë ka arritur mbi 2420 Ha.
Shifrat i bëri të ditura Bashkia, sipas të cilës, janë dëmtuar kultura të dyta, foragjere, jonxhe, bimë dekorative dhe të tjera.
Po sipas Bashkisë, janë mbi 780 ha tokë e përmbytur në Njësinë Administrative të Dajçit, zone ku qarkullimi bëhet i mundur me mjete të larta.
Edhe në Njësinë Administrative Ana e Malit, situata paraqitet më e rënduar. Në Obot kalohet vetëm me varka.
Mbi 1200 ha tokë janë të përmbytura dhe niveli i ujit ka pësuar rritje me rreth 40 cm dhe ka tendencë rritjeje. Për shkak të kësaj situate, Ujësjellsi i Oblikës vijon të jete jashtë funksionit.
Furnizimin me ujë të pijshëm për banorët e bën Bashkia Shkodër me anë të dy mjeteve autobotë.
Në zonën e Livadheve, në hyrje të qytetit të Shkodrës, ka prezencë uji në rrugën Et’hem Kazazi, ku në një segment prej 10 metrash ka vështirësi kalimi. 140 banesa rezultojnë të bllokuara nga uji në të gjithë qarkun, por vështirësi është hasur në baza ushqimore edhe për gjënë e gjallë. Nga Forcat e Ushtrise vazhdon shpërndarja e ndihmave për banorët e zonës nga rezervat e shtetit, nëpërmjet mjeteve të ushtrisë. 855 pako ushqimore dhe 38 tonë ushqime për bagëtitë është dërguar tek banorët./abcnews.al

shkoder-1-1280x656.jpg
gra moz11:24 | 17/03/2018

Një sipërfaqe më e madhe toke në krahasim me një ditë më parë raportohet e përmbytur në Bashkinë e Shkodrës. Sipas informacioneve të Ministrisë së Mbrojtjes, deri tani, janë përmbytur 2400 ha.

Në fshatin Obot, kalimi është bërë i mundur vetëm me varka, përmes angazhimit të Forcave të Armatosura. Në njësinë administrative Guri i Zi është konstatuar fenomeni i erozionit në tokat bujqësore. Ndërkohë që vazhdon gërryerja e tokës në fshatin Juban, në afërsi të Malit të Vukatanës.

Gjithsej në Bashkinë Shkodër janë rrethuar nga uji rreth 130 banesa, prej të cilave:70 banesa në fshatin Obot;15 banesa në fshatin Gorricë;15 banesa në fshatin Shirq;15 banesa në fshatin Mushan dhe 15 banesa në lagjen Livadhe./abcnews.al

nenshkodra-1280x658.jpg
gra moz11:05 | 16/03/2018

Ministria e Mbrojtjes njofton se 24 orët e ardhshme pritet të përkeqësohet situata e përmbytjeve në zonën e Nënshkodrës. Shkak, sipas kësaj ministrie, pritet të jenë reshjet e dendura të paralajmëruara nga shërbimi meteorologjik i ushtrisë.

Në njoftimin më të fundit të bërë publik mëngjesin e sotëm, thuhet se në zonën e Nënshkodrës, në fshatin Obot, niveli i ujit ka rënë në krahasim me ditën e enjte. Aktualisht në rrugët e këtij fshati, njofton ministria e Mbrojtjes, niveli i ujit është rreth 70 centimetra.

Nxënësit dhe banorët e Obotit, të cilët duan të lëvizin nga fshati i tyre drejt zonave të tjera po ndihmohen në transport nga mjete të larta të ushtrisë.

Ndërkohë që gjatë 24 orëve të ardhshme priten sërish reshje të dendura, Forcat e Armatosura kanë marrë masa me efektivë dhe mjete për të qenë në gatishmëri për çdo situatë të mundshme./abcnews.al

SITUATA-SHKODER-SOT-1280x720.jpg
ent ela10:07 | 14/03/2018

Në zonën e përmbytjeve në Nënshkodër ende nuk ka nisur përmirësimi i situatës.

Nga raportimet e Bashkisë së Shkodrës, por edhe të Ministrisë së Mbrojtjes sipërfaqe të tëra vazhdojnë të jenë nën ujë.

Gjatë natës ka pasur rritje të nivelit të ujit, jo vetëm në Anën e Malit dhe të Dajçit të Bregut të Bunës, por edhe në territorin e Vaut të Dejës. Në terren janë grupet e punës të Bashkisë e të Ministrisë së Mbrojtjes.

Transportimi i banorëve po bëhet me varka nga Forcat e Armatosura, kurse Bashkia po bën furnizimin me ujë të pijshëm.

Banorët ankohen për mungesë të ushqimit për bagëtitë, ndërsa Ministria e Mbrojtjes raporton se vazhdojnë aksionet për shpërndarjen e pakove të ndihmave. /abcnews.al

PERMBYTJE-varka-1280x720.jpg
ent ela15:24 | 13/03/2018

Uji në zonën e Nënshkodrës nuk është larguar, por reshjet e së hënës rriten nivelin e tij. Për këtë arsye nisën edhe shkarkimet nga hidrocentralet.

Broz Zadrima është banor i Shirqit. Këtë here po ndihmon gazetarët e ABC News për të hyrë në fshat. Rastet e tjera ai merr bashkëfshatarët e tij. Në Shirq Derragjat të zonës së Dajçit uji nuk do të ikë lehtë. Banorët kanë ditë që lëvizin me varka. Ata dalin dhe hyjnë në shtëpitë e tyre vetëm në këtë mënyrë.

Kam 40 dynymë jonxhe, me qira”.

Të mbjellat janë dëmtuar, kurse ushqimi për bagëtitë është në fund.

“Ja ky është ushqimi, s’ka më, do mbesin këtu do qelben këtu

Shtëpitë të rrethuara nga uji prej shume ditesh dhe banoret qe thone se cdo gje ka marrë fund.

“Jam vetë i katërt, lopën e kam çu te miku në Samrishtë, çdo gjë është e mbarume

Fshati Shirq në Nënshkodër është më i godituri në zonën përmbytjeve. Vetëm një ditë u ndërprenë shkarkimet në Hidrocentrale, por reshjet kanë bërë që niveli i ujit në Hidrocentrale të rritet. Për pasojë kanë rinisur shkarkimet me 400 metra kub në sekondë në Koman, kurse në Vaun e Dejës nga 200 metra kub në sekondë që ishin shkarkimet të hënën, sot kanë shkuar 800 metra në sekondë.

Në lumin Buna, sipas Ministrisë së Mbrojtjes niveli i ujit është rritur me 20 cm dhe fshati Obot vazhdon gjithashtu I bllokuar.  Ndërkohë FA ka vazhduar shpërndarjen e ushqimit për bagëtitë si në Anën e Malit ashtu edhe në Dajç e Bregu i Bunës.  Gjithashtu janë siguruar ndihma ushqimore për familjet e izoluara nga uji, dhe FA vazhdon të jetë në terren

Gazetar i ABC News, Shkodër Simon Shkreli

Capture-12-1280x666.jpg
ent ela10:49 | 09/03/2018

Bazuar në informacionet e ardhur nga terreni, situata deri në orën 09. 00  ka qenë si më poshtë:

Situata në basenet ujëmbledhëse të H/C-ve:

FIERZA: Kuota 295.16 m; Q=900 m3/sek; P=440 MW; 4AG në punë; Shkarkim nga porta 400 m3/s.

KOMANI: Kuota 171.76 m; Q=1200/400 m3/sek; P=580 MW; 4AG në punë; Shkarkim nga porta 600 m3/s.

V.DEJES: Kuota 74.44; Q=1430/250 m3/sek; P=239 MW; 5 Ag në punë; Shkarkim nga porta 1000 m3/s.

Qarku Shkodër.

Të dhënat e prurjeve të Liqenit dhe Lumenjve Drin e Bunë

Nivelet e Liqenit:  kuota kritike 9.00 m kuota aktuale 8.45 m.

Bahçallëku: kuota kritike 8.5, kuota aktuale 7. 27 m.

Gramsh i Bregut të Bunës: kuota kritike 6.30, kuota aktuale 6.40 m.

Bashkia Vau-Dejës: Njësia Administrative Bushat, janë përmbytur 320 ha tokë dhe 10 ha jonxhë në fshatin Fshati i Ri, si dhe është dëmtuar Ura e Gjolulit.

Bashkia Shkodër:

Njësia Administrative Dajç, janë përmbytur 650 ha tokë.

Në fshatin Darragjat 30 ha tokë nga të cilat 13 ha janë të mbjella foragjerë.

Në fshatin Shirq 210 ha tokë nga të cilat 60 ha janë të mbjella foragjerë. Nga prezenca e ujit janë të bllokuara 16 familje.

Në fshatin Mushan 245 ha tokë nga të cilat 55 ha janë të mbjella foragjerë.

Në fshatin Sukaj 65 ha tokë, nga të cilat 13 ha janë të mbjella foragjerë.

Në fshatin Dajç 100 ha tokë, nga të cilat 10 ha janë të mbjella foragjerë.

Aksi rrugor rural që lidh fshatin Darragjat me fshatin Shirq është i bllokuar nga rritja e nivelit të ujit. Është i kalueshëm vetëm me mjete të larta.

Në Njësinë Administrative Bërdicë janë përmbytur rreth 250 ha tokë në fshatin Trush.

Në Njësinë Administrative Velipojë në fshatin Luarz ka dalë uji nga argjinatura.

Njësia Administrative Ana e Malit, janë përmbytur 1150 ha tokë, si dhe 665 ha jonxhë, 180 ha foragjerë, 442 ha livadhe, 1 ha vreshta, 2 ha sera dhe 5.2 ha bimë dekorative.

Në fshatin Obot janë përmbytur 200 ha tokë.

Në fshatin Oblikë 550 ha tokë.

Në fshatin Muriqan 400 ha tokë.

Në fshatin Obot disa segmente rrugore janë bllokuar. Ujësjellësi Oblika është përmbytur dhe është jashtë funksionit dhe rreth 800 banorë nuk kanë furnizim me ujë të pijshëm. Rrezikon të përmbytet dhe Ujësjellësi Oblika 2.

Në Njësinë Administrative Gur i Zi, konstatohet fenomeni i erozionit në tokat bujqësore. Vazhdon gërryerja e tokës në fshatin Juban në një vijë gjatësore rreth 1 km.

Në Njësinë Administrative Rrethina, në fushat e Zuesit është rritur prezenca e ujit me 20 cm.

Në aksin rrugor rural për në malin e Shoshit lëvizja e mjeteve bëhet me zinxhirë për shkak të reshjeve të dëborës.

Ditën e djeshme në të gjithë zonën e prekur nga uji janë shpërndarë 620 pako ndihma në ushqime, 200 pako me detergjentë dhe 2,8 ton ujë i pijshëm.

Qarku Dibër. Në bashkinë Klos aksi rrugor rural Xibër-Tiranë është i pa kalueshëm.

Qarku Kukës. Akset rrugore nacionale që përshkojnë Qarkun e Kukësit vazhdojnë të jenë nën efektin e rënies së gurëve dhe dherave. Firmat Kontraktore janë në gadishmëri për ndërhyrje në problematikat e shfaqura.

Qarku Lezhë. Në rrugën që lidh qytetin e Lezhës me Kalanë e qytetit një masiv shkëmbor rrezikon të bjerë duke u bërë rrezik për banorët dhe për turistët që vizitojnë kalanë. Prefekti i qarkut Lezhë ka kërkuar që një ekip nga Shërbimi Gjeologjik Shqiptar (SHGJSH) të shkojë në vendngjarje dhe të kryej studimin e tokës. QKEC i ka dërguar kërkesë SHGJSH për të dërguar një ekip ekspertësh për të kryer studimin e zonës e cila rrezikohet nga masivi shkëmbor.

Qarku Tiranë. Në zonën e quajtur Kodër e Kuqe, Njësia Administrative Paskuqan, bashkia Kamëz, ka pasur një rrëshqitje toke e cila është problem për banorët e zonës. Me marrjen e njoftimit nga Prefektura Tiranë, QKOEC i ka dërguar kërkesë Shërbimit Gjeologjik Shqiptar për dërgimin e ekspertëve për të kryer studimin e tokës.

Qarku Korçë. Në fshatin Çërravë të Njësisë Administrative Çërravë, bashkia Pogradec, ka pasur një rrëshqitje masivi shkëmbor. Kjo është një rrezik serioz për banorët e zonës pasi masivi mund të prek disa banesa të zonës. QKOEC me marrjen e njoftimit ka dërguar në QBO një kërkesë për dërgimin e një ekipi specialistësh xhenierë për të bërë thërrmimin e masivit shkëmbor.

Forcat e Armatosura gjatë ditës së djeshme janë angazhuar per perballimin e situates me efektive dhe mjete. Gjatë këtij angazhimi janë transportuar 56 banorë, si dhe jane shperndare 620 pako ushqimore, 200 kuti detergjent si dhe 2.8 ton uje. /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore.


Kontakt

Telefono