hec

KLOSI-PER-HECET.mpg_snapshot_00.29-1280x720.jpg
G. P.17:12 | 08/10/2018

Ministri i Mjedisit dhe Turizmit Blendi Klosi pranon dhënien e lejeve për HEC-e në zona të mbrojtuara e pa studim të ndikimit në mjedis. Ministri Klosi bëri të ditur se rregullorja e re do të jetë gati shumë shpejt.

Nga 175 koncesione për ndërtimin e hidrocentraleve vetëm 100 prej tyre janë dhënë në respekt të legjislacionit në fuqi. Ministri i Mjedisit dhe Turizmit Blendi Klosi pranon dhënien e lejeve për HEC-e në zona të mbrojtuara, pa studim të ndikimit në mjedis apo kompanive pa burime të mjaftueshme financiare të cila kanë dëmtuar mjedisin dhe nuk e kanë realizuar investimin e parashikuar.

Blendi Klosi, ministër i Mjedisit dhe Turizmit: “Sot nga 175 koncesione të dhëna të cilat janë që të gjitha me dëshirën e mirë që të realizohet diçka, por në fund të fundit vetëm 100 prej tyre funksionojnë pasi nuk kanë gjetur mundësinë që të realizohen sepse studimet e dhëna nga ekspertët, firmat e ekspertëve mjedisorë, të hidroteknikës ose inxhinierë kanë qenë firma të dhëna në terr dhe firma të dhëna të palogjikshme.”

Ministri bën të ditur se leje për HEC-e në zona të mbrojtura nuk do të ketë më, ndërsa rregullorja e re do të jetë gati shumë shpejt.

“Edhe kjo është një gjë shumë e mirë dhe sa kohë kam unë ministër, por besoj kushdo mnistër pas meje do ta ketë pothuajse të pamundur, unë do të shpresoja 100% të pamundur që të japë leje mjedisore në një zonë që është zonë e mbrojtur.”

Nderkohë, ministri i Mjedisit dhe Turizmit i ka bërë thirrje ambientalistëve dhe spcialisteve të fushës të ndihmojnë për gjetjen e një ekuilibri ndërmjet zhvilimit të qëndrueshëm të ekonomisë së turizmit edhe mbrojtjes së natyrës./abcnews.al

blendi-klsssss.jpg
G. P.15:11 | 31/07/2018

Hidrocentralet mbi Osum nuk do të ndërtohen. Gjykata Administrative i ka dhënë të drejtë Ministrisë së Mjedisit dhe Turizmit, e cila pak muaj më parë pezulloi punimet. Ministri Blendi Klosi e cilësoi këtë vendim nxitje për të vijuar betejat në mbrojtje të natyrë.

Gjykata Administrative ka vendosur anulimin e ndërtimit të dy hidrocentraleve në kanionet e Osumit. Ajo ka rrëzuar ankimimin e kompanive private dhe i ka dhënë të drejtë Ministrisë së Mjedisit dhe Turizmit, e cila pak muaj më parë pezulloi punimet. Ministri Blendi Klosi gjatë një aktiviteti në ditën botërore të Rangers e cilësoi këtë nxitje për të vijuar betejën ndaj çdo vendimi të padrejtë.

“Në bazë të vlerësimit të Gjykatës Administrative, vendimi ynë i disa muajve më parë për bllokimin e këtyre dy HEC-ve është marrë në përputhje të plotë me legjislacionin dhe procedurat ligjore në fuqi. Vendimi i gjykatës na nxit edhe më shumë në intensifikimin e përpjekjeve tona për të parë procedurat e të shkuarës. Për të riparë trashëgiminë në zyrat tona, e cila është mbushur me bomba, me veprime ilegale, në kundërshtim të drejtëpërdrejtë të komunitetit tonë”, tha ai.

Por jo gjithmonë drejtësia ka qenë për mbrojtjen e natyrës. Ministri Klosi ndërsa bën këtë deklaratë i referohet vendimeve të dhëna nga gjykata për guroret në Berat.

“Ne kemi parë vendime jo të drejta nga ana e gjykatave. Në rastin e bllokimit të 9 guroreve në malin e Tomorrit, dy prej të cilave gjykata iu dha leje për të vazhduar punë, paçka se ata tashmë janë pasuri dhe mbrohem. Ne nuk do lejojmë që pasuria atje të shkatërrohet”, tha ai.

Pavarësisht kësaj, Ministri i Mjedisit dhe Turizmit deklaroi se lufta për mbrojtjen e natyrës do të vazhdojë pa kompromis. Ndërkohë ministri Klosi vlerësoi me certifikata të rinjtë e parë të programit Junior Rangers, që zhvillohet pranë Agjencisë së Zonave të Mbrojtura./abcnews.al

drini-1280x658.jpg
G. P.19:10 | 09/03/2018

Korporata Elektroenergjetike Shqiptare njoftoi se situata hidroenergjitike në kaskadën e Drinit po përmirësohet. Sipas të dhënave, prurjet natyrale të ujit në orën 17:00 rezultonin në 116O m3/sek.

“Duke parë tendencën në rënie të prurjeve natyrale, parashikimet meteorologjike për ditët në vijim dhe me qëllim dhënien e kontributit të saj në lehtësimin e aspekteve operacionale të Shtabit te Emergjencave Civile te Qarkut të Shkodrës, KESH gjykoi të mundshme në që në orën 23:00 të së premtes të reduktojë më tej shkarkimet duke mbyllur plotësisht portat e shkarkimit dhe përpunuar prurjet permes ngarkimit maksimal të mundshëm të turbinave per prodhim energjie”, njoftoi KESH./abcnews.al

Capture-12-1280x666.jpg
ent ela10:49 | 09/03/2018

Bazuar në informacionet e ardhur nga terreni, situata deri në orën 09. 00  ka qenë si më poshtë:

Situata në basenet ujëmbledhëse të H/C-ve:

FIERZA: Kuota 295.16 m; Q=900 m3/sek; P=440 MW; 4AG në punë; Shkarkim nga porta 400 m3/s.

KOMANI: Kuota 171.76 m; Q=1200/400 m3/sek; P=580 MW; 4AG në punë; Shkarkim nga porta 600 m3/s.

V.DEJES: Kuota 74.44; Q=1430/250 m3/sek; P=239 MW; 5 Ag në punë; Shkarkim nga porta 1000 m3/s.

Qarku Shkodër.

Të dhënat e prurjeve të Liqenit dhe Lumenjve Drin e Bunë

Nivelet e Liqenit:  kuota kritike 9.00 m kuota aktuale 8.45 m.

Bahçallëku: kuota kritike 8.5, kuota aktuale 7. 27 m.

Gramsh i Bregut të Bunës: kuota kritike 6.30, kuota aktuale 6.40 m.

Bashkia Vau-Dejës: Njësia Administrative Bushat, janë përmbytur 320 ha tokë dhe 10 ha jonxhë në fshatin Fshati i Ri, si dhe është dëmtuar Ura e Gjolulit.

Bashkia Shkodër:

Njësia Administrative Dajç, janë përmbytur 650 ha tokë.

Në fshatin Darragjat 30 ha tokë nga të cilat 13 ha janë të mbjella foragjerë.

Në fshatin Shirq 210 ha tokë nga të cilat 60 ha janë të mbjella foragjerë. Nga prezenca e ujit janë të bllokuara 16 familje.

Në fshatin Mushan 245 ha tokë nga të cilat 55 ha janë të mbjella foragjerë.

Në fshatin Sukaj 65 ha tokë, nga të cilat 13 ha janë të mbjella foragjerë.

Në fshatin Dajç 100 ha tokë, nga të cilat 10 ha janë të mbjella foragjerë.

Aksi rrugor rural që lidh fshatin Darragjat me fshatin Shirq është i bllokuar nga rritja e nivelit të ujit. Është i kalueshëm vetëm me mjete të larta.

Në Njësinë Administrative Bërdicë janë përmbytur rreth 250 ha tokë në fshatin Trush.

Në Njësinë Administrative Velipojë në fshatin Luarz ka dalë uji nga argjinatura.

Njësia Administrative Ana e Malit, janë përmbytur 1150 ha tokë, si dhe 665 ha jonxhë, 180 ha foragjerë, 442 ha livadhe, 1 ha vreshta, 2 ha sera dhe 5.2 ha bimë dekorative.

Në fshatin Obot janë përmbytur 200 ha tokë.

Në fshatin Oblikë 550 ha tokë.

Në fshatin Muriqan 400 ha tokë.

Në fshatin Obot disa segmente rrugore janë bllokuar. Ujësjellësi Oblika është përmbytur dhe është jashtë funksionit dhe rreth 800 banorë nuk kanë furnizim me ujë të pijshëm. Rrezikon të përmbytet dhe Ujësjellësi Oblika 2.

Në Njësinë Administrative Gur i Zi, konstatohet fenomeni i erozionit në tokat bujqësore. Vazhdon gërryerja e tokës në fshatin Juban në një vijë gjatësore rreth 1 km.

Në Njësinë Administrative Rrethina, në fushat e Zuesit është rritur prezenca e ujit me 20 cm.

Në aksin rrugor rural për në malin e Shoshit lëvizja e mjeteve bëhet me zinxhirë për shkak të reshjeve të dëborës.

Ditën e djeshme në të gjithë zonën e prekur nga uji janë shpërndarë 620 pako ndihma në ushqime, 200 pako me detergjentë dhe 2,8 ton ujë i pijshëm.

Qarku Dibër. Në bashkinë Klos aksi rrugor rural Xibër-Tiranë është i pa kalueshëm.

Qarku Kukës. Akset rrugore nacionale që përshkojnë Qarkun e Kukësit vazhdojnë të jenë nën efektin e rënies së gurëve dhe dherave. Firmat Kontraktore janë në gadishmëri për ndërhyrje në problematikat e shfaqura.

Qarku Lezhë. Në rrugën që lidh qytetin e Lezhës me Kalanë e qytetit një masiv shkëmbor rrezikon të bjerë duke u bërë rrezik për banorët dhe për turistët që vizitojnë kalanë. Prefekti i qarkut Lezhë ka kërkuar që një ekip nga Shërbimi Gjeologjik Shqiptar (SHGJSH) të shkojë në vendngjarje dhe të kryej studimin e tokës. QKEC i ka dërguar kërkesë SHGJSH për të dërguar një ekip ekspertësh për të kryer studimin e zonës e cila rrezikohet nga masivi shkëmbor.

Qarku Tiranë. Në zonën e quajtur Kodër e Kuqe, Njësia Administrative Paskuqan, bashkia Kamëz, ka pasur një rrëshqitje toke e cila është problem për banorët e zonës. Me marrjen e njoftimit nga Prefektura Tiranë, QKOEC i ka dërguar kërkesë Shërbimit Gjeologjik Shqiptar për dërgimin e ekspertëve për të kryer studimin e tokës.

Qarku Korçë. Në fshatin Çërravë të Njësisë Administrative Çërravë, bashkia Pogradec, ka pasur një rrëshqitje masivi shkëmbor. Kjo është një rrezik serioz për banorët e zonës pasi masivi mund të prek disa banesa të zonës. QKOEC me marrjen e njoftimit ka dërguar në QBO një kërkesë për dërgimin e një ekipi specialistësh xhenierë për të bërë thërrmimin e masivit shkëmbor.

Forcat e Armatosura gjatë ditës së djeshme janë angazhuar per perballimin e situates me efektive dhe mjete. Gjatë këtij angazhimi janë transportuar 56 banorë, si dhe jane shperndare 620 pako ushqimore, 200 kuti detergjent si dhe 2.8 ton uje. /abcnews.al

lumenjte-1280x652.jpg
G. P.11:15 | 04/03/2018

Shkrirja e borës dhe reshjet e shiut kanë rritur prurjet në HEC-e. Sipas IGJEUM, tek lumenjtë do të ketë prurje të mëdha në të gjithë vendin, ndaj do të ketë edhe shkarkime nga hidrocentralet. Në atë të Shkopetit kanë nisur shkarkimet, por që në një nivel që nuk paraqesin rrezik përmbytje për zonën e Lezhës dhe të Kurbinit.
Në lumenjtë Drin, Bunë dhe në Liqenin e Shkodrës, niveli i ujit është rritur. Pritet që në ditët e ardhshme të kenë nivel dhe më të lartë./abcnews.al

vlcsnap-error279-1280x720.jpg
ent ela15:03 | 19/02/2018

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka nisur procedurat për zgjidhjen e njëanshme të kontratës se koncensionit për hidrocentralet në Osum me kompaninë përgjegjëse. Vendimi vjen pas anulimit të lejes mjediore.

Një ditë pasi Ministria e Turizmit dhe Mjedisit e ka njoftuar për pavlefshmërinë e lejes mjedisore për ndërtimin e hidrocentraleve mbi kanionet e Osumit, Ministria e Infrastruktures dhe Energjisë ka nisur procedurat për zgjidhjen e njëanëshme të kontratës me kompaninë Bigas 1& Bigas 2 dhe Veleshnje.

Në shkresën që mban datën 16 shkurt theksohet se para vendimmarrjes së Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit Agjencia e Zhvillimit të Territorit kishte nisur inspektimin në terren me qëllim pezullimin e punimeve.

Në këto kushte

Bazuar në nenin 12 “Zgjidhja e kontratës së koncesionit” të kontratës së koncesionit për ndërtimin e hidrocentraleve “Bigas 1&Bigas 2 dhe Veleshnje”, Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë në cilësinë e Autoritetit Kontraktues ka njoftuar shoqërinë për fillimin e procedurave për zgjidhjen e njëanshme të kontratës së koncesionit”-thuhet në dokumentin zyrtar

Leja mjedisore u shpall e pavlefshme nga Ministria e Turizmit dhe Mjedisit për tejkalim afatesh të enjten e javës së kaluar.

Ndërkohë koncesioni për ndërtimin e dy hidrocentraleve mbi Osum u dha në vitin 2013 nga ish-qeveria e Partisë Demokratike.

Qeveria socialiste e pezulloi përkohësisht duke u zotuar se do ta anulonte, por në vitin 2016, Ministria e Energjisë miratoi një koncesion të ri dhe dha leje ndërtimi për dy HEC-e me shoqërinë HP Bigas Veleshnje./abcnews.al

vlcsnap-error754-1-1280x720.jpg
ent ela16:02 | 16/02/2018

Vendimi përmes të cilit  Agjencia Kombëtare e Mjedisit ka shpallur të pavlefshme lejen mjedisore për ndërtimin e dy hidrocentraleve në kanionet e Osumit nuk ka mbërritur ende në Ministrinë e Energjitikës.

Burime nga kjo ministri i thanë ABC News se vetëm pasi dokumenti t’ju mbërrijë në rrugë zyrtare ministri Gjiknuri do të vendosë për kontratën koncesionere për këtë projekt.

Një ditë më parë Ministria e Mjedistit anulloi lejen mjedisore për ndërtimin e hidrocentraleve mbi kanionet e Osumit, por për sa kohë që kontrata për projektin vijon të mbetet në fuqi kërcënimi kanionet mbeten të kërcënuara.

Ministri i Energjetikës, Damian Gjinkuri, pati deklaruar më herët se nëse ministria e Mjedisit do të shpallte të pavlefshme lejen mjedisore, atëherë ai do të anulonte kontratën koncesionare për ndërtimin e dy hidrocentraleve.

vlcsnap-error314-1-1280x720.jpg
ent ela15:24 | 13/02/2018

Administrata publike është e paaftë për të vlerësuar teknikisht një leje mjedisore. Deklarata vjen nga Ministri i Mjedisit dhe Turizmit Blendi Klosi, i cili për këtë çështje, nënshkroi një marrëveshje bashkëpunimi me fakultetin e inxhinierisë. Ndërkohë Klosi deklaroi se lejet mbi HEC-e, po verifikohen.

Ministria e Mjedisit dhe Turizmit po analizon të gjitha lejet mjedisore që janë dhënë për ndërtimin e HEC-eve në vend.

Lajmin e dha ministri Blendi Klosi, i cili ishte në Departamentin e pyjeve në Fakultetin e Inxhinierisë së Ndërtimit ku nënshkroi një marrëveshje bashkëpunimi me stafin pedagogjik dhe studentët e këtij fakulteti.

Blendi Klosi: “Detyra jonë është që së bashku me stafin shumë të përgatitur, që një pjesë janë dhe pedagogë të këtij fakulteti, të bëjmë një analizë shumë të hollësishme. Cilat janë shkaqet që një leje mjedisore nuk lexohet kurrë nga askush e jo pastaj të hyjmë në debate është koordinatë, apo është kuotë. Të gjejmë se cilat janë shkaqet që një leje mjedisore jepet pa pasur asnjë vlerësim real të zonës ku jepet, përsa i përket kapaciteteve të saj turistike. Stafet tona tashmë kanë filluar punë për të gjitha lejet mjedisore që janë dhënë për HEC-et”.

Ministri i Mjedisit dhe Turizmit u ndal tek debati i ditëve të fundit për ndërtimin e HEC-eve mbi kanionet e Osumit, ndërsa drejtoi gishtin nga administrata publike.

Blendi Klosi: “Është një debat i cili vjen nga pamundësia e administratës publike, por dhe nga pamundësia e të gjithë sistemit për të vlerësuar teknikisht çdo leje mjedisore”.

Ministri Klosi deklaroi se ka ardhur koha që realiteti i lejeve mjedisore të ndryshojë. Sipas Ministrit të Mjedisit, shteti duhet të marrë më tepër rol kontrollues, ndërsa inxhinierët mjedisorë duhet të oranizohen në një urdhër profesional që të vendosë për lejet mjedisore.

Blendi Klosi: “Të jenë leje me karakteristika specifike, të cilat vlerësohen, pra koordinatat, ndikimi në mjedis, ndikimi në ajër, ndikimi në ujë, të jenë me parametra që vlerësohen online, të mos ketë nevojë që administrata të marrë e të jetë para një situate të palexueshme, dhe e dyta shumë e rëndësishme, që mendoj se ka mbështetjen e të gjithë inxhinierëve të dalë nga ky fakultet ka ardhur koha që edhe në Shqipëri, Urdhëri i punonjësit të Mjedisit, urdhëri i profesionistëve, të jetë ai që vendos se kush mund ta bëjë lejen mjedisore. Unë mendoj se nuk mund të jetë më kompetencë e administratës publike, nuk mund të jetë më kompetencë e Ministrit të vlerësojë se kush mund ta realizojë një leje mjedisore”.

Ndërkohë Fakulteti i Inxhinierisë në bazë të marrëveshjes së nënshkruar me ministrinë do të trajnojë dhe testojë të gjithë ata që mendojnë se kanë aftësi të përgatisin leje mjedisore./abcnews.al

 

 

vlcsnap-error338-1280x720.jpg
G. P.15:29 | 12/02/2018

Ish-ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë, Florion Mima, akuzon qeverinë aktuale për ndryshimin e koordinatave të ndërtimit të hidrocentraleve në Lumin Osum. Këtë e kundërshton ministri aktual, Damian Gjiknuri, sipas të cilit është i njëjti projekt që ka firmosur ish-kolegu i tij, Mima.

Koordinatat e ndryshuara të hidrocentraleve që u projektuan të ndërtohen në lumin Osum kanë shkaktuar debat në komisionin e veprimtarisë prodhuese.

Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë, Damian Gjiknuri është ftuar të flasë mbi bursën e energjisë. Por kontrata koncensionare për ndërtimin e hidrocentraleve Bigas dhe Veleshje e firmosur në 6 Shtator të vitit 2013 nga ish-ministri i asaj kohe, Florion Mima, e përballi këtë të fundit me kolegun e tij.

Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë, Damian Gjiknuri, sqaroi se për çdo projekt që ka ndikim negativ në mjedis automatikisht bie edhe kontrata koncensionare.

Damian Gjiknuri: “Të gjitha agjencitë që kanë qenë përkatëse të asaj kohe e kanë dhënë mendimin e tyre pozitiv. Nëse ka të dhëna të falsifikaura është autoriteti përgjegjës që duhet t’i shkojë deri në fund. Ministria e Energjitikës dhe Infrastrukturës është e gatshme që nëse ai akt administrativ anulohet ne autmatikisht do të fillojmë procedurat tona”./abcnews.al

27788045_10155548686096523_6930217312728576895_o-1280x853.jpg
ent ela10:34 | 09/02/2018

Nuk do të ketë asnjë HEC që dëmton kanionet e Osumit. Garancinë e dhanë kryeministri Edi Rama dhe ministri i Turizmit dhe Mjedisit Blendi Klosi sipas të cilëve të gjithë ata që kanë shkelur ligjin do të dërgohen për ndjekje penale.

 

Nuk do të preken kanionet e skraparit nga asnjë hec . Me këto fjalë të shpërndara në rrjetet sociale kërkon t’i qetësojë kryeministri Edi Rama të gjithë ata që e kundërshtuan ndërtimin e dy heceve.

 

“Qyshse u krye procedura ligjore e miratimit të një lejeje të dhënë nga qeveria e mëparshme dhe u mor sinjali se diçka nuk shkonte, Ministri i Mjedisit Blendi Klosi nisi hetimin administrativ të lejes mjedisore. E cila rezultoi një fabrikim kriminal me koordinata të manipuluara. Individët e përfshirë në këtë fabrikim do të kallzohen në prokurori, ndërsa e gjithë procedura do të anullohet”

Të njëjtin qëndrim mban edhe vetë Ministri i Turizmit dhe mjedisit Blendi Klosi. Ai zgjodhi të ishte në vendin që do të cënohej nga ndërtimet për të paralajmëruar se shkelësit e ligjit do të shkojnë për ndjekje penale.

 

Qyetarët janë të parët që i çuan sinjalin kabinetit të kryemnistrisë kreu i së cilës në shkrimin e tij tregon se çfarë dallon qeveritë nga njëra tjetra. Ky rast sipas kryeministrit është shembulli konkret.

 

“Asnjë qeveri askund në botë nuk është e pagabueshme, por qeveritë dallojnë nga mënyra sesi reagojnë, qoftë kur gabojnë apo qoftë si në këtë rast, kur padashje mund të jenë duke gabuar”.

 

Kreu i qeverisë u  kërkon edhe ndjesë atyre që vërtet u shqetësuan nga prekja e kanioneve Magjike siç i quan ai, por njëherazi shpreh edhe dëshirën për tu rikthyer atje duke bërë rafting si disa vite më parë. Një sport që do të vazhdojë tu japë adrenalinë të apasionaruavë dhe garancinë qeveria ia jep jo vetëm me shkrime por edhe me zë e figurë.

/abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono