libra

BIBLOTEKA-E-ARKIVIT-TE-SHTETIT-M1T1.mpg_snapshot_00.01-1280x720.jpg
ent ela16:30 | 26/09/2019

Arkivi qendror i Shtetit do të ketë bibliotekën e vet. Drejtori Ardi Bido thotë se biblioteka me mbi 10 mijë tituj, krahas materialit arkivor, do jetë në shërbim të studiuesve janarin e ardhshëm.

Akademia e Shkencave i dhuroi  arkivit te shtetit 600 libra kryesisht botime albanologjike të cilat i shtohen bibliotekës së këtij institucioni e cila është në proces rindërtimi.

Drejtori i arkivit Ardit Bido premton se brenda janarit te vitit te ardhshëm, do të jetë gati biblioteka e munguar  në arkiv me libra unikal.

Studiuesi Irakli Koçollari  thotë se ndërthurja e dokumentave dhe dorëshkrimeve, me vepra studimore bazuar në materialin arkivor është  me mjaft rëndësi për studiuesit që frekuentojnë arkivat.

Biblioteka e Arkivit të Shtetit numëron mbi 10 mijë tituj veprash arkivore, por edhe libra unikalë në gjuhë të vdekura si latine apo osmanishte. /ABC News Albania 24/7

 

 

edi-rama-1280x720.jpg
ad min15:37 | 09/09/2019

Rikonstruksioni i shkollës 9-vjeçare dhe shpërndarja e teksteve shkollore falas dërguan kryeministrin Edi Rama dhe kryebashkiakun e Tiranës Erion Veliaj tek “Mihal Grameno” në Tiranë. Sipas kryeministrit brenda dy vitesh, librat falas do t’i përfitojnë të gjithë nxënësit e shkollave nëntëvjeçare.

Dy ngjarje e çuan kryeministrin Edi Rama tek “Mihal Grameno” në Tiranë. Rikonstruksioni  i shkollës nëntëvjeçare. Shpërndarja e teksteve shkollore falas për nxënësit nga klasa e parë deri në klase të pestë. Brenda dy vitesh, thotë kryeministri, përfitues do të jenë të gjithë nxënësit në shkollat nëntëvjeçare.

“Këtë vit kemi shtuar klasën e pestë. Vitin tjetër do shtojmë të gjashtën dhe të shtatën, pastaj të tetën dhe të nëntën. Në fund, në sezonin 2021-2022 të gjithë librat nga klasa e parë te e nënta do jenë falas, por duhet t’i mbani mirë, se dëgjoj shumë që ankohen, thonë pse nuk kanë të drejtë t’i grisin, pse nuk kanë të drejtë t’i shkarravisin, pse nuk kanë të drejtë t’i humbin, pse nuk kanë të drejtë të bëjnë çfarë të duan, zyshat mund t’ua thonë, libri është shoku më i mirë. Të gjithë të tjerët shkojnë e vijnë libri mbetet”, tha Rama.

Sa i përket ndryshimit në infrastrukturën e shkollës nëntëvjeçare kryebashkiaku Erion Veliaj tregon se ka ende punë për t’u bërë.

“Tani duhet të bëjmë fushat e sportit mbrapa. Rëndësi ka që iku podrumi se ju ishit si anije, sipër mësim, poshtë ujë. Në pamundësi për t’i bërë të dyja, kemi bërë fillimisht shkollën, pastaj faza e dytë do të jenë të gjithë fushat sportive. ”

Shkolla 9-vjeçare “Mihal Grameno” ka rreth 1300 nxënës, të cilët mësojnë në 38 klasa mësimore si dhe 2 klasa parashkollore./ABC News Albania 24/7

libra-nxenese.jpg
ad min12:45 | 02/08/2019

Vitin që vjen nuk do të jenë më vetëm nxënësit nga klasa e parë në të katërt që do të përfitojnë tekste falas në përdorim. Qeveria ka vendosur që librat shkollore pa pagesë t’i marrin edhe nxënësit e klasave të pesta.

Vitin e ri shkollor tekste falas në përdorim do të marrin dhe nxënësit e klasave të pesta. Qeveria e ka vendosur në mbledhjen e radhës të saj. Librat do të blihen nga shkollat dhe çmimi i tyre do të mbulohet 100% nga fondet e buxhetit të shtetit miratuar për Ministrinë e Arsimit, Sportit dhe Rinise.  Vendimi i Këshillit të Ministrave miratuar më 31 Korrik thotë:

“Institucionet arsimore publike, si dhe zyrat vendore të arsimit parauniversitar, brenda muajit korrik të çdo viti, përgatisin listën e parashikuar të teksteve për përdorim falas dhe të reja, nga klasa e parë deri në klasën e pestë.”

Për herë të parë vitin e shkuar shkollor qeveria vendosi që përveç kategorive të veçanta dhe nxënësit nga klasa e parë deri në klasën e katërt të pajiseshin me tekste shkollore falas në përdorim.

Kjo i kushtoi buxhetit të shtetit rreth 610 milionë lekë. Me përfundimin e shkollës, librat janë fshirë nga nxënësit dhe janë dorëzuar nëpër shkolla me qëllim që tekstet e vlefshme të ripërdoren nga brezi i ardhshëm./ABC News Albania 24/7

petrit-ymeri.jpg
ad min17:15 | 20/06/2019

Dimensioni i  shkrimtarit të njohur italian dhe europian në shekullin e 20 Alberto Moravia  bëri bashke studiues, përkthyes dhe studentë të letërsisë. Botuesi Petrit Ymeri tha se prezenca e autorëve të rëndësishëm bashkëkohor duhet të jetë më e madhe në këto mjedise. Ndërsa shqipëruesja e veprës  “Agostino” nënvizoi fuqinë e Moravisë për të zhytur në mendime.

Prezantimin e veprës “Agostino” të autorit italian Alberto Moravia botuesit kanë përzgjedhur ta prezantonin në auditorët e letërsisë. Petrit Ymeri thotë se edhe pse është një ndër emrat më të njohur të letërsisë italiane dhe europiane  të shekullit 20, nuk është i pranishëm në kurrikulat shkollore.

Shqipëruesja e romanit Diana Kastrati e cilëson një roman të shkëlqyer psikologjik, i cili tejkalon edhe kohën. Kastrati na shpjegon edhe vështirësitë e të përkthyerit të cilat nuk janë leksikore, por psikologjike dhe intelektuale.

Alberto Moravia është ndër ato autorët, të cilët guxon dhe ka fuqinë e mendjes dhe penës për të artikuluar edhe anët më të errëta të qenies njerëzore. Krahas  romanit Agostino u diskutua edhe rreth veprës “Çoçarja” dhe “Burri që këqyr”./ABC News Albania 24/7

librat.jpg
ad min15:43 | 05/06/2019

Një tjetër fushatë ka nisur. Nuk bëhet fjalë për premtime elektorale, por për fshirjen e teksteve shkollore nga shënimet.

Kjo nxënëse e klasës së parë në shkollën “Edit Durham” në Tiranë na tregon se mësuesja i ka porositur që për një javë t’i bëjnë gati librat për fëmijët që futen rishtas në klasë të parë e do t’i marrin në përdorim.

Situata ka vënë në presion të vegjlit, të cilët kanë angazhuar të gjithë familjen. Ejsi nxënëse e klasës së katërt na tregon se pavarësisht mundimit s’po ja del ti dorëzojë në gjendje fort të mirë tekstet shkollore.

“Këtu ku kam shkruajtur duken shenjat e lapsit. Historia është grisur, dhe kjo është agti. Mendoj se librat duhet ti paguajmë e gjithë klasa sepse nuk ëhstë e cilësisë së mirë. Më janë prishur rreth 3-4 libra. Iu shkëputën librat vetë”, tha një nxënëse.

Librat janë të papërdorshëm edhe sipas disa prej prindërve.

“Kjo është gjë që duhet ta mendojë ministria”.

Ata janë gati të paguajnë, e t’u heqin stresin fëmijëve. Mësuesit me të cilët ne komunikuam refuzuan të shprehen para kamerës për këtë çështje, por jashtë saj na treguan se në çdo shkollë me urdhër të drejtuesit do të ngrihen komisionet e administrimit të teksteve.

Ato do të vlerësojnë gjendjen e librave pas dorëzimit. Nëse rezultojnë të papërdorshme prindërit pavarësisht mundit për t’i fshirë do të duhet të paguajnë dhe për vlerën e tyre.

Rreth 190 mijë nxënës që ndjekin arsimin 9-vjeçar për herë të parë vjet tekstet shkollore i morën në përdorim. Kjo i kushtoi buxhetit të shtetit rreth 610 milionë lekë./ABC News Albania 24/7

internet-te-rinj.jpg
ad min15:51 | 04/04/2019

Të rinjtë shqiptarë shpenzojnë shumë kohë në internet dhe pak për të lexuar. Rreth 93% e tyre, sipas një studimi të Fondacionit “Fridrih Ebert” kanë akses të rregullt online, ndërkohë që vetëm 20% e vajzave dhe 8% e djemve lexojnë rregullisht.

Të kërkosh në internet, ndërsa përshkon rrugën për diku është një pamje që e ndesh shpesh në Tiranë, por rrallë sheh dikë që ndërsa qëndron në park shfleton një libër. Rreth 93 % e të rinjve shqiptarë sipas një studimi të kryer nga Fondacioni “Fridrich Ebert” kanë akses të rregullt në internet, ndërkohë që vetëm 20% e vajzave dhe 8% e djemve lexojnë rregullisht.

Rreth katër orë në ditë mesatarisht të rinjtë në vendin tonë e kalojnë online. Një tendencë që ka ardhur në rritje nga viti 2014, kur ata shpenzonin mesatarisht rreth 3 orë në internet.

“Interneti më shumë për të lundruar në rrjete sociale. E përdor për të kërkuar gjëra edhe për shkollën. Më shumë përdor ËhatssApp dhe Messenger. Mund ta përdor pothuajse gjithë ditën, varet nëse ka njerëz që më shkruajnë. Ndërsa për gjëra të tjerë kur më duhet, maksimumi dy orë. Librat e shkollës ngaqë studioj inxhinieri ndërtimi dhe nuk kam kohë të lexoj gjëra të tjera shumë”, tha një vajzë.

“Varet nga mësimet që marr. Libra jashtë klase nuk lexoj. Jam e zënë me mësimet e shkollës se janë të vështira. Internetin e përdor për të hyrë në rrjetet sociale, ose për të marrë informacione për shkollë”, tha një nxënëse.

“Në degën që jam studioj për informatikë dhe detyrimisht leximet më shkojnë më shumë në internet se sa në libra. Gjithë ditën tek katër orë”, tha një i ri.

“Ka disa ditë që rri më shumë se sa ditë të tjera. Varet. Dy orë. Qëndroj për çështje të shkollës ose për të marrë informacione të ndryshme”, tha një studente.

Studimi ka nxjerrë në pah se ata pak të rinj që nuk e përdorin internetin, arsye kane kushtet ekonomike. 1 në 10 të rinj nga ky grup nuk kane akses online. Sa i përket të lexuarit, 31 % e djemve dhe 12% e vajzave kanë pohuar se nuk lexojnë kurrë./abcnews.al

vlera.png
ad min21:47 | 27/10/2018

Mediat serbe, por dhe organizata jo qeveritare në Serbi kanë dënuar ashpër promovimin e librit të kriminelit serb të luftës Nebojsha Pavkoviç, në panairin e librit në Beograd.

Promovimi i një libri të dënuarit të Hagës për krime në Kosovë, Nebojsha Pavkoviç, në panairin e librit në Beograd, është cilësuar si një glorifikim i kriminelëve të luftës. Një pjesë e medias, por edhe organizata joqeveritare në kryeqytetin serb, kanë kërkuar ndalimin e promovimit dhe të shtypjes së ditarit që flet për luftën e vitit 1999 në Kosovë. Gjenerali Pavkoviç është dënuar me 22 vjet heqje lirie nga Gjykata e Hagës për krime kundër njerëzimit.

Këtë fillimjavë në Panairin e librit në Beograd, në stendën e Ministrisë serbe të Mbrojtjes, u bë promovimi i Ditarit në katër vëllime të gjeneralit Nebojsha Pavkoviç, që në luftën e Kosovës ishte në krye të forcave ushtarake serbe. Me këtë rast, Shefi i Shtatmadhorisë së Ushtrisë së Serbisë, gjeneral-nënkoloneli Milan Mojsiloviç, duke folur edhe në emër të ministrit të Mbrojtjes, Vulin, ka glorifikuar Pavkoviçin, por edhe gjeneralin tjetër Nebojsha Lazareviç, që të dy të dënuar në Gjykatën e Hagës për krime kundër njerëzimit, për deportim, shpërngulje me forcë, vrasje dhe përndjekje të shqiptarëve në luftën e vitit 1999 në Kosovë.

Promovimi me pompë i Ditarit të luftës nuk ka kaluar pa reagime negative të medias, personaliteteve të shquara dhe organizatave joqeveritare. Kështu, e përditshmja ‘Blic’ duke raportuar nga ngjarja, thotë se ministri i Mbrojtjes, Aleksandar Vulin vazhdon promovimin e kriminelëve të luftës; Aleksandar Popov, drejtor i Qendrës për Rajonin thotë se promovimi i Ditarit të gjeneralit të dënuar është provë se Serbia nuk është shkëputur nga nëntëdhjetat luftarake e as që është e përgatitur të pranojë krimet e veta të luftës;shkrimtari dhe intelektuali i njohur Filip David është shprehur se ‘ky është një turp për shtetin që u jep një satisfaksion të madh të dënuarëve të Hagës’.

Grupimi joqeveritar ‘Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut’ i ka drejtuar një letër të hapur kryeministres serbe, Ana Bërnabiq, me kërkesën që t’i jepet fund botimit dhe promovimit të mëtejshëm të Ditarit në katër vëllime. Kërkohet nga kryeministrja që të bëj zap Ministrinë e Mbrojtjes që të mos ‘promovojë pjesëmarrjen në luftë të gjeneralëve dhe komandantëve ushtarak veprimet e të cilëve janë karakterizuar shumë qartë në aktgjykimet’ e Gjykatës Ndërkombëtare të Hagës./abcnews.al

JONILA-GODOLE-TIRANA-LEXON.mpg_snapshot_01.52-1280x720.jpg
ent ela16:50 | 22/10/2018

“Tirana Lexon” këtë vit në qender të leximit dhe diskutimeve ka “Identiteti dhe kujtesa”. Jonila Godole thotë se autorë të njohur shqiptarë dhe të huaj do të ndajnë me publikun qasjet e tyre autobiografike në vepra. Rënien e leximit tek brezi i ri, Godole e lidh edhe me përzgjedhje të veprave jo efikase në kurrikulat shkollore.

Kujtesa dhe identiteti është në fokus të “Tirana Lexon” këtë vit. Ditët e leximit nisën me shkrimtaren e Besa Myftiu me romanin , “Dashuria në kohën e komunizmit” Jonila Godole thotë se përballja e lexuesve me autorin është shumë e rëndësishme dhe kjo nxit në një formë leximin tek brezi i ri.

Jonila Godole, ideatore e “Tirana Lexon”: “Pjesë nga jeta e tyre personale, se i i kanë shkruar këto libra, cilin personazh kanë pasur në kokë, cilin komshi ose kush i ka frymëzuar për ta shkruar?!… Kjo është një gjë shumë e rrallë. Nëse lexuesi shkon tek panairi dhe blen librin, ose shkon në librari dhe blen librin, blen thjesht një libër, por nuk ia ka idenë se kush është autori që fshihet pas saj. Pra kontakti me lexuesin është ai që i bën të rinjtë shumë më të lidhur pas librit sidomos e të tjerët.”

Kësaj here do të ketë njën ndërthurje mes autorëve shqiptarë dhe të huaj për të folur mes ngjizjes së veprave të tyre që lidhen me identitetin dhe kujtesën.

“Në kuartetin kombëtar, ditën e mërkurë, në të cilin do të prezantohen veprat e katër autorëve: “Kohë e pamjaftueshmë” nag Elena Kadare, “A është vallë njeri” nga Primo Levi, “Valsi i lumturisë” nga Ylljet Aliçka dhe “Më kujtohet nga” Ylli Demneri, pra kemi autobiografi plus një biografi ë rrëfehet.”

Është fakt që leximi ka rënë ndjeshëm referuar edhe statistikave të INSTAT-it, por Godole thotë se kjo është një formë, ajo sheh si shqetësim përzgjedhjen e veprave në kurrikulat shkollore.

“Ne shpresojmë që me aktivitetet tona të sjellim bashkë shkrimtarët këtu të cilët lexojnë nga tekstet e tyre dhe prezantojnë veten e tyre para të rinjve dhe përpara publikut shqiptar. Shpresojmë që të zgjojmë interesin e tyre për librat që ne prezantojmë dhe për autorët që ne prezantojmë. Por patjetër kjo gjë nuk zgjidhet kaq kolla, kjo duhet që të zgjidhet në disa nivele mund të ketë politika të caktuara të leximit. Varet nga politikat që përzgjidhen nga ministria në kurrikulën shkollore. Të cilat janë libra që në thelb duhet të lexojnë shijen e lexuesit të ri me vlerat të larta estetike dhe kjo jo gjithmonë ka ndodhur. Ne e dijmë shumë mirë se jetojmë në këtë realitet. Në çastin që ti e dëmton shijen e dikujt për letërsi, atëhere është shumë e veshtirë për ta rikuperuar atë. Do të duhen breza që kjo të ndryshojë pas nga vitet ’90 e deri tani kurrikula është e mbushur me vepra të cilat në thelb nuk kanë ndonjë vlerë të lartë estetike dhe artistike, jo më pastaj për të folur për vlera ideore.”

Aktiviteti “Tirana Lexon”, mbështetur nga Ministria e Kulturës, synon të afrojë publikun me librin dhe ta kthejë leximin në trend jo vetëm në Tiranë, por edhe në qytete të tjera./abcnews.al

NIKOLLA-MBULIM.mpg_snapshot_00.20-1280x647.jpg
ad min19:15 | 12/09/2018

Ministrja e Arsimit, Lindita Nikolla, ka shpërndarë libra falas për fëmijët e familjeve në nevojë në zonën e Mirditës. Sipas ministres Nikolla, ky është vetëm hapi i parë për ti lehtësuar shpenzimet që këto familje duhet të bëjnë për të dërguar fëmijët në shkollë. Kryefamiljarja e familjes i tregoi ministres se këtë vit nuk do i duhet të marrë para borxh për të blerë librat për vajzën në klasën e V-të dhe të prese te rimbursohet nga shteti, pasi librat fëmijët i morën në dorë pa paguar. Ministrja Nikolla shkoi edhe në familjen Marku ku theksoi se taksat e prindërve shqiptarë rikthehen për të lehtësuar shpenzimet e familjeve që kanë më shumë nevojë./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono