kerkesa

histori-filologji.jpg
G. P.14:13 | 14/01/2019

Protesta dhe ngujimi i studentëve nëpër fakultete, dekanati i Fakultetit të Histori-Filologjisë mbështet studentët plotësisht për kërkesat e tyre. Me anë të një deklaratë dekanati i këtij fakulteti thekson se rikonfirmon mbështetjen e protestës së studentëve dhe kërkesat e tyre të ligjshme. Dekanati i Histori-Filologjisë bën me dije se dënon ndërhyrjen e organeve të rendit në mjediset universitare, dhunimin e studentëve dhe janë kundër çdo lloj ndërhyrje dhe presioni. Më tej në deklaratë dekanati kërkon ndalimin e fushatës denigruese dhe të përbaltjes masive të trupës akademike universitare nga aktorë politikë dhe qeveritare.

Dekanati i fakultetit të Histori-Filologjisë në Tiranë propozon ngritjen e një strukture me pjesëmarrjen e të gjithë aktorëve për trajtimin dhe adresimin e problematikave që po kalojnë studentët. Në deklaratë thuhet se dekanati i këtij fakulteti rikonfirmon kërkesën për rishikimin thelbësor të Ligjit të Arsimit të Lartë dhe siguron studentët pë mbështetje maksimale. /abcnews.al

ilir-meta.png
ent ela12:32 | 11/01/2019

Kreu i Shtetit kërkon hetim parlamentar për procesin e çertifikimit të sigurisë për Gent Cakajn. Në kërkesën drejtuar Kuvendit, Presidenti Meta vijon të këmbëngulë se pajisja e tij me Çertifikatën e Sigurisë është bërë në kundërshtim me ligjin.

Hetim parlamentar për veprimtarinë e Drejtorisë së Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar gjatë procesit të çertifikimit të sigurisë për Gent Cakajn.

Është kjo kërkesa e Kreut të Shtetit Ilir Meta drejtuar Kreut të Kuvendit Gramoz Ruçi, kreut të grupit parlamentar socialist Taualnt Balla, si dhe krerëve të grupeve parlamentare opozitare Edmond Spaho për demokratët dhe Petrit Vasili për Lëvizjen Socialiste për Integrim.

Arsye për kërkesën e këtij hetimi parlamentar është konstatimi i qartë, sipas presidentit, i faktit se DSIK nuk ka kryer një process të mirëfilltë verifikimi sipas kushteve detyrimeve kritereve dhe procedurës së parashikuar në rregulloren e sigurimit të personelit, pasi ky proces është realizuar në më pak se 24 orë duke krijuar dyshime të rënda për veprimtarinë aspak objektive dhe në kundërshtim me ligjin, thekson Presidenti.

“Nga (këto) të dhënat e administruara, provohet se procesi i certifikimit të sigurisë për z. Gent Cakaj i kryer nga DSIK-ja, vetëm brenda një ditë, duket hapur që është një process i kryer në kushtet e urgjencës, dhe në kundërshtim me procedurën dhe kërkesat e Ligjit “për informacionin e klasifikuar secret shtetëror” dhe “për miratimin e rregullores për sigurimin e personelit”.

Gent Cakaj, i cili për 7 muaj në detyrën e zv.ministrit të jashtëm dështoi në pajisjen me certifikatë sigurie edhe pse ligji ia kërkonte, mban dy shtetësi si dhe ka jetuar për një kohë relativisht të gjatë.

“Referuar këtyre të dhënave, si dhe atyre që kërkohen dhe pasqyrohen të detyrueshme për deklarim në pyetsorin e sigurisë në aplikim, Drejtoria e Sigurimit të Informacionit të Klasifgikuar kishte për detyrë në bazë të Ligjit, të kryejë një verifikim të thelluar të të gjithë Informacionit të grumbulluar, jo vetëm në institucionet respektive të Republikës së Shqipërisë”.

Meta argumenton se nisur nga fakti se DSIK është institucion në varësi të drejtpërdrejtë nga Kryeministri, është e qartë për kreun e shtetit se procesi i hetimit administrative nuk mund të kryhet nga një tjetër organ në varësi të kreut të qeverisë.

“Kjo pasi do të krijohej një situatë e pastër e konfliktit të interesit, gjë e cila mund të cënojë objektivitetin dhe cilësinë e hetimit të këtij rasti(…) të cilin Kuvendi i Shqipërisë mund të realizojë objektivisht këtë process hetimor”.

Komisionet hetimore krijohën me kërkesë të 35 deputetëve, kjo bazuar në ligjin për komisionet hetimore. Tashmë është në vullnetin e letër-marrësve  dhe forcave politike parlamentare që përfaqësojnë nëse do t’i drejtohen Kuvendit me kërkesën zyrtare për krijimin e komisionit të hetimit, apo jo. /abcnews.al

toyota-yaris.jpg
G. P.15:33 | 29/12/2018

Gjykata për Krimet e Rënda refuzoi kërkesën për liri për dy nga katër të arrestuarit në lidhje me 3.4 milionë eurot e gjetura në dy mjetet “Toyota” në Portin e Durrësit në 23 Qershor 2018.  Në muajin e shtatë të hetimit ndaj tyre, të dyshuarit Edi Lika dhe Klevi Cani, iu drejtuan gjykatës me një kërkesë për shfuqizim të masës së sigurisë “arrest në burg” caktuar më herët ndaj tyre.

Pretendimi për zbutje të masës së sigurisë nuk ka rezultuar bindës për gjyqtaren Miliana Muça, e cila vendosi rrëzimin e kërkesës, si të pambështetur në ligj dhe në provë. Për të njëjtën çështje, po hetohen në masën e sigurisë “arrest në burg” edhe Arben Çeka e Alban Mollaymeri, ndërsa janë shpallur në kërkim kushërinjtë Elvis e Alfred Vladim të dyshuar si porositës të mjeteve “Toyota”. Ata akuzohen për “pastrim të parave”, “armëmbajtje pa leje” dhe  “falsifikim të monedhave” në formën e “grupit të strukturuar kriminal”./abcnews.al

edi-rama-3.jpg
G. P.16:14 | 26/12/2018

Mbledhja e fundit e qeverisë për vitin 2018 u bë vetëm për kërkesat e studentëve. Këshilli i Ministrave vendosi të ndryshojë tarifat vjetore të studimit dhe kriteret për përfitimin e bursave në institucionet e arsimit të lartë. Katër vendime që i bëri publike vetë kryeministri Edi Rama.

“Studentët nga familje në ndihmë ekonomike, si edhe të verbrit dhe studentët paraplegjikë e tetraplegjikë, përfitojnë financimin 100% të tarifës së regjistrimit. Studentët nga familje me ndihmë ekonomike, të verbër, paraplegjikë e tetraplegjikë përfitojnë bursë 10.000 lekë në muaj. Studentët me notë mesatare mbi 9, në çdo program studimi, përfitojnë financimin 100% të tarifës së regjistrimit, nga tarifë e plotë që paguanin përpara këtij vendimi. Studentët me notë mesatare mbi 9, në çdo program studimi, përfitojnë bursë 10.000 lekë në muaj, ndërkohë që kjo masë ishte në nivelin 8,100 lekë dhe vetëm për studentët me mesatare 10.00”, u shpreh ai.

Të gjithë studentët e tjerë përfitojnë financimin 50% të tarifës së regjistrimit, me pranimin në universitet, të cilët deri përpara këtij vendimi paguanin tarifën e plotë të regjistrimit. Studentët e humbasin këtë mundësi nëse nuk mbajnë gjatë studimit një mesatare mbi 6 në vitet pasardhëse.

“Studentët me notë mesatare mbi 9 në hyrje, studentët nga familje në ndihmë ekonomike, si edhe të verbrit dhe studentët paraplegjikë e tetraplegjikë, jetimë, fëmijët e policëve të vrarë dhe të gjithë grupeve të tjera të përcaktuara në këtë vendim, përfitojnë financimin deri në 50% të tarifës së regjistrimit, kategori të cilat deri përpara këtij vendimi paguanin tarifë të plotë”, tha Rama.

Sa i përket kërkesës për përmirësimin e kushteve të konvikteve kryeministri Rama tha se në Aktin Normativ të buxhetit 2018 që pritet të miratohet së shpejti, janë parashikuar rreth 300 milionë lekë shtesë për kryerjen e investimeve në infrastrukturën e konvikteve për vitin 2019. Ministria e Financave dhe e Ekonomisë është duke negociuar me KFV-në për të vazhduar rehabilitimin e banesave studentore, për një projekt me vlerë 27 milionë euro nga të cilat 7 milionë euro grant dhe 20 milionë euro kredi.

“Ajo ç’ka është pak por e sigurt që të gjitha konviktet brenda këtij mandati do të jenë të rindërtuara”, u shpreh kryeministri.

Vendimi i dytë i qeverisë trajton kërkesën e dytë të studentëve për transparencë me buxhetin nga Ministria e Arsimit dhe Institucione të Arsimit të Lartë, publikimi të gjitha shpenzimeve online.

“Krijohet portali i transparencës dhe të trajtimit të ankesave me qëllim garantimin e transparencës në institucionet publike të arsimit të lartë.  Portali të jetë i aksesueshëm nga të gjithë dhe në të të publikohen on-line: Të dhëna të detajuara mbi të ardhurat dhe shpenzimet financiare të çdo institucioni të arsimit të lartë”, tha kryeministri.

Duke filluar nga viti buxhetor 2019, Bordi i Administrimit të Institucionit të Arsimit të Lartë, nëpërmjet administratorit, duhet të përcjellë çdo tre muaj, për publikim, të dhënat e detajuara mbi të ardhurat dhe shpenzimet financiare. Muaji Prill i vitit të ardhshëm është vendosur si afat për realizimin e këtyre pikave.

Zgjidhje janë ofruar nga qeveria edhe për pesë kërkesat e tjera duke i dhënë edhe afatet e realizimit. Kryeministri Rama shkon më tej në atë që e ka deklaruar Paketa 8+.
“Deri më tani pikat janë:

Punësimi i 1,000 studentëve ekselentë në administratën publike.

Kampusi i universitar i Tiranës:

Krijimi i fondit të solidaritetit që do të synojë të dedikojë 20% të fondit të përgjegjësisë sociale nga kontratat koncesionare për arsimin e lartë”, u shpreh Rama.

Nuk është nevoja për të shfuqizuar ligjin për arsimin e lartë e as të bëhen ndryshime në buxhet tha kryeministri.

“Nuk ka nevojë për ndryshim buxheti. Patjetër që gjithçka është e përllogaritur deri në qindarkën e fundit. Nëse juve ju intereson ta dini deri në qindarkën e fundit do jua japim me shkrim”.

Zgjidhjen kërkesave iu dha pasi përtej deklaratave të studentëve që i thonë jo uljes në tryezë, dialogu ka nisur madje ka edhe një plan të ri kryeministri Rama

“Plani im është shumë i qartë. Unë dua do të udhëheq protestën e studentëve. Ju mund të qeshni, por shumë shpejt do e shikoni se do e kap protestën siç kam kapur të gjitha të tjerat”, tha Rama./abcnews.al

fatos-tarifa.jpg
G. P.20:47 | 21/12/2018

Lëvizja e studentëve është në qendër të diskutimeve për më shumë se dy javë. Rektori i Universitetit të New York-ut, Fatos Tarifa, u shpreh në emisionin “Provokacija” se protestat u pritën shumë mirë nga qytetarët, por lëvizja ka rënë. Sipas tij, Shqipëria humbet dy mundësi nëse shuhet protesta.

“Lëvizja e tyre, e cila u prit shumë mirë nga masa dërrmuese e qytetarëve të këtij vendi, ka rënë. Dhe me këtë unë them se po humbasim dy mundësi. E para e qeverisë, kryeministrit për të bërë mirë në një moment shumë interesant të zhvillimit tonë shoqëror dhe arsimor dhe vetë studentët kanë humbur një shans shumë të madh për të sjellë ndryshim”, u shpreh Tarifa.

Sipas Rektorit, Kryeministri Edi Rama duhet të pranojë kërkesat e studentëve siç janë dhe më pas të ulet me studentët për zgjidhjen e tyre.

“Problemi është që ka 17 ditë dhe për shkak të rolit që ndjej si një intelektual publik i kam dhënë një këshillë modeste që t’i pranojë kërkesat siç janë dhe pastaj të ulet me studentët se si ato mund të zgjidhen. Kurse të kërkosh të ulesh dhe pastaj të zgjidhësh problemet më duket jo mënyrë e drejtë duke marrë parasysh sa të axhetuar janë studentët dhe sa e kanë humbur besimin tek fjala e kryeministrit. Nëse studentët përsërisin gjithmonë nuk duam monolog, duam dialog, kjo duhet dëgjuar prej tyre”, tha Fatos Tarifa.

Intelektuali shqiptar nuk është kundër kërkesës që studentët të kenë më shumë zë në universitete. Megjithatë kërkesa për një përfaqësi prej 50% e studentëve në Bordin e Administrimit është e tepruar.

“Deri diku po. Studentët duhet të jenë të informuar në mënyrë krejt transparente për fondet e universiteteve, ç’ka sot e bëjnë bordet e administrimit. Duke qenë se janë kalimtarë, pra 3 vjet deri në katër, fjala e tyre nuk duhet të jetë deçizive. Botën akademike e drejton universiteti ama pjesëmarrja e tyre është e domosdoshme. Pastaj raporti 20%, 30% mund të diskutohet. 50 mua më duket shumë, por që studentët duhen dëgjuar pasi në fund të fundit janë ata që paguajnë pagat e pedagogëve”, theksoi Rektori.

Në lëvizjen e studentëve është hedhur dhe ideja e arsimit të lartë falas. Por Fatos Tarifa nuk është i këtij mendimi. Sipas tij situata ka agravuar deri në këtë nivel për shkak të masivisimit të universitetit nga qeveria e kaluar.

“Nuk jam për një universitet tërësisht falas sepse nuk bëhet fjalë për arsimin e detyrueshëm 9-vjeçar që është një e drejtë humane e çdo njeriu. Në universitet nuk shkojnë domosdoshmërisht të gjithë. Unë mendoj se një pikë që kemi ardhur deri këtu është dhe masivizimi në këtë masë nga qeveria e kaluar, e cila i shqeu dyert. Kushdo mund të vinte, nuk kishte mesatare dhe krijoi një gjendje të tillë që Kryeministri e quan bombë demografike, por që vërtetë është e tillë. Ne po prodhojmë sot studentë të papunësueshëm në një ekonomi që nuk ka mundësi t’i punësojë”, u shpreh ai.

Përsa i përket buxhetit për arsimin Tarifa tha se, “në këtë vend ka para që nëse drejtohen siç duhen mund t’i shërbejnë arsimit të lartë. Arsimi i lartë dhe përgjithësisht arsimi është e ardhmja e një vendi”.

Një çështje tjetër e ngritur nga studentët është edhe Vettingu akademik. Për Tarifën kjo është shumë e vështirë për t’u bërë.

“Është e vështirë të bëhet. Çdo njeri të marrë sipas meritës se çfarë i takon, problemi është si mund të bëhet kjo punë sepse nuk është si Vettingu i gjyqtarëve. Kush do vendoset? Edhe ajo është një proces shumë i gjatë, shumë i dhimbshëm dhe nuk e di ç’dobi do të ketë. Për këtë brez studentash jo e jo njëherë sepse do të marrë kohë. Problemi është sa i besueshëm do jetë procesi dhe sa kohë do të marrë. Ndoshta shpenzimet për një proces të tillë mund t’i kalonte vetë shpenzimet të universiteteve publike”, tha ai./abcnews.al

PROTESTA-PARA-PARLAMENTIT-MBULIM-.mpg_snapshot_00.42-1280x720.jpg
G. P.14:47 | 20/12/2018

Protestën e tyre këtë të enjte studentët e zhvendosën para parlamentit. Për rreth dy orë ata këmbëngulën për plotësimin e kërkesave të tyre. Në mbështetje të studentëve përpara parlamentit ishin dhe shumë qytetarë. Me shtyrjen e senancës plenare studentët u larguan për të protestuar drejt Kryeministrisë.

Seanca plenare e së enjtes i çoi studentët përpara parlamentit. Të shumtë ishin dhe qytetarët që kishin dalë për ti mbështetur. Përmes pankartave tregojnë se në shesh nuk janë vetëm për ta. Për rreth dy orë studentët përsëriten kërkesat drejtuar kryeministrit.

Studenti 1: “Ne nuk largohemi derisa të plotësohen kërkesat e studentëve.”

Studenti 2: “Normalisht Durrësi bashkohet për kauzën e 9 pikave tashmë. Duhet të jemi të gjithë bahskë sepse ky ligj duhet të bjerë. Tarifat të ulen dhe studentët të arijnë të mbijetojnë.”

Studenti 3: “Nuk i përgjigjet kërkesave të shqiptarëve, kot të rrijë aty, sepse ai është punonjësi jonë, nuk është Zoti jonë, nuk është udhëheqësi jonë. Jam këtu në mbështetje të të gjithë studentëve, pasi unë kam varfëruar familjen time për të mbaruar studimet.”

Mbështetësi 1: “Kërkesat e tyrë janë tepër minimale. Ata do të kenë dhe kërkesa të tjera që do ti mbështesim në çdo kohë.”

Mbështetësi 2: “Studentët janë shkaku dhe e ardhmja. Këta morën kurajon dhe dolën.”

“Pakti për Universitetin” publikuar online nga kryeministri, nuk i ka kënaqur.

Studenti 4:Tepër qesharake. Dy nga pikat më kryesore ishte ajo e studentëve që duhet të ishin brenda 50%, pse nuk e vendos atë? Sepse ajo rrëzon reformën e tij në arsim. Karta e studentit thuhej se bëhet brenda 3 muajve. Si mund të bëhet brenda 3 muajve kur buxheti është dhënë tashmë.”

Ndërsa vezën që në seancë plenare u hodh në drejtim të kryeministrit në emër të tyre, e pritën në këtë mënyrë.

Studenti 5: “S’ka shtim kërkesash. Këto janë 8 kërkesat dhe duhet të plotësohen. Ne nuk kemi kërkuar asgje politike. Nuk kemi kërkuar dorëheqjen e askujt.”

Studenti 6: “Kryeministri duhet ti vejë gishtin kokës dhe të plotësojë kërkesat. Lista e kërkesave nuk është shtuar, por thjesht ky sistem duhet ndërruar i gjithi.”

Nuk munguan as tymueset, ndonëse protesta para parlamentit u mbyll paqësisht. Me përfundimin e seancës plenare studentët u larguan në drejtim të Kryeministrisë./abcnews.al

edi-rama-vlore.jpg
G. P.15:00 | 19/12/2018

Gjatë një bashkëbisedimi me studentë të universitetit “Ismail Qemali” në Vlorë, kryeministri Edi Rama këmbënguli se e vetmja rrugë për realizimin e kërkesave të studentëve mbetet dialogu. Rama sqaroi për studentët sesi do të veprohet me mbulimin e tarifës vitin tjetër akademik.

“Kush thotë që ne t’i kemi dhënë tetë pikat, ne nuk flasim, ne po presim jo vetëm nuk di çfarë kërkon, por nuk ka shans të marrë atë që imagjinon sepse ajo nuk ndodh, nuk ekziston. Nuk ekziston t’i çosh qeverisë ultimatume, se qeveria nuk është dyqan, nuk është amazon.com që futesh atje dhe porosit një palë këpucë, një xhup, një çantë, një top futbolli dhe paguan. Këtu është shkruaj tetë pikat dhe tani bëj si të bësh, ne po lemë mësimin dhe po bërtasim ndërkohë që 15 ditë kanë humbur kot sepse dialogu është shumë i rëndësishëm. Ne këtë gjë e kemi marrë shumë seriozisht dhe sot do publikojmë dhe online në një faqe të posaçme te shqipëriaqëduam të gjithë ecurinë e kësaj pune. Secili mund të bëjë komente, mund të japë opinione dhe ne do të përgatisim një dokument konkret që do jetë një pakt për universitetin me studentët dhe pedagogët”, tha Rama./abcnews.al

protesta-universiteti-i-arteve.jpg
G. P.14:39 | 13/12/2018

Protesta e studentëve ka bërë që Senati Akademik i Universitetit të Arteve pas një mbledhje të zhvilluar gjatë së enjtes të dalë me një deklaratë që mbështet protestën e studentëve. Senati Akademik i Universitetit të Arteve vendosi unanimisht të mbështesë kërkesat e formuluara nga studentët, të mbështesë përgjysmimin e tarifave të shkollimit dhe t’i kërkojë Bordit të Administrimit përllogaritjen e efektit financiar.

Senati Akademik i Universitetit të Arteve merr përsipër me përgjegjësi përfshirjen e të gjitha mekanizmave financiarë, materialë dhe proceduralë për të garantuar transparencë maksimale dhe realizimin e tyre brenda vitit akademik 2018-2019, të të gjitha hapave të duhura drejt një arsimimi artistik cilësor, etikës në krijimtari e kërkim shkencor, por dhe përfshirjes direkte të studentëve.

Në deklaratën e Senatit Akademik të Universitetit të Arteve theksohet se ky universitet merr përsipër përfshirjen në statut dhe rregulloret e brendshme të institucionit, kodifikimin e rregullave të qarta që do të garantojnë pjesëmarrjen e nevojshme të studentëve në veprimtaritë akademike dhe financiare.

Gjithashtu Senati Akademik vendosi se merr përsipër të ngrejë një grup të përbashkët pune, pedagogë dhe studentë, për shqyrtimin e të gjitha problematikave të ngritura dhe çështjeve të tjera që lidhen me përmirësimin e veprimtarisë së Universitetit të Arteve./abcnews.al

studente1.jpg
G. P.12:31 | 12/12/2018

Studentët protestues shprehen se do të vazhdojnë të presin nga qeveria plotësimin e kërkesave të tyre. Disa prej tyre, të pyetur nga ABC News, vazhdojnë të mendojnë se nuk ka nevojë për bisedime me kryeministrin. Por ndër ta ka edhe studentë që mendojnë se mund të ketë dialog me qeverinë.

Studenti 1: Siç po duket protesta është e ndarë për momentin, se disa janë këtu dhe disa te kryeministria. Shpresojmë që të vazhdojë derisa të arrijmë qëllimet tona për kërkesat që kemi thënë.

A keni menduar se si do ta përshkallëzoni?

Studenti 1: Në fakt, siç e thashë, protesta është përçarë pak dhe nuk e dimë se çfarë po bëhet sepse shumë veta mendojnë që do ishte protestë paqësore dhe u kthye në protestë me thirrje, brohoritje siç është bërë gjithmonë. Domethënë në një protestë ku nuk ka thirrje, asnjë që e drejton, të gjithë të barabartë me fleta të bardha në duar.

Studenti 2: Nuk mundet që një përfaqësi të përfaqësojë një tufë kaq të madhe studentësh sepse të gjithë duam të jemi atje në dialog me kryeministrin por që nuk mund të realizohet sepse dikush nga forumet rinore mund të marrë një shtysë dhe të futet në dialog siç ndodhi dhe mbrëmë te Top Channel, ku ishin shumica, për të mos thënë të gjithë ishin të forumeve rinore socialiste. Nuk kemi çfarë të dialogojmë këtu. Nëse do ishin disa kërkesa absurde apo të larta nga ana jonë, atëherë mund të dialogonim që të arrinim një marrëveshje mes qverisë, studentëve dhe Ministrisë së Arsimit. Duke qenë se kërkesat janë minimale çfarë do dialogojmë.

Studentja 3: Kam 5 ditë që vij këtu dhe asgjë s’po marr vesh, asgjë s’po kuptoj. Sepse nuk po bëhet asgjë. Thjesht po vimë këtu, asgjë, rutinë.

A mund të nxirrni gjë në dritë nëse nuk dialogoni?

Studentja 3: Tani ne kemi nxjerrë në fillim ankesat tona kundër Edi Ramës dhe ai nuk pranoi studentët që të bëjnë dialog. As ata as ne derisa të plotësohen kërkesat këtu jemi.

Si do të vijojë protesta sot?

Studentja 4: Sot ne kemi vendosur që të bëjmë një protestë në mënyrë të heshtur pak a shumë se kemi më shumë se një javë që jemi këtu dhe kemi paraqitur të gjitha kërkesat. Ia kemi dërguar ministres, kryeministrit dhe nuk ka asnjë përgjigje. Nuk kemi më ç’të flasim thjesht po presim që të miratohen ato kërkesat.

Kryeministri ju ka ftuar të dialogoni?

Studentja 4: Ne jemi të gjithë të barabartë këtu dhe nuk mund të zgjedhim një përfaqësi që të dialogojë me kryeministrin. Nëse ai zgjedh të dialogojë le të vijë këtu në shesh meqë janë të gjithë të mbledhur.

Studenti 5: Sot ftojmë të gjithë studentët që të vijnë këtu para kryeministrisë sepse po shohim që përgjigje po na jep vetëm zoti kryeministër. Zonja ministre nuk po duket më që të na japë përgjigje pra sot ministri i Arsimit është kryeministri. Për këtë arsye ne duhet të jemi këtu që të gjitha pikat tona duhet të plotësohen sepse nuk ka rrugë tjetër.

Studentja 6: Kërkesat tona janë minimale. Nuk kanë nevojë për dialog. Kryeministri e bëri shumë të qartë që është i gatshëm t’i plotësojë të gjitha kërkesat tona dhe duhet të bëjë një dialog. Ne nuk kuptojmë, për çfarë dialogu ka nevojë kryeministri apo për të plotësuar egon e tij personale? Ne mendojmë se kërkesta janë minimale dhe nuk mendoj se ka nevojë për dialog për këto kërkesa dhe gjithashtu dua të bëj të qartë që këtë ndarjen tonë unë nuk e shikoj si përçarje. Është thënë edhe dje. Nuk është përçarje është mënyra që ne kemi zgjedhur të vazhdojmë të përshkallëzojmë protestën tonë.

Studenti 5: Sot është dita e tetë që ne protestojmë. Gjatë gjithë kohës ne kemi patur mbështetjen e profesorëve dhe prindërve tanë. Sot dua të shpreh që një nga pedagogët tanë që na ka mbështetur është proceduar nga policia dhe nga telkevizioni dua t’i shpreh mbështetjen profesorit se nuk është vetëm, por ka studentët të cilët ai i ka përkrahur dhe do jenë me të gjithë kohës./abcnews.al

sinkron-studente.jpg
G. P.15:16 | 11/12/2018

Edhe në këtë ditë të 7-të të protestës, më masivja deri më sot e studentëve, kta të fundit refuzojnë të dialogojnë mbi kërkesat e parashtruara prej ditësh tashmë për ministrinë dhe kryeministrin.

Studenti 1: Absolutisht nuk mund të ketë dialog sepse kërkesat janë të qarta. Siç kemi thënë janë kërkesa bazike.

Studenti 2: Siç e shikoni këtu nuk ka përfaqësi dhe nuk asnjë kryesi që të shkojë të dialogojë. Siç e dimë gjithkush shkon të dialogojë dhe të shitet. Siç ndodh këtu që paguhet lekë për të folur e gjëra të tjera.

Studentja 3: Një urë komunikimi mund të ndërtohet vetëm duke i plotësuar kërkesat tona. Duke i miratuar kërkesat tona.

Studenti 4: Të paktën nga eksperienca ime personale përfaqësitë nuk kanë zgjidhur gjë, por kanë dhënë një rezultat, një zgjidhje jo e pëlqyeshme për pjesën e studentëve. Kemi vendosur që kërkesat dhe të drejtat tona janë kërkuar në rrjetet sociale dhe media. Automatikisht i shkojnë dhe Kryeministrit në zyrë dhe në momentin që merr vesh kërkesat le të marrë një vendim për cilat pranohen ose jo sipas atij dhe pastaj shohim si do jetë rezultati, por deri në atë moment sa nuk merremi parasysh ne do jemi këtu.

Studenti 5: E thëna nga e bëra janë shumë larg. Në qoftë se ne duam të jenë të shkruajtura, të jenë me vendime siç ato duhet të jenë.

Studentja 6: Nëse kushtet nuk plotësohen. Nuk ka negociata. Ne duam ligje konkrete dhe nëse nuk ka një ligj që na ndihmon ne studentëve të përballojmë jetesën këtu në Tiranë ne të ardhurit nga rrethet nuk mund ta ndalim protestën. Një ndalje e protestës do sillte një neglizhim shumë të madh nga qeveria për kërkesat që ne kemi. Nëse ne nuk na plotësohen kërkesat tona që janë të domosdoshme ne do të futemi në grevë urie.

Studenti 7: Ne pranojmë të dialogojmë nëse ata plotësojnë kërkesat tona duke filluar që nga e drejta që një person ka nga një shtet, i cili është social.

Studenti 8: Problematika më e madhe është degjenerimi i gjithë këtij sistemi arsimor në këto kushte ku jemi sot. Ku degjenerim vazhdon me kohë. Ne nuk jemi këtu për të folur për politikë, për njërën anë apo një tjetër. E gjithë klasa politike nga ’90 deri këtu e kanë çuar deri në fund dhe i kanë vënë shqelmin.

/abcneës.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono