hahn

SHQIPERIA-BE-HAHN.mpg_snapshot_00.00.jpg
ent ela16:15 | 19/04/2019

Kuadri ligjor për të drejtat e pronës në Shqipëri ka dobësi ligjore dhe teknike. Është ky opinioni i Komisionerit për zgjerim Johannes Hahn i cili nënvizon gjithashtu se Bashkimi Evropian është duke e monitoruar atë.

Përmbyllja e sigurisë ligjore dhe qartësia e titujve të pronësisë nuk është arritur ende plotësisht, pavarësisht nga vazhdimi i përpjekjeve. Janë këto shqetësimet e shprehura nga komisionier për zgjerim Joahanes Hahn  sipas të cilit monitorimi i kësaj situate është i domosdoshëm.

“Duke pasur parasysh kompleksitetin e këtyre ҫështjeve, mbështetja e mundshme financiare e BE-së do të shoqërohet me një monitorim të plotë të zhvillimeve përkatëse legjislative dhe institucionale që ndikojnë në situatën e të drejtave pronësore në Shqipëri. Për më tepër, Komisioni Europian, gjatë hartimit të mbështetjes së tij, është duke përdorur ekspertizë multidisiplinare për të shqyrtuar kuadrin ligjor, institucional dhe teknik dhe siguruar që mbështetja e tij të jetë komplementare me programet e tjera të donatorëve”.

Sipas komisionerit Johanes Hahn cështjet e pazgjidhura në këtë fushë kanë një efekt negativ në të drejtën e individit ndaj pronës. Për më tepër, ato mund të kontribuojnë në një “efekt ngrirës” mbi investimet e aktorëve të biznesit dhe të krijojnë një premisë për informalitetin, duke përdorur vakumet në zbatimin e ligjit.

“Në këtë drejtim, Komisioni Evropian pohon se konsolidimi i të drejtave pronësore kërkon të drejta të pronës të qëndrueshme, që të funksionojnë mirë në të gjithë vendin, në të cilat të jetë përmbushur parimi i sigurisë ligjore. Ne, inkurajojmë një proces reformimi të mirë kalibruar me përfshirjen e të gjithë aktorëve përkatës dhe nën drejtimin  ndërkombëtar”.

Komisioneri Hahn ka theksuar që copëzimi, fragmentarizimi ligjor, zbrazëtitë në sistemin e regjistrimit dhe zbatimin e ligjit në këtë fushë mbeten të adresohen në të gjithë vendin./abcnews.al

IDRO-HAHN-NE-SERBI-ABC-M4-T2.mpg_snapshot_00.01-1280x720.jpg
ent ela17:32 | 29/03/2019

Gjatë vizitës së tij në Serbi, komisioneri për zgjerim në Bashkimin Europian Johanes Hahn deklaroi se bllokimi i dialogut me Kosovën nuk duhet të pengojë procesin e integrimit të vendit në BE.

Komisari i BE-së, Johanes Hahn, ka arritur në Serbi një një vizitë për të inkurajuar Serbinë në rrugën e saj Drejt Bashkimit Evropian. Ka ftuar në dialog me opozitën, por edhe me Kosovën duke sugjeruar që kjo nuk është gjëja e vetme që duhet bërë. Komisari ka takuar fillimisht presidentin Vuçiç të cilit i ka sugjeruar të vazhdojë punë nme reforma.

Ai është shpallur ambasador i lojërave rinore sportive, një nismë rajonale.

“Shumë punë ka përë të bërë. Nuk ka arsye dhe do të ishte gabim që të ndalohet me gjithçka vetëm për shkak se ka një ngecje në dialog. Unë jam falëndërues që Serbia e kupton këtë”.

Hahn pas takimit me kryeministre, Ana Brnabic, Hahn tha se bashkëpunimi rajonal është gjëja më e rëndësishme për integrim në Bashkimin Evropian. Kiritikoi taksën e Kosovës ndaj mallrave serbe.

“Serbia deri më tani është vendi më i lidhur në rajon dhe bizneset e saj përfitojnë nga ky bashkëpunim. E kuptoj irritimin tuaj me imponimin e tarifave nga Prishtina dhe ne mundohemi që të hiqet pasi qartë pengon idenë e një tregu të përbashkët dhe pengon zhvillimin e tregtisë dhe bashkëpunimit ndërkufitarë. Por, ka edhe fusha të tjera që janë duke konbtribuar në bashkëpunimin rajonal”.

Hahn ka arritur në Serbi pas Bosnjës ku ka patur kërkesa të ngjashme. Në fund të vizitës dy ditore bashkë me presidentin serb hapën një kala antike të renovuar me ndihmën e BE-së. /abcnews.al

MOGHERINI-DHE-HAHN-PER-BALLKANIN-PER-ABC.mpg_snapshot_00.16-1280x720.jpg
ent ela21:41 | 19/03/2019

Brukseli ka deklaruar se shtetet e Ballkanit të përfshira nga protestat politike duhet t’i zgjidhin vetë problemet e tyre dhe jo të presin ndërhyrjen e BE-së. Për Federika Mogerinin dhe komisionerin Johanes Hahn, BE-ja nuk është një trupë ushtarake që të ndërhyjë në shtetet e rajonit.

Pyetjes nëse janë të shqetësuar për situatën e krijuar nga protestat në disa vende të Ballkanit, si Shqipëria, Serbia dhe Mali i Zi dhe nga kritikat drejtuar Bashkimit Europian, se në emër të ruajtjes së stabilitetit në rajon po tolerohet devijimi i shtetit ligjor dhe demokracisë, Federica Mogherini dhe Johannes Hahn i kanë dhënë përgjigjje të ndryshme:

Federica Mogherini, shefe e Politikës së Jashtme të BE:  “Ne akuzohemi se jemi shumë striktë përsa i takon sundimit të ligjit. Unë pyes nëse është dikush tjetër në të gjithë botën përveç Bashkimit Europian që promovon sundimin e ligjit dhe të drejtat e njeriut sa ne. Jo, unë nuk jam e shqetësuar sa i takon kësaj. Ai që po garanton që të ketë një vëmendje të veçantë ndaj anti-korrupsionit, sundimit të ligjit dhe një hapësirë të përshtatshme për shoqërinë civile në të gjithë botën dhe sidomos në rajonin tonë, është Bashkimi Europian. Për këtë arsye nuk kemi pse të akuzohemi aspak në këtë drejtim”.

Johannes Hahn, komisioner për Zgjerimin dhe Politikën e Fqinjësisë: “Unë do të bëj çdo gjë për të mbrojtur të drejtën për lirinë e shprehjes, të drejtën për të protestuar dhe për t’u shprehur. Ata kanë shqetësime dhe këto janë pikëpamjet e tyre, por unë dënoj çdo lloj përdorimi të dhunës. Kjo nuk është ajo që ne mund të pranojmë apo të shohim. Por duhet të them se nuk jemi nga ata që mund të futemi në një vend si një forcë ushtarake dhe të largojmë një qeveri e ta zëvendësojmë atë me një tjetër. Kjo nuk ka të bëjë me botëkuptimin tonë të funksionimit të ligjit. Botëkuptimi ynë për sundimin e ligjit, demokracinë dhe transparencën e sistemit gjyqësor është që: Po, aty mund dhe duhet të ketë ndryshime politike, por ama me kusht që të jenë të bazuara në procese demokratike; në zgjedhje të lira, të ndershme dhe transparente. Kjo është ajo që ne përpiqemi të lehtësojmë dhe të mbështesim. Por të besohet se ne jemi ata që veprojmë si arbitra, se kush është i mirë e kush është i keq, se njëri duhet të largohet dhe tjetri duhet të vijë, ky nuk është qëndrimi ynë. Kush beson se ne veprojmë në këtë mënyrë e ka gabim. Ne do të bëjmë gjithçka për të forcuar demokracinë në rajon”.

Këto deklarata Mogherini dhe Hahn i kanë bërë në konferencën përmbyllëse të takimit të 15-të të Stabilizim-Asociimit BE-Maqedoni e Veriut. /abcnews.al

hahn.png
ent ela09:50 | 25/01/2019

Duke folur për marrëdhëniet akuale mes Kosovës dhe Serbisë, komisioneri për zgjerim dhe fqinjëjsi të mirë në Bashkimin Europian, u shpreh se nëse dikur palët përdornin armët me nëjri tjetrin, tashmë përdorin telefonat

Dikur përdornin armët, tashmë telefonat. Me këtë fjali, komiionieri për zgjerim dhe fqinjësi të mirë Johanes Hahn, ka përshkruar marrëdhëniet aktuale mes Kosovës dhe Serbisë, duke theksuar se ka një përmirësim të ndjeshëm.

Ai shtoi se javët e fundit ka pasur momente që në të kaluarën do të detyronin palët t’u drejtonin armët njëra – tjetrës, ndërsa tashmë Presidentët e të dy vendeve zgjedhin të bisedojnë.

Sipas Hahn ka disa lëvizje pozitive nëse shihet se cfarë ka ndodhur gjatë një periudhe të caktuar, edhe pse hapat prapa nuk kanë munguar nga të dyja anët, por Hahn shtoi se Bashkimi Europian nuk dekurajohet lehtë. Si një hap të rëndësishëm prapa, Hahn përmend taksën e vendosur nga Prishtina për produktet serbe, dhe pse momentin po punohet për t’u gjetur një zgjidhje.

Duke iu referuar Ballkanit, Hahn tha se janë marrë shumë vendime të rëndësishme, përfshirë këtu dhe marrëveshjen e arritur mes Greqisë dhe Maqedonisë për cështjen e emrit. Ai tha se dhe Shqipëria ka bërë hapa të suksesshëm. I pyetur se çfarë mund t’i ofrojë Bashkimi Europian vendeve që kërkojnë anëtarësimin, Hahn tha se motoja e tij ishte “politikat fqinjësore”. Ai theksoi se dyert e BE janë të hapura dhe çdo shtet ka çelsin dhe mund t’i hapë ato.

Dhe pse nuk ka dashur të konfirmojë se cilat vende janë më pranë anëtarësimit, Hahn përfundoi duke thënë se disa mendojnë se Mali i Zi dhe Serbia janë më pranë pasi negociatat vazhdojnë, por kjo nuk do të thotë se këto vende do të jenë të parat që do të kalojnë përtej vijës imagjinare. /abcnews.al

rama-hahn.jpg
ent ela21:57 | 17/01/2019

Komisioneri i BE-së për Politikat Evropiane të Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit Johannes Hahn u takua sot në Tiranë me kryeministrin Rama për të diskutuar përparimin në reformat që lidhen me integrimin në BE. Komisioneri nënvizoi se është e rëndësishme të vijohet me impulsin e mirë të vitit të kaluar për të dhënë rezultate të prekshme në programin e reformave.

Në një njoftim të zyrës së delegacionit të Komisionit Europian në Tiranë, bëhet i ditur vlerësimi i Komisionerit se Reforma në drejtësi vazhdon të japë rezultate dhe ristrukturimi institucional i gjyqësorit duhet të përfundojë brenda javëve të ardhshme.

Komisioneri Hahn vuri në dukje veprimet e kohëve të fundit kundër krimit të organizuar si një shenjë pozitive në këtë drejtim, që megjithatë duhet të pasohet me ndjekje penale dhe dënime përfundimtare.

Komisioneri përsëriti se angazhimi i fortë në procesin e integrimit në BE nga kryeministri Rama është kyç dhe se dialogu konstruktiv politik midis të gjitha partive politike, si dhe gatishmëria për të punuar së bashku në interes të të gjithë qytetarëve shqiptarë, është thelbësore për të ardhmen evropiane të Shqipërisë. Një marrëveshje ndërpartiake për reformën zgjedhore për të trajtuar rekomandimet nga OSBE / ODIHR do të ishte një mundësi e mirë për ta treguar një gatishmëri të tillë- perfundon njoftimi per takimin e komisionerit Hahn me kryeministrin Rama. /abcnews.al

HARADINAJ-DHE-HAHN-NE-PRISHTINE-ABC-M5-T2.mpg_snapshot_00.07-1280x720.jpg
ent ela21:33 | 17/01/2019

Komisioneri Europian për Zgjerimin Johanes Hahn i kërkoi sot në Prishtinë kryeministrit kosovar heqjen e taksës 100% për produktet serbe. Por siç tha Haradinaj pas takimit, kjo mund të arrihet vetëm pas njohjes së Kosovës nga Serbia. Në vëmendjen e kryeministrit Kosovar gjatë bisedës ka qenë çështja e liberalizimit  të vizave, që për zyrtarin e Brukselit, duket përkohësisht e mbyllur. /abcnews.al

MOGHERINI-HAHN-KOSOVA-1280x720.jpg
ent ela19:28 | 10/12/2018

Përfaqësuesja e lartë e Bashkimit Europian për politikë të jashtme, Federica Mogherini i ka bërë thirrje Qeverisë së Kosovës që ta revokojë taksën prej 100% ndaj produkteve me origjinë nga Serbia dhe Bosnje e Hercegovina. Duke folur për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, ajo tha se iu takon të dy vendeve të përcaktojnë marrëveshjen finale. Megjithatë Mogherini njoftoi se nuk do të pranohet ndryshimi i kufirit në linja etnike.

Në të njëjtën linjë me kryediplomaten e BE-së është shprehur edhe eurokomisioneri për zgjerim dhe fqinjësi të mirë, Johannes Hahn. Duke folur në Bruksel, ai tha se taksa e vendosur nga Kosova është kategorikisht kundër vlerave të tregtisë së lirë. Ai ripërsëriti se vonesa në marrjen e këtij vendimi është i papranueshëm për BE-në. “Bashkëpunimi rajonal mund të zhvillohet vetëm nëpërmjet tregtisë së lirë, lëvizjes së lirë të mallrave dhe lëvizjes së lirë të njerëzve”, nënvizoi Hahn.

Edhe pas apelit të Mogherinit dhe Hahan, qëndrimi i Qeverisë së Prishtinës nuk ka ndryshuar sa i përket taksës 100%. Zyra e Kryeministrit Ramush Haradinaj, e kontaktuar nga Klan Kosova, bëri me dije se taksa hiqet vetëm kur Serbia të njohë Kosovën. /abcnews.al

hahn.jpg
ent ela09:19 | 22/10/2018

Komisionari për Zgjerim i BE-së, Johannes Hahn, ka thënë se zgjidhja e çështjes me Kosovën nuk është kushti i vetëm për Serbinë që të anëtarësohet në Bashkimin Evropian.

Sipas tij Beogradi të përfundojë dhe të përmbushë në plotni marrëveshjet e arritura me Prishtinën të cilat i kontribuojnë stabilitetit të rajonit, shkruan Vecernji Novosti, përcjell Klan Kosova.

“Duket se shumë, përfshirë politikanë, kanë përshtypjen që zgjidhja e çështjes me Kosovën është parakushti i vetëm për Serbinë në rrugën drejt BE-së. Por nuk është kështu. Implementimi i reformave në fushën e rendit dhe ligjit, të drejtat fondamentale dhe qeverisja e mirë mbeten në zemër të procesit të zgjerimit”, ka thënë Hahn.

Ai ka theksuar se asnjë shtet nuk mund të hyjë në BE pa zgjidhur çështjet e hapura bilaterale. Sipas Hahn për Serbinë kjo nënkupton “përfundimin dhe përmbushjen në pltoni të marrëveshjeve të arritura me Prishtinën”.

Komisionari Evropian ka thënë se në dialogun në mes të Prishtinës dhe Beogradit “një marrëveshje e përhershme nënkupton një zgjidhje që është e qëndrueshme, realiste dhe në linjë me të drejtën ndërkombëtare dhe BE-në”.

“Çdo marrëveshje duhet të jetë specifike dhe e thurrur mirë, jo të krijojë precedent por të kontribuojë në stabilitetin rajonal dhe në rrugën e rajonit drejt BE-së. Në të njëjtën kohë, BE nuk spekulon në elementet e mundshme të marrëveshjes përfundimtare ligjore”, është shprehur Hahn.

Ai ka shtuar se procesi i brendshëm i reformave në BE, forcimi i saj dhe puna me vendet kandidate që kanë shprehur vullnetin për t’u anëtarësuar në BE “mundet dhe duhet të shkojë paralelisht”. /klankosova

hahn.jpg
G. P.12:56 | 09/10/2018

Në Maqedoni, deputetët e opozitës që janë pro marrëveshjes për emrin me Greqinë po kërcënohen. Denoncimi është bërë nga eurokomisioneri për zgjerim dhe fqinjësi të mirë, Johannes Hahn. Sipas tij, edhe zgjedhjet e parakohëshme nuk garantojnë miratimin e marrëveshjes.

Eurokomisioneri për zgjerim dhe fqinjësi të mirë, Johannes Hahn në një intervistë për gazetën austriake “Der Standard”, ka komentuar situatën politike në Maqedoni. Ai bëri të ditur se ka informacione se deputetët e VMRO-DPMNE-së, ata që dëshirojnë ta mbështesin marrëveshjen me Greqinë, janë të kërcënuar. Hahn kërkon nga VMRO-DPMNE që të largohet nga destruktiviteti dhe që interesat e qytetarëve dhe shtetit t’i vendosë mbi ato partiake.

“Partia do të mbajë përgjegjësinë e plotë për mbylljen e dyerve të BE-së për Maqedoninë nëse nuk kalon marrëveshja. Kjo është e papranueshme për një parti e cila thotë se është pro-evropiane dhe demokratike”, tha Hahn.

Ai shtoi se integrimi evropian për VMRO-në është prioritet në deklarata, por këtë duhet ta dëshmojnë me vepër duke mbështetur marrëveshjen me Greqinë.

Për eurokomisionerin, referendumi ka qenë vetëm konsultativ dhe shumica e qytetarëve u deklaruan pro opsionit “po”. Ai thotë se zgjedhjet e parakohshme parlamentare kanë rrezikun e mosarritjes së afateve për marrëveshjen për emrin. Hahn në fund nënvizon se edhe zgjedhjet nuk janë garanci se do të sigurohen dy të tretat e shumicës./abcnews.al

hahn.png
G. P.15:52 | 05/10/2018

Duke komentuar përsëri referendumin në Maqedoni, eurokomisioneri Hahn thotë se nuk nevojiten zgjedhje të reja në vend. Sipas tij duhet thjeshtë të arrihet dy e treta e votave në Kuvend për të siguruar zbatimin e marrëveshjes për emrin me Greqinë.

Eurokomisioneri për zgjerim dhe fqinjësi të mirë, Johannes Hahn konsideron se nuk nevojiten zgjedhje të parakohshme parlamentare në Maqedoni.

Por sipas tij duhet të shfrytëzohet mundësia e sigurimit të dy të tretave të votave në Kuvend për zbatimin e Marrëveshjes së Prespës për emrin. Në një prononcim për gazetën austriake “Kurir”, Hahn tha se këtë porosi ia ka përcjellë dhe kryeministrit të Maqedonisë, Zoran Zaev.

“Zgjedhjet e reja do të jenë stërzgjatje e rrugës drejt fillimit të negociatave për qasjen e Maqedonisë në BE, e planifikuar në verë vitin e ardhshëm”, u shpreh zyrtari I Brukselit.

Lidhur me referendumin, Hahn theksoi se nuk mund të thuhet se ka qenë i pasuksesshëm.

“E pazakontë është në referendum të merret mbështetje prej 94 për qind, por të dalin vetëm 36.8 për qind e votuesve, edhe atë pasi opozita padyshim ishte e suksesshme në bojkotimin”, shtoi më tej eurokomisioneri.

Hahn mendon se në Kuvendin maqedonas mund të sigurohen dy të tretat e votave.

“Nevojiten tetë apo nëntë vota nga opozita dhe ajo patjetër të jetë e realizuar. Të gjithë thonë se duan anëtarësim në BE dhe NATO duke përfshirë edhe opozitën, dhe atëherë duhet patjetër të paguani çmimin e kësaj zgjidhjeje”, përfondoi Hahn./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono