kuvendi

ilir-meta111.jpg
nev ila16:27 | 05/08/2019

Presidenti i republikës Ilir Meta ka dekretuar ligjin “Për statusin e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në Republikën e Shqipërisë” dhe “Për nismën ligjvënëse të zgjedhësve në Republikën e Shqipërisë”.

Në mesazhin e tij, presidenti deklaron se ka pritur 2 vite që të bëheshin ndryshimet përkatëse në ligjin “Për statusin e Gjyqtarëve dhe prokurorëve” nga Kuvendi.

Meta gjithashtu me dekretimin e ligjit “Për nismën ligjvënëse të zgjedhësve në Republikën e Shqipërisë” thekson se ky rregullim me ligj është i domosdoshëm për rritjen e të drejtave të pjesëmarrjes së qytetarëve në qeverisjen e vendit.

Njoftimi i Presidencës për dekretimin e dy ligjeve:

“Institucioni i Presidentit të Republikës bën me dije se, Presidenti i Republikës në ushtrim të kompetencave të Tij, në mbështetje të nenit 84 dhe 93 të Kushtetutës, ka dekretuar me shpallje të 2 (dy) ligjeve të miratuara nga Kuvendi i Shqipërisë, dhe konkretisht:

1.Me Dekretin nr.11249, datë 05.08.2019, Presidenti i Republikës ka miratuar; “Shpalljen e ligjit nr. 48/2019 “Për disa shtesa dhe ndryshime në ligjin nr. 96/2016 “Për statusin e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve në Republikën e Shqipërisë”.

Realizimi i shtesave dhe ndryshimeve në këtë ligj janë argumentuar nga Kuvendi si të nevojshme, në plotësim të vakumit të krijuar për shkak të Vendimit nr. 34, datë 10.04.2017 të Gjykatës Kushtetuese, që ka shfuqizuar si të papajtueshme me Kushtetutën disa dispozita të këtij ligji, dhe që kishin të bënin me:

Papajtueshmërinë ambientale;

Veprimtaritë e jashtme;

Vlerësimin;

Kategorizimet e disa prej shkeljeve disiplinore;

Masat disiplinore plotësuese;

Aksesin në dokumentacion gjatë procesit disiplinor;

Pezullimin nga detyra;

Veprimtari këto të lidhura me funksionin apo procesin disiplinor që zhvillohet ndaj gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë, etj.

Përpos këtyre plotësimeve ligjore, Presidenti i Republikës konstatoi se ligjvënësi me ligjin nr. 48/2019 ka realizuar gjithashtu më shumë se 14 ndërhyrje të tjera në ligjin nr. 96/2016, me qëllim riparimin, përmirësimin, qartësimin dhe harmonizimin e dispozitave të ligjit nr.96/2016, në tërësinë e tij.

Kjo tregon se, në momentin e miratimit të ligjit nr. 96/2016, ky akt përveç se ka patur probleme antikushtetushmërie për të cilat ka folur Gjykata Kushtetuese, gjithashtu ka patur edhe mangësi të tjera të karakterit të teknikës legjislative, shprehje të pasakta, gabime në referime etj, që nëse do të ishte gjykuar në mënyrë të thelluar dhe jo të nxituar nga ekspertët vendas dhe ndërkombëtarë në momentin e hartimit të ligjit nr.96/2016 dhe miratimit nga Kuvendi i Shqipërisë, nuk do të ekzistonin.

Edhe pse Kuvendi i Shqipërisë ka realizuar ndryshimet e domosdoshme në ligjin nr. 96/2016 në një kohë të vonuar, konkretisht pas më shumë se 2-vjet nga momenti i vendimit të Gjykatës Kushtetuese (prill 2017), sërish Presidenti i Republikës i mirëpret këto ndryshime ligjore dhe për këto arsye me Dekretin nr.11249, datë 05.08.2019, ka vendosur shpalljen dhe miratimin e këtij ligji.

