Gjiknuri

GJIKNURI-NE-NYJEN-E-MILOTIT-1280x720.jpg
ent ela16:15 | 11/07/2018

Autoriteti Rrugor Shqiptar ka garantuar financimin e përfundimit të punimeve të mbetura në nyjen e Milotit dhe plotësimin me rrugët dytësore. Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë Damian Gjiknuri bashkë me drejtorin e Përgjithshem të Rrugëve ishin në kantier ku thanë se nyja do të fillojë të bëhet funksionale për kalimin e mjeteve duke nisur nga muaji Gusht.

 Qeveria ka lëvruar rreth 1.6 miliard lekë për të përfunduar punimet e mbetura në nyjen e Milotit dhe ndërtimin e rrugëve dytësore. Investimi i plotë parashikohet të përfundojë brenda 15 muajve. Ministi i Infrastrukturës dhe Energjisë bashkë me drejtorin e Autoritetit Rrugor Shqiptar ishin në kantierin e punimeve. Ministri tregoi se është komunikuar me kompaninë kontraktore që nyja e cila lidh rrugën e Kombit me segmentin që shkon nga Tirana drejt Shkodrës të jetë e kalueshme për automjetet brenda muajit gusht.

“Edhe gjatë kësaj vere, gjithë pushuesit do ta ndjejnë diferencën e madhe që do të ketë lehtësimi i trafikut pikërisht në këtë nyje. Kjo është një nga ato veprat e tjera të rëndësishme që ne jemi duke hapur. Këtu do të jetë edhe lidhja me autostradën nga Miloti deri në Balldren. Pra, po të shikoni pjesa tjetër për nga veriu, një aks me të gjitha parametrat e nevojshme dhe që është pjesë e programit të rindërtimit të infrastrukturës në katër vitet e ardhshme në Shqipëri”.

Problemet në këtë nyje të trafikut në vend sipas ministrit të Infrastruktures dhe Energjisë kanë nisur që në vitin 2011. Ajo nuk mund të shfrytëzohej, deklaroi drejtori i përgjithshëm i rrugëve, nëse nuk bëhej ky projekt i ri i cili parashikon gjithashtu ndërtimin e 9 kilometrave rrugë dytësore. /abcnews.al

SKEMA-LEHTESUESE-PER-AKSIN-MILOT-MORINE-1280x720.jpg
ent ela15:14 | 22/06/2018

Ministrat Gjiknuri dhe Ahmetaj prezantuan paketën e negociuar me kompaninë konçesionare për skemën lehtësuese tarifore të kalimit në rrugen e Kombit. Pagesat për banorët pritet të jetë 100 lekë për kalim, ndërkohë që në funksionim do të jenë dhe tarifat e reduktura me parablerje.  

 100 lekë do t’u kushtojë banorëve të Kukësit një kalim në segmentin Milot-Morinë me automjetin e tyre.

Ata do të parablejnë me tarifë të reduktuar në mënyrë të përshkallëzuar deri në 44 kalime ne muaj dhe nëse automjetet i kanë të regjistuara në këtë qark do të marrin falas pajisjen elektronike Telepass përmes së cilës do të kryejnë rimbushjen e vlerës së kalimeve mujore sipas nevojës.

Të njëjtën tarifë do të paguajnë për kalim edhe 11 linja autobusësh që kryejnë udhëtime nga dhe për në Kukës.

Skema lehtësuese për mjetet e transportit publik dhe përdoruesit e shpeshtë të rrugës për të cilat qeveria ka rënë dakord me kompaninë koncesionare ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë Damian Gjiknuri dhe ministri i Financave dhe Ekonomisë Arben Ahmetaj i prezantuan në një takim me përfaqësues nga qarku i Kukësit.

“Efekti shtesë bruto në Buxhetin e Shtetit për një vit, për pesë vitet që vijnë kap vlerën rreth 1.1 milionë euro, ose afërsisht 140 milionë lekë të reja. Të gjitha zbritjet që patë ju për qytetarët e Kukësit, për linjat, për përdoruesit e shpeshtë, shkojnë në 48.5 milionë euro. Pagesa, dikush mund të thotë është simbolike, dikush mund të thotë për mua është shumë por kjo është situata e Buxhetit, kjo është situata e rrugës dhe Kryeministri ka vendosur që Buxheti i Shtetit do të marrë këtë kosto, rreth 50 milionë euro vetëm për këtë zbritje të konsiderueshme”, sqaroi Ahmetaj.

Ndërkohë është pranuar kërkesa e bizneseve kryesisht atyre të Kosovës, për të spostuar rinisjen e zbatimit të kalimit me tarifë përtej sezonit aktual turistik me 17 shtator 2018.

“Qeveria po merr rriskun më të madh. Ne po marrim rriskun financiar për të zgjidhur një problem social meqenëse Kukësi është zonë e varfër, është deri diku e izoluar, nuk ka rrugë të qënësishme alternative dhe jemi koshient për këtë. Ne mendojmë që kjo punë të fillojë në Shtator. Pra, kjo verë të kalojë duke dëgjuar edhe bizneset, pjesën e Kosovës. Nga 17 Shtatori të fillojë të aplikohet tarifa. Këto favore për biznesin janë njësoj edhe për Kosovën. Pra, nuk kemi ndjekur parim diskriminues”, nënvizoi ministri Gjiknuri.

Ndërkohë në segmentin nga Kukësi në Morinë po vazhdon investimi për ta përfunduar dhe për ta sjellë brenda paramentrave.

“Ne do ta kompletojmë edhe pjesën e mbetur nga Kukësi në Morinë. Kanë filluar investimet aty dhe po rregullohen urat. Shumë shpejt do të mbyllet kontrata edhe për pjesën e mbetur dhe do të vendosim edhe 2-3 mbikalime aty pasi është bërë zonë e rrezikshme për qytetarët. Pra, brenda vitit edhe ajo pjesë e mbetur e autostradës do të kompletohet me parametrat e duhura”, theksoi Gjiknuri.

 “Ajo është rrugë sa është e vështirë edhe strategjike. Pse është e vështirë? Këndet gjeologjike gjeografike i ka të vështira, një pjesë e saj ngrin gjatë dimirit, ndërkohë që strategjikisht është mundësia e Aeroportit të Kukësit. Ndërkohë nga ana strategjike, sigurisht që ka lidhje me Qarkun e Kukësit, që është fatkeqësisht një nga qarqet më të varfëra dhe me Kosovën”, tha Ahmetaj.

Paralel me procesin e negocimit me kompaninë koncesionare grupi nderministror ka zhvilluar gjithashtu mbi  10 takime konsultative me komunitetin dhe grupet e interesit për të finalizuar skemën lehtësuese tarifore të kalimit në segmentin  Milot-Morinë. /abcnews.al

GODINA-TE-REJA-NE-QYTETIN-STUDENTI-1280x720.jpg
ent ela12:36 | 21/06/2018

Studentët që banojnë në ambientet e Qytetit Studenti nr.2 do të përfitojnë tashmë nga dy konviktet e rinovuara rishtazi sipas parimit të efiçencës së energjisë ndërkohë që dy konviktet e tjera do të përfundojnë brenda vitit 2018.

Një mijë studentë do të kenë kushte më të mira në ambientet e qytetit studenti. 6.8 milionë euro të dhëna nga banka gjermane KfË  bënë të mundur rinovimin e Qytetit Studenti nr.2 përmes një sistemi të përmirësuar ngrohjeje dhe izolimi si edhe rinovimit nga e para të strukturës së brendshme të godinave duke siguruar kështu kushte më të rehatshme për studentët. Ministri I infrastrukturës dhe energjisë Damian Gjiknuri njoftoi nisjen e fazës së dytë të rikonstruksionit.

“Jam i bindur se ne shumë shpejt do të vazhdojmë dhe me fazën e dytë të këtij programi kaq të rëndësishëm për eficiencën në energji që është ndërhyrja në Qytetin Studenti numër 1. Është një ndërhyrje më e madhe e cila shkon gati 10 milionë euro, pra krahas 6 milion eurove të investuara këtu, gjë që do të përbëjë stokun më të madh të investimit në fushën e eficiencës së energjisë.”

Për Ambasadoren e Gjermanisë i rëndësishëm është bashkëpunimi që solli këtë produkt.

“Në 30 vite të bashkëpunimit ekonomik mes Shqipërisë dhe Gjermanisë, që ne e festojmë këtë vit, ky projekt është një model i përmbushjes së objektivave. Pra po përmirësojmë kushtet e jetesës për njerëzit, të promovojmë punësimin dhe të mbështesim Shqipërinë në rrugën e saj drejt Bashkimit Evropian duke përmbushur dhe angazhimet ndërkombëtare”

Ky është një projekt pilot që sipas përfaqësuesit të bankës KfW do të mund të përdoret edhe për konvikte të tjera studentësh, apo ndërtesa publike duke treguar se si mund të reduktojmë konsumin e energjisë me 50 apo 60%.

 

DSC_4305-1-1280x854.jpg
ent ela09:19 | 20/06/2018

Ura e Drojës e cila lidh Mamurrasin me Thumanën dhe Fushë Krujën do të rindërtohet. Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë Damian Gjiknuri pa nga afër fillimin e punës për rikonstruksionin e urës së shkatërruar gjatë përmbytjeve të pak muajve më parë.

“Në bashkëpunim me kompaninë Titan, pra me grupin Antea dhe me Autoritetin Rrugor Shqiptar, ne po bëjmë të mundur riparimin e kësaj ure dhe kthimin e saj në parametrat që duhet. Këtu do të kemi një rikonstruksion të plotë të të gjithë urës, një investim që do të kapë vlerën e 1 milion eurove. Një investim që brenda disa muajsh do të bëjë të mundur që kjo urë të rikthehet siç duhet dhe të jetë në ndihmë të gjithë komunitetit dhe bizneseve të lidhura me këtë rrugë. Realisht ne jemi duke punuar me shumë investitorë që projekte të tilla të mund ti zbatojmë edhe në pjesë të tjera të Shqipërisë”, u shpreh ministri Gjiknuri.

Ura parashikohet të ndërtohet me gjërësinë 10.5 metra; me dy vija kalimi nga 3.5 metra dhe trotuare. Faza e investimit do të realizohet për një periudhë 3-4 mujore.

Gjate-turit-te-degjes-publike-ne-Kombinat-3-1280x854.jpg
ent ela14:26 | 02/06/2018

Shumë shpejt do të nisin punimet për unazën deri tek sheshi “Shqiponja” në Tiranë. Këtë e bëri të ditur ministri i Infrastrukturës dhe Energjise Damian Gjiknuri i cili bashkë me kryetarin e bashkisë së Tiranës Erion Veliaj takoi banorët e Kombinatit.

60 milionë euro do të vihen në dispozicion për të lehtësuar trafikun tek sheshi “Shqiponja” në hyrje të Tiranës.

Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë, Damian Gjiknuri, iu tha banoreve te Kombinatit se punimet do te nisin se shpejti.

“Shumë shpejt do të fillojmë edhe pjesën e mbetur të Unazës së Tiranës, për të dalë te sheshi Shqiponja. Një investim i rëndësishëm që do të shkojë rreth 60 milion euro për të lehtësuar trafikun. Jemi duke diskutuar edhe me partnerë privat për të bërë rrugën nga Kashari në Rrogozhinë. Qeveria ka bërë ndërhyrjet e saj edhe në infrastrukturën energjetike. Këtu kemi bërë shumë investime në energji dhe së shpejti fillojmë një investim shumë të rëndësishëm prej 10 milion eurosh për zonën e Kombinatit. Është një nënstacion i ri elektrik dhe një pjesë e rrjetit elektrik i cili do të rinovohet totalisht”

Për të tjera investime në rrugë, çerdhe dhe kopshte foli kryetari i bashkisë së Tiranës foli Erion Veliaj.

“Më vjen mirë që disa gjëra i kemi prekur që në fillim, si rregullimi i çerdheve dhe kopshteve. Kemi ndërtuar shkollën e re “Betim Muço” dhe kemi në plan të ndërtojmë edhe një tjetër te zona e Astirit. Gjithashtu, ju falenderoj për mirëkuptimin sepse po punojmë te blloku i “Misto Mames”, e po ashtu edhe zona te “Musine Kokalari” po bëjmë bllokun tjetër, të cilat do t’i përfundojmë brenda verës”, deklaroi kryetari Veliaj.

Kryebashkiaku Veliaj u ndal edhe tek çështja e hapjes së negociatave me Bashkimin Europian, ndërkohë që akuzoi opozitën për tradhëti kombëtare.

“Ata janë duke bërë një tradhti kombëtare, duke sharë vendin kudo jashtë. Ju e dini fare mirë se ka forca ekstremiste edhe në Hollandë, në Francë, kurse Anglinë sapo e nxorrën nga Bashkimi Evropian. Shumë prej këtyre deputetëve të huaj, kërkojnë një sebep, t’u vijë një shqiptar i opozitës e t’u japë një arsye që ata të votojnë kundra nesh. Kjo është tradhti kombëtare. Një gjë nuk ka dyshim: Vetëm Partia Socialiste e çon Shqipërinë në Evropë.” /abcnews.al

 

 

KLOSI-DHE-GJIKNURI-PER-NDOTJEN-1280x720.jpg
ent ela22:31 | 31/05/2018

Ditën e premte nis operacioni në bregdetin shqiptar për ndotësit e deteve dhe lumenjve nga mos trajtimi i ujërave të zeza. Ministri Blendi Klosi tha se toleranca do të jetë  zero dhe aksioni do të vazhdojë për gjatë gjithë sezonit turistik.

Dy ministrat  Blendi Klosi dhe Damian Gjiknuri kanë paralajmëruar se Ditën e premte skadon afati për të gjithë bizneset lokale, restorante dhe hotele, të cilët ndosin detet dhe lumenjtë nga mos trajtimi i ujërave të zeza.

“Ne bëjmë një thirrje të fundit para datës 1 qershor që të gjithë ata që trajtojnë ujërat pa standartet cilësore dhe të përcaktuara nëpërmjet lejeve mjedisore që të vendosin depuratorët, të vendosin standarte dhe së bashku me përfaqësuesit e ministrisë së infrastrukturës, nëpërmjet ujësjellës-kanalizimeve do të zgjidhin problematikat e fundit para sezonit turistik për trajtimin e plotë të ujërave”. 

Ministri i infrastrukturës dhe Energjisë Damian Gjiknuri pranon se në mjaft plazhe nga Veriu deri në jug janë kryer investime ne imjante të përpunimit të mbetjeve, çka ka përmirësuar ndjeshëm  situatën, por nga ana tjetër ai prezanton edhe opsionet alternative.

Aksioni do të vazhdojë përgjatë gjithë sezonit turistik. /abcnews.al

Edi-Paloka.jpg
ent ela18:02 | 31/05/2018

Pas deklaratave të ministrit Damian Gjiknuri, ka reaguar nënkryetari i PD-së Edi Paloka nëpërmjet një mesazhi të bërë publik në rrjetet sociale.

“Nuk dihet a është subkoshienca që i flet, por sot Gjiknuri e ka renditur veten vullnetarisht pas Tahirit dhe Xhafajt . Gjatë “llogaridhënies” në Selenicë, Gjiknuri është shprehur: “Tahiri, Xhafaj dhe unë sulmohemi si njerez me peshë në PS…” Më tej Paloka vijon mesazhin e tij publik duke shkruar se:

“Tashmë dihet që Saimir Tahiri është i kapur nga antimafia italiane me Habilajt. Fatmir Xhafaj i kapur prej drejtësisë italiane dhe jo vetëm, me Agron Xhafajn. Po Gjiknuri ? Tik-tak…Tik-tak” – përfundon mesazhin e tij nënkryetari i Partisë Demokratike, Edi Paloka.  /abcnews.al

GJIKNURI-ME-STUDENTE-TE-POLITEKNIKUMIT-1280x720.jpg
ent ela12:34 | 25/05/2018

Ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë Damian Gjiknuri zhvilloi një bashkëbisedim me një grup studentësh të Universitetit Politeknik të Tiranës. Ai i kërkoi që të fokusohen në dy sektorë që kanë perspektivë për t’u zhvilluar në të ardhmen të cilët janë hekurudha dhe energjia.

Profilet e inxhinierive janë rruga më e mirë për të siguruar të ardhmen në tregun e punës. Këtë këshillë u dha studentëve të universitetit politeknik të Tiranës ministri i infrastrukturës dhe energjisë Damian Gjiknuri.

“Hekurudha është degraduar me vite. Ne po fillojmë një projekt shumë të rëndësishëm Tiranë-Durrrës, rreth 100 milion euro me mbështetjen e BERZH-it dhe të Komisionit Europian. Do bëjmë një hekurudhë moderne Tiranë-Rinas, Tiranë-Durrës, pra do të ketë një lëvizshmëri të shpejtë, një tren të shpejt, komod si në Europë. Kjo do të hapë edhe një fushë të re sepse inxhinieria hekurudhore këtu ka dalë jashtë loje. Unë e kam vënë re që mungojnë profesionistë në këtë fushë”.

Bërja e kësaj vepre të re por edhe ringjallja e hekurudhës me projekte të tjera që qeveria ka nisur të aplikojë jemi për të lidhur Shqipërinë me Greqinë apo me Maqedoninë do të krijojnë një fushë tjetër shumë të mire për inxhinierinë civile për hekurudhat i siguroi studentët Ministri Gjiknuri.

Në vlerësimin e tij, tregu i punës ka kërkesë për këto profile dhe kryesisht pas viteve 90’ vihet re një mungesë e burimeve njerëzore.

“Nevoja është shumë e madhe. Ka nevoja shumë për pjesën inxhinierike, ka shumë projekte, inxhinieri ndërtimi, konstruktori, apo qoftë gjeologu në fusha jo vetëm tek miniera. Gjeologjia është baza. Sa më mirë të njohësh gjeologjinë aq më i sigurtë është edhe projekti. Të gjitha dështimet që kemi ne në projekte publike po ta vini re, vijnë kryesisht për shkak të dështimeve gjeologjike. Pse?! Sepse nuk janë bërë studimet siç duhet, i kanë rënë shkurt, i kanë bërë nga kompiuteri ose janë mjaftuar me disa të dhëna, pa marrë kampione, pa bërë analizat e shtresës së nëntokës dhe të gjitha këto kanë sjellë që në shumë nga këto projekte të famshme të ‘kërcejë’ çmimi”.

Si shembuj ministri i energjisë dhe infrastrukturës solli rrugën Durrës-Kukës dhe rrugën e Elbasanit kostot e të cilave janë shumë të larta  pikërisht nga mungesa e bërjes së punës siç duhet nga pikëpamja e projektimit, u shpreh  ministri Damian Gjiknuri. /abcnews.al

 

GJIKNURI-1280x720.jpg
ent ela13:33 | 23/05/2018

Në vijim të turit të llogaridhënies ministrant Gjinkuri dhe Peleshi ndaluan në Tepelenë ku folën për projektet ekzistuese por edhe ato të ardhshme. Investimet në infrastrukturë pritet të vijojnë në qarkun e Gjirokastrës ashtu si mbështetja për fermerët.

Llogaridhënien publike ministri i energjitikës Damian Gjiknuri dhe ai i bujqësisë Niko Peleshi e vijuan nga Tepelena. Drejtuesi i dikasterit të infrastrukturës Damian Gjiknuri me banorët foli për projektet e investimeve rrugore.

“Kemi hapur një procedurë edhe për të zgjidhur bypassin e Tepelenës, do jetë një investim goxha i madh që do krijojë mundësi edhe për punë këtu në zonën e Tepelenës. Janë 18 milion euro investim për këtë vepër. Shumë shpejt do të fillojmë edhe rrugën Kardhiq-Delvinë”.

Për ministrin e bujqësisë Niko Peleshi ecuria e skemave të mbështetjes për fermerët e qarkut gjirokastër tregon optimizëm.

“Nga qarku i Gjirokastrës, me përjashtim të ujitjes me pika ku ne pamë se kishte një interes jashtëzakonisht të madh dhe herën tjetër do ti rrisim fondet, në të gjithë skemat e tjera fituan të gjithë ata që aplikuan”.

Peleshi foli edhe për një projektligj të përgatitur për ta kaluar ën Parlament në muajin korrik që synon reformimin e shërbimit veterinar duke përcaktuar qartë funksionimin dhe përgjegjësitë e atyre që ofrojnë këto shërbime, duke ja hequr bashkive për ta centralizuar në një institucion të vetëm, Autoritetin e Kombëtar të Ushqimit. /abcnews.al

GJIKNURI-PER-ENERGJINE-DHE-UJIN-NE-GJIROKASTER-1280x720.jpg
ent ela11:18 | 22/05/2018

Ujë e drita kanë qenë kërkesat kryesore të banorëve të qarkut Gjirokastër prej vitesh. Faza e parë e investimit për ndërtimin dhe rikonstruktionin e rrjetit të ujësjellës kanalizimeve sapo ka përfunduar lajmëroi ministri Damian Gjiknuri.

“Sistemi i depove dhe pompat, një investim i qeverisë shqiptare me KfË gjermane. Faza e parë ka përfunduar dhe shumë shpejt pritet të fillojë edhe faza e dytë për të gjithë Bashkinë e Gjirokastrës. Sot që flasim pjesa më e madhe e qytetit ka një furnizim 24 orë me ujë dhe me përfundimin e fazës së dytë të investimit që nis këtë vit, i gjithë qyteti i Gjirokastrës do të ketë furnizim me ujë për 24 orë. Ky nuk është investimi i vetëm në Qarkun e Gjirokastrës. Qeveria do të fillojë shumë shpejt investimin për rrjetin e shpërndarjes së ujësjellësit në qytetin e Tepelenës, në Memaliaj. Po vazhdon investimi shumë i rëndësishëm në Bashkinë e Përmetit, ai në Këlcyrë dhe investime edhe në Dropull”

Një tjetër investim është ai për fuqizimin e e nënstacionit të ri të Gjirokastrës dhe ndërtimin e fiderave me rrjet 20 KV, 25 kabinave të reja dhe shtrimin e kabllove ABC. Në Përmet dhe Tepelenë gjithashtu ka patur ndëhyrje të rëndësishme në rrjetin elektrik- bëri me dije ministriiI infrastrukturës dhe energjisë.

“Këtu jemi dëshmitarë të vazhdimit të një investimi shumë të rëndësishëm në nënstacionin e Gjirokastrës. Investimet në sektorin elektroenergjetik po vazhdojnë dhe ky është një shembull konkret që janë bërë investime të konsiderueshme për përmirësimin e rrjetit. Nga informacionet e fundit që kam edhe nga administratorët e OSHEE, humbjet në Gjirokastër janë tanimë në nivelet më të ulëta historike, rreth 17%. Kjo ka ardhur kryesisht si rezultatet i mirëmenaxhimit por edhe investimeve të kryera të cilat kanë bërë që të administrohet më mirë energjia e hedhur në rrjet”.

Në fushën e ujësjellës-kanalizimeve, qeveria në 4 vitet e fundit ka investuar ose ka në proces investimi projekte që në vlerën totale arrijnë në 3,3 miliard lekë

Ndërkaq, Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike ka investuar në gjithë Qarkun për ndërtim rrjeti shumën prej 1.1. miliard lekësh në vitet e fundit. /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore.


Kontakt

Telefono