INSTAT

shpenzimet-e-shqiptareve.jpg
G. P.14:03 | 26/09/2019

Edhe gjatë vitit 2018 shqiptarët kanë shpenzuar më shumë për ushqimin. Por ndryshe nga vitet e tjera anketa e buxhetit të familjes që publikon çdo vit INSTAT, tregon se shpenzimet familjet nuk i kanë përqendruar më tek arsimimi, por tek mobilimi i shtëpive.

Ushqimi vazhdon të marrë gjysmën e të ardhurave mujore të një familje. Viti 2018 tregoi se ky buxhet u rrit më shumë se vitet e tjera në qarqet Berat, Dibër, Durrës dhe Elbasan. Për ushqime shpenzuan edhe më shumë se mesatarja kombëtare me mbi 47 për qind të buxhetit mujor edhe në Elbasan, Fier e Gjirokastër.

Ndërsa në Tiranë familjet çojnë 39.7 për qind të buxhetit për ushqime, niveli më i ulët në shkallë vendi pas Vlorës e cila çon vetëm 39.6% të buxhetit të saj për ushqime. Në të dhënat e publikuara nga Instituti i Statistikave vihet re se familjet shqiptare nuk kanë patur prioritet edukimin dhe arsimimin siç ka ndodhur në vitet e kaluara. Gjatë vitit 2018 ata janë përqendruar në mobilim dhe mirëmbajtje të shtëpisë.

“Shpenzimet e bëra në grupin “Mobilim, pajisje shtëpiake dhe mirëmbajtje e zakonshme e banesës” në vitin 2018 kanë pësuar rritjen më të lartë prej 25,8 %, krahasuar me vitin e kaluar, si rezultat i rritjes më të madhe të shpenzimeve për nëngrupin “pajisje dhe shërbime për mirëmbajtjen e zakonshme të banesës”.

Më shumë para se një vit më parë kanë shpenzuar edhe për artikuj e produkte për kujdesin personal por edhe për shërbime telefonike. Grupi i shpenzimeve për banesën, me shpenzimet për energji elektrike, ujë, lëndë djegëse, qira të paguar dhe riparime të vogla, me një vlerë mesatare mujore të shpenzimeve prej rreth 8 mijë lekë përbën 10,5 % të totalit të buxhetit familjar.

Sipas Anketës së Buxhetit të Familjes 2018, shpenzimet mesatare mujore për konsum për një familje të përbërë mesatarisht nga 3 deri në 4 persona janë rreth 76 mijë lekë duke pësuar rritje me 3,5 përqind krahasuar me vitin 2017.

Totali i shpenzimeve për konsum është 58,67 miliardë lekë në muaj për rreth 773 mijë familje. Ndërkohë që rritja e çmimeve të konsumit, në vitin 2018, krahasuar me vitin 2017, është 2,0 %.  Ndër qarqet me shpenzimet më të larta mujore për konsum është Tirana me afro 88 mijë lekë në muaj ndërsa qarku që shpenzon më pak është Dibra me afro 58 mijë lekë në muaj./ABC News Albania 24/7

shqiptare-1.jpg
G. P.15:42 | 24/09/2019

Gushti ka rezultuar muaji më i frekuentuar nga turistët e huaj, ndërkohë që shqiptarët kanë zgjedhur të pushojnë jashtë vendit. Janë këto të dhënat zyrtare që ka bërë publike Instituti i Statistikave.

Shqipëria është preferuar nga më shumë se 1 milionë e gjysmë turistë gjatë muajit Gusht. Të dhënat zyrtare të institutit të statistikave tregojnë të detajuara shifrat në rritje krahasuar me Gushtin e vitit të kaluar.

“Hyrjet e shtetasve shqiptarë dhe të huaj në territorin shqiptar, në muajin Gusht 2019, janë rreth 2 milionë e 257 mijë. Krahasuar me Gusht 2018, ky tregues rezulton me rritje 6,4 %. Në Gusht 2019, hyrjet e shtetasve të huaj në vend janë rreth një milionë e 557 mijë, krahasuar me Gusht 2018, ky numër është rritur me 7,4 %”.

Numri i shtetasve të huaj që kanë hyrë në vendin tonë përgjatë tetë muajve të 2019 është afro 4.870.588, duke u rritur me 10,8 %, në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2018.

Të dhënat e INSTAT tregojnë se në Gusht të këtij viti, ndër vendet që kanë hyrjet më të larta të shtetasve në Shqipëri, Maqedonia ka pasur rritjen më të madhe me 19,2 %, ndërsa uljen më të ndjeshme e ka pasur Polonia me 19,6 %.

Polakët renditen të fundit edhe në përllogaritjen e shtetasve të huaj që kanë hyrë gjatë 8 muajve të fundit duke pësuar ulje të ndjeshme me 13,3 përqind krahasuar me vitin 2018, ndërsa e para në listë renditet Zvicra, janë 16,9 përqind më shumë zviceranë që kanë zgjedhur të vizitojnë Shqipërinë këtë vit.

E ndërsa të huajt shijojnë diellin dhe natyrën shqiptare në Gusht, shqiptarët kanë preferuar të nxihen kilometra larg vendit të tyre. Janë rreth 727 mijë shtetas që kanë udhëtuar drejt destinacioneve të huaja turistike duke shënuar një rritje me 5.4 përqind krahasuar me një vit më parë./ABC News Albania 24/7

aa.jpg
G. P.15:42 | 11/09/2019

Papunësia në vend ka pësuar rënie në 11. 5%. Këtë e bën të ditur Ministria e Financave, sipas të cilës, ky është niveli më i ulët historik.

Lajm i mirë për ekonominë! Nis kështu njoftimi i Ministrisë së Financave e cila  shpërndau për mediat të dhënat e anketës tremujore të forcave të punës publikuar nga Instituti i Statistikave.

Bëhet fjale për rënien e papunësisë në vend në 11.5%, niveli më i ulët historik theksojnë financat. Krahasuar me tremujorin e dytë të vitit 2018, shkalla zyrtare e papunësisë u ul me 0,9 % ndërsa me tremujorin e parë të 2019-s rënia vlerësohet me 0,6 %.

Nga muaji Prill deri në Qershor të këtij viti 61.4% e personave nga 15 deri në 64 vjeç kanë gjetur një punë. 3,4% më shumë se e njëjta periudhë e një viti më parë dhe 2.1% më tepër tre muajt e parë të vitit.

Shifra sipas ministrisë është ndër më të lartat në rajon dhe për këtë Shqipëria është vlerësuar nga Banka Botërore, Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Komisioni Evropian.

Rritje të punësimit kanë patur sektorët bujqësi, tregti, shërbimet mbështetëse, aktiviteti informatik dhe telekomunikacioni. Tendencë rënie po shfaq dhe papunësia tek të rinjtë.

Sipas Ministrisë së Financave raporti i publikuar nga INSTAT tregon efektivitetin e politikave të ndërmarra nga qeveria që shkon në favor të zhvillimit të qëndrueshëm ekonomik dhe nxitjes së punësimit./ABC News Albania 24/7

lejet-ndertimi-tirane-1280x706.jpg
nev ila16:15 | 30/08/2019

 

Numri i lejeve të ndërtimit sipas Institutit të Statistikave u rrit me rreth 15% tremujorin e dytë të vitit.  Nga prilli në qershor u dhanë 310 leje për ndërtimin e objekteve të reja, 111 prej tyre në Tiranë.

 

Tirana renditet e para sa i përket lejeve të ndërtimit dhënë nga muaji prill deri në qershor të këtij viti.

Nga 310 leje për ndërtesa të reja lëshuar në të gjithë vendin në tremujorin e dytë të vitit, sipas Institutit të Statistikave, 111 janë lëshuar vetëm nga bashkia e kryeqytetit.

11 leje më shumë se e njëjta periudhë e një viti më parë në Tiranë dhe 14.8% më tepër në të gjithë vendin.

61.2% e lejeve janë dhënë për rezidenca banimi, 27.1% për ndërtesa të tjera dhe 11.7% për punime inxhinierike.

Mbi 400 mijë metër katror territor  vë në dukje Instituti i Statistikave është vënë në dispozicion të ndërtimeve të reja. Në Tiranë kjo sipërfaqe është rreth 273 mijë e 133 metër katror.

Vlera e përafërt e lejeve miratuar për ndërtesa dhe punime inxhinierike, në tremujorin e dytë te 2019 kap shifrën e 16,8 miliardë lekëve./ABC News Albania 24/7

KRONIKE-VDEKSHMERIA-AMESORE_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.30-1280x720.jpg
ent ela15:00 | 25/07/2019

INSTAT ka publikuar shifra shqetësuese për rritje të vdekshmërisë për nënat dhe foshnjat në vitin 2018. Sipas raportit 7.3 femra në 100 mijë lindje humbën jetën, niveli më i lartë i regjistruar prej vitit 2011.

Sapo i kanë sjellë në jetë, i thonë lamtumirë.

Nuk janë pak. Shifrat e publikuara nga INSTAT tregojnë se të paktën 7 femra për 100.00 lindje, kanë humbur jetën në vitin 2018, nga 6.3 që ishte një vit më parë. Nga ana tjetër Instituti i Statisktikave saktëson se edhe pse në 2018 është shënuar rritja e  vdekshmërisë së nënave, ky tregues në Shqipëri është shumë më poshtë mesatares botërore.

Vdekshmëria foshnjore është një tjetër fenomen që tërheq vëmendjen në Shqipëri. INSTAT tregon se në vitin 2018, të paktën 257 foshnje kanë vdekur, nga 28,934 bebe të lindur. Sipas Institutit të Statistikave, në 2017, numri i foshnjeve të vdekura ishte  8.0 për 1000 lindje. Humbja e jetës e nënave gjatë apo pas përfundimit të shtatzanisë, ka si shkak sipas INSTAT më shumë mënyrën se si menaxhohet shtatzania, sesa arsyet aksidentale. Ndërsa  rritja e vdekshmërisë foshnjore në vend, shoqërohet sipas statistikave me ulje të numrit të lindjeve.

. /ABC News Albania 24/7

eksportet-1280x722.jpg
nev ila14:49 | 17/07/2019

Eksportet dhe importet shqiptare gjatë qershorit kanë pësuar rënie. Për pasojë defiçiti tregtar sipas Institutit të Statistikave është rritur me 1.4% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Qershori nuk ka qenë një muaj i mbarë për eksportet shqiptare.

Instituti i Statistikave thotë se ato kanë rënë me 4.4 % krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë dhe 8.2% krahasuar me muajin maj duke arritur në vlerën e 25 milion lekëve.

Ulja e eksporteve vëren INSTAT është ndikuar kryesisht nga mineralet, lëndët djegëse dhe energjia elektrike.

Rënie ka pësuar dhe importi. Sipas Institutit te Statistikave në muajin qershor ato arritën në vlerën e 53 miliardë lekëve. 1.5%  më pak se vitin e shkuar dhe 9.6% më pak se muajin e shkuar.

Makineritë, pjesët e këmbimit, produktet kimike dhe plastike janë ato që kanë shfaqur kontributin kryesor në këto shifra.

Deficiti tregtar në qershor arriti në 28 miliardë lekë, duke u rritur me 1,4 %, krahasuar me qershorin e vitit 2018.

Sa i përket gjashtë muajve të parë të vitit deficiti tregtar arriti 165 miliardë lekë, 9.2% më shumë se e njëjta periudhë e vitit të shkuar.

Eksportet e mallrave pësuan ulje me 3,7 % ndërsa importet u rritën me 2,6 %, krahasuar me një vit më pare.

Vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritjen më të madhe të eksporteve, janë: Kosova, Gjermania dhe Maqedonia e Veriut (4,2 %). Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe, janë: Italia Spanja dhe Greqia.

Sa i përket importeve në vend të parë qëndron Kina, Greqia dhe Turqia. Më pak Shqipëria ka importuar drejt Italisë, Gjermanisë dhe Spanjës./ABC News Albania 24/7

aksidente-1280x714.jpg
nev ila15:39 | 22/06/2019

Numri i të aksidentuarve në rrugë në muajin maj të këtij viti janë 115, ku 14 prej tyre kanë mbetur viktimë. Instat publikon shifrat, ndërsa vihet re se ka një ulje me 3 viktima më pak nga maji i një viti më parë. Ndërsa, viktimat në 5 mujorin e parë të këtij viti, janë 2 më pak, në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2018.

14 persona kanë humbur jetën nga aksidentet rrugore vetëm në muajin maj, 3 më pak krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2018. Statistikat u bënë me dije nga INSTAT. Nga ana tjetër, Instituti i Statisktikave saktësoi se nuk ka ndryshim të madh nga numri i vdekjeve në 5 mujorin e parë të 2019 me po të njëjtën përiudhë të 2018, ku numërohen 2 më pak.

Sipas statistikave, në maj të këtij viti, 13 vdekje u shkaktuan nga drejtuesi i mjetit, nga 14 të vdekur që ishin vitin e shkuar. Ndërsa viktimat nga sjellja e këmbësorëve ishte 1, nga 3 që u regjistruan në maj të një viti më parë.

Ndërsa vdekjet nga drejtuesit e makinave, të grupmoshës  25- 35 vjeç, janë më të larta, por në krahasim me 5 mujorin e një vit më parë, numërohen 21 persona më pak.

Numrin më të madh të viktimave nga aksidenteve e mban Tirana, me 14, më pas vjen Durrësi, Shkodra, Elbasani dhe Fieri./ABC News Albania 24/7

ambulanca.jpg
G. P.15:55 | 17/06/2019

Të ndodhur në udhëkryq, të shumtë janë ata që zgjedhin rrugën më të shkurtër. Vitin e shkuar 213 persona në Shqipëri sipas Institutit të Statistikave i kanë dhënë fund jetës. 14 më shumë se në 2017. Vetëvrasjet thonë sociologët reflektojnë krizën që po kalon shoqëria.

“Nuk është vetëm me komponent material, por është edhe me komponentë të rëndësishëm imaterialë, siç janë ato psikologjikë dhe shpirtërorë. Kanë krijuar një situatë eksplozive, e cila reflektohet pastaj në kapitullimin e shumë njerëzve përpara këtyre fatkeqësive dhe që gjejnë mënyrën më të lehtë për t’iu larguar telasheve të jetës siç është vetëvrasja. Ka shenja që bëhet më intensive sepse edhe problemet e përballimit të jetës nuk janë të lehta”, tha Gëzim Tushe.

Numri më i lartë i vetëvrasjeve është regjistruar tek burrat, 148, në raport me gratë, 65. Sociologët kanë një shpjegim dhe për këtë.

“Gratë janë më të qëndrueshme, më rezistente, janë më të afta për t’u orientuar në këtë terren likuid të rrëshqitshëm të realiteteve të sotshme. Mendojnë më gjatë, i marrin vendimet më të peshuara, ndërsa tek meshkujt kjo është edhe një rezultat i ngutjes që kanë në vendimmarrje. Por kjo është edhe me një arsye tjetër sepse meshkujt në shoqërinë shqiptare janë përdorues të gjerë të lëndëve psikotrope, të alkoolit, të drogës, të cilat kanë efekte degraduese”, tha Tushe.

Sociologët apelojnë për forcim të rolit të familjes. Shmangia e turpit dhe drejtimi tek psikologu sipas Tushit do të evitonte veprimin fatal.

“Kërkimi i ndihmës nga psikologu, nga ndihmësi social, nga pedagogu, nga mësuesi, nga mjeku etj, janë kërkesa të domosdoshme sepse në fund të fundit sa do të dijë bashkëshorti, për bashkëshorten, këto janë ca diagnoza që duhet t’i bëjë profesionisti. Prandaj le t’i afrojmë pak më shumë në shoqëri këta profesioniste si i bën mirë. Nëse ne i stërvitim fëmijët me lugën e argjendtë në gojë, duke menduar që gjithçka do shkojë vaj, e ka gabim. Kjo jetë nuk është më e qetë, kjo jetë nuk është më e sigurt, përkundrazi frikërat, pasiguritë, vështirësitë, do vijnë gjithnjë e më shumë në rritje. Këto do të përballohen individualisht”, tha Gëzim Tushe.

Numri më i lartë i vetëvrasjeve në vendin tonë në gjashtë vitet e fundit sipas Institutit  të Statistikave është shënuar në 2014-n, me 262 persona që i kanë dhënë fund jetës./ABC News Albania 24/7

sipermarrje.jpg
G. P.15:31 | 05/06/2019

Gratë sipërmarrëse po bëhen një aktor i rëndësishëm në Shqipëri. Ato ndanë eksperiencat dhe sfidat në një forum të posaçëm, që u mbajt sot në kryeqytet.

Roli i grave në sipërmarrje vitet e fundit ka marrë një vëmendje të madhe nga aktorët kryesorë politikbërës dhe biznesi, çka u diskutua edhe në Forumin e Gruas në Sipërmarrje që u zhvillua në Tiranë. Zonjat pjesëmarrëse ndanë eksperiencat e tyre prej vitesh në biznes edhe në pozicione drejtuese.

Evis Sulko, përfaqësuese e Bankës Botërore: Asnjë vend komunitet apo ekonomi nuk mund të arrijë potencialin e vet pa pjesëmarrjen e plotë dhe të barabartë të burrave dhe ragave, vajzave dhe djemve.

Valentina Gjoka, nënkryetare e Dhomës së Tregtisë e Industrisë: Bota e sipërmarrjes së grave është e madhe, e larmishme dhe me impakt të rëndësishëm social dhe ekonomik. Vlen të përmendet se në qarkun e Tiranës gratë drejtojnë 36.5 përqind të bizneseve aktive. Në mbarë territorin e vendit sipërmarrjet e grave mesatarisht bëjnë 1 të 3 e të gjitha bizneseve.

Delina Brahimaj, drejtore e INSTAT: Studimet tregojnë se ekonomitë rriten më shumë kur më shumë gra punojnë.

Ministri i Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes, Eduard Shalsi, theksoi se roli i gruas në sipërmarrje është në fokus të qeverisë.

Eduard Shalsi, ministër i Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes: Jam i nderuar që jam pjesë e një kabineti qeveritar q ëka më shumë se gjysmë e ministrave gra. Nuk mund të ketë progres ekonomik, një përmbushje të parimeve demokratike pa përfshirje e grave. Ky ëstë konkluzion që duhet mbajtur gjithnjë parasysh.

Sipas INSTAT në vendin tonë 25.5% e grave janë të përfshira në tregun e punës me page, ndërsa pjesa tjetër janë të punësuara në biznes familjar  apo të vetëpunësuara. 42% e grave të punësuara janë në sektorin bujqësor, sektor që ka përfshirjen më të lartë të grave./ABC News Albania 24/7

meshkujt-1280x713.jpg
G. P.17:20 | 03/06/2019

Tumori vijon të mbetet “vrasësi” më i pamëshirshëm. INSTAT ka publikuar të dhënat për vitin 2018, ku shihet një rritje me 5.1% e vdekjeve tek meshkujt, dhe rënie me 4.6% tek femrat. Qarku më i prekur është Gjirokastra, dhe numrin më të ulët të vdekjeve e ka Tirana.

Rritet numri i meshkujve që humbën jetën nga tumori në vitin 2018 dhe shihet një ulje e ndjeshme e vdekjes tek femrat.  Sipas të dhënave të raportuara nga INSTAT, vdekjet tek meshkujt në 2018 janë rritur me 5.1 %, 115 raste më shumë në raport me 2017. Alarmante është grupmosha 20- 24 vjeç, ku janë regjistruar 10 vdekje, 7 më shumë nga viti i shkuar. Mosha mbi 50 vjeç vijon të jetë më e prekura, dhe në grupmoshën 35- 39 vjeç janë regjistruar 23 raste.

Ndërsa vdekja e femrave ka rënë me 4.6%, 65 më pak se viti i mëparshëm. Grupmosha më e prekur mbetet ajo mbi 50 vjeç me 90% të rasteve, ndërsa tek të rejat nuk ka pasur rritje. Referuar INSTAT, niveli i vdekshmërisë nga Tumoret ka një rritje prej 1,4 % krahasuar me vitin 2017.  Më të prekurit janë nga “Tumore të aparatit të tretjes” (34,5%) dhe “Tumore të aparatit të frymëmarrjes” (24,1 %).

Sipas INSTAT numri më i lartë i vdekjeve nga tumoret, është regjistruar në Gjirokastër, me 207 të vdekur për 100 mijë banorë. Më pas Korça, Shkodra, Vlora, Berati dhe Elbasani. Ndërsa, numri më i ulët i vdekjeve për 100 mijë banorë e ka Tirana me 93 të vdekur, më pas Kukësi (98) dhe Durrësi (107)./ABC News Albania 24/7


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono