hetimet

shperthimi-ndertimet.jpg
nev ila15:42 | 06/12/2019

Prokurorët që po hetojnë cilësinë e ndërtimeve të dëmtuara nga tërmeti i 26 nëntorit, po hasin në vështirësi. Burime nga Prokuroria e Durrësit i thanë “Abc News” se në bashki mungojnë dokumentet për lejet e ndërtimit, të dhëna vitet e fundit.

Po ashtu, prokurorëve nuk u janë vënë në dispozicion akt-konstatimet e objekteve që janë dëmtuar më 26 nëntor.

Pas tërmetit të 26 nëntorit ku humbën jetën 51 persona dhe u dëmtuan 5514  shtëpi , Prokuroria e Durrësit ka nisur hetimet, për të vënë para drejtësisë të gjithë përgjegjësit.

Burime nga grupi i hetimit thonë për “Abc News” se prokurorëve nuk u janë vënë në dispozicion akt-konstatimet e dëmeve të bëra nga specialiste dhe inxhinierë të Bashkisë së Durrësit.

Burimet bëjnë të ditur se janë marrë mostra në të gjitha objektet ku janë konstatuar dëme deri më tani dhe janë dërguar në laboratorë për të analizuar cilësinë e betonit dhe elasticitetin e tij.

Të njëjtat burime theksojnë se në bashki, nuk janë gjetur lejet e ndërtimit që janë dhënë vitet e fundit.

Sipas gazetares Glidona Daci, burimet kanë njoftuar se: Prokurorët që po kryejnë hetimin, u kanë kërkuar inxhinierëve që po bëjnë akt-konstatimet në terren, që të mbajnë shënime të detajuara në lidhje me të gjitha objektet, ku kanë kryer verifikime, në të kundërt, ata janë paralajmëruar se do të mbajnë përgjegjësi penale.

Grupi hetimor në Durrës ka hasur vështirësi edhe për faktin që shumë firma ndërtimi që kanë ndërtuar disa objekte, tanimë nuk ekzistojnë më.

Po sipas të njëjtit burim, një pjese e objekteve ku ka pasur viktima janë të legalizuara, por mungon dokumentacioni tekniko-ligjor për cilësinë e punimeve.

Në ndihmë të grupit hetimor të Durrësit kanë mbërritur edhe oficerë të policisë gjyqësore nga Tirana.

Deri të enjten, sipas specialistëve, është vendosur që të shemben 70 objekte që kanë pësuar dëmtime në strukturë./abcnews.al

termeti-durres.jpeg
ger ta13:14 | 03/12/2019

Prokuroria e Durrësit vijon hetimet për pasojat që la tërmeti tragjik i 26 nëntorit. Grupet e prokurorëve kanë zbritur që prej datës 29 nëntor në terren për të marrë mostra në godinat e prishura, ndërsa ditën e sotme ata mësynë në bashkinë e Durrësit.

Në zyrën e Urbanistikës prokurorët kanë kërkuar informacion. Po ashtu kanë bërë edhe sekuestrimin e dokumentacionit përkatës për këto objekte në zyrat që i administrojnë ato.

“Lidhur me rastin në fjalë grupi i hetimit të çështjes po kryen veprimet hetimore përkatëse siç parashikon K.Pr.Penale dhe një ndër to është dhe kqyrja në vend ku janë konstatuar prishje dhe dëmtime të objekteve. Sipas parashikimeve ligjore kqyrjet janë shoqëruar dhe me fotografi dhe marrjen e provave të domosdoshme në vendngjarje për verifikimet e duhura që do të bëhen më pas.

Duke parë rrezikshmërinë që paraqesin objektet e dëmtuara dhe shpejtësinë që duhet për evitimin e pasojave të tjera nuk mund të bëhet sekuestrimi i këtyre objekteve, por është çmuar që pas kryerjes së veprimeve proceduriale në vendngjarje, ata (grupi hetimor),  të jenë të lirë për të vendosur për vijimësinë e objektit nga instancat përkatëse sipas çdo rasti. Njëkohësisht vazhdojnë dhe sekuestrimi i dokumentacionit përkatës për këto objekte në zyrat që i administrojnë ato”, thuhet në njoftimin e Prokurorisë./abcnews.al

uresssss.jpg
ger ta11:57 | 03/12/2019

Prokuroria e Durrësit ka vendosur bllokimin e lejeve të ndërtimit për 10 vitet e fundit.

Prokuroria e Durrësit dhe Tiranës lajmëroi dje nisjen e hetimeve për pasojat e shkaktuara nga tërmeti, ku mbetën viktimë 51 persona.

Hetimi ka si objekt kryerjen e veprimeve të shpejta në drejtim të sqarimit të rrethanave konkrete, që kanë çuar në pasojat e ardhura dhe gjendjen e ndërtimeve. Veprat penale që po hetohen janë ato të “Shpërdorim detyre”, parashikuar nga neni 248 i Kodit Penal, ku do hetohet për organet qe kanë miratuar lejet e ndërtimit dhe nëse ato janë dhënë në mbështetje të ligjit, si dhe nëse ndërtuesit kanë respektuar lejen e marrë, “Ndërtim i paligjshëm”, parashikuar nga neni 199/a i Kodit penal, si dhe “Dhënia e ndihmës për ndërtim të paligjshëm”, neni 199/b i Kodit Penal.

Po ashtu edhe Prokuroria e Tiranës në një shkresë të siguruar nga abcnews.al i kërkon bashkisë së kryeqytetit informacion për banesat e evidentuara tashmë si të prekura nga termeti dhe të klasifikuara jo në kushtet e duhura për banim. I njëjti informacion i është kërkuar dhe strukturave të tjera shtetërore./abcnews.al

2C118B4D-86F6-4693-8579-AF120DECD899_w1023_r1_s.jpg
nev ila14:45 | 02/12/2019

Në Shqipëri, prorkuroritë e Tiranë dhe Durrësit njoftuan se kanë nisur prej disa ditësh hetimet lidhur me ndërtesat e dëmtuara si pasojë e tërmetit të fortë që goditi vendin, të martën e shkuar.

Kryeqyteti dhe zona e Durrësit janë më të prekurat nga tërmeti. “Hetimi ka si objekt kryerjen e veprimeve të shpejta në drejtim të sqarimit të rrethanave konkrete, që kanë çuar në pasojat e ardhura dhe gjendjen e ndërtimeve.

Veprat penale që po hetohen janë ato të “Shpërdorim detyre”, parashikuar nga neni 248 i Kodit Penal, ku do hetohet për organet qe kanë miratuar lejet e ndërtimit dhe nëse ato janë dhënë në mbështetje të ligjit, si dhe nëse ndërtuesit kanë respektuar lejen e marrë, “Ndërtim i paligjshëm”, parashikuar nga neni 199/a i Kodit penal, si dhe “Dhënia e ndihmës për ndërtim të paligjshëm”, neni 199/b i Kodit Penal”, shpjegon Prokuroria e Tiranës e cila shpjegon se i është kërkuar “informacion Bashkisë së Tiranës për banesat e evidentuara tashmë si të prekura nga termeti dhe të klasifikuara jo në kushtet e duhura për banim.

I njëjti informacion i është kërkuar dhe strukturave të tjera shtetërore”.

Prokuroria e Durrësit nga ana e saj, thotë se “dyshohet se pasojat kanë ardhur si shkak i ndërtimeve pa leje dhe të moskryerjes së detyrës nga inxhinierët zbatues dhe personave pergjegjës si dhe nga mospërmbushja e rregullt e detyrës nga nepunësit shtetëror të ngarkuar me mbikqyerjen e këtyre ndërtimeve”.

Kjo prokurori ka rregjistruar çështjen për veprat penale; “Ndërtim pa leje”, dhe “Shpërdorim detyre”.

Të dhëna ende paraprake flasin për të paktën afro 900 pallatet dhe mbi 5100 banesat e dëmtuara nga tërmeti. Në Tiranë rezultojnë për momentin 640 pallate dhe 4 mijë banesa të dëmtuara, nga të cilat 371 pallate dhe afro 2500 banesa të dëmtuara rëndë.

Në Durrës, numri rezulton më i ulët, por vetëm për shkak se këtu procesi i verifikimit ka nisur me vonesë, ndërsa ditët e para vëmendja ishte përqëndruar te njerëzit e mbetur nën rrënoja. Në këtë qytet për momentin rezultojnë 185 pallate dhe afro 730 banesa të dëmtuara, nga të cilat 38 pallate dhe 620 banesa të prekura rëndë.

Po sot, gjatë ditës presidenti Ilir Meta mblodhi Këshillin e Sigurisë Kombëtare.

Diskutuam për një bashkëveprim dhe koordinim më të ngushtë midis të gjitha institucioneve për përballimin e emergjencës deri në rivendosjen e normalitetit të plotë. E mbështetëm prokurorinë të çojë përpara hetimet dhe të vendosë para përgjegjësisë penale të gjithë ata që do të rezultojnë përgjegjës. Të sigurojmë burimet e brendshme dhe mbështetjen e duhur ndërkombëtare për tejkalimin e pasojave të rënda të këtij tërmeti të tmerrshëm”, u shpreh presidenti Meta, përmes një postimi në Facebook, në përfundim të takimit./VOA

thumane-hetimet.jpg
ger ta12:53 | 02/12/2019

Pas Prokurorisë së Tiranës dhe Durrësit, dhe ajo e Krujës ka nisur hetimet për pasojat e tërmetit që goditi këto zona duke lënë 52 viktima.

Organi i akuzës në Krujë bën me dije se Drejtuesi i Prokurorisë, Prokurorët dhe Oficerët e Policisë Gjyqësore kanë shkuar në Njësinë Administrative Thumanë, ku rezulton se  ishin shembur tre pallate, e si rezultat i kësaj shembje kanë ndërruar jetë 24 persona.

Po ashtu Prokuroria ka nisur bashkë-punimin me Komisariatin e Policisë për të verifikuar se ku ka ndodhur një krim dhe të kryhen në çdo rast veprimet hetimore përkatëse.

Lidhur me këto raste ka dyshime,  se mund te jenë konsumuar elemente të figurave të veprave penale “Shpërdorim detyre” dhe “Shkelja e rregullave të ndërtimit”.

Njoftimi i plotë i Prokurorisë së Krujës:

Lidhur me fakteqësinë natyrore, tërmetin e dt.26.11.2019,  Prokuroria e Rrethit Gjyqësor Kruje, është vënë menjëherë në lëvizje për të verifikuar nëse në këtë ngjarje, ka apo jo elementë të veprave penale.

Drejtuesi i Prokurorisë, Prokurorët dhe Oficerët e Policisë Gjyqësore të Prokurorisë Krujë kanë shkuar në Njësinë Administrative Thumanë, ku rezulton se  ishin shembur tre pallate, e si rezultat i kësaj shembje kanë ndërruar jetë 24 persona. Po ashtu është vijuar puna në bashkëpunim me Komisariatin e Policisë Krujë të cilët janë urdhëruar që të kryejnë të gjitha veprimet e duhura në vendgjarje, duke i orientuar ti trajtojnë si vendngjarje ku ka ndodhur një krim dhe të kryhen në çdo rast veprimet hetimore perkatese.

Rezulton gjithashtu se në rrethin ku ushtron kompetencat territoriale Prokuroria Krujë, janë dëmtuar një numër mjaft i madh banesash, nga të cilat një pjesë janë shpallur të pabanueshme dhe pjesa tjetër me dëme të konsiderueshme. Përveç pallateve të rrëzuara IKMT-ja ka prishur edhe disa pallate të tjerë të deklaruara të pabanueshme. Edhe në këto raste oficerët e policisë gjyqësore kanë kryer këqyrjen e vendit të ngjarjes dhe kanë marrë në cilesinë e provës materiale mbetje të këtyre pallateve.

Lidhur me këto raste ka dyshime,  se mund te jenë konsumuar elemente të figurave të veprave penale të parashikuara nga nenet 289 e 248 te K.Penal.

Për këtë arsye janë urdhëruar oficerët e policisë Gjyqëesore që të verifikojnë:

Çdo banesë të dëmtuar rëndë, ose të shpallur të pabanueshme. Të bëjnë kqyrjen e tyre.Të marrin me cilesinë e provës një kopje të raportit të grupeve të konstatimit të dëmeve.

Të sekuestrojnë menjëherë me cilesinë e provës, çdo dokumentacion lidhur me këto ndërtime (Projekt, leje ndertimi, akt kolaudimi etj.), në çdo institicion shtetëror ku ato ndodhen. Të merren vendime për kryerje të aktit të ekspertimit vlerësues për dëmin ekonomik në çdo rast.

Deri në këto momente janë kryer të gjitha veprimet e para hetimore të domosdoshme në lidhje me vendngjarjet  (tre pallatet e rrëzuara ku u shkaktuan viktimat në Thumanë ) dhe ndërkohë vazhdojnë veprimet edhe në objekte t՞ tjera të dëmtuara rëndë.

Pas përfundimit të këtyre veprimeve të domosdoshme hetimore, janë urdhëruar Oficeret e policise Gjyqësore që të bëjnë referimet përkatëse dhe në varësi të elementeve të veprave penale që do të konstatohen, do të konkludohet për regjistrimin e procedimeve penale përkatëse./abcnews.al

avioni-ne-durres.jpg
nev ila13:49 | 09/11/2019

Një letërporosi e ardhur nga Italia riaktivizon hetimet për avionin e rrëzuar në mënyrë të mistershme në pistën e improvizuar në Ishëm të Durrësit. Pas tre vitesh, Prokuroria e Krimeve të Rënda ka në dorë listën e emrave të personave që dyshohet se janë përfshirë në trafikun e lëndëve narktotike, e mbetur në tentative.

Rinisin hetimet për avionin e Rrëzuar në Ishëm rreth 3 vite më parë.

Doloreza Musabelliu, Prokurore e Krime të Renda, ka marrë në dorëzim letërporosinë nga autoritetet e drejtësisë italiane, rreth një muaj e gjysmë më parë.

“Abc News” mëson se në letërporosi kanë mbërritur emra konkretë, të cilët dyshohen për trafik droge. Disa prej tyre janë të ndaluar në vendin fqinj, ndërsa një pjesë tjetër janë të lirë në vendin tonë. Prokuroria dyshon për persona nga zona e Fushë-Krujës, emra të skeduar në fushën e trafikimit të lëndëve narkotike.

Në shtator të 2016 u arrestua piloti Italian Guido Andrea Guidi por fitoi të drejtën për t’u larguar nga vendi me kushtin që duhet të rikthehet sa herë të thërritet nga autoritetet. Gjykata e Krimeve të Rënda vendosi në atë kohë masën e ndalimit garanci pasurore prej 10 mijë euro ndaj pilotit Guidi, teksa pritet që të ri-merret përsëri në pyetje.

Asokohe u dyshua se avioni do të përdorej për të trafikuar lëndë narkotike, madje u tha se avioni ishte i mbushur me drogë, por në vendin e ngjarjes nuk u gjet asgjë.

Rreth 1 km larg pistës ku u gjet avioni që drejtohet nga Guido Andrea Guidi policia e Durrësit gjeti në 300 kg kanabis në një banesë të tre katëshe, duke ndaluar edhe 9 punëtor, të cilët dyshohet se do të kryenin transportit e lëndës narkotike drejt avionit tip “Pipper”

Por nga hetimet e prokurorisë së krimeve të Rënda, nuk u provua ky fakt, duke i shpëtuar akuzës të ndaluarit për trafik ndërkombëtar të lëndëve narkotike dhe krijim të grupit të strukturuar kriminal.

Nga vëzhgimet operacionale magazina e drogës ruhej nga persona të armatosur, pasi dyshohet sasi e lëndës narkotike ishte shumë e madhe.

Ndërkohë burimet kanë konfirmuar se riaktivizimi i kësaj çështjeje është bërë pikërisht nga letërporosia e mbërritur nga Italia./abcnews.al

BASHKIM-1280x859.jpg
ent ela16:00 | 02/11/2019

Ende nuk ka një autor të dyshuar për atentatin tek mbikalimi i Shkozetit. Dyshohet se ngjarja ka ndodhur për shkak të detyrës së prokurorit Arjan Ndoj, ose për larje hesapesh mes bandave. Vetë prokurori u ka thënë hetuesve se atentati nuk ka lidhje me të.

Hetimet për atentatin ndaj prokurorit Arjan Ndoj tek mbikalimi i Shkozetit janë shtrirë në dy pista.

Njëra është për shkak të detyrës së prokurorit Arjan Ndoji dhe dyshimet më të mëdha bien mbi dosjet që po hetonte ai kryesisht për tokat në bregdet për të cilat janë kryer disa arrestime në Kadastrën e Durrësit.

Kurse pista tjetër është larje hesapesh mes personave të përfshirë në aktivitete të paligjshme të grupeve kriminale. Sipas policisë, objekt i atentatit dyshohet të ketë qenë prokurori, ndryshe autorët nuk do të kishin zgjedhur të kryenin ekzekutimin e personave të tjerë në makinën e Ndojit.

Por, nuk përjashtohet mundësia që objekt i atentatit të ketë qenë edhe Aleksandër Laho i njohur ndryshe si Pëllumb Muharremi. Saktësimi i shënjestrës së atentatit mbetet i vështirë të përcaktohet për faktin se edhe vetë atentatorët mund të kenë shfrytëzuar lëvizjen e prokurorit Ndoji në të njëjtin automjet me Muharremin.

Prokurori Arjan Ndoj ka dhënë dëshminë e tij të parë për hetuesit pas ngjarjes. Ai ka treguar se para atentatit ndodhej në një restorant duke drekuar dhe aty ka mbërritur Aleksandër Laho dhe një tjetër person.

“Më pas, pasi qëndruan pak u nisën drejt Tiranës. Unë isha ulur në vendin e parë, ndërsa Maloku në drejtim të makinës. Muharreni pas. Nuk pikasëm ndonjë gjë të dyshimtë deri në momentin që jam qëlluar. Gjithçka ndodhi shumë shpejt. Nuk kam ndonjë të dyshuar. Nuk besoj që atentati ka të bëjë me mua”, ka pohuar prokurori, i cili ndodhet ende në Spitalin e Durrësit jashtë rrezikut për jetën së bashku me Pëllumb Muharremin.

Pamjet e disa bizneseve sipas hetuesve kanë fiksuar një automjet që ndjek nga pas në një distancë të afërt makinën e prokurorit.

Por mungesa e kamerave të sigurisë në vendin e atentatit e bën të pamundur përfshirjen ose jo të saj në ngjarje. Disa persona u thirrën për të dëshmuar mes tye edhe ish anëtarë të bandës e Lul Berishës, por pa ndaluar asnjërin prej tyre. /abcnews.al

 

 

Donals-trump-1.jpg
nev ila21:10 | 03/10/2019

Nisja e proçedurave të inkriminimit nuk e ka trembur presidentin Donald Trump, i cili në përpjekjet e tij për të dëmtuar figurën e Xho Bajden i ka kërkuar ndihmë Kinës.

Duke i bërë publikisht apel Pekinit, Trump ka thënë se mund t’i kërkojë personalisht presidentit Xi që ta hetojë rivalin e tij politik.

Presidenti Donald Trump kërkoi sërish të enjten ndërhyrje të huaj për të dëmtuar figurën e kundërshtarit të tij politik, Xho Bajden.

Këtë herë Trump iu drejtua Kinës, duke i kërkuar publikisht që të hetojë ish-zëvendës presidentin amerikan dhe të birin, njësoj siç ia kishte kërkuar Ukrainës në bisedën telefonike me homologun Volodimir Zelenskij.

Pavarësisht se telefonata në fjalë bëri që ndaj Trump të nisnin proçedurat e inkriminimit në Kongres, shefi i Shtëpisë së Bardhë ngriti ndaj atij që pritet të jetë rivali i tij në zgjedhjet e 2020-s të njëjtat akuza për korrupsion edhe në Kinë.

“Njësoj si Ukraina, edhe Kina duhet të nisë një hetim për familjen Bajden. Pasi ajo që ka ndodhur në Kinë është po aq e keqe sa ajo që ka ndodhur në Ukrainë”, tha Trump, duke iu referuar biznesit që Bajden Xhunior ka në vendin aziatik.

Megjithatë, deri më sot Trump dhe avokati i tij personal Rudi Xhuliani nuk kanë paraqitur asnjë provë për pretendimet e tyre në dëm të Bajden.

I pyetur nga mediat nëse i kishte kërkuar presidentit kinez Xi Jinping të hetonte, Trump u përgjigj:

“Jo, nuk i kam kërkuar. Por është diçka që po mendoj ta bëj”, tha Trump.

E kontaktuar nga agjencia e lajmeve “Reuters”, ambasada kineze në Uashington refuzoi të bënte një koment lidhur me çështjen.

Apeli i Trump drejtuar Pekinit tingëllon çuditshëm në një kohë kur Amerika dhe Kina janë të përfshira në luftën tregtare, që përveç se dy vendet ka dëmtuar edhe ekonominë globale.

Palët pritet të zhvillojnë një tjetër raund bisedimesh javën e ardhshme në Shtetet e Bashkuara./ABC News Albania 24/7

trumpo.jpg
nev ila21:42 | 30/09/2019

Ndërsa demokratët në Kongresin amerikan po përshpejtojnë proçedurat hetimore për inkriminimin, vetë presidenti Donald Trump është shfaqur të hënën me tone sfiduese, duke propozuar madje arrestimin e një prej ligjvënësve demokratë, që e akuzon atë për telefonatën me presidentin ukrainas.

Presidenti amerikan Donald Trump intensifikoi ditën e hënë sulmet ndaj ligjvënësit demokrat që udhëheq hetimet për inkriminimin e tij.

Në një reagim, kreu i shtetit e ka sugjeruar se kongresmeni Adam Shif, shef i komisionit parlamentar për shërbimet e inteligjencës, duhet të arrestohet për tradhti.

Më vonë gjatë javës një numër i konsiderueshëm dëshmitarësh pritet të paraqiten në Kongres, për të raportuar në seancat dëgjimore që lidhen me kërkesën që Trump i bëri homologut ukrainas për të hetuar figurën e Xho Bajden, që pritet të jetë sfidanti i tij në zgjedhjet e 2020-s.

Një zyrtar i shërbimeve amerikane të inteligjencës denoncoi bisedën telefonike të 25 korrikut mes Trump dhe Volodimir Zelenskij, e cila nuk ishte regjistruar në sistemin tradicional, por në një tjetër sistem të përdorur për informacionet e klasifikuara.

Përmes një seri postimesh në Twitter ditën e hënë, Trump iu referua pikërisht komenteve të bëra nga kongresmeni Adam Shif gjatë një mbledhjeje të komisionit të inteligjencës javën e kaluar.

Në fjalën e tij, Shif thoshte se telefonata dhe kërkesa e bërë ndaj Zelenskit ishte një taktikë klasike e krimit të organizuar.

“Kongresmeni Adam Shif bëri një deklaratë të rremë dhe të tmerrshme, duke ma adresuar mua si pjesë të telefonatës sime me presidentin ukrainas dhe e lexoi me zë të lartë para Kongresit dhe popullit amerikan. Ajo çfarë tha ai nuk kishte asnjë lidhje me atë që unë kam thënë në telefonatë. Mos duhet ta arrestojmë për tradhti?”, u shpreh Trump në profilin e tij./ABC News Albania 24/7


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono