Ministria e Mbrojtjes

olta-xhacka-1-1280x718.jpg
nev ila11:30 | 28/09/2019

Bashkimi Evropian ka aktivizuar mekanizmin e mbrojtjes civile për të ndihmuar Shqipërinë me qëllim kalimin e pasojave të tërmetit që goditi vendin pasditen e 21 shtatorit.

Ministrja e Mbrojtjes Olta Xhaçka dhe shefi i ekipit Peter Glerum dolën në një konferencë të përbashkët për shtyp për të shpjeguar detajet.

Dëmet që shkaktoi tërmeti ishin të konsiderueshme. Çdo vend qofshin ato shumë më të zhvilluara e të pasura por qofshin ato me një ekonomi më modeste se Shqipëria kanë vështirësi në përballimin e dëmeve që shkaktojnë ngjarje të kësaj natyre. Jam shumë mirënjohëse mekanizmit evropian të mbrojtjes civile për gjithë ndihmën dhe mbështetjen. E vlerësoj më shumë këtë mbështetje pasi Shqipëria nuk është e anëtarësuar në mekanizmin e mbrojtjes civile evropiane e megjithatë jemi dëshmitarë të një shfaqje kaq të bukur dhe domethënëse solidariteti“, tha Xhaçka.

Ndërkohë shefi i ekipit Peter Glerum tha se asistenca nga Kroacia ka mbërritur dhe se në ditët në vazhdim do të mbërrijnë edhe paketa të tjera për tu ardhur në ndihmë të prekurve nga tërmetet.

“Shqipëria që në fazat e para ka bërë një vlerësim shumë të hollësishëm e të mirë të nevojave dhe të dëmeve, në mënyrë që të jepet përgjigja dhe reagimi i duhur jo vetëm në mënyrë të shpejtë por pikërisht në ato gjëra që duhen. asistenca që po vjen dhe ka arritur tashmë në Shqipëri, si p.sh sot janë duke ardhur paketa nga Kroacia ndërkohë që javën e ardhshme ne do të shohim edhe paketa të tjera që do u shpërndahen qytetarëve të cilët kanë nevojë për to dhe që janë prekur nga tërmetet”, tha Glerum./abcnews.al

policia-ushtarake.jpg
G. P.22:05 | 11/04/2019

Sipas Ministrisë së Mbrojtjes, baza ligjore për vendosjen e forcave të Policisë Ushtarake jashtë aeroportit të Rinasit, gjendet në ligjin për Policinë Ushtarake si dhe në një marrëveshje të Shqipërisë me NATO-n, ratifikuar me ligj në Kuvendin e Shqipërisë.

Vendosja e Policisë Ushtarake në perimetrin e jashtëm të aeroportit ndërkombëtar të Rinasit, pas grabitjes së ndodhur të martën, sipas burimeve zyrtare nga Ministria e Mbrojtjes bazohet në dy ligje.

I pari është ligji nr 13/2015 për Policinë Ushtarake në Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë dhe i dyti është ligji Nr. 8543, datë 4.11.1999 “për ratifikimin e marrëveshjes dhe të shtesës së saj, ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe NATO-s për statusin e NATO-s dhe të personelit të saj”.

Konkretisht në nenin 2 të ligjit për Policinë Ushtarake thuhet:

“Misioni i Policisë Ushtarake është ruajtja e rendit ushtarak, garantimi i zbatimit të ligjit nga veprimtaritë e kundërligjshme në Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, mbrojtja e jetës së personelit, mbrojtja e pronës shtetërore në administrim dhe përdorim të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Forcave të Armatosura, angazhimi në luftën kundër terrorizmit dhe pjesëmarrja në operacionet paqeruajtëse e humanitare”.

Pikërisht aeroporti i Rinasit, gati gjysma e të cilit është infrastruktura ushtarake e një vendi anëtar të NATO-s, ku ulen dhe ngrihen avionë ushtarake dhe shumë pranë të cilit është Komanda e Forcave Ajrore, konsiderohet si pronë shtetërore në përdorim nga Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura. Ndaj ruajtja e sigurisë në këtë territor është në misionin e parashikuar me ligj të Policisë Ushtarake.

Po ashtu, në nenin 7 të të njëjtit ligj të vitit 2015 për Policinë Ushtarake, që përcakton fushën e veprimit të Policisë Ushtarake, saktësohet:

“Veprimtaria e Policisë Ushtarake ushtrohet mbi të gjitha subjektet ushtarake e civile, vendase dhe të huaja, me ose pa shtetësi, të cilat, me veprimet e tyre, cenojnë veprimtarinë e Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë brenda e jashtë vendit dhe mbështetet në dispozitat e këtij ligji dhe në legjislacionin në fuqi”.

Vendosja  e Policisë Ushtarake për garantimin e sigurisë në perimetrin e aeroportit ndërkombëtar “Nënë Tereza”, sipas të njëjtave burimeve zyrtare të Ministrisë së Mbrojtjes, bazohet edhe në piken 11 të marrëveshjes mes NATO-s dhe Shqipërisë si vend anëtar, ratifikuar në Kuvendin e Shqipërisë në 4 Nëntor 1999.

“NATO-s i garantohet përdorimi i aeroporteve, rrugëve, hekurudhave dhe porteve”.

Rasti i përsëritur i hyrjes së personave të armatosur dhe grabitjes brenda pistës së avionëve në Rinas, sipas të njëjtave burime, bëri të domosdoshëm vendimin për patrullimin e rrethimit të aeroportit nga forca dhe mjete të Policisë Ushtarake, pikërisht për të garantuar sigurinë e këtij objekti të rëndësisë së veçantë, në një vend anëtar të Aleancës Ushtarake të Atlantikut të Veriut./abcnews.al

KUKES-BORA_ABC-1280x720.jpg
ent ela09:46 | 23/01/2019

Ministria e Mbrojtjes ka dhënë informacion për situatën e rrugëve nga reshjet e borës në të gjitha qarqet e vendit. Përmes njoftimit të shpërndarë për mediat Ministria bën të ditur se disa nga akset rrugore në vend janë të bllokuara nga bora, ndërsa po punohet për zhbllokimin e tyre dhe qarkullimin e mjeteve.

Qarku Shkodër.

Bashkia Shkodër:

Aksi rrugor rural Shkodër-Bregu i Lumit është ende i bllokuar në Malin e Shoshit, ku ka rreth 70 cm  dëborë. Po punojnë 2 borëpastruese.

Aksi rrugor rural Bogë-Theth është i bllokuar në Qafë Thore, ka mbi 2 metër dëborë. Të gjithë fshatrat e njësisë administrative Shalë dhe Shosh janë të bllokuara nga dëbora, ku trashësia është  rreth 70 cm.

Bashkia Vau Dejës:

Aksi rrugor Drisht-Shllak vazhdon të jetë i bllokuar. Aktualisht po punon 1 fadromë e bashkisë.

Bashkia Malësi e Madhe:

Aksi rrugor rural Gropat e Selcës-Vermosh është i kalueshëm me zinxhirë.

Bashkia Fushë-Arrëz:

Situata në këtë bashki paraqitet e stabilizuar si pasojë e rritjes së temperaturave. Në njësinë administrative Iballë është punuar për zhbllokimin e disa rrugëve rurale në disa fshatra, të cilat vazhdojnë të jenë të bllokuara.

Qarku Dibër.

Akst rrugore nacionale janë të qarkullueshme pa probleme, përveç aksit rrugor Ura e Çerenecit-Steblevë, ku në segmentin Klenjë-Steblevë ka pasur vështirësi nga ngrica. Rrugët rurale të fshatrave të bllokuara që lidhen me qendrat e njësive administrative janë: Fshati Ketë, njësia administrative Xibër, bashkia Klos, si dhe pjesërisht fshatrat e njësisë administrative Muhurr dhe Zall-Dardhë, bashkia Dibër. Punohet per hapjen e tyre

Qarku Kukës.

Në të gjithë qarkun akset rrugore nacionale kanë qenë të kalueshme pa zinxhirë, me përjashtim të aksit rrugor Kryqëzimi Domaj-Draj Reç që është qarkulluar pjesërisht me zinxhirë.

Bashkia Kukës:

Aksi rrugor për në njësinë administrative Arrën vazhdon të jetë ende i bllokuar. Të bllokuara janë një pjesë e rrugëve rurale të fshatrave të njësisë administrative Kalis, Bushtricë dhe Grykë-Çajë.

Forca dhe mjete të angazhuara nga bashkia dhe firma kontraktore kanë qenë:

Punonjës 15 dhe 6 fadroma.

Bashkia Tropojë:

Të gjitha qendrat e njësive administrative janë të kalueshme me akset rrugore nacionale. Po  punohet për  hapjen e rrugëve që lidhin  njësinë administrative Lekbibaj me fshatrat saj.

Forca dhe mjete të angazhuara nga bashkia dhe firma kontraktore kanë qenë: Punonjës 6 dhe 2 fadroma.

Qarku Gjirokastër.

Akset rrugore nacionale dhe rurale kanë qenë të gjitha të kalueshme normalisht. Rrugët rurale të fshatrave kanë qenë të kalueshme pa probleme, përjashtuar aksin rrugor Kolonjë-Golem që qarkullohet pjesërisht me vështirësi.

Qarku Elbasan.

Bashkia Librazhd:

Të gjitha akset rurale kanë qenë të hapura, përveç rrugës rurale Togëz-Qarrishtë, e cila vazhdon e bllokuar në segmentin Ligavec-Qarrishtë dhe për këtë arsye mbetet i bllokuar edhe fshati Qarrishtë. Në njësinë administrative Orenjë rrugët e fshatit Dranovicë dhe Kostenjë janë të bllokuara, por po punohet për hapjen e tyre. /abcnews.al

XHACKA-BUXHETI-2019-1280x720.jpg
ent ela17:15 | 08/11/2018

Gjatë diskutimit të buxhetit për vitin e ardhshëm në komisionet parlamentare, Ministrja e Mbrotjes Olta Xhaçka në seancën dëgjimore në Komisionin e Sigurisë ka kërkuar një rritje buxheti për dikasterin që drejton me 0.05% krahasuar me një vit më parë.

Ministria e Mbrojtjes ka kërkuar rritje të buxhetit të institucionit me 1.25% të prodhimit të brendshëm bruto për vitin e ardhshëm duke kërkuar një rritje me o.o5% krahasuar me atë të një viti më parë. Gjatë seancës dëgjimore titullarja e dikasterit të mbrojtjes argumentoi kërkesën.

“Disa nga objektivat janë; modernizimi i batalionit të këmbësorisë, sistemet e pajisjeve për forcat e armatosura, vendosja në funksion e vëzhgimit të hapësirës ajrore, përmirësimi i vëzhgimit të hapësirës detare për luftën ndaj trafiqeve, investimi bashkë me NATO-n në modernizimin e bazës së Kuçovës, e cila do të sjellë përftime të shumëfishta, pasi do të rrisë nivelin e siguritë, ndikon në thithjen e investimeve të huaja dhe punësimet. Ne duhet të jemi shumë seriozë në bashkëpunim me aleancën.do të jenë mbi 50 milionë euro investim. Në 2019 do të vendoset tulla e parë, ndërsa kjo do të jetë baza e parë e NATO-s në Ballkanin Perëndimor”.

Deputetët ngritën shqetësimin e nivelit të buxhetit për emergjencat civile që tashmë është në varësi të ministrisë së mbrojtjes. Ministrja Xhaçka gjatë diskutimit deklaroi se duhet një buxhet më i madh.

“Duhet kihet parasysh se Emergjencat Civile ndërhynë në momentin kur Bashkitë nuk e përballojnë dot emergjencën. Në këtë drejtim, buxheti më i madh për të përballur emergjencën i takon Bashkive, njësive lokale, ndërsa pjesa tjetër Drejtorisë së Emergjencave Civile dhe kjo është arsyeja që ndoshta në plan të parë duket një buxhet i vogël”.

Buxheti i kërkuar nga ministrja Xhaçka sipas saj parashikon edhe rritje e rrogave për 6800 ushtarakë, nga ku përjashtohen vetëm oficerët me grata të larta. Kjo rritje pritet të arrije vlerën 19% të pagës dhe synon motivimin e ushtaravëve, thekson Xhaçka. /abcnews.al

demtime-1.jpg
G. P.13:05 | 04/07/2018

Një tërmet me magnitudë 5.1 ballë dhe epiqendër në Hamallaj të Durrësit goditi Shqipërinë këtë të mërkurë. Ministria e Mbrojtjes në një njoftim për mediat shkruan se janë konstatuar disa dëmtime në banesa të ndryshme dhe fatmirësish nuk janë raportuar lëndime në njerëz.

Njoftimi i Ministrisë së Mbrojtjes:

Nga informacionet e grumbulluara nga Qendra Kombëtare Operacionale pranë Shtabit të Përgjithshëm të FA deri në orën 12:30 janë konstatuar :

  1. Rënia e një çatie në një banesë të braktisur, njësia administrative Manzë.
  2. Në Yrshek, Kashar i është çarë muri i një banese.
  3. Në Marqinet, Bashkia Vorë, raportohet dëmtimi i catisë së një banese.
  4. Në lagjen Dyl Haxhire Myzyri, pallati nr. 8 ka plasaritje të mureve.
  5. Njësia Cudhi, Bashkia Krujë është plasaritur një banesë.
  6. Fshati Brret, Bashkia Krujë një banesë e plasaritur.
  7. Plasaritje e një supermarket në lagjen 17, Bashkia Durrës.

Nga komunikimi me qarqet Fier, Shkodër, Vlorë, Lezhë, Berat,  Kukës etj. nuk janë raportuar dëme në objekte dhe lëndime në njerëz./abcnews.al

olta-xhacka.jpg
ent ela14:07 | 14/04/2018

Ministria shqiptare e Mbrojtjes ka shprehur mbështetjen për sulmet raketore ndaj Sirisë, për të shkatërruar bazat e armëve kimike. Sipas saj sulmi i SHBA-së, Britanisë dhe Francës është përgjigjia e duhur ndaj një vendi që rrezikon sigurinë ndërkombëtare duke përdorur armë kimike.

Reagimi i Ministrisë së Mbrojtjes:

Ministria e Mbrojtjes mbështet sulmin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës ndaj regjimit të Sirisë.

Shqipëria, si një vend anëtar i NATO-s, i vlerëson si të papranueshme përdorimin e armëve kimike, të cilat kanë marrë jetë njerëzish të pafajshëm. Këto veprime bien në kundërshtim të plotë me të gjitha konventat ndërkombëtare.

Për këtë arsye, Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Shqipërisë konsideron se, përdorimi i armëve kimike rrezikon sigurinë dhe paqen ndërkombëtare. Ndaj dhe veprimi i SHBA dhe dy prej vendeve anëtare të NATO-s është përgjigjia e duhur në emër të mbrojtjes së lirive dhe të drejtave themelore të njeriut. /abcnews.al

 

030-1280x853.jpg
G. P.11:31 | 07/04/2018

Në Bazën Ajrore të Farkës është përkujtuar 2-vjetori i rënies në detyrë të dy “Dëshmorëve të Atdheut”, kapiten Florian Deliut dhe toger Donald Hoxhës, të cilët humbën jetën pas rrëzimit të helikopterit EC -145 në Grizhë të Malësisë së Madhe, gjatë një fluturimi stërvitor.

Në ceremoni ishte e pranishme ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka, e cila deklaroi se në funksion të rritjes së sigurisë për Forcën Ajrore, ashtu si dhe në forcat e tjera vijon procesi i reformimit dhe i modernizimit.

“Sigurisht, trajnimi, taktika, pajisjet përdorimi i elementëve të tjerë që i janë shtuar ose përmirësuar me kalimin e kohës e kanë ulur probabilitetin e aksidenteve”, u shpreh Xhaçka.

Më pas, ministrja së bashku me Shefin i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura gjeneral brigade, Bardhyl Kollçakun, drejtuesin e Forcës Ajrore, Kuto Hasanin, si dhe familjarë e të afërm të dëshmorëve vendosën kurora dhe buqeta me lule në memorialin kushtuar pilotëve të rënë në Bazën Ajrore të Farkës./abcnews.al

keshilli-ministrave.png
G. P.17:09 | 26/03/2018

Qeveria ka vendosur t’i heqë 20 milionë lekë buxhetit të Ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural për t’ia kaluar Ministrisë së Mbrojtjes. Ky kalim fondesh bëhet me qëllim që të përdoret për sigurimin e bazës ushqimore për blegtorinë në zonat e përmbytura në Shkodër. Në këtë qark, situata vazhdon të jetë e përkeqësuar nga reshjet e tre javëve të fundit.
Këtë vendim Këshilli i Ministrave e mori në mbledhjen e ditës së sotme./abcnews.al

shkoderr-1280x656.jpg
G. P.12:14 | 24/03/2018

Reshjet janë ndërprerë, por situata në territorin e Bashkisë së Shkodrës duket se është e njëjtë. Bashkia në njoftimin për mediat raporton se sipërfaqja totale e përmbytur është mbi 5003 Ha.

Mbi 500 shtëpi janë të rrethuara nga uji. Deri tani 76 persona jane evakuuar dhe akomoduar në konvikte. Bashkia insiston në kërkesën për shpalljen e emergjencës civile në një pjesë të territorit të Shkodrës, pasi sipas tyre situata e krijuar është rezultat i shkarkimeve të mëdha në sasi dhe për një kohë të gjatë në kaskadën e lumit Drin.

Nga ana tjetër, Ministria e Mbrojtjes bën me dije se në zonat e përmbytura ka një përmirësim të situatës dhe një rënie të nivelit te ujit. Ministria i kërkon Bashkisë së Shkodrës që të bashkëpunojnë për shpërndarjen e ndihmave tek banorët e rrethuar nga uji./abcnews.al

MINISTRIA-E-MBROJTJES-1280x720.jpg
ent ela20:46 | 23/03/2018

Pas akuzave të kreut për Partisë Demokratike Lulzim Basha për situatën e përmbytjeve në Shkodër, ka reaguar edhe ministria e Mbrojtjes. Në njoftim për mediat, thuhet se ushtria në Shkodër vazhdon të jetë në këmbë 24 orë në 24, që prej minutës së parë.

“Kudo ku uji ka paralizuar jetën e njerëzve, në Obot, Dajç, Ana e Malit, Trush, Livadhë, Velipojë apo Bushat, që prej 5 Marsit e deri më sot vazhdojnë të jenë pranë çdo banori në vështirësi. Kushdo që thotë se, ushtria nuk e njeh terrenin mirë, me siguri ka shkuar vetëm në ato zona ku e gërryen meraku për militanët”. Për ne, thuhet në njoftimin e ministrisë së mbrojtjes, “banorët e Shkodrës janë qytetarë të Shqipërisë”.

Deri më tani, 26 familje janë evakuuar, 2 mijë banorë janë lehtësuar me transportin e përditshëm. Bashkëpunimi mes forcave të ushtrisë, institucioneve të qeverisë dhe pushtetit vendor është detyrimi ynë i përbashkët, dhe vendosja e qytetarëve në qendër të përpjekjeve të përbashkëta, është nderi i çdokujt që paguhet nga taksat e tyre! /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono