ministria e drejtesise

SHIFRAT-E-KRIMINALITETIT-1280x720.jpg
ent ela15:39 | 11/08/2018

Durrësi, Tirana dhe Vlora janë tre qytetet ku ndeshet krimi më i ashpër. Statistikat janë publikuar nga Ministria e Drejtësisë në raportin e saj vjetor ku detajohen shifrat e krimeve nga viti 2012 deri në vitin 2017.

146 krime për 100.000 banorë. Ky është rezultati që del nga raporti vjetor statistikor të Ministrisë së Drejtësisë për vitn 2017 bazuar në çështjet penale të përfunduara. Kriminaliteti sipas këtij koefiçienti e ndan territorin e Shqipërisë në tri grupe kryesore:

 GRUPI I

Kriminalitet më të lartë se mesatarja (146-200 krime për 100 000 banorë) kemi në rrethet Durrës, Krujë, Kukës, Pukë, Tiranë dhe Tropojë, etj (ref.tabelës)

 GRUPI II

Kriminalitet që në koeficient është i përafërt me mesataren e vendit (100-144 krime për 100.000 banorë) ka në rrethet Fier, Gjirokastër, Kavaje, Kurbin, Sarandë  Shkodër, etj.

GRUPI III

Kriminalitet me vlera nën mesataren e vendit (50-99 krime për 100.000 banorë) kemi në rrethet Elbasan, Korçë, Përmet, Pogradec. Po të bëjmë krahasimin me vitet 2012 deri në vitin 2016 kriminaliteti në vend ka patur luhatje.

KRIMET PËR 100 MIJË BANORË

125 krime në vitin 2012

175 krime në vitin 2013

134 në vitin 2014

156 krime në vitin 2015

144 krime në vitin 2016

Nëse do të analizojmë llojin e veprave penale që konsumohen dhe për të cilat gjykatat japin vendim përfundimtar nga tabela e Ministrisë së Drejtësisë krimin më të ashpër e ndeshim në rrethet: Durrës, Tiranë, dhe Vlorë ku në raportin krime-kundërvajtje kemi p.sh.: në rrethin e Durrësit nga 820 çështje të gjykuara, 545 janë për krime dhe 275 kundërvajtje, pra 63% janë krime; në rrethin e Tiranës nga 3,485 çështje të gjykuara, 1,987 janë për krime dhe 1,498 kundërvajtje, pra 53% janë krime, ndërsa në rrethin Vlorës nga 782 çështje të gjykuara, 433 janë gjykuar për krime dhe 349 për kundërvajtje ose 51% e tyre janë krime. /abcnews.al

DY-MINISTRI-PER-VETTINGUN-ABC-M4-T2.mpg_snapshot_01.02-1-1280x598.jpg
ent ela15:37 | 08/08/2018

Ministria e Drejtësisë i kërkon Këshillit të Lartë të Drejtësisë shkarkimin e gjyqtares së gjykatës së Vlorës, Herila Çela pas vendimit të saj për të liruar një të arrestuar 2 herë për vepra të rënda penale. Të tillë gjyqtarë, sipas Ministrisë së Drejtësisë, nuk do të shpëtojnë edhe pas largimit nga sistemi i drejtësisë. Të njëjtin vendim të gjyqtares së Vlorës, edhe Ministria e Brendshme e cilësoi një skandal absurd.

Sistemi i drejtësisë vazhdon të jetë i kalbëzuar gjë që vërteton se reforma nëpërmjet procesit të vettingut është mëse i drejtë. Ky nuk është thjesht një përfundim në të cilin ka arritur edhe Ministria e Drejtësisë, por i faktuar së fundi edhe nëpërmjet një rasti konkret që e bëri publik zëvendësministri Toni Gogu.

“Gjyqtarja Herila Çela, duke mbyllur sytë para fakteve e provave kuptimplota, ka vendosur masën e sigurisë arrest në shtëpi, për një shtetas, i cili është kapur nga policia e Vlorës duke udhëtuar i armatosur, edhe pse ishte nën masën e sigurisë arrest në shtëpi.

Ky shkelës i ligjit, 2 herë i arrestuar nga policia në harkun kohor të pak muajve, lihet përsëri në shtëpi nga Gjykata, falë gjyqtares Herila Çela, e cila nuk e ka për herë të parë shfaqjen në një pozicion tejet shqetësues në raport me ligjin – gjë për të cilën ajo ka qenë edhe më parë subjekt i inspektimit të Këshillit të Lartë Drejtësisë”.

Ndaj këtij rasti ka reaguar edhe Ministria e Brendshme.

“Ky vendim, në kufijtë e absurdit, ka vënë në pikëpyetje gjithë luftën dhe sakrificën e bërë deri më tani. Duke pasur besimin se vendimet e gjykatave nuk janë pronë apo interes vetëm i gjyqtarit që jep vendimin, gjejmë rastin të denoncojmë me forcë dhe publikisht historikun e një të personi të arrestuar 2 herë brenda pak muajve për vepra të rënda penale dhe i lënë më pas në masën “Arrest shtëpie”, megjithëse herën e dytë kishte thyer këtë masë dhe u kap me armë në makinë”.

Të gjitha këto kanë detyruar  Ministrinë e Drejtësisë t’i kërkojë  Inspektoriatit të Këshillit të Lartë të Drejtëisë me shumë urgjencë të hetojë për veprimet e gjyqtares lidhur me rastin. Jo vetëm kaq por do ta ndjekë deri në fund çështjen dhe do të propozojmë pranë KLD marrjen e masave në përpjestim me shkeljen, deri edhe shkarkimin e gjyqtares. Askush nuk do t’i shpëtojë reformës në drejtësi sipas zërit në emër të qeverisë. Jo vetëm gjatë, por edhe pas procesit të vettingut.

“Mbase gjyqtarë që kanë dhënë e vijojnë  të japin vendime të tilla si ky i fundit, mendojnë se do t’ia hedhin thjesht duke ikur nga sistemi, por jo!”

Ky rast nuk është i vetëm. Në të njëjtën ditë dy ministritë, ajo e drejtësisë dhe Ministria e Brendshme janë bërë bashkë për të të treguar se këto nuk janë çaste të izoluara.

“Ministria e Brendshme dhe Policia e Shtetit kanë bërë publik vendime gjykatash në kundërshtim të hapur me ligjin. Ndaj, gjejmë rastin të denoncojmë gjithashtu vendimet, në më shumë se 18 raste, të Gjykatave të Rretheve Vlorë, Elbasan, Lezhë, Tiranë, Korçë e Shkodër,  ku ndaj të arrestuarve me armë pa leje, për tentativë grabitje më armë, apo duke thyer masën e sigurisë dhe duke qarkulluar me armë në qytet, janë dhënë vendime aspak në zbatim të ligjit apo në funksion të rritjes së parametrave të sigurisë në vend: vendime arrest shtëpie, detyrim paraqitje, apo  lirim të menjëhershëm nga salla e gjyqit”.

Është koha e vettingut për të gjithë këta gjyqtarë, por paralajmërimi i radhës i drejtohet atyre që mendojnë se me vettingun mbaron ndëshkimi.

“Pas Vetingut është radha e ndëshkimeve për të gjithë, sepse Vetingu nuk është thjesht pastrimi i llumit nga Pallati i Drejtësisë, po mjeti për të garantuar një sistem drejtësie që të bëjë drejtësi.

Për të gjithë e pa dallim”.

Ndëshkimin për gjyqtarët dhe prokurorët, që s’kualifikohen nga Vetingu e ka publikuar edhe kryeministri Edi Rama në rrjetet sociale duke i kujtuar atyre se një fazë e dytë ndëshkimore do të nisë shumë shpejt./abcnews.al

etilda-gjonaj-1.jpg
G. P.13:54 | 25/07/2018

Akuzat e demokratëve për përdorim të dy standarteve gjatë procesit të Vettingut nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, sollën reagimin e qeverisë.

https://youtu.be/WxS0mtGrcd8

“Procesi i Vettingut, po qëllohet përditë me gurët e revanshit të dëshpëruar të një opozite që pasi ka humbur pushtetin absolut mbi gjyqësorin e korruptuar deri në palcë, ka humbur edhe rrugën e arsyes”, tha ministrja Gjonaj.

Vettingu po funksionon, tha minsitrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, duke huazuar shprehjen e kryeministrit.

“Vettingu po funksionon dhe pastrimi i shumëpritur prej dekadash i Pallatit të Drejtësisë po ndodh”, tha ajo.

Për këtë, ish-ministri teknik, demokrati Gazment Bardhi vendosi t’i kujtojë ministres se si Komisioni i Pavarur i Kualifikimit po bën punët e shtëpisë, duke përmendur raste të konfirmimit në detyrë.

“Gjyqtarë dhe prokurorë që kanë deklaruar vila në pronësi të fëmijëve të tyre të mitur, të dhuruara nga prindërit pensionistë. Gjyqtarë dhe prokurorë të cilëve u janë zbuluar prona në bregdet në emër të vëllezërve. Gjyqtarë e prokurorë që kanë blerë pasuri të paluajtshme duke u marrë borxh familjarëve pa të ardhura dhe që banka u ka sekuestruar shtëpinë për mospagim kredie. Gjyqtarë e prokurorë të kapur në flagrancë në përgjime në afera korruptive”, tha Bardhi.

Qëllim final i kësaj, për demokratët, është bllokimi i ngritjes së njësisë speciale antikorrupsion dhe Byronë e Hetimit, të vetmet që përmes zbatimit të reformës në drejtësi mund të hetonin edhe vetë kryeministrin për korrupsion.

“Që Tahiri, Xhafaj, Gjiknuri, Ahmetaj, Veliaj, Dako, Sejdini, Habilajt dhe Balilajt t’i shpëtojnë drejtësisë”, tha ish-ministri teknik.

Etilda Gjonaj e mendon ndryshe. Kapjen e procesit të Vettingut nga ekzekutivi e mohon kategorikisht, por shqiptarëve i jep pikërisht qeverinë për garant të reformës në drejtësi.

“Ne do të jemi deri në fund, garantët e palëkundur të një reforme që po bën histori në rrugën e drejtësisë shqiptare. Opozita është në çdo moment e mirëpritur për të bashkëpunuar për vazhdimin, po kurrsesi për asnjë kthim mbrapa, dhe kurrsesi për të ç’bërë atë që u miratua para dy vjetëve”, theksoi Gjonaj.

Për këtë i kërkon opozitës të mos bllokojë ndryshimet ligjore për Shkollën e Magjistraturës, por opozita miratimin e tyre e sheh pikërisht si kthim mbrapa dhe zbërje të konsensusit të 21 Korrikut 2016.

“Ligji për Shkollën e Magjistraturës është provë e qartë sesi Edi Rama po zhbën reformën në drejtësi, sepse ky ligj është kthim mbrapa tek institucionet e kalbura të sistemit të vjetër të drjetësisë. Edi Rama kërkon t’i japë fuqi për emërimin e gyqtarëve Këshillit të Lartë të Drejtësisë, një institucion që reforma në drejtësi e shkriu si ngrehinën më të korruptuar në vend. Rikthimi i Edi Ramës tek institucionet e kalbura të drejtësisë pengon ngritjen e Këshillit të Lartë të Prokurorisë dhe Këshillit të Lartë Gjyqësor”,  theksoi Bardhi.

Për ministren Gjonaj, fakti që vendi nuk ka Gjykatë Kushtetuese dhe po shkon drejt bllokimit të Gjykatës së Lartë është thjesht i përkohshëm dhe i kuptueshëm. Por për demokratët janë pikërisht funksionimi i Gjykatës Kushtetuese dhe organeve të përcaktuara në kushtetutë dy vjet më parë rruga e vetme e daljes nga koplasi i drejtësisë në vend/abcnews.al

PROKURORIA-PER-ARBER-CEKAJN-1280x720.jpg
ent ela20:37 | 14/05/2018

Ministrinë e Drejtësisë nisi pasditen e së hënës drejt Gjermanisë dosjen për ekstradimin e Arbër Çekajt, i akuzuari kryesor për narkotrafikimin e 613 kilogrameve kokaine. Dosja kishte mbërritur të premten e kaluar pranë Ministrisë së Drejtësisë, pasi u përpilua nga Prokuroria e Krimeve të Renda. Pjese e dosjes ka qene edhe masa e sigurisë për Çekajn si edhe disa materiale të tjera hetimore. Arbër Çekaj, pronar i “Arbri Garden” u arrestua rreth 10 dite më parë në Dysedorf të Gjermanisë, pas një operacioni të përbashkët mes policisë gjermane dhe asaj shqiptare. Çekaj pritet të ekstradohet në Shqipëri, ku do të përballet me akuzat trafik ndërkombëtar lendësh narkotike. Ndërkohë, Gjykata e Krimeve të Rënda ka caktuar ndaj Arbër Çekajt masën e sigurisë arrest me burg në mungesë.

613 kg kokainë u kapën në fund të muajit shkurt të fshehura në një konteinier me dysheme të dyfishtë.  Droga u konstatua fillimisht në një ngarkesë me banane dhe u ndoq derisa u mor në dorëzim nga përfaqësuesit e kompanisë së Arbër Çekajt.

Të arrestuar për këtë dosje janë dhe dy punonjës të kompanisë “Arbri Garden” Donaldo Lushaj e Armando Pezaku. /abcnews.al

PROKURORIA-PER-ARBER-CEKAJN-1280x720.jpg
ent ela13:51 | 11/05/2018

Mbërrin në Ministrinë e Drejtësisë dosja për ekstradimin e Arbër Çekajt. Dosja mberriti pasi u dergua zyrtarisht nga Prokuroria e Krimeve të Renda. Ky institucion kërkon nga Ministria e Drejtësisë nisjen e procedurave të ekstradimit te Arbër Çekajt, i akuzuari kryesor për narkotrafikimin e 613 kilogramëve kokainë. Në kërkesën e saj Krimet e Rënda mësohet se i kanë dërguar të bashkëngjitur Ministrisë së Drejtësisë edhe masën e sigurisë për Çekajn si edhe disa materiale të tjera hetimore.

Dosja, pas perkthimit do niset zyrtarisht pranë autoriteteve gjermane. Arbër Çekaj, pronar i “Arbri Garden” u arrestua nje javë më parë në Dysedorf të Gjermanisë, pas një operacioni të përbashkët mes policisë gjermane dhe asaj shqiptare.

Çekaj pritet të ekstradohet në Shqipëri, ku do të përballet me akuzat trafik ndërkombëtar lëndësh narkotike. Ndërkohë, Gjykata e Krimeve të Rënda ka caktuar ndaj Arbër Çekajt masën e sigurisë ‘arrest me burg’ në mungesë.  613 kg kokainë u kapën në fund të muajit shkurt të fshehura në një konteinier me dysheme të dyfishtë.

Droga u konstatua fillimisht në një ngarkesë me banane dhe u ndoq derisa u mor në dorëzim nga përfaqësuesit e kompanisë së Arbër Çekajt. Të arrestuar për këtë dosje janë dhe dy punonjës të kompanisë “Arbri Garden” Donaldo Lushaj e Armando Pezaku. /abcnews.al

 

MBLIDHET-KLD-1280x720.jpg
ent ela11:34 | 07/05/2018

Këshilli i Lartë i Drejtësisë është mbledhur për të shqyrtuar kërkesën e Ministrisë së Drejtësisë për shkarkimin  e katër gjyqtarëve. Ata janë: Ahmet Jangulli, Ergys Selmani, Ken Dhima dhe Petraq Curri.

Gjyqtari i Durrësit Petraq Curri ka shkelur ligjin sipas Ministrisë së Drejtësisë duke liruar Alket Hatinë i njohur si baroni i drogës.

Shkarkimi i gjyqtarit të Fierit Ergys Selmani kërkohet me arsyetimin se vonoi zbardhjen e urdhrit të mbrojtjes të shtetases Liljana Rukaj që u vra më pas nga bashkëshorti i saj Ferdinand Rukaj. Shkelje në kryerjen e detyrës janë konstatuar nga Ministria e Drejtësisë edhe për gjyqtarin e gjykatës administrative Shkodër Ahmet Jangulli dhe gjyqtari administrative të Vlorës Ken Dhima. /abcnews.al

CESHTJA-VELIERA-1280x720.jpg
ent ela18:43 | 30/04/2018

Edhe pse kanë kaluar 60 ditë nga përfundimi i procesit gjyqësor për Velieren gjyqtari i çështjes Ergys Gashi ende nuk ka zbardhur vendimin. Për këtë arsye Ministrja e Drejtësisë Etilda Gjonaj kërkoi që ky rast të verifikohet nga KLD, sepse po pengohet rruga ligjore për këtë çështje.

Ergys Gashi, relatori i trupit gjykues në gjykatën administrative, i cili gjykoi çështjen Veliera do t’i nënshtrohet verifikimit nga Inspektoriati i Këshillit të Lartë të Drejtësisë, pasi nuk zbardhi vendimin brenda afatit të përcaktuar. Ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, nga Durrësi ku zhvilloi një bashkëbisedim me studentët e universitetit “Aleksandër Moisiu” tha se ka kërkuar që të verifikohet rasti.

Gjonaj: “Në bazë të kompetencave që ka, ministri i Drejtësisë i është drejtuar Inspektoriatit të Këshillit të Lartë Drejtësisë për inspektimin dhe verifikimin e rastit. Presim rezultatet e raportit të Inspektoriatit të KLD-së dhe pas kësaj ministri i Drejtësisë do të propozojë masat sipas përcaktimeve ligjore të reja”.

Kryetari i Bashkisë Durrës Vangjush Dako tha se duhet të marrin masa që të zhbllokohet rruga ligjore për këtë çështje.

Dako: “Pa çuar dosjen në sekretari nuk munddet që Bashkia të bëjë apelim, sekretaia e përcjell në Gjykatën Administrative të Apelit në Tiranë dhe atje pasi njihet me dosjen, hap procedurën”.

Kur kanë kaluar më shumë se 60 ditë nga përfundimi i procesit gjyqësor për veliera, gjygjtari ergys gashi ende nuk ka zbardhur vendimin . Në këto kushte palët, Bashkia Durrës dhe shoqëria civile kanë pengesë ligjore për ta ankimuar në Gjykatën e Apelit.

abcnews.al

ministria-e-drejtesise-1280x653.jpg
G. P.13:33 | 24/03/2018

Largohen nga detyra 63 punonjës të Drejtorisë së Përgjithshme të Shërbimit të Provës, të cilët nuk janë rekrutuar sipas procedurave të konkurrimit. Ministria e Drejtësisë nëpërmjet një njoftimi publik ka urdhëruar që Shërbimi i Provës të kalojë në “site” personat e korruptuar dhe atyre që kanë abuzuar me detyrën. Nga raporti i Departamentit të Administratës Publike është konstatuar se në periudhën Janar 2014-Gusht 2017, kur Shërbimi i Provës dhe Ministria e Drejtësisë drejtohej nga LSI, figurojnë të paguar si nëpunës 92 punonjës në kundërshtim me ligjin. Për 63 punonjësit ka nisur menjëherë procedurën e largimit. Pjesa tjetër prej 29 punonjësish të emëruar me këtë formë janë larguar më parë, për arsye të ndryshme./abcnews.al

IMG_1383.jpg
ent ela12:34 | 05/02/2018

130 policë të burgjeve në Shqipëri kanë dënime penale. Kjo është konstatuar nga verifikimi i pastërtisë se figurës së policëve që po kryhet në Institucionet e Ekzekutimit të Vendimeve Penale.

Ky veting, sipas ministrise se Drejtesise bazohet ne ligjin per “Policine e Burgjeve” ku shprehimisht thuhet se një nga kriteret e përgjithshme për t’u pranuar në Policinë e Burgjeve është që personi të “mos jetë dënuar penalisht me vendim gjykate të formës së prerë”.

Ministria e drejtesise ben te ditur se , duke pasur si synim për garantimin e integritetit të punonjësve në çdo Institucion te Edukumit dhe Vuajtje te denimeve Penale, Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve, do të fillojë për garantimin e integritetit të punonjësve në çdo IEVP, Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve, si masë paraprake do të fillojë procedimin disiplinor ndaj personave që kanë rezultuar me rekorde penale.ndaj punonjesve që kanë rezultuar me rekorde penale./abcnews.al

vlcsnap-error723-1280x720.jpg
ent ela15:17 | 12/01/2018

Ministria e Drejtësisë i kërkon Këshillit të Lartë të Drejtësisë shkarkimin nga detyra të gjyqtarit të Durrësit, Petraq Curri dhe nisjen e një hetimi disiplinor ndaj gjyqtares së Gjykatës së Krujës, Enkeleida Hoxha. Në përfundim të një hetimi disiplinor të zhvilluar ndaj tyre Ministria e Drejtësisë ka konstatuar se gjyqtari Curri ka kryer shkelje të rënda profesionale që diskreditojnë figurën e gjytarit në dhënien e vendimit për mosmiratimin e arrestit të shtetasit Alket Hatija dhe lirimin e tij.

Kurse për gjyqtaren e Krujes Enkeleida Hoxha inspektorët e Ministrisë kanë konstatuar paligjshmëri gjatë lirimit me kusht të të dënuarit Genc Tafili./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore.


Kontakt

Telefono