Presidenti i Republikës nxit dhe inkurajon Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe Këshillin e Lartë të Prokurorisë, apo organet e tjera të sistemit të drejtësisë që sipas përcaktimeve të ligjit nr.96/2016, datë 06.10.2016 “Për statusin e gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë”, tashmë të ndryshuar, të bëjnë çmos që i gjithë sistemi gjyqësor dhe ai i prokurorisë të funksionojnë në mënyrën e duhur.

Pas plotësimit dhe përmirësimit të ligjit, tashmë është detyrë dhe përgjegjësi e organeve respektive të zbatojnë me rigorozitet, jo vetëm ligjin nr. 96/2016, por gjithë kuadrin kushtetues dhe ligjor të paketës në reformën e sistemit të drejtësisë, për të bërë të mundur që vendi ynë të ketë gjyqtarë dhe prokurorë të ndershëm dhe të përgjegjshëm, të aftë profesionalisht, të cilët duhet të pranohen, emërohen, dhe të zhvillojnë karrierën e tyre brenda sistemit të drejtësisë, bazuar mbi një sistem vlerësimi dhe promovimi që bazohet në meritë, profesionalizëm dhe përgjegjshmëri.

Organet respektive nuk duhet të tolerojnë asnjë sjellje apo fenomen negativ brenda sistemit të drejtësisë dhe duhet të marrin sa më shpejt të gjitha masat e nevojshme që sistemi gjyqësor të jetë funksional dhe në shërbim të qytetarëve.

Çdo veprim i magjistratit që cenon figurën e gjyqtarit dhe prokurorit në sistemin e drejtësisë shqiptare, duhet të verifikohet, hetohet dhe gjykohet në përputhje me standardet kushtetuese dhe sipas kërkesave rigoroze të ligjit.

2.Presidenti i Republikës gjithashtu me Dekretin nr. 11250, datë 05.08.2019, ka miratuar “Shpalljen e ligjit nr. 54/2019 “Për nismën ligjvënëse të zgjedhësve në Republikën e Shqipërisë”.

Ky ligj u krijon mundësi qytetarëve që të dërgojnë në Kuvend propozime të ligjeve për miratim.

Ky ligj ka për qëllim të rregullojë procedurën e detajuar mbi ndërmarrjen e nismave ligjvënëse popullore nga 20 mijë shtetas me të drejtë vote, duke filluar nga momenti i regjistrimit të nismës, deri në paraqitjen e tyre në Kuvendin e Shqipërisë për shqyrtim dhe miratim.

Ky rregullim me ligj është i domosdoshëm për shkak të zhvillimeve për rritjen e të drejtave të pjesëmarrjes së qytetarëve në qeverisjen e vendit.

Në këto kushte, promovimi i nismës ligjvënëse popullore, si pjesë e institucioneve kushtetuese të demokracisë së drejtpërdrejtë, është vlerësuar si një nevojë e domosdoshme nga Presidenti i Republikës, dhe për këtë arsye me Dekretin nr. 11250, datë 05.08.2019, ai ka miratuar shpalljen e ligjit nr. 54/2019.”/abcnews.al

ramush-haradinajjj.jpg
G. P.16:30 | 02/08/2019

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi ka kërkuar që pasuesi i kryeministrit Ramush Haradinaj të vijë nga radhët e koalicionit “PAN”, që fitoi zgjedhjet e fundit të përgjithshme. Ndërkohë, AAK dhe partitë e opozitës si Vetëvendosje apo LDK kanë bërë thirrje për shpërndarjen e Parlamentit.

Presidenti i vendit, Hashim Thaçi, përmes një shkrese zyrtare dërguar bartësit të koalicionit fitues të zgjedhjeve të fundit, Kadri Veselit, i ka kërkuar edhe zyrtarisht koalicionit PAN që të propozojnë kandidatin e ri për ta mandatuar për formimin e qeverisë së Kosovës.

Në këtë letër të presidentit thuhet se si koalicion fitues që kanë fituar shumicën e nevojshme në Kuvend për të formuar Qeverinë, kanë të drejtën e propozimit të kandidatit të ri për të formuar qeverinë.

Nëse ajo përbërje e propozuar e Qeverisë nuk merr shumicën e votave të nevojshme, presidenti brenda dhjetë ditësh emëron kandidatin tjetër sipas së njëjtës procedurë.

Nëse as herën e dytë nuk zgjidhet qeveria, atëherë presidenti i shpall zgjedhjet që duhet të mbahen jo më vonë se 40 ditë nga dita e shpalljes së tyre. Menjëherë ka reaguar lëvizja Vetëvendosje po e kundërshton këtë vendim, ndërsa ka paralajmëruar mbledhjen e nënshkrimeve për shpërbërjen e Kuvendit.

Ndërsa më herët kryeministri në detyrë Ramush Haradinaj tha se edhe AAK-ja është e interesuar të shpërbëj Kuvendin dhe se do t’i bashkohet mocionit për një gjë të tillë.

Edhe LDK-ja gjithmonë është deklaruar se është pro zgjedhjeve të jashtëzakonshme derisa nesër e kanë Kuvendin Zgjedhor ku pritet të zgjedhin liderin e partisë./ABC News Albania 24/7

Ilir-Meta-prononcim-1.jpg
G. P.11:26 | 02/08/2019

Presidenti Ilir Meta i është përgjigjur kërkesës së Kuvendit për dekretet mbi zgjedhjet. Në arsyetimin e parashtruar, kreu i Shtetit ka nënvizuar edhe një herë se dekretet e tij janë  akte me natyrë krejtësisht të veçantë juridiko-kushtetuese dhe si të tilla, askush tjetër veç Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë nuk mundet të shqyrtojë vlefshmërinë dhe kushtetutshmërinë e tyre.

I ka përsëritur disa herë arsyet që e çuan në shtyrjen e zgjedhjeve të 30 Qershorit, por Kuvendi i Shqipërisë i kërkon edhe më shkrim. Përgjigjen Presidenti i Republikës ia kthen dy javë protokolloi kërkesën e kryeparlamentarit Gramoz Ruçi.

Kriza e rëndë politike, kushtetuese, institucionale dhe të përfaqësimit… Rreziku që Shqipëria të shkonte drejt një përshkallëzimi të paparashikueshëm të tensionit social…

Janë vetëm disa nga pasojat që kishte prodhuar situate politike në vend me protesta e përplasje mes mbështetësve të opozitës dhe policisë së shtetit. Ndër të tjera presidenti Meta i kujton ish-kolegut Ruçi se ky nuk është rasti i parë i shtyrjes së datës së zgjedhjeve.

Precedenti i parë i shtyrjes së procesit zgjedhor në Shqipëri ka filluar me Ramiz Alinë në vitet 1990-1991, për të vazhduar edhe me tre raste të tjera në vitet 2006-2007, 2017 dhe 2018 e për mbërritur në dekretin e fundit të firmosur prej atij vetë në Qershor të këtij viti.

Letra e bërë publike nga presidenti Ilir Meta shoqërohet edhe me një sqarim nga kreu i shtetit, drejtuar kryetarit të Kuvendit të cilit i shkruan se nisur nga përvoja e mëparshme e di sa e vështirë është të jesh kryeparlamentar i një Kuvendi ku konfliktualiteti i dy palëve prej dekadash është konsoliduar si sporti më argëtues për tifozët e udhëheqësve respektivë, të cilët prej ndryshimeve kushtetuese të vitit 2008 filluan të zbresin edhe nga lozhat e spektatorëve direkt në karriget e deputetëve.

 “Vetëm kësaj pakice, që nuk njeh rotacion por njeh vetëm PPP me të gjitha qeveritë, i intereson kjo krize e përgjithshme që ka rrëzuar të gjithë sistemin e llogaridhënies në vend si në nivel qendror edhe vendor”.

Kjo që po ndodh në Kuvendin e Shqipërisë vjen pasi shumë prej përfaqësuesve të tyre që duhet të mbrojnë çdo ditë qytetarët e tyre u janë mbyllur sytë për të parë dhe veshët për të dëgjuar hallet e shqiptarëve.

“Por jo goja për të argëtuar liderët e tyre. Sepse kjo është e vetmja rrugë për të marrë firmën e tyre për në listën e radhës.

Ndaj është koha tani e jo më vonë për t’i hequr pushtetin e paligjshëm kësaj pakice dhe për t’i rikthyer sovranitetin e marrë tinëzisht qytetarëve shqiptarë dhe rivendosur parlamentarizmin në Kuvendin e Shqipërisë”.

Duke i kujtuar gjithashtu se dekretet e presidentit vetëm Gjykata Kushtetuese mund t’i shqyrtojë, Ilir Meta shprehet optimist se përvoja e Gramoz Ruçit, por edhe e deputetëve të tjerë, do e ndihmojë Kuvendin aktual të orientohet sa më drejtë në këtë kohë kritike për vendin dhe të ardhmen e tij evropiane./ABC News Albania 24/7

komisioni-i-venecias-1280x709.jpg
ent ela16:52 | 24/07/2019

Kuvendi i Shqipërisë i ka nisur  8 pyetje Komisionit të Venecias, mbi sjelljen e Ilir Metës me 30 qershorin. Në asnjë prej pyetjeve, nuk kërkohet mendim nëse presidenti duhet shkarkuar, por kërkohet ekspertizë nëse Presidenti në një Republikë Parlamentare, ka apo jo të drejtë të anulojë zgjedhjet.

Kuvendi i Shqipërisë i ka dërguar një letër të gjatë Komisionit të Venecias, ku i bën 8 pyetje mbi sjelljen e Ilir Metës në raport me 30 qershorin.

Letra e firmosur nga Ruci për llogari të komisionit hetimor për shkarkimin e Presidentit, në pyetjet drejtuar Venecias, nuk kërkon drejtpërdrejt në asnjë rast mendim, nëse Presidenti duhet shkarkuar apo jo.

Pas parashtrimit të të gjithë situatës zgjedhore në Shqipëri, nga djegia e mandateve të opozitës tek bojkoti i zgjedhjeve, Venecia pyetet nëse Presidenti ka ose jo të drejtë të anulojë datën e zgjedhjeve.

Kompetenca e Presidentit për caktimin e datës së zgjedhjeve, është një e drejtë e tij për të vendosur ushtrimin e sovranitetit të popullit, apo një detyrimin i tij për të garantuar cilësisht ushtrimin e sovranitetit popullor?”,-thuhet në një prej pyetjeve.

Me tej kërkohet ekspertizë “Nëse Presidenti i Republikës, pasi e ka caktuar datën e zgjedhjeve dhe organet e administrimit të zgjedhjeve janë duke kryer veprimet sipas ligjit, e anulon dhe cakton një datë tjetër, a kemi cenim të sigurisë kushtetuese dhe të drejtës për të zgjedhur?”

Një pyetje tjetër, është nëse “Nxjerrja e Dekretit të Presidentit që anulon datën 30 qershor 2019 si datë e mbajtjes së zgjedhjeve vendore, dhe që zgjat qëndrimin në detyrë të përfaqësuesve në këshilla bashkiakë dhe kryetarëve të bashkive, a e respekton parimin e periodicitetit të zgjedhjeve?”

Letra i është dërguar Venecias përmes Ministrisë së Jashtme dhe komisioni do të marrë kohën e tij për të dhënë një përgjigje.

Mbledhja e rregullt e Asamblesë është në tetor, por nuk përjashtohen mbledhjet jashtë radhe. Vetë Komisionit Hetimor për Metën, mandati i punës i skadon në 8 tetor.

Vetë Ruçi në mbyllje të letrës, i kërkon kreut të Komisionit, një përgjigje sa më të shpejtë, referuar ndjeshmërisë së lartë publike për këtë çështje në Shqipëri./ABC News Albania 24/7

(Kliko këtu)

 

 

 

MBULIM-VOTIMET-PARLAMENT.mpg_snapshot_00.00-1280x720.jpg
ent ela19:41 | 18/07/2019

Ndryshimet në Kodin Penal u miratuan në Parlament me 96 vota. 11 deputetë votuan kundër, ndërsa dy abstenuan. Ndërsa projektligji për organet e qeverisjes në sistemin e drejtësisë kaloi në Kuvend me 106 pro, një kundër dhe një abstenim. Me 106 pro dhe një kundër u miratuan dhe ndryshimet në ligjin për statusin e  gjyqtarëve dhe prokurorëve. Gjithashtu Kuvendi miratoi me 84 vota pro dhe 21 kundër projektilgjin “Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin për koncesionet dhe partneritetin publik privat” ku është parashikuar të hiqen e propozimet e pakërkuara nga sektori privat. Ndërsa me 90 vota pro dhe 1 kundër në Kuvend kaloi dhe projektligji për mbrojtjen civile. /ABC News Albania 24/7

kuvendi-123-e1545402874611.jpg
G. P.15:12 | 17/07/2019

Nesër, Kuvendi i Shqipërisë do të zhvillojë seancën e tij të fundit për këtë sesion. 15 projekt/ligje priten të miratohen në axhendën e ngjeshur me 23 pika në total.

Një seancë parlamentare maratonë do të jetë ajo që do të zhvillohet ditën e enjte, e fundit për këtë sesion. Në rendin e ditës është parashikuar një interpelancë urgjente me ministren e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, Besa Shahini, miratimi i dy projekt/vendimeve, raporti vjetor i Këshillit të Ministrave mbi zbatimin e politikave në shërbimin civil për vitin 2018 dhe miratimi i 15 projekt-ligjeve.

Ndryshimet e propozuara në Kodin Penal është një prej tyre. Disa prej masave të reja ndëshkimore kanë të bëjnë me neglizhencën në trajtimin mjekësor ku dënimet do të variojnë nga gjobë deri në shtatë vjet burgim. Goditjet për shkak të detyrës do të ndëshkohen deri në 5 vjet burg. Për t’i dhënë fund dhunës në aktivitetet sportive janë përcaktuar dënime deri në 5 vjet burg. Mashtrimi me produktet ushqimore do të dënohet deri në 10 vjet burg.

Drita jeshile do t’i hapet edhe miratimit të kontratës së koncensionit Partneritet Publik Privat për ndërtimin e dy akseve të rëndësishme rrugore. Porti i Jahteve-By Pass Orikum-Dukat dhe projektimi, ndërtimi dhe mirëmbajtja e segmentit rrugor Milot-Balldren. Dy projekt/ligjet votohen me shumicë të thjeshtë votash.

Po kaq vota i nevojiten edhe projektligjit “Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin “Për koncesionet dhe partneritetin publik privat” ku është parashikuar të hiqen e propozimet e pakërkuara nga sektori privat.

Në këtë seancë është vendosur për miratim edhe ndryshimet në projekt ligjin për organet e qeverisjes në sistemin e drejtësisë ku sipas relacionit shoqërues: Ndryshimet që propozohen janë të domosdoshme për mirëfunksionimin e Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Këshillit të Larte të Prokurorisë, të cilët gjatë veprimtarisë se tyre po hasin vështirësi për shkak të mungesës së parashikimeve ligjore për mbledhjet plenare të këshillave, që ka sjellë probleme në funksionimin dhe vendimmarrjen e tyre.

Për të garantuar mirëfunksionimin normal dhe në përputhje me kompetencat e parashikuara në ligj, të Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, si organi përgjegjës për hetimin e shkeljeve të kryera nga gjyqtarët dhe prokurorët janë propozuar edhe disa ndryshime në ligjin për statusin e gjyqtarëve dhe prokurorëve. Të dy këto projekt/ligje kërkojnë votim me shumicë prej 3/5 e të gjithë deputetëve./ABC News Albania 24/7

ilir-metaa-1.jpg
ent ela21:59 | 15/07/2019

Presidenti i Republikës Ilir Meta dekreton kthimin e një tjetër ligji për rishqyrtim në Kuvendin e Shqipërisë. Bëhet fjalë për ligjin “Për rezervat materiale të shtetit”. Sipas Presidentit, ndryshimi i këtij ligji, miratuar më 20 qershor të këtij viti në Parlament, synon të thjeshtojë procesin e lëvrimit të mallrave rezervë të shtetit që bëjnë pjesë në grupin A, duke e zëvendësuar miratimin e lëvrimit të tyre nga me vendim të Këshillit të Ministrave, më një akt individual, që është “Urdhri i Kryeministrit”.

Nga shqyrtimi i ligjit “për rezervat materiale të shtetit”,  argumenton Presidenti, konstatohet se ndërmarrja e kësaj iniciative ligjore është e pajustifikuar ligjërisht dhe për më tepër kjo mënyrë e re e lëvrimit të mallrave pjesë e rezervës shtetërore nëpërmjet Urdhërit të Kryeministrit, nuk garanton plotësisht mbrojtjen e interesit publik në procedurat e administrimit dhe lëvrimit të mallrave me vlerë që përbëjnë grupin kryesor të mallrave të rezervave të shtetit.

“Bazuar mbi këtë arsyetim, Presidenti i Republikës, vlerëson se ligji duhet kthyer në Kuvend, me qëllim rishikimin e tij për të vlerësuar objektivisht nëse miratimi i këtij ndryshimi është vërtet i nevojshëm apo jo”, argumentohet në relacionin e dekretit.

Sipas Metës, ky ligj i miratuar që prej vitit 2008 nuk është ndryshuar për një periudhë 11 vjeçare dhe implementimi i tij në praktikë, nuk rezulton të ketë sjell ndonjë problematikë të theksuar, e cila të jetë bërë pengesë në veprimtarinë administrative të strukturave shtetërore të ngarkuara për zbatimin e tij.

Presidenti sjell në vëmendje se rezervat materiale të shtetit përdoren edhe për dhënien e ndihmave humanitare, në përputhje me normat e së drejtës ndërkombëtare, në raste katastrofash natyrore, gjendje lufte dhe situate të tjera të ngjashme problemtike. Pikërisht për këtë arsye, argumenton ai,  në ligjin aktual parashikohet se “Lista përbërëse e mallrave rezervë, në lloje e sasi, e ndarë sipas grupeve, miratohet me vendim të Këshillit të Ministrave”

Cdo aludim se lëvrimi i mallrave të rezervave të shtetit, mund të pengohet nga vonesa e vendimarrjes së Këshillit të Ministrave, thotë presidenti, nuk qëndron dhe është një argument fiktiv për të legjitimuar ndërhyrjen që po tentohet të realizohet në ligjin ekzistues. “Ndërmarrja e kësaj iniciative ligjore është e pajustifikuar ligjërisht dhe për më tepër kjo mënyrë e re e lëvrimit të mallrave pjesë e rezervës shtetërore nëpërmjet Urdhërit të Kryeministrit, nuk garanton plotësisht mbrojtjen e interesit publik në procedurat e administrimit dhe lëvrimit të mallrave me vlerëqë përbëjnë grupin kryesor të mallrave të rezervave të shtetit”, vijon presidenti..

Në kategorinë e rezervave shtetërore hyjnë prodhimet e arit, argjendit, platini etj.  Mjete të rënda për çdo lloj transporti, Gruri dhe  Mallra të ndryshme tepër vëllimorë. /ABC News Albania 24/7

korrigjim-reforma.jpg
G. P.16:36 | 14/07/2019

Reforma në drejtësi do të korrigjohet. Nesër komisioni i ligjeve do të shqyrtojë dy drafte të propozuara nga mazhoranca dhe opozita parlamentare, që ndryshojnë dy ligje të reformës në drejtësi. Këto ndryshime imponohen nga Gjykata Kushtetuese, e cila, kur ishte funksionale, kishte rrëzuar disa nene të akteve. Miratimi i tyre kërkon 84 vota.

Parlamenti do të rishkruajë reformën në drejtësi.  Socialistët dhe opozita parlamentare janë bërë bashkë për të firmosur dy projekte që ndryshojnë dy prej ligjeve themeltare të Reformës në Drejtësi: ligjin “Për statusin e gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë” dhe ligjin “Për organet e qeverisjes së sistemit të drejtësisë”.

Këto ligje do të ndryshojnë pasi 22 nene janë rrëzuar nga Gjykata Kushtetuese dhe Kuvendi është i detyruar ti korrigjojë. Nenet kryesore kanë të bëjnë me rregullat për hetimin e shkeljeve nga gjyqtarët e prokurorët, si dhe procedimin e vetë anëtarëve të Këshillit të Lartë të Prokurorisë.

Puna e përbashkët nisi në Këshillin e Legjislacionit, mes PD-së dhe PS-së, por braktisja e parlamentit nga demokratët bën që Rama ta rishkruajë reformën vetëm me opozitën parlamentare.

Të hënën komisioni i ligjeve do të nisë shqyrtimin e këtyre ndryshimeve, të parat që i u bëhen ligjeve të reformës në drejtësi. Miratimi i tyre kërkon 84 vota në Kuvend. /ABC News Albania 24/7

MBULIM-KONFINDUSTRIA-PER-KARBURANTET.mpg_snapshot_00.04-1280x695.jpg
ent ela13:10 | 13/07/2019

Konfindustria do t’i kërkojë zyrtarisht Kuvendit të Shqipërisë të mos miratojë në asnjë rast akte ligjore, që parashikojnë  rritjen e mëtejshme të barrës fiskale në formën e taksave dhe tarifave mbi karburantet. Sipas Konfindustrisë nisma e fundit ligjore e qeverisë për krijimin e Agjencisë së Rezervave të Sigurisë së Karburanteve, do të çojë drejtpërdrejtë në rritjen e çmimeve.

Çmimi i karburanteve nuk duhet të pësojë më rritje. Kjo kërkesë do t’i dorëzohet zyrtarisht Kuvendit nga Konfederata e Industrive të Shqipërisë, me argumentin se Shqipëria radhitet sot në 20-25 vendet më çmimin më të lartë të karburanteve në botë, ku barra fiskale përbën deri në 60% të çmimit fundor për bizneset dhe qytetarët.

“Çmimi shumë i lartë bashkuar me cilësinë jashtë standardit të karburanteve në qarkullim, ka pasoja mbytëse dhe shkatërruese në ekonominë kombëtare, fuqinë konkuruese të prodhimeve & shërbimeve vendore, tërheqjen e investimeve të huaja, falimentimin e biznesit, industrive dhe mirëqënien e qytetarëve”.

Nëpërmjet një njoftimi për shtyp Konfindustria shprehet se nuk është parimisht kundër krijimit të një enti shtetëror të rezervave të sigurisë së karburanteve, por thekson, se mekanizmi financiar i parashikuar në projektligj, që çon drejtpërdrejt në rritjen e barrës fiskale dhe si rrjedhim rritjen e çmimit fundor të karburanteve për bizneset dhe qytetarët është i papranueshëm.

“Financimi i ngritjes dhe funksionimit të entit shtetëror në fjalë mund të bëhet nga vlerat shumë të larta të tatimeve dhe taksave, që sot bizneset dhe qytetarët paguajnë për karburantet.

Vetëm pagesat për taksën e qarkullimit arrijnë shumën prej mbi 120 milion euro/vit”.

Sipas Konfindustrias Vullneti politik i ekzekutivit në vite përrregullimin e tregut të karburanteve ka munguar plotësisht, duke i shkaktuar humbje financiare, ekonomike, shëndetësore dhe mjedisore prej qindra milionë euro në vit ekonomisë kombëtare, buxhetit të shtetit, industrive, bizneseve dhe qytetarëve shqiptarë. /ABC News Albania 24/7

rama-kuvend-1.jpg
Sej rie11:10 | 10/07/2019

Seanca plenare e planifikuar për më 11 Korrik 2019, shtyhet më datë 18 Korrik 2019. Shkak për këtë shtyrje janë bërë komisionet parlamentare, të cilët ende nuk kanë mundur që të shqyrtojnë çështjet e planifikuara për rendin e dytës.

“Seanca plenare e planifikuar për më 11 korrik 2019, shtyhet më datë 18 korrik 2019, pasi shumica e çështjeve të planifikuara në rendin e ditës të seancës plenare të datës 11 korrik 2019 janë ende në proces shqyrtimi në komisionet parlamentare. Komisionet parlamentare do të vijojnë punën për përfundimin e shqyrtimit të të gjitha çështjeve të parashikuara në këto data”, thuhet në njoftimin zyrtar të Kuvendit./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono