mësuesit

RAMA-PROJEKT-BUXHETI-ARSIMI.mpg_snapshot_00.17-1280x720.jpg
G. P.20:21 | 21/11/2018

Kryeministri Edi Rama paralajmëroi rritjen e rrogave deri në 7 përqind për të gjithë mësuesit e sistemit parauniversitar për vititn 2019. Gjatë prezantimit të projekt-buxhetit për arsimin për vitin e ardhshëm Rama nënvizoi shtimin e mësuesve ndihmës, rritjen e buxhetit për transport falas dhe libra falas edhe për klasën e pestë.

Gjatë prezantimit të projekt buxhetit të arsimit për vitin 2019, kryeministri Edi Rama, lajmëroi rritjen e pagës për të gjithë mësuesit e sistemit parauniversitar.

“Nga kjo rritje do të përfitojnë pa përjashtim, 100% e të gjithë punonjësve në Arsimin Parauniversitar. Rritja e pagës do t’i kushtojë buxhetit të shtetit mbi 10 milionë dollarë, në tërësi, një rritje 7%.”

Për vitin e ardhshëm qeveria ka në plan të çojë në 940 numrin e mësuesve ndihmës, të cilët asistojnë fëmijët me nevoja të veçanta.

“Ambicia jonë është që brenda këtij mandati, ne të kemi një mësues ndihmës për çdo fëmijë me nevoja të veçanta.”

Kryeministri theksoi dhjetëfishimin e oficerëve të sigurisë në shkollat e vendit dhe rritje të buxhetit në dispozicion të transportit.

“Me buxhetin e vitit 2019 iu garantojmë 35 mijë nxënësve dhe 12 mijë mësuesve transportin.”

Sipas kreut të qeverisë, mbyllja e klasave kolektive në shkollat e vendit do të vijojë edhe gjatë vitit 2019.

“Ne po mbyllim klasa përqendrimi, që janë si kampe përqendrimi për fëmijët e vegjël, që aty nuk mësojnë, por bëhet sikur mësojnë.”

Projekt-buxheti i vitit të ardhshm parashikonte vijimin e shpërndarjes së librave falas jo më vetëm për katër vitet e para, por edhe për klasën e pestë.

“Deri në fund të mandatit do të kemi libra falas për të gjithë fëmijët, nga klasa e parë deri në klasën e nëntë.”

Në fjalën e tij Rama konsideroi si të rëndësishme hapjen e shkollës së drejtorëve dhe punësimin e mësuesve përmes platformës, bazuar në meritë dhe duke shmangur çdo ndikim partiak apo tjetërlloj./abcnews.al

OK-ELBASAN-NXENESIT-RRUGA-MBULIM_ABC-M1-T1.mpg_snapshot_00.19-1-1280x1043.jpg
G. P.09:20 | 18/10/2018

Nxënësit e shkollës së Funarit bllokojnë furgonin e mësuesve në mes të rrugës. Janë nxënësit e shkollës 9-vjeçare të cilët nuk kanë lejuar mësuesit që të shkojnë në shkollë. Shkak për këtë është mungesa e transportit të tyre. Në shkollën e Funarit zhvillojnë mësim disa fshatra mes tyre edhe Mollagjeçi që ndodhet larg. Nxënësit duhet të përshkojnë disa kilometra për të shkuar aty. Me gjithë kërkesat e vazhdueshme të prindërve dhe nxënësve çështja nuk është zgjidhur. Ndaj për këtë arsye ata protestuan dhe do të vazhdojnë të bllokojnë rrugën derisa atyre tu sigurohet transporti./abcnews.al

 

 

Ruci2-1280x992.jpg
ent ela16:57 | 17/09/2018

Kryetari i Kuvendit Gramoz Ruçi uroi fillimin e vitit të ri shkollor nga gjimnazi “Janaq Kilica” në Fier.  Arsimi dhe shkolla tha kryeparlametari kontribuojnë për të ndërtuar një shoqëri që qëndron e bashkuar dhe harmonike, përballë rrezikut të përjashtimit dhe copëtimit social. Në qarkun  e Fierit nisin vitin e ri shkollor 44 mijë nxënës dhe 4 mijë mësues në 173 shkolla.

Fjala e plotë  e Kryetarit të  Kuvendit z.  Gramoz Ruçi, në gjimnazin “Janaq Kilica”, në Fier:

“Fieri është një potencial i madh rinie, energjie dhe shkollimi: rreth 15% e popullsisë së qarkut janë nxënës shkolle.

Në provimet e maturës shtetërore të këtij viti, nga 1778 maturantë të qarkut Fier, u morën  551 nota dhjeta në të katër provimet.

Qarku është një motor i zhvillimit të vendit, qarku i dytë, pas Tiranës, për nga kontributi me rreth 12% në ekonominë e Shqipërisë.

Sot ekonomitë konkurrojnë jo me forcë të lirë pune, por me dije, shprehi, aftësi dhe produktivitet.

Shqipëria po rritet edhe në saj të ekonomisë së dijes, e cila nuk zhvillohet vetëm në Tiranë, por edhe këtu në Fier dhe në qytetet e tjera të mëdha të vendit.

Ky mandat të jetë mandati i investimeve më të mëdha në arsim, i shtimit të  kapaciteteve të mjediseve mësimore, i eliminimit të mësimit me turne, i mundësimit të sistemit të ngrohjes për shumicën e shkollave, i kompletimit të bibliotekave, sallave të teknologjisë së informacionit, laboratorëve e kabineteve, të bazave prodhuese dhe terreneve sportive.

Prandaj le të punojmë të gjithë që ta bëjmë Fierin, të gjithë Myzeqenë e Mallakastrën jo vetëm një hambar prodhimesh, por edhe një rezervuar të madh dijesh.

Arsimi dhe shkolla kontribuojnë për të ndërtuar një shoqëri që qëndron e bashkuar dhe harmonike, përballë rrezikut të përjashtimit dhe copëtimit social.

Për të ndërtuar një vend e shoqëri, strehë të përbashkët e të sigurt, që përmirësohet vazhdimisht nga kontributi i të gjithëve dhe ku të gjithë respektojmë e duam njëri-tjetrin”, nënvizoi Kryetari i Kuvendit z.Gramoz Ruçi. /abcnews.al

 

 

REAGON-MINISTRIA-MBULIM.mpg_snapshot_00.08-1280x720.jpg
G. P.15:50 | 17/09/2018

Pas pezullimit të 16 mësuesve në shkollën e fshatit Çermë e Sipërmë të Lushnjes ka reaguar Ministria e Arsimit. Në një njoftim për shtyp ajo sqaron se kallëzimi për regjistrimet fiktive është bërë gjatë viteve 2010-2013. Ndërkohë Ministria e Arsimit deklaron se mbështet vijimin e hetimit nga organet ligj-zbatuese dhe siguron nxënësit se nuk do të këtë asnjë pengesë për vijimin normal të mësimit. Njëkohësisht ministria i bën thirrje prindërve, mësuesve dhe nxënësve të denoncojnë çdo shkelje dhe parregullsi që konstatojnë në sistemin arsimor./abcnews.al

PEZULLOHEN-MESUESIT.mpg_snapshot_00.26-1280x720.jpg
G. P.11:53 | 17/09/2018

Gjykata e Lushnjes ka pezulluar nga puna 16 mësues të shkollës së Çermës. Ata akuzohen për regjistrim fiktiv të nxënësve për të ruajtur vendin e punës.

Lushnja e nisi këtë vit mësimor me pezullimin nga puna të 16 mësuesve të shkollës së Çermës. Sipas vendimit nr.119 të gjykatës së rrethit të dt.13 shtator 2018, atyre u është komunikuar pezullimi nga detyra për veprën penale të shpërdorimit të detyrës. Sipas prokurorisë, në vitin 2013 e në vazhdim këta mësues në shkollën 9-vjeçare, Çerme e Sipërme kanë regjistruar nxënës fiktivë për të ruajtur vendin e punës. Të premten mesuesve u është thëne nga Drejtoria e Zyres Arsimore se u është ndërprerë vazhdimi i punës në shkollë dhe se janë zëvendësuar nga mësues të tjerë.

Çështja vazhdon të jetë në hetim nga prokuroria pasi që nga viti 2013 e deri në 2017 këta mësues kishin regjistruar rreth 120 nxënës fiktivë, për të mbajtur vendin e punës. Aktualisht 1336 mësues numërohen të jenë në punë nga zyra arsimore, ndërkohë që një vit më parë numri i mësuesve ishte 1720. Njëkohësisht kanë mbetur pa punë edhe mësuesit e klasave kolektike, 31 prej të cilave u mbyllën.
Ata janë paraqitur, por shkollat nuk kane nxënës dhe për këta mësues nuk janë nënshkruar kontratat e punës për vitin 2018-2019./abcnews.al

RAMA-ME-MESUESIT-ABC-1280x720.jpg
ent ela15:10 | 14/09/2018

Në fillim të këtij viti shkollor kryeministri Edi Rama ka përsëritur vendimin e Ministrisë së Arsimit se nuk do të lejohet celular në shkollë. Kjo vlen për nxënësit dhe mësuesit- paralajmëroi kreu i qeverisë në takimin që zhvilloi me mësuesit.

Kanë ardhur mësues nga e gjithë Shqipëria në Tiranë për të marrë urimin e kryeministrit Edi Rama për fillimin e vitit të ri shkollor. Por edhe një urdhër të prerë.

“Nuk do të lejojmë celular në shkollë. As për fëmijët dhe më vjen keq as për mësuesit. Mësuesit duhet t’i dorëzojnë në fillim të mësimit dhe ti marrin në fund të mësimit”.

Kryeministri Edi Rama bëri edhe një sqarim për ankesat e prindërve me librat shkollorë që duhet të kthehen në fund të vitit.

“Të shpjegohet pse i duam ne librat mbrapsht. Kam dëgjuar komente fantastike që po na stresojnë. Pse është stres t’i thuash fëmijës që ky që ke në dorë është miku yt më i mirë. Fëmijët e kuptojnë, ata që nuk e kuptojnë janë këta prindër që stresohen që i mundon ideja se libri nuk mund të shkarravitet, se shkarravitja  e librit i duket liri, ndërsa ruajtja i duket diktaturë”.

Një përgjigje i jep edhe akuzave të opozitës.

“Siç thonë disa nga këta që zbulojnë të gjitha hilet se jetojnë me hile për vete, ta kanë me hile. Jo, është raporti me librin”.

Risi e këtij viti shkollor sipas kryeministrit Edi Rama është se këtë vit 700 mësues do të jenë të dedikuar vetëm për nxënësit me aftësi të kufizuar. Ndërsa qeveria ka marrë përsipër të mbulojë të gjithë shpenzimet për nxënësit ekselente. /abcnews.al

 

KORCE-MBYLLEN-SHKOLLAT_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.36-1280x687.jpg
G. P.15:36 | 05/09/2018

Në Korçë tre shkolla do të mbyllen për shkak se numri i nxënësve është i ulët. Njëra prej tyre është shkolla në vendlinjen e Asdrenit në fshatin Drenovë.

Shkolla në vendlindjen e Asdrenit u mbyll. Pas gati një shekulli ndërtesës në fshatin Drenovë iu vendos kyçi përfundimisht.
Së bashku me shkollën 9 vjeçare të Drenovës, Drejtoria Arsimore ka marrë vendim për të mbyllur edhe shkollat e Barcit dhe Kolanecit, si rezultat i uljes së numrit të nxënësve. Për pasojë rreth 100 fëmijë, të klasave nga e gjashta deri tek e nënta, do të zhvendosen në shkolla të tjera, jo larg vendbanimeve të tyre. Mbyllja e shkollave, ku mësimi zhvillohej në klasa kolektive, do të rrisë cilësinë e mësimdhënies, thotë kreu i Drejtorisë Arsimore, i cili sqaron arsyet e këtij vendimi.

Kristaq Grabocka, drejtori i arsimit Korçë: “Bëhet fjalë për kategoritë e nxënësve nga klasa VI deri tek IX, të cilët e kanë më të lehtë zhvendosjen nga një qendër banimi tek një qendër më e përqëndruar. Duke pasur parasysh edhe kushtet atmosferike që qyteti i Korçës ka gjatë sitnës së dimrit. Në këtë kuadër në jemi në dinamikë të mbylljes të shkollës së Drenovës, Barçit dhe asaj të Kolanecit.”

12 mësuesit që do të preken nga mbyllja e tre institucioneve arsimore, nuk do të humbin vendin e punës, por do të mbeten pjesë e sistemit.

“Nga këto 3 instuticione që ne do mbyllim dalin 12 mësues gjithsej dhe me bindje të plotë dhe qetësisht, të gjithë kolegëve që preken iu them se asnji nga këta mësues nuk do të largohet nga sistemi.”

Shkolla e Drenovës u ndërtua në vitin 1926, me kontributin e drenovarëve të emigruar në SHBA./abcnews.al

RAMA-TAKON-MESUESIT.mpg_snapshot_01.51-1280x692.jpg
G. P.13:49 | 03/09/2018

190 mijë nxënës nga klasa e parë në të katërt, këtë vit nuk do të paguajnë për tekstet shkollore. Me qëllim që librat të mbërrijnë tek nxënësit para fillimit të shkollës kryeministri Edi Rama thirri në një takim në kryeministri mësuesit e shkollave nëntë vjeçare.

Dy javë para fillimit të vitit të ri shkollor, kryeministri Edi Rama mblodhi në kryeministri mësues të shkollave nëntë vjeçare në vend. Per ta kishte një porosi.

“Të bëjmë detyrën për ti dhënë në kohë të gjithë librat falas për fëmijët. Nuk bëhet fjalë më që ti blesh me lekët e tua e të merresh me fatura. Është e drejtpërdrejtë, pakot me libra duhet tu shkojnë prindërve dhe fëmijëve në dorë para fillimit të vitit të ri shkollor.”

Këtë vit pa i paguar librat shkollorë do ti marrin 190 mijë nxënës nga klasa e parë deri në klasë të katërt. Familjet e tyre, sipas kryeministrit, veç anës financiare do të kenë edhe një tjetër stres më pak.

“Mall nga gabi i injorancës dhe koirrupsionit. Sot mbyllim ciklin e nisur nga ministrja për zëvendësimin e librave skarco me libra të Kembrixh, Oksford. Libra të një cilësie të padiskutueshme.”

Tekstet shkollore për nxënësit nga klasa e parë deri në klasë të katërt i kanë kushtuar buxhetit të shtetit rreth 6 milionë dollarë.
Në këtë skemë, vitin e ardhshëm pritet të përfshihen edhe nxënësit e klasave të pesta, ndërsa deri në fund të mandatit kryeministri beson se librat falas do tu shpërndahen nxënësve deri në klasë të nëntë. Por ndërkohë ata që këtë vit duhet të paguajnë për tu pajisur me tekste shkollore, për disa prej librave do të shpenzojnë më teper se vitin e shkuar.

“Disa libra janë pak më të shtrenjtë seç ishin sepse janë produkte shumë më cilësore dhe nëse do të bëjmë krahasimin në çmim me vendet e tjera do të shikojmë se s’ka asgje anormale.”

10 mijë nxënës këtë vit do të mësojnë në shkolla me mjedise të rindertuara, ndërsa për fëmijët me nevoja të veçanta, në shkolla do të ketë 700 mësues ndihmës nga 300 që ishin vitin e shkuar, por shefi i qeverisë diçka tjetër quan krenari të punës së qeverisë.

“ Politika ka dalë nga shkolla dhe merita ka hyrë në shkollë.”

Ndërkohë këtë takim me mësuesit, kryeministri kërkon ta mbyllë pa asnjë dyshim.

“Edhe pse janë rritur rrogat tuaja kanë nevojë për më shumë rritje këtë se kemi harruar, thjesht për t’ju thënë që mos e kini këtë dyshim. Por çdo hap sipas mundësive të reja që krijohen dhe besoj që do të kemi edhe mundësi të reja në këtë aspekt.”/abcnews.al

Capture-3-1280x719.jpg
ent ela15:08 | 07/03/2018

Me rastin e 7 marsit, kryeministri Rama pati të ftuar në selinë e qeverisë një grup mësuesish nga gjithë vendi, 10 prej të cilave i nderoi me dekoratën e mirënjohjes. Rama premtoi edhe më shumë punë për arsimin, ndërsa u kërkoi falje mësuesve, për mëkatet e së enjtes, siç i quajti ai debatet e politikës në Parlament.

Kryeministri Edi Rama për festën e mësuesit u shpërndau 10 mësueseve të shkollave të ndryshme të Shqipërisë, dekoratën e urdhrit të mirënjohjes së kryeministrit. Në prag 8 marsi, dekoratat ua dha vetëm zonjave.

“Kisha shumë dëshirë t’ju bëja dhuratë, ndaj vendosa tju dhuroj libër të Pier Padro Pasolinit, ku flitet për adoleshentët”

Kryeministri u tha mësueseve se reformimi i arsimit në Shqipëri nuk mund të ishte bërë pa ndihmën e tyre dhe se kjo do të vijojë me ndryshime të mëtejshme në klasifikimin e mësuesve dhe nxënësve, por edhe me rritjen e mëtejshme të rrogave të mësuesve, të cilëve u kërkoi ndjesë.

 “Nuk besoj është e tepërt tju kërkoj ndjesë ju dhe gjithë mësuesve të shqipërisë, për faktin që unë dhe rraca ime e politikanëve nuk ju ndihmojmë aspak në kryerjen e funksionit tuaj thelbësor, te edukoni qytetarë të mirë. Ju pengojmë çdo të enjte rregullisht në kryerjen e misionit tuaj.

Pasi falenderoi mësuesit për punën me vetëmohim, kreu i ekzekutivit u kujtoi shprehjen se jo vetëm artistët nuk dalin në pension, por po kështu edhe mësuesit. /abcnews.al

rama-me-mesuesit.jpg
ent ela13:43 | 07/03/2018

Kryeministri Edi Rama ka zhvilluar sot një takim me mësuesit më të mirë për të uruar festën e 7 Marsit. Ai e ka shfrytëzuar këtë takim për të kërkuar ndjesë që politka  e pengon çdo të enjte misionin e mësuesit.

“Ndjesë mësuesve që unë dhe rraca ime e politikanëve nuk ju ndihmojmë aspak në kryerjen e misionit tuaj thelbësor që është jo vetëm të përgatisni njerëz të ditur, por të edukoni qytetarë të mirë, por ju pengojmë çdo të enjte rregullisht në kryerjen e misionit tuaj edhe ditët e tjera, por sidomos të enjten. Shfaqja e të enjtes rrëzon të gjitha fjalët që mund të themi gjatë javës në raport me virtytet e dhuntitë e mira. Sidoqoftë duke qenë në këtë detyrë unë kam mundësinë e madhe që në ditët e tjera të javës të laj me sa më shumë punë dhe kontribut në mbështetjen tuaj dhe të gjithë të tjerëve mëkatet e së enjtes. Besoj që në raport me ju ne kemi ende shumë për të bërë, kemi shumë detyrime sesa të drejta sesa shumë kemi bërë.

Çdokënd prej jush që udhëhiqet nga arsyeja dhe faktet kemi bërë jo pak për krijimin e kushteve për të pasur nje mjedis edukimi e arsimimi dinjitoz”- deklaroi Rama.

 

 


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono