Ilir Meta

meta.jpeg
in a15:25 | 16/11/2019

Presidenti i Republikës, Ilir Meta pas përplasjeve për shpërndarjen e Parlamentit ka bërë lëvizjen e radhës.

“Abcnews” mëson se Presidenti i ka dërguar një letër 9 partive që u larguan nga Parlamenti, të cilave u kërkon takim urgjent për “situatën dramatike” që është krijuar në vend. Presidenti Meta, ka ftuar kreun e opozitës së bashkuar, Lulzim Basha, dhe të gjithë kryetarët e partive të opozitës jashtë parlamentare, në një takim.

Meta i kërkon Bashës dhe gjithë opozitës jo parlamentare të shkojë në takim sa më shpejt, mundësisht brenda datës 20 nëntor 2019.

“Nisur nga situata dramatike në të cilën ndodhet vendi dhe pasojat e saj të paparashikueshme ju ftoj juve dhe të gjithë kryetarët e Partive të Opozitës së Bashkuar në një takim,në një kohë sa më të shpejtë, mundësisht përpara ditës së mërkurë, datë 20.11.2019. Ju lutem nëpërmjet Kabinetit tuaj saktësimin e ditës dhe orës së përshtatshme të takimit, për ju dhe për kryetarët e partive të tjera”, shkruan Meta.

/abcnews.al

/abcnews.al

RAMA-ARMEPUSHIM-PER-VORPSIN.mpg_snapshot_00.29-1-1280x720.jpg
in a15:03 | 16/11/2019

The Prime Minister announced a truce between him and Ilir Meta about the conflict in the Constitutional election, saying that he has nothing more to do about the stalemate for the chair divided between Marsida Xhaferllari and Arta Vorpsi.

The Prime Minister announced that on November 25, will present to Albanians his legal initiative against the bands he baptized as the CCC.

The government has lowers his weapons to the President of the Republic and does not want to participate in the debate anymore whether Arta Vorpsi or Marsida Xhaferllari would sit in the chair of the constitutional judge.

Rama is leaving it to the constitutional court to resolve the issue,announces that next step is against the bands that calls the CCC, “To seize what to seize. ”

He just give an ironic smile about the danger posed by the President.

Once again,is not responsible for Valdrin Peter or Agim Kajmaku. /abcnews.al

hajdari1-1.jpg
in a14:39 | 16/11/2019

Speaker of the new parliamentary opposition has required to President Ilir Meta to stop the old political game urgently which has targeted institutions of justice for the purpose of legitimizing them.

In a post on social networks, Hajdari says it’s time to end it because state does not need strong men in front of the cameras but strong institutions.

Full post of Hajdari

I asked the Head of State, the President of the Republic and then I will ask the Prime Minister of all political factors, urgently to stop the old and ugly political game which has targeted the justice institutions for the purpose of legitimizing them.

For 29 years, this political class has deliberately weakened and legitimized institutions so that the only authority in the country is to be the chairmen of two or three parties.

Therefore, for 29 years Albania has seen a lot of crime and no punishment.

The state, today more than ever , dont need men who are lifted as strong in front of cameras, but for strong institutions which give justice to all poor or rich, with or without power.

It is time for the country to be governed by institutions, law and constitution. /abcnews.al

ramameta-1280x720.jpg
Autor E10:29 | 16/11/2019

Kryeministri Rama iu përgjigj me ironi pyetjes së gazetarëve se Presidenti Ilir Meta kishte paralajmëruar me shpërndarjene Parlamentit.

“Kjo i ngjan thënies së Xhike Qamilit që thoshte se sa të kem këtë apo atë fshat, nuk pyes për Francën dhe Anglinë”, tha Rama, ndërkohë që nuk iu përgjigj pyetjes nëse ishte kërcenuar apo jo me jetë nga një i ri që u shoqërua nga anti-terrori pak ditë ma parë.

“Këto nuk janë tema që më shqetësojnë që me interesojnë, ç’ka më shqetëson dhe itereson është dhënia e një shtyse të re të procesit qeverisës për mbylljen me sukses të këtij mandati që kulmon me ligjin special kundër të gjthë atyre që janë shpërndarë në territore të caktuara dhe kujtojnë se llogaritë janë të mbyllura, por llogaritë janë të hapura dhe tani është koha e bërjes së llogarive”, tha Rama teksa u pyet për mesazhet kërcënuese duke kërcenuar njëkohësisht grupin që ai e ka emërtuar KÇK se do ti hapë luftë nga data 25 nëntor. /abcnews.al

Tedi-BlushiIlir-Meta-1.jpg
in a10:02 | 16/11/2019

President Meta will request a meeting with all the chairmen of the Parliamentary Parties who left the Parliament in February 2019, to discuss the dramatic situation where the country is in.

The news has been confirmed by the Spokesman of the President of the Republic, Tedi Blushi who says there will be other initiatives very important decisions and meetings.

The clarification of the Spokesman of the President of the Republic, Tedi Blushi

Asked by reporters related to a news circulating in the media for a variety of initiatives and the very important decisions he will take in the next days the President of the Republic, Ilir Meta ,Media Advisor and Spokesman Mr. Tedi Blushi suggests that:

“President Meta will request a meeting with all the Chairmen of the Parliamentary Parties who left the Parliament in February 2019, to discuss the dramatic situation where the country is in .

There will certainly be other important initiatives, decisions and meetings! ” ./abcnews.al

ilir-metaaa.jpg
ent ela09:42 | 16/11/2019

Presidenti Meta do të kërkojë takim me të gjithë kryetarët e Partive Parlamentare që braktisën Kuvendin në shkurt 2019, për të diskutuar lidhur me situatën dramatike ku ndodhet vendi. Lajmi është konfirmuar nga Zëdhënësi i Presidentit të Republikës, Tedi Blushi, i cili shprehet se do të ketë edhe të tjera iniciativa, vendime dhe takime shumë të rëndësishme.

Sqarim i Zëdhënësit të Presidentit të Republikës, Tedi Blushi

I pyetur nga gazetarët lidhur me një lajm që qarkullon në media për një sërë nismash dhe vendimesh shumë të rëndësishme që do të ndërmarrë në ditët në vijim Presidenti i Republikës Sh.T.Z Ilir Meta, Këshilltari për Mediat dhe Zëdhënësi z.Tedi Blushi bën me dije se:

“Presidenti Meta do të kërkojë takim me të gjithë kryetarët e Partive Parlamentare që braktisën Kuvendin në shkurt 2019, për të diskutuar lidhur me situatën dramatike ku ndodhet vendi. Padyshim do të ketë edhe të tjera inisiativa, vendime dhe takime shumë të rëndësishme!” /abcnews.al

metadvorani-1280x640.jpg
Autor E09:41 | 16/11/2019

Presidenti Ilir Meta njoftoi përmes konferencës së jashtëzakonshme ditën e djeshme se do të padiste kreun e KED, Ardian Dvorani për shpërdorim të detyrës dhe përvetësi të titullit apo detyrës shtetërore gjatë procedurave për zgjedhjen e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese.

Por, Meta nuk është i vetmi që padit Dvoranin. Dy vite më parë, thuajse për të njëjtën gjë e ka paditur edhe Partia Demokratike, e cila thekson se Dvorani ishte përdorur na maxhoranca për të bllokuar kalimin e emrave të Presidentit Meta për në Gjykatën e Lartë.

Në kallëzimin e PD thuhet: “Përcaktimi i ri kushtetues i shtrinë efektet për gjyqtarët që nuk e kanë përfunduar mandatin e tyre, apo që e kanë fituar atë, pas hyrjes në fuqi të ndryshimeve kushtetuese dhe se rregulli i ri nuk mund të ketë efekt prapaveprues për rastin e gjyqtarëve që i ka përfunduar mandati prej kohësh dhe qëndronin në detyrë në kundërshtim me Kushtetutën. Situata kushtetuese e gjyqtarit Ardian Dvorani nuk rregullohet nga pika 5 e nenit 136 të Kushtetutës, por nga pika 4 e nenit 179 të Kushtetutës, ku specifikohet se: “Anëtarët e Gjykatës së Lartë vazhdojnë të ushtrojnë detyrën e tyre sipas mandatit të mëparshëm. Anëtarët e rinj që do të zëvendësojnë anëtarët, të cilëve u mbaron mandati, emërohen sipas dispozitave të këtij ligji.”. Pra, ushtrimi i detyrës për gjyqtarin Ardian Dvorani duhet të vazhdojë apo jo, sipas madatit të tij të mëparshëm, i cili ka përfunduar më 17 Shkurt 2014 dhe që është konfirmuar në këtë rast me vendim të Gjykatës Kushtetutese të Republikës së Shqipërisë. Vijimi i ushtrimit të detyrës pas njohjes së rrethanës për shfuqizimin e parashikimit në ligj që mundësonte qëndrimin në detyrë, në përputhje me ligjin, por në kundërshtim me Kushtetutën, përbën rast të paprecedentë në historinë e Gjykatës së Lartë në Shqipëri.

Në praktikë ky rast ka sjellë një situatë sa antikushtetuese, aq edhe absurde. Duke qenë se Kushtetuta parashikonte një formulë të tillë emërimi që përfshinë dy organe (Presidentin e Republikës dhe Kuvendin e Shqipërisë), emërimet në Gjykatën e Lartë janë të bllokuara që nga data 1 Tetor 2013. Edhe pse Presidenti i Republikës ka emëruar deri më tani më shumë se 7 anëtarë të Gjykatës së Lartë (për 3 vende vakante), Kuvendi nuk ka dhënë pëlqimin për asnjërin prej tyre, edhe pse nuk ka ngritur asnjë pretendim për meritën e kandidatëve! Ne kemi të gjitha dyshimet e arsyeshme të bazuara në veprimtarinë parlamentare të Kuvendit, se refuzimi që ky organ i ka bërë 7 Dekreteve të Presidentit të Republikës, kanë si qëllim të vetëm zgjatjen antikushtetuese të mandatit të anëtarit të Gjykatës së Lartë Ardian Dvorani. Pra, në vetvete, sjellja e gjyqtarit Dvorani, i cili vijon të ushtrojë detyrën pa mandat, ka krijuar edhe një situatë të paprecedent në Shqipëri (bllokimin për më shumë se 3 vjet të emërimeve në Gjykatën e Lartë), që cenon edhe dispozitat kushtetuetese që rregullojnë procesin e emërimit të gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë”.

 

meta-shkodra-1280x684.jpg
Autor E09:27 | 16/11/2019

Presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta, njoftoi se do të kallëzojë penalisht në prokurori të hënën kryetarin e Këshillit të Emërimeve në Drejtesi, Ardian Dvorani, për shpërdorim detyre dhe përvetësim i titullit, apo detyrës shtetërore gjatë procedurave për zgjedhjen e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese.

Presidenti Meta tha se prej afro dy vjetësh ka bërë përpjekje dhe thirrje gjithë institucioneve për respektimin e Kushtetutës dhe ligjit, në mënyrë që zgjedhja e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese të ishin në përputhje me Kushtetutën dhe ligjin.

Por kryetari i Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, Ardian Dvorani, sipas tij, ka bërë disa shkelje të rënda, që cenuan legjitimitetin e përzgjedhjes së anëtarëve të rinj të Gjykatës Kushtetuese, uljen e besimit të publikut te kjo gjykatë dhe zbatimin të reformës në sistemin e drejtësisë.

“Presidenti i Republikës pasi ka konstatuar këto veprime dhe mosveprime të zotit Dvorani vlerëson se ato përbëjnë jo vetëm shkelje disiplinore, por edhe vepra të qarta penale. Bazuar në nenet përkatëse të Kodit të Procedurës Penale, presidenti I Republikës parashtron përpara organit të akuzës këtë padi me qëllim fillimin e hetimeve ndaj zotit Ardian Dvorani për veprat penale të shpërdorimit të detyrës parashkiuar nga Kodi Penal dhe përvetësimi I titullit apo detyrës shtetërore. Nga tërësia e rrethanave Presidenti vlerëson se gjatë detyrës së kryetarit të KED-së ai me dashje ka shpërdoruar funksionin publik që iu ngarkua dhe ka marrë përsipër të realizojë një akt mafioz”, – tha zoti Meta.

Sipas Presidentit Meta, kryetari i KED-së, Dvorani, gjatë procedurave për zgjedhjen e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, i ka dërguar qëllimisht presidentit në të njëjtën ditë listat e kandidatëve për dy vakanca. Me këtë veprim, sipas tij, zoti Dvorani synoi krijimin e një gjendje anti-kushtetutshmërie, duke e vendosur presidentin e Republikës në pamundësi kushtetuese dhe u përpoq të krijojë një gjendje të faktit të kryer ndaj presidentit, duke e shtyrë të shprehej edhe për vakancën e dytë përpara se të shprehej Kuvendi për zgjedhjet e veta.

Parlamenti me shumicë socialiste miratoi sot (dje) një rezolutë, sipas të cilës, dekretimi i zonjës Xhaferllari si anëtare e Gjykatës Kushtetuese nga presidenti Meta është vlerësuar si një akt “i paprecedent” dhe “një përpjekje për të bllokuar dhe zvarritur procesin e formimit të Gjykatës Kushtetuese”.

meta-pack.jpg
ger ta20:55 | 15/11/2019

Presidenti Ilir Meta ka pritur sot në zyrë eurodeputeten Doris Pack.

Lajmin e ka bërë me dije vetë kreu i shtetit me anë të një postimi në Facebook, teksa e cilëson Pack si një mbështetëse e flaktë e Shqipërisë.

Kënaqësi të takohesha sot me Doris Pack, një mbështetëse e flaktë e Shqipërisë, e ndershme dhe me integritet, siç duam t’i shohim të gjithë përfaqësuesit evropianë”, shkruan Meta.

Takimi i Metës me pak vjen në një kohë kur klima politike në vend është tensionuar, ndërsa Presidenti është përplasur sërish me mazhorancën për ngritjen e Gjykatës Kushtetuese./abcnews.al

 

basha-selia-blu.jpg
ger ta19:36 | 15/11/2019

Në një bashkëbisemdim me gazetarët në selinë blu, kreu i demokratëve Lulzim Basha u pyet edhe për deklaratën e Presidentit Ilir Meta, i cili tha sot se “Parlamenti shpërndahet me një dekret”.

Lidhur me këtë, Basha u shpreh se legjitimitetin Paralmentit ia japin qytetarët.

Parlamenti legjitimitetin e merr nga qytetarët, nëse nuk ka legjitimitet nuk është i ligjshëm. I ka dëgjuar e gjithë bota regjistrimet, të gjithë e dinë që vetëm në qarkun e Durrësit ke 3 deputetë të kapur me krimin. Edi Rama hodhi poshtë propozimin tonë për vetting të politikanëve. Ky parlament është i paligjshëm dhe një orë me parë duhet të zëvendesohet nga zgjedhje të lira”, tha Basha./abcnews.al

 


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono