meta

meta-dvorani.jpg
ent ela19:20 | 19/11/2019

Pas përplasjes institucionale për emërimet në Gjykatën Kushtetuese, Presidenti i Republikës Ilir Meta firmosi kallëzimin penal për kreun e KED-së që u depozitua në tre prokurori. Kreu i shtetit e akuzon Ardian Dvoranin për “Shpërdorim detyre” dhe “Përvetësimi te titullit apo detyrës shtetërore”.

Në një reagim për këtë kallëzim, kreu i KED thekson se nuk ka kryer asnjë shkelje të Kushtetutës, por është i gatshëm t’i përgjigjet prokurorisë.  

Përplasja disa mujore midis Presidentit të Republikës Ilir Meta dhe Kreut të KED Ardian Dvoranit, u konkretizua me kallëzimin penal të firmosur nga Kreu i Shtetit kundrejt  Dvoranit. Presidenti e akuzon kreun e KED se nuk ka zbatuar ligjin në renditjen dhe përcjelljen e listave së kandiatëve për anëtarë të Gjykatës Kushtetuese. Në kallzimin e Presidentit të Republikës, nënvizohen dy akuza për Ardian  Dvoranin “Shpërdorim detyre” dhe “Përvetësimi i titullit apo i detyrës shtetërore” të parashikuar në nenet 248 dhe 246 te Kodit Penal.

Kallëzimi është dërguar në Prokurorin e Përgjithshme, prokurorine Shkallës së Parë për Krime të Rënda dhe Prokurorine e rrethit gjyqësorë Tiranë, të cilat do të vendosin se kush e ka kompetencën për të regjistruar dhe hetuar kallëzimin penal. Në padinë e depozituar në të treja organet e hetimit nëe kryeqytet ndër te tjera thuhet:

“Presidenti i Republikës ka konstatuar përgjatë veprimtarisë së Këshillit të Emërimeve në Drejtësi (2019) disa shkelje të rënda përgjatë ushtrimit të detyrës nga Kryetari i Këshillit të Emërimeve në Drejtësi zoti Ardian Dvorani, veprime këto të cilat kapërcejnë kufirin e “shkeljes disiplinore”, dhe hyjnë drejtëpërdrejtë në sjellje që e ngarkojnë zotin Dvorani me përgjegjësi penale. Veprimet dhe mosveprimet e tij kanë krijuar një pasojë shumë të rëndë, që është cenimi i legjitimitetit të të gjithë procesit të përzgjedhjes së anëtarëve të rinj të Gjykatës Kushtetuese”. 

Kallëzimi i firmosur nga kryetari i shtetit Ilir Meta thekson gjithashtu se:

“Presidenti i Republikës vlerëson ekzistencën e një rreziku real që i akuzuari Ardian Dvorani të kryejë sërish veprime kriminale dhe mafioze në shkelje të ngjashme të Kushtetutës dhe ligjit, që do të ndikonin drejtpërdrejt në mirëfunksionimin e organeve te reja kushtetuese”.

Pasi ka radhitur shkeljet, sipas tij, në një dokument prej 38 faqesh, Meta kërkon ndër të tjera nga prokuroria që të sekuestrojë materialet e mbledhjeve të KED te datave 21 shtator 2019 dhe 9 nëntor 2019.

Pas depozitimit të kallëzimit penal të presidentit, ka reaguar i padituri, kreu i KED Ardian Dvorani. Në një sqarim të gjatë me shkrim, kreu i KED thotë se si çdo shtetas e funksionar shtetëror, i nënshtrohet Kushtetutës e ligjeve dhe do t’i bindet organit të prokurorisë për të dhënë shpjegimet përkatëse.

“Kallëzimi penal i presidentit bazohet në pretendime për ekzistencën e disa fakteve, sjelljeve dhe veprimeve, të cilat janë të pavërteta, por që ndoshta kallëzuesi mendon se kanë ndodhur apo do të dëshironte të kishin ndodhur për motivet që i di ai”.

Presidenti e akuzon për marrje të kompetencave, por Kreu i  KED e sheh tjetërkund arsyen e këtij reagimi nga ana e Ilir Metës.

“Siç duket shtetarët tanë ende nuk janë mësuar dhe nuk ndjehen mirë që ndryshimet kushtetuese i kanë hequr, si në rastin e Presidentit e jo vetëm, autoritetin ekskluziv të mëparshëm, aq shumë të kritikuar e ndoshta të abuzuar, kur procesi ishte mjaft problematik, me mungesë transparence, pa procedura e kritere ligjore seleksioni e vlerësimi bazuar në integritetin e meritokracinë e kandidatëve, si edhe pa asnjë kufizim ligjor tjetër në thirrjen dhe përzgjedhjen e gjyqtarëve kushtetues. Tashmë është KED, një organ i ri i pavarur kushtetues të cilit Kushtetuta i ka ngarkuar kompetencën ekskluzive për të bërë verifikimin e integritetit të kandidatëve dhe më pas vlerësimin e renditjen e atyre që kualifikohen”.

Ardian Dvorani thotë se sjelljet e tij nuk përbëjnë asnjë vepër penale, por gjithsesi këtë sipas tij do ta vendosë prokuroria dhe gjykata. /abcnews.al

JULI-ME-PREC-ZOGAJ.mpg_snapshot_19.08-1280x720.jpg
ent ela18:12 | 19/11/2019

Më shumë politike e ka konsideruar analisti Preç Zogaj përplasjen e fundit President-Parlament-Qeveri. Sipas tij kjo ka ardhur në kuadër të tranzicionit të reformës në drejtësi.

“Nuk jemi te drejtësia e re, por drejtësia tranzitore. Nganjëherë është më keq, kjo tranzitorja rezulton më e keqe dhe në këtë kuadër ka lindur ky konflikt i madh për të cilin unë nuk kam kompetencë të gjykoj, por mendoj se është rruga e duhur për t’i dhënë rrugë ligjore konflikteve”.

Përplasje juridike apo politike?

“I ka të dyja se reflektojnë njëra-tjetrën, por për mua është pak më shumë politike por me bazë juridike. Nuk jam dakord që kjo është prova historike se reforma në drejtësi nuk ka filluar akoma”.

Dhe në këtë kontekst Zogaj e sheh me optimizëm rezultatin e pritshëm të reformës në drejtësi, pasi sipas tij është bërë në bashkëautorësi të SHBA-së dhe Gjermanisë dhe është votuar me konsensus nga palët.

“Themelore është që kemi nën kuadër kushtetues të reformës në drejtësi që është votuar me konsesnus, është miratuar ka kaluar dy herë në komisionin e Venecias ka bashkaautorësi nga SHBA e Gjermaninë  po gjatë rrugës ka prodhuar firo e difekte po në zbatim e sipër mekanizmi është vënë në lëvizje, dhëmbëzat e këtij mekanizimi po fillojnë të rrotullohen, gjen dhe lecka që e ngadalësojnë po është i pandalshëm, do kemi SPAK , që nuk e kemi pas që do të jetë një institucion që do të asistohet fuqishëm nga Shba e Gjermania dhe përbëhet nga prokurorë që kanë kaluar një mori filtrash dhe nuk kanë më asnjë arsye për të mos qenë të pavarur. BKH e Gjykata Speciale do të ngrihet mbi këto principe”.

I pyetur për vendimin epresidnetit Meta për shpalljen non grata të ambasadorit të OSBE në Shqipëri Borchardt, Zogaj thotë se është një vendim i pavlerë pasi ai mund të rrijë në Shqipëri, ndërkohë i kujton presidenti që ne jemi një vend që njohim institucionin e faljes.

“E ka shpallur të padëshirueshëm në zyrën e tij. Është vendim, nuk ka vlerë, ai mund të rrijë në Shqipëri, nuk mund të shkojë përtej mjediseve të Presidencës se është vendim që kërkon t’i nxjerrë një nam të keq ambasadorit. Është gjesti i tij, ai ka kërkuar falje, ne jemi vend që e njohim institucionin e faljes.

OSBE është organizatë më e madhe se individi, e  ka shpjeguar që ka qenë me gruan e vet, pavarësisht kësaj, gjesti është i pajustifikueshëm. Reflekton një akumulim emocionesh politike në rritje, por nuk e ndryshojnë kursin e ngjarjeve, kursi është i programuar, Shqipëria do shkojë drejt drejtësisë së re, jo në kohën që pritej, por as në kohë të largët”. /abcnews.al

7ca9b35d-9acb-4f6e-8542-d435010ab422-1280x853.jpg
ent ela16:16 | 19/11/2019

Partia Demokratike ka mbështetur kallëzimin penal të Presidentit Ilir Meta për kreun e KED Ardian Dvorani. Në një deklaratë për mediat sekretari i Përgjithshëm i PD, Gazment Bardhi tha se është akti i duhur në mbrojtje të Kushtetutës dhe integritetit të Gjykatës Kushtetuese. Sipas tij, Ardian Dvorani me veprimet e tij në shërbim të partisë në pushtet, ka minuar ligjshmërinë dhe besueshmërinë e Gjykatës Kushtetuese.

Deklaratë e Sekretarit të Përgjithshëm të PD, Gazment Bardhi

Kallëzimi penal i Presidentit të Republikës ndaj Kryetarit të KED është akti i duhur në mbrojtje të Kushtetutës dhe integritetit të Gjykatës Kushtetuese.

Me veprimet e tij në shërbim të partisë në pushtet, Ardian Dvorani ka minuar ligjshmërinë dhe besueshmërinë e Gjykatës Kushtetuese.

Partia Demokratike beson se një hetim i shpejtë, i plotë dhe i pavarur  i shkeljeve të ligjit nga Ardian Dvorani, është një gur themeli për rikthimin e besimit tek drejtësia.

Nga veprimet e prokurorisë do të varet, nëse shqiptarët mund të besojnë akoma se Reforma në Drejtësi nuk u bë që sistemi të kontrollohet nga Edi Rama, por për t’i dhënë fund pandëshkueshmërisë së politikanëve dhe zyrtarëve të korruptuar dhe për të trajtuar shqiptarët si të barabartë para ligjit. /bcnews.al

5720e45e-1ee7-4ee2-93de-12d6bb379a3c-1280x808.jpg
ent ela17:50 | 18/11/2019

Menjëherë pas letrës që kabineti i Metës i ka dërguar selisë qëndrore  të OSBE-së,  një delegacion i asamblesë parlamentare të OSBE-së, ka zhvilluar një takim në Presidencë me kreun e shtetit. Në takim nuk ishte i pranishëm ambasadori i OSBE në Tiranë, Bernd Borshardt. Sipas njoftimit të Presidencës, gjatë takimit Meta Meta theksoi domosdoshmërinë e zbatimit të reformës në drejtësi vetëm sipas Kushtetutës së miratuar me konsensus tre vite më parë.

Në lidhje me procesin e integrimit europian të Shqipërisë dhe rajonit, Presidenti i Republikës vlerësoi angazhimin e sinqertë të të gjitha vendeve anëtare të BE-së për të mbështetur procesin e integrimit evropian të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

“Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut do të jenë përsëri objekt shqyrtimi në Samitin e Zagrebit që do të zhvillohet në maj të vitit 2020”, – vijoi Presidenti i Republikës, “dhe, në këto 6 muaj, 9 kërkesat e Bundestagut duhet të shërbejnë si harta e vetme e rrugës për Shqipërinë që mund të çojë në një vendim pozitiv për çeljen e negociatave të anëtarësimit me BE-në”.

Në lidhje me Kryesimin nga Shqipëria të OSBE-së për vitin 2020, Presidenti Meta u shpreh se, Shqipëria ka mundësinë që të japë një kontribut thelbësor për Organizatën. /abcnews.al

 

meta-1.jpg
ent ela14:40 | 16/11/2019

Presidenca ka konfirmuar edhe njëherë kallëzimin penal që do të dorëzohet të hënën në Prokurori, për kreun e Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, Ardian Dvorani. Zëdhënësi i Presidentit Meta tha do të publikohet edhe një VIDEO përvëluese që implikon kreun e KED-së ndaj  emërimit të Arta Vorpsit në Gjykatën Kushtetuese. Nga ana tjetër, Meta do të thërrasë në takim kryetarët e partive opozitare që braktisën parlamentin.

Të hënën, Presidenca njofton se do të depozitojë kallëzimin ndaj kreun e Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, Ardian Dvorani, të cilin e akuzon për shkelje të Kushtetutës lidhur me zgjedhjen e Arta Vorpsit si gjyqtare në Kushtetuese. Zëdhënësi i Presidentit, konfirmon se do të publikohet dhe një video e cila do të provojë përfshirjen në këtë shkelje edhe të zyrtarëve të tjerë.

 “Kjo VIDEO me prova të pakundërshtueshme, do zbulojë fytyrën e vërtetë të një individi të papërgjegjshëm, i cili guxoi në mënyrë të tmerrshme kriminale t’i përvetësojë kompetencat kushtetuese Presidentit të Republikës, që as noterja e nderuar znj.Miranda Xhemalçe nuk pranoi ta bënte, pasi e dinte shumë mirë se betimi me dorën mbi Kushtetutë bëhet vetëm në Institucionin e Presidentit të Republikës dhe askund tjetër”.

Presidenca njofton se kjo video po përgatitet edhe në disa gjuhë të tjera europiane, në mënyrë që të gjithë partnerët ndërkombëtarë, të mos mashtrohen më.

Po ashtu, presidenca ka njoftuar se krahas duelit me KED-në, Meta po punon edhe me opozitën.

Presidenti Meta do të kërkojë takim me të gjithë kryetarët e Partive Parlamentare që braktisën Kuvendin në shkurt 2019, “për të diskutuar lidhur me situatën dramatike ku ndodhet vendi. Padyshim do të ketë edhe të tjera inisiativa, vendime dhe takime shumë të rëndësishme”,-thuhet në njoftim!

hajdari1.jpg
ent ela14:01 | 16/11/2019

Kryetarja e opzoitës së re parlamentare i ka kërkuar presidenti Ilir Meta që të ndalë urgjentisht lojën e vjetër politike, e cila ka vënë në shënjestër institucionet e drejtësisë me qëllim deligjitimimin e tyre.

Në një postim në rrjetet sociale Hajdari shprehet se ka ardhur koha që kjo të marrë fund, pasi vendit nuk i duhen burra të fortë para kamerave, por institucione të forta.

Postimi i plotë i Hajdarit

I kërkova Kryetarit të Shtetit, Presidentit të Republikës, dhe në vazhdim do ia kërkoj edhe Kryeministrit e të gjithë faktorëve politikë, që të ndalin urgjentisht lojën e vjetër dhe të shëmtuar politike e cila ka vënë në shënjestër institucionet e drejtësisë me qëllim deligjitimimin e tyre.

Për 29 vite me radhë, kjo klasë politike i ka dobësuar e deligjitimuar qëllimisht institucionet, në mënyrë që i vetmi autoritet në vend të ishin kryetarët e dy apo tre partive. Prandaj për 29 vite Shqipëria ka parë shumë krim dhe aspak ndëshkim.

Ka ardhur koha që kjo të marrë fund.

Vendi, sot më shumë se kurrë, ka nevojë jo për burra që hiqen si të fortë para kamerave, por për institucione të forta të cilat japin drejtësi për të gjithë, të varfër apo të pasur, me apo pa pushtet.

Ka ardhur koha që vendin ta qeverisin institucionet, ligji dhe kushtetuta. /abcnews.al

avion-ulje.jpg
ent ela13:54 | 16/11/2019

“Forcat Speciale shqiptare morën pjesë në operacione speciale të përbashkëta me kolegët amerikanë. Për më shumë se 1 javë, dy avionë “MC-130J Commando II” të Krahut të Operacioneve Speciale ajrore amerikane fluturuan në hapësirën ajrore shqiptare dhe përdorën bazat e Rinasit dhe Kuçovës, duke shënuar te kjo e fundit, uljen e parë në 20 vite të avionëve me të tilla përmasa.

Presidenti i Republikës Ilir Meta ka shpërndarë në profilin e tij zyrtar në “Facebook”, postimin e ministres së Mbrojtjes Olta Xhaçka. /abcnews.al

meta-2-1280x575.jpg
ent ela15:32 | 15/11/2019

Presidenti Ilir Meta njoftoi përmes një konference të jashtëzakonshme për shtyp se do të kallëzojë penalisht ditën e hënë kreun e Këshillit të Emerimëve në Drejtësi, Ardian Dvorani.

Meta tha se kreu i KED ka kryer një akt mafioz përmes shpërdorimit të detyrës duke shkelur ligjin me emërimet në Gjykatën Kushtetuese.

“Dëshiroj t’u bëj të ditur vendimin tim si President për të paraqitur të hënën kallëzim penal si president i Republikës kundër Ardian Dvoranit me detyrë kreu i KED”.

Meta e akuzon kreun KED për shpërdorim detyre.

“E akuzoj për këto vepra penale: shpërdorim detyre neni 248 kodit penal dhe -përvetësimi i titullit apo detyrës shtetërore, 246 kodi penal.

Kreu i KED Dvorani, ka bërë shkelje ligjore që cënojnë legjitimitetin e përzgjedhjes së anëtarëve  të GJykatws Kushtetuese. Të fillohet hetimi ndaj Dvoranit për “Përvetëisimi i detyrës shtetërore” dhe “Shpërdorim detyre”

Veprimet dhe mosveprimet e tij kanë pasojë të rëndë siç është legjitimiteti i Gjykatës Kushtetuese dhe debat publik me pasoja të pariparueshme që provokon uljen e besimit të publikut të Gjykatës Kushtetuese dhe implementimi i reformës në drejtësi. Përbëjnë jo vetëm shkelje disiplinore por edhe vepra të qarta penale”.

Sipas Metës, kreu i KED ka vepruar në mënyrë të qëllimshme për të krijuar një gjendje antikushtetueshmërie, në mënyrë individuale dhe jo kolegjiale siç ia kërkon funksioni. Presidenti thekson se këto veprime administrative, individuale nuk respektojnë as kohën, as radhën dhe as rendin kronologjik të detyrueshëm për plotësimin e çdo vendi vakant.

“KED është një organ kolegjial, askush nuk merr dot vendime personale, Në mbledhjen e 21 shtatorit nuk ka marrë asnjë vendim mbi kohën e listave për kuvendin dhe Presidentin. Ka përcjellë listën përfundimtare. Nuk shpjegohet arsyeja dhe shkaqeve, vonesës dhe dërgimit të dy listave me një javë kuvendit.

Kur ky organ kolegjial i ka renditur vakancat në të njëjtën ditë, përse ky ia çon presidentit përpara dhe Kuvendit mbrapa dhe ia çon atë ditë, që e pyet Presidenti. Se unë nuk dua të përplasem me Kuvendin.

Këto veprime administrative, individuale nuk respektojnë as kohën, as radhën dhe rendin kronologjik të detyrueshëm për plotësimin e  çdo vendi vakant.  Kjo radhë ndiqet për të gjitha emërimet pas hyrjes në fuqi të këtij ligji, duke saktësuar deri në krijimin e gjyqësorit. Vendimi i qëllimshëm për të krijuar një gjendje antikushtetueshmërie”.

Reagimi i kreut të shtetit  vjen pas debateve të forta gjatë ditëve të fundit për emërimin e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, ku Presidenca dhe maxhoranca akuzojnë njëra-tjetrën për tentativës për të kapur Sistemin e Drejtësisë. /abcnews.al

 

RAMA-META-TALEBAN-1280x720.jpg
ent ela14:40 | 15/11/2019

Edi Rama e quajti presidentin Meta taleban sot në seancën plenare, dhe tha se veprimet e mazhorancës për plotësimin e Gjykatës Kushtetuese janë 100% të dakordësuara me SHBA-në dhe BE-në. Kuvendi miratoi një rezolutë ku i kërkon Kushtetueses të mos e njohë Marsida Xhaferllarin si gjyqtare, ndërsa PS thotë se do të sjellë disa ndryshime kushtetuese që kufizojnë lirinë e Presidentit.

Thirrën një seancë të jashtëzakonshme për t’i bërë gjyqin Ilir Metës, por salla ishte bosh. Ardhja e kryeministrit, solli në sallë jo vetëm mazhorancën, por edhe opozitën e re.

Edi Rama e sheh Ilir Metën, të cilin e zgjodhi vetë president, një hall për t’u hequr.

Kreun e shtetit e sheh armik të reformës në drejtësi.

Kryeministri nënvizon se ndërkombëtarët janë me të, dhe i cilëson kërcënime deklaratat e Metës për diplomatë të korruptuar.

Për përplasjet mes mazhorancës dhe Presidentit për Gjykatën Kushtetuese, kryeministri nuk i njeh faj boshllëqeve ligjore.

Për këtë, socialistët parashikojnë të ndryshojnë shpejt në kuvend kushtetutën dhe ligjet e drejtësisë, duke i kufizuar rolin presidentit.

Kuvendi miratoi me 97 vota pro dhe asnjë kundër, një rezolutë që i kërkon Gjykatës Kushtetuese të mos e njohë Marsida Xhaferllarin si gjyqtare, edhe pse u dekretua nga Meta. Ky vendim i Kuvendit nuk është detyrues dhe nuk e anulon dekretin presidencial. /abcnews.al

 

balla-2.jpg
ent ela10:42 | 15/11/2019

Pas përplasjes më të fundit Presidencë – KED, kreu i grupit parlamentar socialist Taulant Balla, i bën apel kreut të shtetit që të mos shfrytëzojë institucionin e Presidencës për të përgojuar drejtues institucionesh. Sipas tij kreu i KED ka qenë një nga 5 gjqyatrët e dosjes në ngarkim të metës.

“I bëj apel presidentit: Është e papranueshme që në cilësinë e kryetari të shtetit të përgojojë drejtues të institucioneve të tjera. Kushtetuta jonë e ka vendosur në majën e piramidës institucionale por nuk ndodh kund që presidenti të marrë nëpër gojë kryetarin e KED edhe pse në rastin në fjalë që për Dvornain, Presidenti duhet të jetë i fundit të mërret me të sa kohë që ai ka qenë një prej 5 gjyqtarëve të dosjes penale në ngarkim të Metës dhe që ka pasur mendim kundër me anëtarët e tjerë të gjykatës. Është e padrejtë për këdo por më shumë për ne që kemi mandate përfaqësuese, apo presidenti që të përdorë institucionin e Presidentit për të atakuar një ish gjyqtar që ka gjykuar një çështje në ngarkim të tij e që për rastin  në fjalë mund të ketë kërkuar edhe burg. Është e padrejtë për këdo dhe për ne që Presidenti të përdorë institucionin e Presidentit për të atakuar gjyqtarë e ish-gjyqtarë”.

/abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono