maqedoni

B7091D55-61A0-4740-B1DF-9A3EA993F594_w1023_r1_s-933x445.jpg
ent ela22:51 | 16/08/2018

Mungesa e mjeteve financiare për kërkime shkencore, nepotizmi, ndryshimet e shpeshta kadrovike në krye të Ministrisë së Arsimit, mungesa e strategjive nga ana e universiteteve për të ngritur cilësinë në përputhje me kërkesat e tregut, janë disa nga arsyet që Maqedonia nuk arrin të futet në mesin e një mijë universiteteve të Listës së Shangait (renditja akademike e universiteteve në nivel botëror) vlerësojnë njohësit e çështjeve të arsimit.

Nga dikasteri i Arsimit në Maqedoni, konsiderojnë se Ligji për arsimin e lartë, i cili u miratua para tre muajve, paraqet një bazament shumë të mirë që të eliminohen shumë probleme, që e përcjellin arsimin e lartë në Maqedoni.

Ish-ministri i Arsimit në Maqedoni, Sulejman Rushiti, thotë për Radion Evropa e Lirë se universitetet në vend mbeten larg standardeve, sepse nuk arrijnë të shërohen nga plaga e quajtur nepotizëm, e cila, siç shprehet ai, tashmë ka metastazuar.

“Nevojitet guxim shumë i madh që nepotizmi, si trend, të ndërpritet. Të pastrohet njëherë e përgjithmonë mirë arsimi i lartë nga nepotizmi dhe ai të vendoset në binarë të shëndoshë. Sigurisht se në këtë drejtim rezultatet nuk do të jenë të menjëhershme, por duhet filluar… Reformat në arsim janë si drejtimi i anijeve të mëdha, atyre mund t’u japësh komandë në timon për kthesë tani, po drejtimin e duhur do ta marrë pas një kohe. Arsimi në Maqedoni, për fat të keq, tanimë një kohë të gjatë ka goditur në ajsberg dhe kjo anije e quajtur arsim, duhet të riparohet në tërësi”, thotë Rushiti.

Dona Kostiranova nga Forumi i të Rinjve në Maqedoni, gjatë një bisede për Radion Evropa e Lirë thotë se shteti duhet të ketë prioritet përmirësimin e cilësisë në arsim, sepse është në rritje numri i të rinjve që posedojnë diploma universitare, por nuk janë fare konkurrues në tregun e punës.

“Faktor shumë i rëndësishëm sa i përket largimit të të rinjve nga Maqedonia është pikërisht arsimi, sepse përpos mosfunksionalitetit të shtetit edhe cilësia e arsimit ka një rol të rëndësishëm për braktisjen e Maqedonisë”.

“Të rinjtë kur i shohin mundësitë që u ofrohen jashtë Maqedonisë, nuk mendojnë shumë për gjërat që i humbasin me largimin nga Maqedonia, sepse shumë më shumë fitojnë. Perspektivat janë krejtësisht të ndryshme për një student të Fakultetit të Makinerisë këtu dhe një tjetër që studion po makinerinë në Gjermani. Kjo i demotivon të rinjtë, të cilët japin shumë mund të studiojnë këtu dhe në fund marrin diplomë nga universitetet e vendit që askund(në lista ndërkombëtare) nuk figurojnë”, vlerëson Kosuranova.

Ajo shton se Ligji i ri për arsim të lartë premton shumë vetëm nëse i njëjti jetësohet me përpikëri, veçanërisht në pjesën që ka të bëjë me ngritjen e cilësisë së arsimit sipëror dhe luftimin e korrupsionit në universitete.

Në Listën e Shangait gjenden shumë universitete të rajonit siç është ai Beogradit, Sofjes, Athinës, Lubjanës … etj, ne sa më parë duhet të vendosim bashkëpunim efikas me këto universitete duke filluar me ato, të cilat janë renditur më lart që të shohim se cilat praktika i kanë bërë të suksesshme dhe këta mekanizma t’i jetësojmë në Maqedoni”, konsideron ajo.

Ndërkaq ish-ministri i Arsimit, Sulejman Rushiti, thotë se autoritetet qeveritare duhet ta marrin me shumë seriozitet radhitjen aq të ulët të universiteteve të Maqedonisë në Listën e Shangait, sepse vendi me këtë cilësi në arsim, nuk mund të bëhet konkurrues në tregun e punës në BE, pjesë e së cilës synon të bëhet.

“Sigurisht, se arsimi në Maqedoni gjithnjë e më shumë bëhet jo kompaktibil me vendet e Bashkimit Evropian dhe aspak nuk është kompaktibil (në përputhje) me kërkesat e tregut në këto vende, ky çmim është shumë i lartë për të ardhmen e të rinjve”, thekson Rushiti.

Ndryshe, Maqedonia edhe këtë vit nuk ka arritur të renditet në 1 mijë vendet e para të Listës së Shangait, ku rreshtohen universitetet më të mira botërore.

Listën e Shangait çdo vit e publikon universiteti Ciao Tong nga Shangai dhe vlerësohet si njëra ndër listat më kredibile, e cila vlerëson institucionet e larta arsimore. Nga vendet e rajonit, sa i përket cilësisë në arsimin e lartë, në pozitat më lart është renditur Universiteti i Beogradit dhe ai i Athinës, të cilët janë renditur në mesin e 300 dhe 400 universiteteve më të mira, përderisa ai Lubjanës, “Aristotel” i Selanikut dhe Universiteti Teknik i Athinës janë riradhitur në mesin e 400 dhe 500 universiteteve më të mira.

Universiteti në Maribor dhe Universiteti i Zagrebit, janë mes vendeve 500 dhe 600, përderisa Universiteti i Sofjes, i cili gjithnjë e më shumë bëhet atraktiv për të rinjtë nga Maqedonia, është radhitur në mesin e 900 dhe 1000 universiteteve më të mira në botë./REL

MAQEDONI-FUSHATA.mpg_snapshot_00.19-1280x720.jpg
G. P.12:12 | 14/08/2018

Në Maqedoni kryetarët e partive pjesë e koalicionit qeverisës, kanë nisur fushatën për mbajtjen e referendumit për çështjen e emrit. Ndërkohë që opozita në vend paralajmëroi fushatë kundër tij.

Partnerët e koalicionit qeveritar në Maqedoni shfrytëzuan ditën e përvjetorit të marrëveshjes së Ohrit për të bërë fushatë për referendumin. Kryeministri Zaev si dhe kreu i BDI-së Ahmeti bënë thirrje që qytetarët të mbështesin referendumin, sepse sipas tyre, kjo hap rrugën drejtë NATO-s dhe Bashkimit Evropian.

Ndërkohë, bashkëpunëtorja e lartë e Këshillit Euroatlantik Evelin Fakash, inkurajoi qytetarët e Maqedonisë që të përkrahin referendumin dhe përgëzoi Maqedoninë e Greqinë për marrëveshjen e arritur.

Kreu i partisë në opozitë VMRO-DPMNE deklaroi se ende nuk kanë vendosur nëse do të fillojnë zyrtarisht fushatën kundër mbajtjes së referendumit. Mickoski tha se janë në bisedime me kryesinë e partisë dhe se ditëve në vijim do të dalin me qëndrim mbi këtë çështje./abcnews.al

ZAEV-OHRI-1280x720.jpg
G. P.20:49 | 13/08/2018

Kryeministri maqedonas Zoran Zaev ka deklaruar se Marrëveshja e Ohrit nuk është përmbushur ende sa i takon përfaqësimit të shqiptarëve në institucione.

Ditën e 17-vjetorit të nënshkrimit të Marrëveshjes së Ohrit, kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev ka deklaruar se përfaqësimi i shqiptarëve në institucionet shtetërore nuk është përmbushur. Megjithatë, në ceremoninë e mbajtur me këtë rast, Zaev ka nënvizuar se qeveria e tij do të punojë për përmirësimin e situatës. “Deri më tani dimë se përfaqësimi i shqiptarëve në institucionet publike është 19 për qind, që do të thotë se është shumë i ulët. Por ne do të punojmë më tej me shqiptarët dhe etnitë e tjera për ta ndryshuar këtë nivel”, ka thënë Zaev. Ai ka shtuar se në mbledhjet e tjera të qeverisë do të diskutohet krijimi i një institucioni që do të kujdeset për përfaqësimin e barabartë të të gjitha etnive dhe që qytetarët e tyre të jenë pjesëmarrës në vendimmarrjet politike. “E gjitha kjo, në mënyrë që qytetarët e këtij vendi ta ndjejnë veten në vendin e tyre, si në aspektin e të drejtave ashtu edhe në atë të përgjegjësive”, ka shtuar Zaev. Ndërsa lideri i BDI-së, Ali Ahmeti është shprehur se, 17 vite më parë pakkush mendonte se Maqedonia do të kthehej në shembull për zgjidhjen e konflikteve përmes dialogut. Ai ka theksuar se, zgjidhja e kontestit me Greqinë dhe referendumi i ardhshëm janë pika të cilat duhet të bashkojnë maqedonasit në përpjekjet për t’u bërë anëtarë të NATO-s dhe BE-së. Ndërkohë, kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristjan Mickoski e ka shfrytëzuar eventin për të deklaruar se, qeveria duhet të ndërmarrë reforma në ekonomi, arsim dhe shëndetësi. Marrëveshja e Ohrit në vitin 2001 i dha fund konfliktit mes Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare dhe forcave maqedonase të sigurisë. /abcnews.al

MARREVSHJA-E-OHRIT.mpg_snapshot_01.01-1280x720.jpg
G. P.12:34 | 13/08/2018

Marrëveshja e Ohrit e nënshkruar 17 vjet më parë, garantonte ndër të tjera të drejta të barabarta mes etnive shtetformuese. Por sipas eskspertëve, në Maqedoni kjo pikë nuk mund të quhet ende e përmbushur.

17 vjet më parë u nënshkrua Marrëveshja e Ohrit. Kjo marrëveshje i dha fund konfliktit mes UÇK-së dhe forcave të sigurisë së Maqedoni. Marrëveshja u ndërtua mbi pesë parimet themelore, të cilat u bashkëshoqëruan me ndryshimet kushtetuese, të cilat konfirmuan shoqërinë shumetnike maqedonase dhe ku u sanksionua se shqiptarët janë etni shtetformuese.

Marrëveshja kornizë synonte zhvillimin e qetë dhe harmonik të shoqërisë maqedonase duke respektuar njëkohësisht identitetin etnik dhe interesat e të gjithë qytetarëve të Maqedonisë. Kjo garantohej përmes përmbajtjes së saj, ku decentralizimi ishte ndër pikat kryesore, pasi siguronte qeverisjen e tyre nga bashkësia më e madhe e popullatës që e përbën.

“Marrëveshja e Ohrit detyron autoritetet e qeverisjes qendrore të garantojnë përfaqësimin e drejtë dhe mos diskriminimin.”
E reflektuar në ligj kjo pikë e marrëveshjes kërkonte që në punësimet në administratën publike të sigurohej përfaqësimi i drejtë i bashkësive në të gjitha organet qendrore dhe lokale publike dhe në të gjitha nivelet e punësimit në këto organe.

Përfaqësimi në Gjykatën Kushtetuese kërkohet të bëhet mbi proporcionin e përfaqësimit në Kuvend sipas etnive. Shqiptarët që përbëjnë mbi 30 % të popullsisë maqedonase përmes Marrëveshjes së Ohrit iu garantohej e drejta e përdorimit si gjuhë zyrtare, krahas gjuhës maqedonase edhe ajo shqip. Simbolet kombëtare gjithashtu. Ndër parimet themelore të kësaj marrëveshjeje janë ndërrimi i pushteteve vetëm përmes zgjedhjeve te lira dhe demokratike si dhe garantimi i sovranitetit dhe integritetit territorial i Maqedonisë etj./abcnews.al

FLUKSI-NE-KUFI-MBULIM_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.44-1280x720.jpg
G. P.11:29 | 12/08/2018

Fluksi i lëvizjeve në pikat doganore me Greqinë dhe Maqedoninë arrin kulmin në fundjavë. Në 24 orët e fundit kanë hyrë nga Kapshtica rreth 10 mijë shtetas shqiptarë dhe të huaj dhe kanë udhëtuar drejt Greqisë 3566 persona. Për të menaxhuar situatën pala shqiptare ka hapur 7 sportele në hyrje, duke punuar me procedurë të përshpejtuar, për përpunimin e dokumentacionit te udhëtarëve. Edhe policia kufitare greke ka shtuar një sportel më tepër për daljet, duke lehtësuar lëvizjet drejt territorit shqiptar. I lartë vijon të mbetet fluksi edhe në doganën e Qafë Thanës, ku gjatë së shtunës kanë hyrë 5291 shtetas shqiptarë dhe të huaj dhe kanë udhëtuar drejt Maqedonisë 3636 persona. Autoritetet e kufirit, presin që deri në mesjavë ngarkesa në vendkalimet kufitare të vijojë me ritme të larta./abcnews.al

FLUKSI-NE-KUFI-1280x720.jpg
ent ela12:17 | 09/08/2018

Këto ditë ka fluks lëvizjesh në pikat kufitare, që lidhin juglindjen me Greqinë dhe Maqedoninë.

Në 24 orët e fundit kanë hyrë nga dogana e Kapshticës  4735 shtetas shqiptare dhe të huaj, ndërsa në dalje janë regjistruar  3320 shtetas. Pala shqiptare punon me 7 sportele, ndërsa ajo greke me 2 sportele, edhe në orët e pikut, duke lënë në pritje për disa orë udhëtarët.

Fluks i lartë lëvizjesh është regjistruar edhe në doganën  e Qafë-Thanës, prej nga kanë hyrë 4451 shtetas shqiptare dhe të huaj dhe kanë dalë 3495 shtetas.

Radhë ka patur edhe në doganën e Kakavijës. Por sipas gazetarit të ABC News që ndodhej aty, trafiku nuk zgjati shumë. /abcnews.al

download-4.jpg
ent ela18:00 | 08/08/2018

Qytetarët maqedonas janë të prirur të votojnë pro së ardhmes në BE dhe NATO në referendumin e muajit të ardhshëm. Kështu sugjerojnë të dhënat e një sondazhi të agjencisë EURACTIV, që mes të tjerash paralajmëron dallimet mes shqiptarëve dhe maqedonasve lidhur me çështjen e emrit.

Një sondazh i kryer në Maqedoni kur po afron referendumi i 30 shtatorit tregon se shumica e qytetarëve planifikojnë të votojnë “pro” ndryshimit të emrit kushtetues dhe anëtarësimit në BE dhe NATO. Sipas sondazhit të agjencisë EURACTIV, 41 për qind e pjesëmarrësve kanë deklaruar se do të votojnë në favor të marrëveshjes së arritur me Greqinë, ndërsa 35 për qind kanë paralajmëruar se do të votojnë kundër.

Rreth 20 për qind e qytetarëve të intervistuar kanë deklaruar se do ta bojkotojnë referendumin, ndërsa rreth 66 për qind do të shkojnë të hedhin votën. Sidoqoftë, dallimet mes dy grupeve më të mëdha etnike në vend mbeten të thella; 88 për qind e shqiptarëve mbështesin marrëveshjen, ndërsa në radhët e maqedonasve kuota është 27 për qind pro dhe 45 kundër.

Ministri i Jashtëm i ish-republikës Jugosllave ka deklaruar se qytetarët kanë detyrimin ta shfrytëzojnë këtë mundësi që u jepet. “Nuk mund të jesh pro BE-së dhe NATO-s dhe në të njëjtën kohë kundër marrëveshjes që heq pengesat dhe hap dyert e anëtarësimit në këto organizata”, ka thënë Nikola Dimitrov. Ministri ka theksuar se tërheqja nga përgjegjësitë për të ardhmen e vendit, duke shmangur votimin në referendum, nuk është patriotizëm./abcnews.al

xhas-800x450.jpg
ent ela17:41 | 07/08/2018

Autoritetet policore të Maqedonisë kanë arrestuar një grup personash që kishin luftuar përkrah Shtetit Islamik në Siri dhe Irak. Më parë të dyshuarit u kishin shpëtuar dy operacioneve policore të koduar “Celula”.

Policia në Maqedoni ka vënë në pranga 7 persona, nën dyshimin se kanë marrë pjesë në luftërat në rajonin e Lindjes së Mesme, kryesisht në Siri dhe Irak. Për personat e arrestuar, të moshave nga 23 në 47 vjeç, ishin lëshuar urdhër-arreste ndërkombëtare, pasi më parë i kishin shpëtuar dy operacioneve të policisë të koduara “Celula 1” dhe “Celula 2”. Sipas Ministrisë së Brendshme maqedonase, që nga fillimi i luftërave në Lindjen e Mesme nga Maqedonia drejt Sirisë dhe Irakut kanë udhëtuar 156 persona, për të luftuar përkrah Shtetit Islamik.

Sipas autoriteteve vendase, në tërësi shtetasit maqedonas të kthyer nga zonat e konflikteve janë 83, nga të cilët 26 ndodhen në burgjet e vendit dhe 3 të tjerë në burgjet e Turqisë. Ndërkohë, numri i të vdekurve, ndonëse i pakonfirmuar, rezulton 35 persona. 15 të tjerë, mes të cilëve 9 femra, vazhdojnë të marrin pjesë në luftëra; ndërsa 14 personave u është ndaluar përfshirja në konflikt që në vendlindje./abcnews.al

MAQEDONI-REFERENDUMI-BOJKOTI-1280x720.jpg
ent ela11:48 | 06/08/2018

Referendum për çështjen e emrit në Maqedoni pritet të mbahet në 30 shtator. Por ndërkohë parti të opozitës, organizata jo qeveritare dhe iniciativa qytetare kanë krijuar shtabin e krizave për të bojkotuar këtë referendum.

Parti, organizata joqeveritare dhe iniciativa qytetare kanë krijuar Shtabin e Krizave që do të drejtojë fushatën “Maqedonia bojkoton”. Memorandumin e bashkëpunimit, që nënkupton bojkotimin e referendumit të ardhshëm, e nënshkruan 28 organizata. Fronti do të kryesohet nga Janko Baçev, udhëheqësi i partisë “Maqedonia e vetme”. Në rrethin e ngushtë të mbështetësve dhe nënshkruesve të dokumentit janë ish-anëtari i shquar i VMRO-DPMNE-së, Filip Petrovski, si dhe ish-presidenti i organizatës së qytetit të LSDM në Shkup, Ljupço Paleski. Baçev në fjalimin e shkurtër paralajmëroi kërkesë llogarie pas ndryshimit të pushtetit me të gjithë ata që ishin pjesë e procesit të negociatave dhe nënshkrimit të Marrëveshjes me Greqinë.

Janko Baçev në intervistën për televizionin Alsat M pranoi hapur se partia që drejton ai, përfaqëson qëndrime proruse dhe mbron qëndrime që janë strategjike për Qeverinë ruse. Baçevi mbështet idenë se Maqedonia nuk e ka vendin në BE dhe NATO, por në aleancë me Rusinë. Lideri i “Maqedonisë së Vetme” në qershor paralajmëroi se partia e tij do të ndihmojë financiarisht 26 personat që janë arrestuar në protestat para Kuvendit pas nënshkrimit të Marrëveshjes me Greqinë. Kryeministri Zoran Zaev u shpreh i bindur se biznesmenë rusë kanë financuar protestat e dhunshme para një muaji e gjysmë. /abcnews.al

PETICJONI-IVANOV-MBULIM.mpg_snapshot_00.16-1280x737.jpg
G. P.14:10 | 05/08/2018

Në Maqedoni është riaktivizuar në ditët e fundit peticioni online për të kërkuar dorëheqjen e presidentit Gjorgje Ivanov. Sipas mediave maqedonase, nisma mbështetet nga organizata civile “Megafon”, e cila kërkon largimin e kreut të shtetit për shkak të sjelljeve të tij anti-kushtetuese dhe anti-shtetërore. Lëvizja qytetare i referohet këtu bllokimit të integrimit të Maqedonisë në NATO, mungesës së ndihmës për të zgjidhur çështjen e emrit kushtetues me Greqinë dhe nxitje të urrejtjes mes etnive maqedonase e shqiptare përmes fjalimeve politike. Deri tani në peticionin online janë mbledhur rreth 7 mijë e 500./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore.


Kontakt

Telefono