Ilir Meta

ilir-meta.jpg
nev ila13:39 | 27/01/2020

Pas përfundimit të fjalës së përbashkët në kancelares Angela Merkel dhe kryeministrit Edi Rama ku Merkel shprehu gatishmërinë e shtetit gjerman për të ndihmuar Shqipërinë si në lidhje me konferencën e donatorëve për procesin e rindërtimit pas tërmetit, ku Merkel konfirmoi pjesëmarrjen e Gjermanisë, edhe në lidhje me nisjen e bisedimeve për procesin e integrimit të Shqipërisë në BE, ka reaguar presidenti Ilir Meta.

Përmes një statusi në rrjetet sociale Meta ka përshëndetur angazhimin e përsëritur të Merkel për çeljen e negociatave, gjithashtu Meta shkruan se, zbatimi i 9 kushteve të Bundestagut Gjerman, janë harta më e sigurt e rrugës evropiane të Shqipërisë.

“Përshëndes angazhimin e përsëritur të Kancelares Angela Merkel për çeljen e negociatave të anëtarësimit ndërmjet Shqipërisë dhe Bashkimit Europian. Zbatimi i 9 kushteve të Bundestagut me rezultate të prekshme dhe të qëndrueshme, janë harta më e sigurt e rrugës europiane të Shqipërisë!”, shkruan Meta./abcnews.al

meta-yuri-kim-1-1280x668.jpg
So Nila12:21 | 27/01/2020

President Ilir Meta has reacted through a status on facebook, after meeting with the new US Ambassador Yuri Kim.

“I was pleased to receive the credentials letter of the new US Ambassador, Ms. Yuri Kim.

US is a strategic partner, irreplaceable for Albania.

Together we can successfully afford the challenges that the country has. God bless the Albanian-American friendship! ” writes Meta.

The Presidency also announced in a press release the meeting of US Ambassador Yuri Kim with President Meta in the Presidency.

“The President of the Republic, Mr. Ilir Meta today in a meeting with the new US Ambassador, Mrs. Yuri Kim, on the occasion of presenting the credentials letter.”

President Meta congratulated Ambassador Kim and assured her that she will have full support in a successful realization of her mission in Albania, in the interest of strengthening the excellent relations between the two countries and peoples.

“The US is a strategic partner and irreplaceable for Albania. Together we can successfully afford the challenges that the country has ”, – stressed out the Head of State.

President Meta expressed his full commitment to strength Albania’s role, as a key factor for the stability of the region and its Euro-Atlantic orientation ”./ abcnews.al

 

83290198_2768370523209203_5344754030100873216_o-1.jpg
So Nila09:33 | 27/01/2020

President Ilir Meta commemorated Holocaust victims on International Remembrance Day.

The head of state says he is proud of his country that defended and welcomed thousands of Jews.

Meta’s message:

On International Remembrance Day, we commemorate millions of innocent victims of the heartless Holocaust atrocity and we hope that intolerance, coexistence, and violations of human rights and freedoms will never be repeated.

Two decades ago in the heart of Europe, unfortunately we witnessed massacres and ethnic and religious cleansing in Bosnia and Herzegovina, and Kosovo.

Genocide and such inhumane acts against anyone belonging to a different religion, ethnicity or nationality, should never happen and should never be allowed again.

Proud of our nation that in the darkest period of mankind, protected and welcomed thousands of Jews coming from other countries./abcnews.al

 

83290198_2768370523209203_5344754030100873216_o.jpg
ger ta09:02 | 27/01/2020

Presidenti Ilir Meta ka përkujtuar viktimat e Holokaustit, në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës.

Kreu i shtetit shprehet se është krenar për vendin tonë që në periudhën më të errët të njerëzimit, mbrojti dhe mirëpriti mijëra hebrenj të larguar nga vendet e tjera.

Mesazhi i Metës:

Në Ditën Ndërkombëtare të Kujtesës, përkujtojmë me nderim miliona viktima të pafajshme të mizorisë së pashpirt të Holokaustit, në mënyrë që antisemitizmi, mungesa e tolerancës, bashkëjetesës, dhe shkeljet e lirive e të drejtave të njeriut, të mos përsëriten KURRË MË.

Dy dekada më parë në zemër të Europës, fatkeqësisht ishim dëshmitarë të masakrave e spastrimit etnik dhe fetar në Bosnje e Hercegovinë, dhe Kosovë.

Gjenocide dhe akte të tilla çnjerëzore ndaj kujtdo që i përket një feje, etnie apo kombësie ndryshe, nuk duhet të ndodhin dhe nuk duhen lejuar të ndodhin KURRË MË në botën ku jetojmë!

Krenar për kombin tonë, që në periudhën më të errët të njerëzimit, mbrojti dhe mirëpriti mijëra hebrenj të larguar nga vendet e tjera, duke mos dorëzuar asnjë te pushtuesit.

/abcnews.al

ilir-meta-1-1-1.jpeg
So Nila08:47 | 25/01/2020

The President of the Republic, Ilir Meta has reacted on the social network “Facebook” for the devastating earthquake that struck Turkey.

Expressing sorrow for the victims, Meta writes that: “In these very difficult moments, the Albanian people and I are on the side of our friendly Turkey,” writes Meta.

Status:

With deep concern and pain I am following the situation in our friendly Turkey, struck by the tragic earthquake.

Very shocked by the human casualties, I extend my deepest condolences to the families and loved ones of the entire Turkish people and President Recep Tayyip Erdogan, praying that there will be no more loss of life.

In these very difficult moments, the Albanian people and I are on the side of our friendly Turkey!/abcnews.al

ilir-metaaa.jpg
in a08:30 | 25/01/2020

Presidenti i Republikës, Ilir Meta ka reaguar në rrjetin social “Facebook”, për tërmetin shkatërrimtar që goditi Turqinë. Duke shprehur dhimbje për viktimat Meta shkruan se: “Në këto momente tepër të vështira, unë dhe populli shqiptar jemi në krah Turqisë mike”, shkruan Meta.

Statusi:

Me shqetësim dhe dhimbje të thellë po ndjek situatën në Turqinë mike, të goditur nga tërmeti tragjik.
Shumë i tronditur nga viktimat në njerëz, ju shpreh ngushëllimet më të ndjera familjarëve e të dashurve të tyre, të gjithë popullit turk dhe Presidentit Recep Tayyip Erdoğan, duke u lutur që të mos ketë të tjera humbje jetësh.
Të gjithë të lënduarve nga kjo fatkeqësi natyrore ju uroj shërim sa më të shpejtë.
Në këto momente tepër të vështira, unë dhe populli shqiptar jemi në krah Turqisë mike!/abcnews.al

ilir-meta-1-1.jpeg
So Nila15:50 | 23/01/2020

The President of the Republic, Ilir Meta addressed to the Venice Commission “For an Opinion on the Process of Electing Members of the Constitutional Court in the Republic of Albania ”.

Letter from President Ilir Meta:

No reflection by the Assembly on the Venice Commission’s advice!

The distorted information and self-serving questions by the Assembly are aimed at a false interpretation of the situation.

The President sent a full documented information, and a list of questions that clarify the constitutionality of the actions of each institution.

Why did the Venice Commission demanded on the constitution and law to be determined the order of appointments?

Does the disrespect for the order of appointments constitute a violation of the letter of the Constitution?

What constitutional provision provides for an institution to appoint several constitutional judges simultaneously?

The President repeatedly called for cooperation and implementation of the Constitution!

The majority refused to co-operate and fully completed its scenario.

The Assembly attempted to abduct the President’s constitutional powers in order to capture the Constitutional Court!

When the Government, Parliament, all Municipalities, City Councils and almost all independent institutions are in the hands of a single party: does the capture of the Constitutional Court serve the political interest of avoiding control and accountability?

Albania in complete imbalance of check and balance mechanisms, risks a total state capture!/abcnews.al

ilir-meta-1.jpeg
in a14:57 | 23/01/2020

Presidenti i Republikës, Ilir Meta i është drejtuar Komisionit të Venecias “Për dhënien e një opinioni mbi procesin e zgjedhjes së anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese në Republikën e Shqipërisë”.

Meta në faqen zyrtare shkruan se Shqipëria është në çekuilibër të plotë të mekanizmave të kontrollit dhe balancës, rrezikon kapjen totale të shtetit!

Asnjë reflektim nga Kuvendi ndaj këshillave të Komisionit të Venecias!

Të dhënat e shtrembëruara dhe pyetjet vetësugjeruese të Kuvendit synojnë lexim të gënjeshtërt të situatës.

Presidenti dërgoi informacion të plotë të dokumentuar, dhe një listë pyetjesh që qartësojnë kushtetutshmërinë e veprimeve të secilit.

Përse kërkoi Venecia përcaktimin në Kushtetutë dhe ligj të rradhës së emërimeve?

Mosrespektimi i radhës a përbën shkelje të gërmës së Kushtetutës?

Cila dispozitë kushtetuese parashikon që një institucion të emërojë disa gjyqtarë kushtetues njëkohësisht?

Presidenti kërkoi vazhdimisht bashkëpunim dhe zbatim të Kushtetutës!

Mazhoranca refuzoi bashkëpunimin dhe çoi deri në fund skenarin e saj.

Kuvendi tentoi rrëmbimin e kompetencave kushtetuese të Presidentit me qëllim kapjen e Gjykatës Kushtetuese!

Kur Qeveria, Kuvendi, të gjitha Bashkitë, Këshillat Bashkiakë dhe thuajse të gjitha institucionet e pavarura, janë në duart e një partie të vetme: a i shërben kapja e Gjykatës Kushtetuese interesit politik për t’iu shmangur kontrollit dhe llogaridhënies?

Shqipëria në çekuilibër të plotë të mekanizmave të kontrollit dhe balancës, rrezikon kapjen totale të shtetit!/abcnews.al

izrael.jpg
in a10:11 | 22/01/2020

Në ditën e parë të vizitës së tij zyrtare në Izrael, Presidenti i Republikës, Ilir Meta u prit në një takim të veçantë nga Presidenti i Izraelit, Reuven Rivlin.

Presidenti Meta e falenderoi homologun izraelit për ftesën për të marrë pjesë në Forumin Ndërkombëtar të Liderëve për të përkujtuar Ditën e Kujtesës së Holokaustit dhe 75-vjetorin e Çlirimit të kampit të Aushvitz-Birkenau.

“Ndihem krenar që jam kreu i një shteti ku antisemitizmi jo vetëm nuk ka ekzistuar kurrë, por edhe i një vendi ku numri i hebrenjve jo vetëm u shumëfishua gjatë Luftës së Dytë Botërore, por asnjë prej tyre nuk iu dorëzua pushtuesve”, vuri në dukje Kreu i Shtetit shqiptar.

Ndërsa Presidenti Rivlin nënvizoi se “shembulli i popullit shqiptar për shpëtimin e hebrenjve përbën një model unik për të gjithë botën”.

Gjithashtu, Presidenti Meta vuri në dukje faktin se Shqipëria dhe Izraeli gëzojnë marrëdhënie të shkëlqyera dhe se të dy vendet e popujt tanë ndajnë të njëjtat vlera të lirisë dhe demokracisë.

“Ne do të jemi bashkë, edhe në përpjekjet për t’i mbrojtur këto vlera nga kërcënimet e përbashkëta si terrorizmi, ekstremizmi i dhunshëm dhe fondamentalizmi fetar”, – nënvizoi Kreu i Shtetit.

Presidenti Meta inkurajoi rritjen e investimeve izraelite në vendin tonë.

“Shqipëria ka shumë për të mësuar nga Izraeli rreth përdorimit të teknologjisë, për të nxitur zhvillimin ekonomik. Në të njëjtën kohë, edhe ne kemi shumë për t’iu ofruar investitorëve, si dhe turistëve izraelitë që duan të vizitojnë vijën tonë të mrekullueshme të bregdetit, malet tona të larta dhe vendet tona historike,” – theksoi Presidenti Meta.

Kreu i Shtetit e falënderoi homologun izraelit për mesazhet e solidaritetit pas tërmetit të 26 nëntorit të vitit të kaluar në Shqipëri, vlerësoi operacionet e kërkim-shpëtimit izraelite që erdhën menjëherë pas tërmetit, si edhe punën e grupeve të specializuara për vlerësimin e ndërtesave të dëmtuara. “Ne jemi thellësisht mirënjohës për mbështetjen mbresëlënëse të Izraelit gjatë atyre ditëve”, – u  shpreh Kreu i Shtetit.

Presidenti Meta e ftoi Presidentin Rivlin për një vizitë në Shqipëri, ftesë që u mirëprit me kënaqësi.

“Do të jetë kënaqësia ime”, shtoi ai – “të jem Presidenti i parë i Izraelit që viziton vendin tuaj aq mikpritës për ne”./abcnews.al

ilir-meta-intervista.jpg
nev ila17:44 | 21/01/2020

9 vjet pas 21 Janarit, kur bulevardi Dëshmorët e Kombit u përgjak me 4 viktima, Ilir Meta, sot president i Republikës thotë se qytetarët u keqpërdorën nga politika

“Ai 21 janar na kujton se politika ka përdorur dhunën për të arritur objektivat politike në mënyrë të pandershme. Kjo na tregon se sa e rëndë është situata kur instrumentalizohen qytetarët për qëllime të tilla. Na kujton se duhet të heqim dorë nga dhuna për të arritur qëllime politike”, tha Meta.

Pas një viti krizë të fortë politike e institucionale, 2020-a ka nisur me paqëtim të mazhorancës e opozitës, të cilat arritën vetë një dakordësi për të finalizuar reformën zgjedhore. Për kreun e shtetit kjo nuk duket e mjaftueshme.

Tryeza për reformën zgjedhore i duket shumë e ngushtë e propozon që të zgjerohet edhe me çështje të tjera.

“Eshtë hap pozitiv sepse përfundimi i reformës zgjedhore është kërkesa e Bundestagut dhe gjithë procesit të kushtëzuar për hapjen e negociatave. Shpresoj të mos ketë surprizë tjetër rrugës. Edhe sikur ky hap të jetë pozitiv, është fare pak edhe teper vonë. Kërkohet një tryezë tjetër shumë e thellë më e përgjegjshme për të plotësuar të gjitha detyrimet. Duhet të shkojë përtej reoformës zgjedhore sepse ajo nuk do të zgjidhë ndonjë gjë të jashtëzakonshme”, tha Presidenti.

Edhe vetë kreu i shtetit ndihet më i qetë në vitin 2020. Nuk ka dyshim se është i pamundur realizimi i shkarkimit të tij, edhe pse ligjërisht do vijojë mbrojtjen edhe në komisionin e Venecias, aty ku po përgatitet të dërgojë një seri pyetjesh të tjera pas pyetjeve që dërgoi parlamenti, lidhur me kontestimin e një anëtareje të Gjykatës Kushtetuese./abcnews.al

 

 


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono