Lulzim Basha

zonat.jpeg
in a14:41 | 09/12/2019

Përmes një postimi në “Facebook” kreu i Partisë Demokratike Lulzim Basha ka kujtuar pesë propozimet që duhen marrë parasysh për të gjitha subjektet ekonomike në zonat e prekura nga tërmeti.

“Për të ndalur futjen e Durrësit në një “dimër ekonomik” me pasoja të rënda sociale që do të vinin nga reduktimi i numrit të të punësuarve, ulja e pagave të punonjësve dhe mbyllja e bizneseve, për të mundësuar një rigjenerim të ekonomisë prodhuese, shërbimeve dhe biznesit të vogël në zonat e dëmtuara, propozojmë këtë paketë të thjeshtë dhe realiste”, shkruan Basha.

Statusi:

Tërmeti i 26 nëntorit ka shkaktuar dëme të mëdha në ekonominë e Durrësit dhe zona të tjera. Mijëra vende pune, biznesi i vogël dhe ekonomia prodhuese janë nën presion. Njësitë e hoteleri-turizmit përballen me rënie konsumi dhe i tremben reduktimit apo anulimit të prenotimeve.

Për të ndalur futjen e Durrësit në një “dimër ekonomik” me pasoja të rënda sociale që do të vinin nga reduktimi i numrit të të punësuarve, ulja e pagave të punonjësve dhe mbyllja e bizneseve, për të mundësuar një rigjenerim të ekonomisë prodhuese, shërbimeve dhe biznesit të vogël në zonat e dëmtuara, propozojmë këtë paketë të thjeshtë dhe realiste.

Fotografia e Lulzim Basha

02ebe38e-ba54-405f-88d6-af27b50745d7.jpg
in a09:47 | 09/12/2019

Lideri i PD-së Lulzim Basha ka vizituar në Manëz banorët e prekur nga tërmeti. Basha thekson se këta banorë po përballen me një trajtim të diferencuar ndaj dhe duhet bërë një vlerësim sa më i shpejtë i dëmit për ti larguar sa më parë nga kampi i llucës. “Përveç braktisjes, këta banorë po përballen çdo ditë edhe me trajtim të diferencuar. Është kriminale të bësh dallime të tilla mes njerëzve të goditur njësoj e pa dallim nga tragjedia. Duhet urgjentisht që banorët që janë në kampin e llucës të strehohen në konteinerë ose në shtëpi me qera”, shprehet Basha.

Statusi i plotë në facebook:

Me dhjetra familje, fëmijë të mitur, të sëmurë e të moshuar jetojnë në kushte mizerabël në një kamp çadrash të mbytura në baltë në Manzë. Banesat e tyre u dëmtuan rëndë nga tërmeti duke i lënë në qiell të hapur. Shumë prej tyre u zhvendosën në çadra që nuk pengojnë dot shiun dhe të ftohtin.

Përveçse në kushte të rënda, ata ndihen të fyer dhe të diskriminuar. Sipas tyre disa familje janë strehuar në kontenierë, ndërsa të tjerë me fëmijë disa muajsh dhe të sëmurë janë lënë në çadra, ku shiu dhe balta ka përmbytur dhe ato pak gjëra që kanë.

Përveç braktisjes, këta banorë po përballen çdo ditë edhe me trajtim të diferencuar. Është kriminale të bësh dallime të tilla mes njerëzve të goditur njësoj e pa dallim nga tragjedia. Duhet urgjentisht që banorët që janë në kampin e llucës të strehohen në konteinerë ose në shtëpi me qera.

Zgjidhja është vlerësimi i shpejtë dhe real i dëmit të shkaktuar dhe lëvrimi i parave tek qytetarët për rikonstruksion apo rindërtimin e shtëpive. Është kriminale që qytetarët të kalojnë ditët dhe netët në shi, baltë, të ftohtë, pa ushqime, pa ngrohje, ndërsa 10 oligarkë të marrin 150 milion dollarë nga paratë e tyre.

Dështimi për të vepruar nga ana e shtetit po shton dhimbjet dhe vuajtet. Duhet menjëherë të përcaktohen fondet dhe të nisë financimi i nevojave të mijëra familjeve të mbërthyera në këtë emergjencë që sa më shumë zgjatet aq më shumë thellohet.

*Gjendjen e mjeruar të banorëve në kampin e Manzës e ka pasqyruar më herët Abc News. 


*Foto nga kampi në Manëz

/abcnews.al

 

963-1.jpg
in a14:45 | 08/12/2019

Ndryshe nga çdo 8 dhjetor, këtë të diel sheshi i qytetit Studenti ishte i boshtatisur ndërkohë që Partia Demokratike nuk thirri asnjë aktivitet për të rikujtuar lëvizjen studentore të nisur 29 vite më parë e cila solli edhe rrëzimin e dikaturës komuniste. Kreu i demokratëve Basha zhvilloi një takim me vullnetarë të Forumit Rinor Demokrat që po mbledhin ndihma për familjet e prekura nga tërmeti i 26 nëntorit. Në Ditën e Rinisë, ai ka shprehur mirënjohje për të gjithë të rinjtë të cilët në këto ditë të vështira pas goditjes nga tërmeti janë solidarizuar për ti ardhur në ndihmë familjeve të prekura. Sipas tij, ky angazhim dhe solidaritet i të rinjve është drita e shpresës që po ndriçon Shqipërinë. “Sot duhet ta nxjerrim Shqipërinë nga mjerimi, ta çlirojmë nga kthetrat e korrupsionit që nuk kursen as jetën e qytetarëve e ta bëjmë realitet thirrjen dhe destinin që të rinjtë nisën 29 vjet më parë, Shqipërinë si gjithë Europa”.

Deklarata e plotë e Bashës: 

Ky 8 dhjetor, Dita e Rinisë na bën krenarë për rininë tonë. 29 vite më parë të rinjtë u ngritën të parët në Lëvizjen e Dhjetorit që solli demokracinë; sot pas tragjedisë që goditi vendin, të rinjtë ishin të parët që u erdhën në ndihmë njerëzve dhe të parët që nisën mbledhjen dhe shpërndarjen e ndihmave.

Këtë 8 dhjetor shpreh mirënjohjen time të thellë për të gjithë të rinjtë që në këto ditë sprovash dhe dhimbjesh u shndërruan në shpresë dhe forcë për çdo shqiptar. Edhe dita e sotme i gjeti të rinjtë duke ndihmuar qindra familje të dëmtuara nga tërmeti në zonën e Kurbinit.

Dhimbja e këtyre banorëve të cilët shteti i ka harruar dhe braktisur, është zbutur nga të rinjtë që u vijnë në ndihmë duke vendosur gjithcka në dispozicion të të dëmtuarve. Kjo tragjedi zhveshi nga propaganda gjendjen e vërtetë të vendit, të Shqipërisë së varfër, të vjedhur dhe abuzuar.

Por sot ky angazhim dhe solidaritet i të rinjve është drita e shpresës që po ndriçon Shqipërinë, është frymëzimi ynë që ta kalojmë si një familje e madhe këtë situatë të rëndë sot e ta nxjerrim së shpejti Shqipërinë nga mjerimi, ta çlirojmë nga kthetrat e korrupsionit që nuk kursen as jetën e qytetarëve e ta bëjmë realitet thirrjen dhe destinin që të rinjtë nisën 29 vjet më parë, Shqipërinë si gjithë Europa.

Nderim përjetë heronjve të 8 dhjetorit 1990 me në krye Azem Hajdarin që u ngritën mbi frikën dhe me kurajo e vizion diktuan rënien e diktaturës dhe lindjen e demokracisë shqiptare. Mirënjohje për çdo të ri që në këto ditë te errëta për vendin, ka ndezur dritën e shpresës dhe solidaritetit kombëtar. Zoti e bekoftë rininë shqiptare dhe Zoti e bekoftë Shqipërinë!

/abcnews.al

 

78455549_2803673453017151_1487104367218655232_o.jpg
nev ila16:55 | 07/12/2019

Kryetari i Partisë Demokratike Lulzim Basha në emër të PD dhe opozites së bashkuar prezanton 5 masa për efekt të menjehërshëm ndaj biznesit të dëmtuar materialisht dhe financiarisht nga tërmeti.

Sipas Bashës bizneset duhet të përjashtohen nga një sërë  tarifash gjatë periudhës së rindërtimit për të gjithë operatorët ekonomikë me aktivitet në zonat e prekura.

5 masat e propozuara nga PD dhe Opozita e bashkuar: 

  1. Përjashtim nga taksa e pronës dhe nga të gjitha taksat dhe tarifat vendore gjatë periudhës së rindërtimit për të gjithë operatorët ekonomikë me aktivitet në zonat e prekura.
  2. Përjashtimin nga tatim fitimi për të gjitha subjektet që e ri-investojnë fitimin për të rikuperuar dëmet e tërmetit.
  3. Pezullimin e kontributeve të sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore për periudhën deri në rikuperimin e dëmeve dhe pagesat e shtyra të kryhen me këste pas periudhës së rikuperimit.
  4. Përjashtimin nga tvsh për të gjitha materialet, lëndët e para, mjetet kapitale që përdoren për rikuperimin e dëmeve.
  5. Pezullimin dhe fshirjen e pagesave të faturave të energjisë dhe të ujit gjatë kohës së gjendjes së fatkeqësisë natyrore.

 

“Sot inspektova disa prej sipërmarrjeve në Durrës, ndërsa pasditen e djeshme u takova me përfaqësues të Asamblesë së Dhomës së Tregëtisë dhe Industrisë së Durrësit.

Tërmeti i 26 nëntorit ka shkaktuar pasoja të rënda ekonomike dhe sociale. Ndërprerja dhe reduktimi i aktivitetit ekonomik, dëmet në struktura, makineri dhe inventar, fatura financiare, pezullimi i punës nga një numër jo i vogël të punësuarish banesat e të cilëve janë shkatërruar apo dëmtuar rëndë; këto janë problemet kryesore me të cilat po ballafaqohet sipërmarrja.

Ndërkohë duhen paguar taksa, tarifa dhe fatura, kontratat me palët e treta, jashtë dhe brenda vendit mbartin detyrime kohore dhe financiare, sikundër bizneset përballen me pagesat e kësteve të kredive bankare. Sipërmarrësit nuk kanë ndërprerë pagat për të goditurit nga tërmeti edhe kur këta të fundit nuk kanë mundur të vijnë në punë prej 10 ditësh, shumë prej sipërmarrësve po kontribuojnë për riparimin e dëmeve në banesat e punëtorëve të tyre si dhe po ndihmojnë me sa munden në forma dhe mënyra të tjera.

Njësitë e hoteleri-turizmit po përballen me rënie dramatike konsumi dhe i tremben rënies apo anulimit të prenotimeve.

Pas një konsulte me përfaqësuesit e Asamblesë së Dhomës së Tregëtisë dhe Industrisë së Durrësit, me ekipin ekonomik të Partisë Demokratike dhe opozitës së bashkuar dhe ekspertë të fushës, si dhe bazuar mbi përvojat e ngjashme në vende fqinje, me qëllim për të shmangur futjen e Durrësit në një “dimër” ekonomik dhe social me pasoja të rënda për të gjithë vendin, në emër të Partisë Demokratike dhe opozitës së bashkuar propozoj këto masa me efekt të menjëhershëm:

𝟏. 𝐏𝐞̈𝐫𝐣𝐚𝐬𝐡𝐭𝐢𝐦 𝐧𝐠𝐚 𝐭𝐚𝐤𝐬𝐚 𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐧𝐞̈𝐬 𝐝𝐡𝐞 𝐧𝐠𝐚 𝐭𝐞̈ 𝐠𝐣𝐢𝐭𝐡𝐚 𝐭𝐚𝐤𝐬𝐚𝐭 𝐝𝐡𝐞 𝐭𝐚𝐫𝐢𝐟𝐚𝐭 𝐯𝐞𝐧𝐝𝐨𝐫𝐞 𝐠𝐣𝐚𝐭𝐞̈ 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐮𝐝𝐡𝐞̈𝐬 𝐬𝐞̈ 𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞̈𝐫𝐭𝐢𝐦𝐢𝐭 𝐩𝐞̈𝐫 𝐭𝐞̈ 𝐠𝐣𝐢𝐭𝐡𝐞̈ 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐞̈𝐭 𝐞𝐤𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐤𝐞̈ 𝐦𝐞 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐞𝐭 𝐧𝐞̈ 𝐳𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐤𝐮𝐫𝐚.
𝟐. 𝐏𝐞̈𝐫𝐣𝐚𝐬𝐡𝐭𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐧𝐠𝐚 𝐭𝐚𝐭𝐢𝐦 𝐟𝐢𝐭𝐢𝐦𝐢 𝐩𝐞̈𝐫 𝐭𝐞̈ 𝐠𝐣𝐢𝐭𝐡𝐚 𝐬𝐮𝐛𝐣𝐞𝐤𝐭𝐞𝐭 𝐪𝐞̈ 𝐞 𝐫𝐢-𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐨𝐣𝐧𝐞̈ 𝐟𝐢𝐭𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐩𝐞̈𝐫 𝐭𝐞̈ 𝐫𝐢𝐤𝐮𝐩𝐞𝐫𝐮𝐚𝐫 𝐝𝐞̈𝐦𝐞𝐭 𝐞 𝐭𝐞̈𝐫𝐦𝐞𝐭𝐢𝐭.
𝟑. 𝐏𝐞𝐳𝐮𝐥𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐞 𝐤𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐭𝐞𝐯𝐞 𝐭𝐞̈ 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐢𝐦𝐞𝐯𝐞 𝐬𝐡𝐨𝐪𝐞̈𝐫𝐨𝐫𝐞 𝐝𝐡𝐞 𝐬𝐡𝐞̈𝐧𝐝𝐞𝐭𝐞̈𝐬𝐨𝐫𝐞 𝐩𝐞̈𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐮𝐝𝐡𝐞̈𝐧 𝐝𝐞𝐫𝐢 𝐧𝐞̈ 𝐫𝐢𝐤𝐮𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐞 𝐝𝐞̈𝐦𝐞𝐯𝐞 𝐝𝐡𝐞 𝐩𝐚𝐠𝐞𝐬𝐚𝐭 𝐞 𝐬𝐡𝐭𝐲𝐫𝐚 𝐭𝐞̈ 𝐤𝐫𝐲𝐡𝐞𝐧 𝐦𝐞 𝐤𝐞̈𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐬 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐮𝐝𝐡𝐞̈𝐬 𝐬𝐞̈ 𝐫𝐢𝐤𝐮𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭.
𝟒. 𝐏𝐞̈𝐫𝐣𝐚𝐬𝐡𝐭𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐧𝐠𝐚 𝐭𝐯𝐬𝐡 𝐩𝐞̈𝐫 𝐭𝐞̈ 𝐠𝐣𝐢𝐭𝐡𝐚 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞𝐭, 𝐥𝐞̈𝐧𝐝𝐞̈𝐭 𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐚, 𝐦𝐣𝐞𝐭𝐞𝐭 𝐤𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐪𝐞̈ 𝐩𝐞̈𝐫𝐝𝐨𝐫𝐞𝐧 𝐩𝐞̈𝐫 𝐫𝐢𝐤𝐮𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐞 𝐝𝐞̈𝐦𝐞𝐯𝐞.
𝟓. 𝐏𝐞𝐳𝐮𝐥𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐝𝐡𝐞 𝐟𝐬𝐡𝐢𝐫𝐣𝐞𝐧 𝐞 𝐩𝐚𝐠𝐞𝐬𝐚𝐯𝐞 𝐭𝐞̈ 𝐟𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐯𝐞 𝐭𝐞̈ 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐣𝐢𝐬𝐞̈ 𝐝𝐡𝐞 𝐭𝐞̈ 𝐮𝐣𝐢𝐭 𝐠𝐣𝐚𝐭𝐞̈ 𝐤𝐨𝐡𝐞̈𝐬 𝐬𝐞̈ 𝐠𝐣𝐞𝐧𝐝𝐣𝐞𝐬 𝐬𝐞̈ 𝐟𝐚𝐭𝐤𝐞𝐪𝐞̈𝐬𝐢𝐬𝐞̈ 𝐧𝐚𝐭𝐲𝐫𝐨𝐫𝐞.

Gjithashtu i bëj thirrje sistemit bankar të riskedulojnë këstet e kredive në periudhën e rindërtimit për operatorët ekonomikë në zonat e prekura.

Kjo paketë e thjeshtë dhe realiste është ndihma më e mirë që mund ti jepet sipërmarrjes për rimëkëmbjen e shpejtë të ekonomisë në zonat e goditura. Nga kjo varen mijëra vende pune dhe të ardhurat e dhjetëra mijëra familjeve”, shkruan Basha.

Tërmeti i 26 nëntorit shkaktoi mbi 50 viktime, qindra t ëplagosur dhe dëme të mëdha materiale jo vetëm tek banorët por edhe tek bizneset./abcnews.al

bash1.jpg
nev ila15:52 | 07/12/2019

Kreu i Partisë Demokratike, Lulzim Basha ka takuar në Durrës bizneset e prekura nga tërmeti, të cilat krahas dëmeve në godina, u janë larguar edhe punëtorët.

“Neve, më tepër na janë dëmtuar shtëpitë e punëtorëve, që me forcat tona, i kemi stabilizuar deri diku. Nuk po stabilizojmë ata që na kanë ikur nëpër rrethe”- i tha Bashës pronari i një mobilerie në Durrës, i cili shtoi se vazhdon të paguajë njësoj të gjithë punëtorët dhe sigurimet shoqërore, pavarësisht se kjo është një kosto e madhe për të.

I njëjti problem shfaqet edhe tek fasonët, të cilët e kanë edhe më të madhe humbjen, pasi kanë të punësuar më shumë njerëz, që akoma nuk janë kthyer në punë.

“Kemi pësuar dëme, por dëmi më i madh është që rrimë të stopuar”– i tha Bashës, pronari i një fasonierie me 450 punëtorë, i cili ka kontrata me disa nga firmat më të njohura botërore të veshjeve.

“Dëmi ekonomik më kalon shifrën e 600 mijë eurove. Një kontratë do ta mbyll, pasi koha e humbur, nuk mund të rikuperohet. Kontrata e mbyllur shkon rreth 300 mijë euro. Punonjësit do t’i paguaj dhe kjo është minimalja në këto kushte ku ndodhen njerëzit që kanë nevojë, pasi ata kanë humbur shtëpitë. Megjithëse ndihmesa jonë nuk është publike, kjo është në ndihmë me shifra marramendëse, përfshirë dhe riparimin e dëmit që po e bëj vetë”, u shpreh pronari i fasonerisë së veshjeve.

Në tjetër biznes fason, që prodhon këpucë, i tregoi Bashës se e mbylli biznesin gjatë 5 ditëve të tërmetit, duke e rihapur atë vetëm të hënën. Edhe për të, problem kryesor ishte mungesa e punonjësve, që kanë humbur shtëpitë dhe po strehohen larg.

“Na mungojnë rreth 30 vetë. Unë kam lidhur një kontratë me klientin në Itali dhe jam i detyruar të rri korrekt, pasi marr penalizime”, tha pronari i fasonerisë, që prodhon këpucë të markave të njohura ndërkombëtare./abcnews.al

basha-pallati.jpg
ger ta12:12 | 06/12/2019

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, u takua në Durrës me disa banorë të një prej kompleksve më të mëdha të dëmtuar, por që akoma nuk ka një vlerësim përfundimtar, nëse duhet shembur apo jo.

Në kompleksin 12-katësh jetojnë rreth 1 mijë banorë, të cilët kanë si shqetësim kryesor zvarritjen e vendimmarrjes dhe mungesën e vëmendjes shtetërore. Duke iu përgjigjur kërkesës së tyre për ndihmë, Basha tha se rruga më e mirë për t’i ndihmuar banorët është rritja e numrit të inxhinierëve vlerësues.

Ajo që po kërkojmë ne është të rritet numri i vlerësuesve, por që të jenë të çertifikuar nga shteti, pasi kjo nuk është punë partish. Problemi kryesor që shoh është se, duke mos patur vlerësime, njerëzit, ndjehen të pasigurt, të paqetë, se edhe po qe lajm i keq, njeriu e ndan mendjen”, tha kreu i demokratëve.

Ajo që tani kemi në dorë është të sjellim sa më shumë vëmendje tek ju”- iu përgjigj Basha banorëve të revoltuar nga mungesa e vëmendjes shtetërore.

Një tjetër banor i këtij kompleksi, baba i tre fëmijëve tregoi sesi e kishte trajtuar me përçmim nënkryetari i komanduar i bashkisë së Durrësit, Zhyljen Varfi, të cilin në Durrës e cilësojnë si Vangjush Dako Junior. “Nuk më intereson fare, ik e këput qafën, më tha”- u shpreh banori .

Një grua tregoi për të bijën, e cila fle prej 7 ditesh në makinë, pasi kishin zënë vend në hotel vetëm 2 ditë më parë. Banorja e kompleksit të dëmtuar tregoi edhe anën abuzive, të pazbuluar deri tani, të skemës së strehimit në hotele.

Ka hotele që janë të gatshëm të të strehojnë pa asnjë kosto, këtë e di personalisht. Por nuk mund të shkosh të strehohesh aty, sepse del që nuk je regjistruar fare pastaj. Duhet patjetër që të jesh i regjistruar në hotelet qe të çon bashkia...”- Që hoteli të përfitojë nga paratë që i jep qeveria pastaj”-ndërhyri zoti Basha, të cilit, banorja që i tregoi skemën avuzive dhe përjashtuese të qeverisë, i dha të drejtë në konkluzionin e tij.

Banorët pohuan se nuk kanë marrë asnjë ndihmë, nuk kanë asnjë përkujdesje nga bashkia dhe nuk kanë asnjë përgjigje prej saj se çfarë do të bëhet me ta në të ardhmen, megjithëse dokumentat i kanë dorëzuar, siç u është kërkuar./abcnews.al

 

 

durres-1.jpg
in a15:29 | 05/12/2019

Kreu i Partisë Demokratike Lulzim Basha në rrjetin social “Facebook” shkruan se gjatë ditës së sotme është takuar me familjet e prekura nga tërmeti në Lezhe. Basha thotë se duhet të shtohen urgjentisht grupet e vlerësimit për shkak se banorët duhet të dinë nëse mund të rikthehen në banesat e tyre apo jo.

“Ka nevojë urgjente të shtohen grupet e vlerësimit. Edhe pse kanë kaluar 10 ditë nga tërmeti, ende në shumë banesa nuk është bërë vlerësimi duke lënë banorët në pasiguri”, shkruan Basha.

Statusi:

Sot në Lezhë takova banorë që janë në dilemë të rikthehen apo jo në banesat e tyre të dëmtuara sepse ende nuk është bërë vlerësimi përfundimtar nëse janë të banueshme.

Është shumë e rëndësishme të bëhet gjithçka për të zbutur tronditjen e madhe që shkaktoi tërmeti i 26 nëntorit dhe të rikuperojmë pasojat që la pas në mijëra banesa të dëmtuara dhe të shkatërruara.

Ka nevojë urgjente të shtohen grupet e vlerësimit. Edhe pse kanë kaluar 10 ditë nga tërmeti, ende në shumë banesa nuk është bërë vlerësimi duke lënë banorët në pasiguri.

Realiteti nuk ndryshon duke e mohuar, por duke u përballur me të dhe duke dhënë zgjidhje. Zgjidhja fillon që nga ndihmat emergjente për të cilat banorët kanë nevojë, e deri te çertifikimi zyrtar i banesave.

Vëmendja në këto ditë të vështira për vendin, duhet të shkojë te profesionistët e vërtetë, sepse fatmirësisht vendi ynë ka shumë inxhinierë të zotë, por ka munguar vullneti për ti vënë në punë. Nuk ka kohë për të humbur! Është e pakuptueshme mosangazhimi i shumë inxhinierëve që kanë shprehur gatishmërinë për të kontribuar vullnetarisht!

Duhet urgjentisht të alokohen dhe shpërndahen fonde për familjet në zonat rurale në mënyrë që të nisin riparimin dhe rindërtimin e shtëpive të dëmtuara. Qindra milionat e ndara për oligarkët dhe që nuk kanë asnjë impakt në jetën e qytetarëve duhet tu kalojnë njerëzve të mbetur pa strehë, ndërsa moti është ftohur, dhe pritet të intensifikohen reshjet./abcnews.al

 

basha-kruje.jpg
ger ta10:18 | 05/12/2019

Kryetari i PD, Lulzim Basha ka vizituar banorët në Rrëzë të Krujës ku me dhjetera familje janë në qiell të hapur pasi banesat e tyre janë të pabanueshme.

Basha shprehet se: “Pa humbur kohë 150 milion dollarët që janë ndarë për 10 oligarkë duhet të kalojnë për banorët e dëmtuar nga tërmeti që sot janë në qiell të hapur”

Mesazhi i plotë:

Dhjetëra familje me fëmijë të vegjël në Rrëzë të Krujës, kanë mbetur krejt të vetëm në përballimin e pasojave që u la tërmeti i javës së kaluar.

Për fat të mirë në këtë fshat nuk pati asnjë viktimë, por pothuajse të gjitha shtëpitë janë të pabanueshme. Asnjë masë nuk është marrë për ta. Asnjë ndihmë, asnjë çadër apo ushqim, nuk u ka ardhur nga shteti.

Duhet hapa konkretë dhe zgjidhje emergjente sepse gjendja e tyre po rëndohet edhe nga moti i ftohtë.

Pa humbur kohë 150 milion dollarët që janë ndarë për 10 oligarkë duhet të kalojnë për banorët e dëmtuar nga tërmeti që sot janë në qiell të hapur.

Qeveria duhet të nisë lëvrimin e fondeve për tu ardhur në ndihmë banorëve në zonat rurale për të cilët është e pamundur zhvendosja, në mënyrë që të nisin riparimin apo rindërtimin e shtëpive të shkatërruara./ abcnew.al

basha-2.jpg
in a18:59 | 04/12/2019

Kryetari i PD-së, Lulzim Basha pas takimit me banorët e Unazës së Re është takuar edhe Aleancën për Mbrojtjen e Teatrit.

Duke përshëndetur nismën e tyre për t’iu ardhur në ndihmë banorëve të prekur nga tërmeti i 26 nëntorit, Basha deklaroi se, edhe pse të sulmuar vazhdimisht nga qeveria, mbrojtësit e Teatrit Kombëtar dhe banorët e Astirit, treguan se sa të madhe e kanë zemrën.

“Pavarësisht fyerjeve, sharjeve, arrestimeve, në një ditë të zezë treguat sa të madhe e keni zemrën. Ju teatri dhe Astiri janë dy monumentet e rezistencës. Nuk po jua them për t’ju dhënë kurajo, se ju i keni dhënë kurajo të gjithëve. Me gjithë atë presion sulme, sharje, arrestime, goditje që ju kanë bërë ju prap se prap treguat sa të madhe e keni zemrën”, u shpreh Basha.

lulzim-basha.jpg
nev ila17:35 | 04/12/2019

Kryetari i Partisë Demokratike Lulzim Basha përmes një statusi në rrjetet sociale ka falenderuar Ursula Von Der Leyen dhe Komisionin Europian për gjithë suportin që po japin në ndihmë të Shqipërisë në këto momente të vështira.

Mirënjohje për mbështetjen dhe humanizmin Ursula Von der Leyen dhe Komisioni Europian, në këto ditë të vështira, që la pas tërmeti i 26 nëntorit, i cili la pas mijëra njerëz të pastrehë, dhe në nevojë të madhe, për strehim dhe kujdes”, shkruan Basha.

Ditën e sotme Presidentja e Komisionit Europian Ursula Von der Leyen gjatë një Konference tha: “Ne do të japim 15 milionë euro nga fondi i politikës së fqinjësië dhe kemi vendosur që do organizojmë një konferencë donatorësh për Shqipërinë“./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono