Gent Sejko

SEJKO-DHE-MAJKO_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.34-1280x720.jpg
G. P.16:56 | 14/12/2018

Për të lehtësuar transfertat e emigrantëve, Banka e Shqipërisë po shikon si mundësi që shërbimet bankare të shtrihen edhe në zonat rurale. Guvernatori Gent Sejko thotë se synimi është reduktimi i kostove për paratë që vijnë në formë remitancash.

Shërbimi bankar do të zgjerohet edhe në zonat rurale për të lehtësuar transkasionet financiare që kanë të bëjnë me remitancat. Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko tha se projektligji për shërbimet e pagesave pritet të ketë ndikim të drejtpërdrejtë në nxitjen e konkurrencës dhe reduktimin e kostove për paratë e dërguara nga emigratëntët.

Gent Sejko guvernator i BSH: “Projektligji vlerësohet të rrisë transparencën në shërbimet e ofruara nga tregu dhe në krijimin e një kuadri të konsoliduar për mbrojtjen e konsumatorit, një përbërës ky mjaft i rëndësishëm për tregun tonë. Së fundi, por jo më pak e rëndësishme, projektligji synon edhe zgjerimin e ofrimit të shërbimeve nga bankat në të gjithë territorin, përfshirë dhe zonat rurale. Gjithashtu, Banka e Shqipërisë dhe Komiteti Kombëtar i Sistemeve të Pagesave kanë miratuar dhe vënë në zbatim tashmë strategjinë kombëtare për tregun e pagesave me vlerë të vogël”.

I pranishëm takimin e zhvilluar në kuadër të memorandumit të mirëkuptimit për remitancat, nënshkruar vitin e kaluar, ministri i Shtetit për Disporën, Pandeli Majko tha se edhe pse krahasur me vitin 2007 ka një ulje me 27 % të remitancave që vijnë nga jashtë, sërish ato mbetet më të larta se invetsimet e huaja në vendin tonë.

Pandeli Majko ministri i Shtetit per Disporën: “Në Shqipëri shumat që hyjnë nga remitancat ëshët shumë më e lartë se ajo e invetsimeve të huaja. Ato mund të kthehen në histori suksesi për ekonominë e vendit”.

Sipas Majkos, kjo ulje e dërgesave pas 2007 ka ardhur si pasojë e krizës ekonomike që përfshiu rajonin si dhe liberalizimin e vizave./abcnews.al

BANKA-E-SHQIPERISE-PER-BUXHETIN.mpg_snapshot_00.44-1280x720.jpg
G. P.18:16 | 19/11/2018

Banka e Shqipërisë kërkon përmirësim të standardeve të kontabilizimit në buxhet të efekteve që do të kenë angazhimet në kontratat partneritet publik – privat. Për herë kreu i Bankës Qëndrore bëri të qartë rrezikqet që mund të kenë këto projekte për buxhetin dhe insistoi që të njihet efekti i mundshëm në borxhin publik të vendit.

Banka e Shqipërisë kërkon që qeveria të njohë efektin që do të kenë detyrimet e buxhetit ndaj projekteve partneritet publik-privat në rritjen e borxhi publik. Kjo është hera e parë që institucioni i bankës qendrore shpreh shqetësimin për rreziqet që kanë angazhimet e programeve PPP. Guvernatori Gent Sejko ndodhej në komisionin e Ekonomisë për dhënien e mendimit për buxhetin e 2019-s, ku kërkoi edhe vendosjen e një tavani buxhetor për këto kontrata në ligjin bazë të buxhetit.

Gent Sejko, guvernator i Bankës së Shqipërisë: “Ta njohim vlerën, efektin e PPP-ve në nivelin e borxhit në mënyrë realiste. Pra të dimë se sa këto pagesa për PPP do të ndikonin në nivelin e borxhit.”

Kreu i bankës qëndrore nuk përkrahu as idenë e përjashtimeve nga taksat për disa sektorë të caktuar.

“Një tipas tjetër i dëshirueshëm i politikës së taksave është edhe thjeshtimi i sistemit në drejtim të reduktimit të përjashtimeve tatimore.”

Por një tjetër shqetësim i Bankës së Shqipërisë është edhe defiçiti që kanë krijuar skemat e sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore.

“Deficiti i skemave të sigurimeve shoqërore e shëndetësore është rreth 5.6% e PPB-së ose 2.6 herë më e lartë së deficiti i përgjithshëm buxhetor”.

Pavarësisht rreziqeve që sheh në buxhetin e vitit të ardhshëm, Banka Qendrore vlerësoi nismën e qeverisë për uljen e borxhit publik dhe po ashtu parimin për mosndryshimin e regjimeve tatimore. Ulja e tatimit të dividentit sipas Bankës, do të shtojë investimet vendase dhe të kompanive të huaja që operojnë në Shqipëri./abcnews.al

vlcsnap-2018-09-20-18h11m17s718-1280x720.png
G. P.18:45 | 20/09/2018

Banka e Shqipërisë hapi konferncën e dytë të Muzeut të Bankës. Këtë vit ajo i dedikohet rolit të parasë gjatë luftërave. Për të prezantuar punimet e tyre mbi rolin e monedhës në këtë konferencë ishin të pranishëm përfaqësues nga institucionet më të rëndësishme kërkimore si Institutet e Arkeologjisë dhe Historisë, universitete evropiane dhe banka homologe.

Guvernatori Gent Sejko e konsideroi këtë një ngjarje të rëndësishme pasi ndihmon në pasurimin e koleksionve të ekspozuara dhe i shërben studiuesve në punën e tyre kërkimore. Ky nuk është aktiviteti i parë që shënohet në Muzeun e Bankës së Shqipërisë. Në kuadër të Vitin Mbarëkombëtar të Gjergj Kastrioti Skënderbeut janë zhvilluar disa ekspozita të përkohshme mbi figurën e heroit në prerjet kombëtare. Ndërkohë që një tjetër fokus i punës së muzeut është edhe edukimi financiar./abcnews.al

le-roi.jpg
G. P.15:33 | 20/09/2018

Banka e Shqipërisë hapi konferencën e dytë të Muzeut të Bankës. Këtë vit, ajo i dedikohet rolit të parasë gjatë luftërave.

Për të prezantuar punimet e tyre mbi rolin e monedhës në këtë konference ishin të pranishëm përfaqësues nga institucionet më të rëndësishme kërkimore si Institutet e Arkeologjisë dhe Historisë, universitete evropiane dhe banka homologe.

Guvernatori Gent Sejko e konsideroi këtë një ngjarje të rëndësishme pasi ndihmon në pasurimin e koleksioneve të ekspozuara dhe i shërben studiuesve në punën e tyre kërkimore.

Ky nuk është aktiviteti i parë që shënohet në Muzeun e Bankës së Shqipërisë. Në kuadër të Vitit Mbarëkombëtar të Gjergj Kastrioti Skënderbeut janë zhvilluar disa ekspozita të përkohshme mbi figurën e heroit në prerjet kombëtare. Ndërkohë që një tjetër fokus i punës së muzeut është edhe edukimi financiar./abcnews.al

gent-sejko.jpg
G. P.17:17 | 17/07/2018

Ecuria e sistemit bankar, efektet e politikës monetare, pritshëmritë për inflacionin, ishin disa nga çështjet që Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, diskutoi në takimin me përfaqësues të Fondit Monetar Ndërkombëtar të kryesuar nga Shefi i ri i këtij misioni Jan Kees Martijn.

Gjatë këtij takimi, Guvernatori i njohu përfaqësuesit e Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe me rezultatet pozitive në kuadër të uljes së kredive me probleme të cilat gjatë muajit Maj kanë shënuar rënie në nivelin 13.3%. Më tej ai i njohu dhe me projektin më të ri të Bankës së Shqipërisë në këtë drejtim, Tirana Approach, i cili synon t’u japë zgjidhje kredive me probleme për kredimarrësit e mëdhenj./abcnews.al

gent-sejko123.jpg
G. P.15:23 | 18/06/2018

Regjimi i shënjestrimit të inflacionit dhe regjimi i kursit të lirë të këmbimit, të cilët po zbatohen në Shqipëri, sipas guvernatorit të Bankës Qendrore kanë funksionuar më së miri.

Këto politika, deklaroi Sejko në samitin vjetor të vendeve të rajonit, që u mbajt në Becic të Malit të Zi, kanë mundësuar norma të larta rritjeje ekonomike dhe stabilitet financiar.

Sipas guvernatorit të Bankës së Shqipërisë regjimi i kursit të lirë të këmbimit ka rritur fleksibilitetin në përballimin e goditjeve gjithashtu ka ndihmuar në reduktimin e kostove të tyre./abcnews.al

gent-sejko.jpg
G. P.19:20 | 06/06/2018

Banka e Shqipërisë do të ndërhyjë në treg duke blerë valutë për të frenuar rënien e euros. Vendimi Keshillit Mbikqyrës të BSH u bë me dije gjatë një deklaratë për mediat të guvernatorit Gent Seiko. Njëkohësisht Banka e Shqipërisë uli më 0.25 % normën bazë të interesit.

Rënia e euros në tregun e këmbimit valutor në Shqipëri ka vënë në lëvizje Bankën e Shqipërisë. Guvernatorit i saj, Gent Sejko, lajmëroi të mërkurën vendimin e Këshillit Mbikqyrës për një ndërhyrje direkte në tregun valutor.

Gent Sejko: “Duke u nisur nga nevoja për ndërtimin e kushteve të duhura monetare për ruajtjen e stabilitetit të çmimeve dhe duke reflektuar mbi reduktimin e hapësirës së përdorimit të instrumentit tranacional të monedhës monetare, normës bazë të interesit, këshilli mbikëqyrës vendosi ndërmarrjen e operacioneve të blerjes së valutës në tregun e brendshëm valutor”.

Guvernatori shpjegoi edhe qëllimin e kësaj manovre.

Gent Sejko: “Kjo është një ndërhyrje për blerje të tepricës së valutës në tregun valutor në mënyrë që të frenohet përshpejtimi i mëtejshëm i mbikursit të mbiçmimit, i cili është konstatuar që ka pasur ritme të shpejta gjatë muajit Maj, në një mbiçmim që ka dalë përtej parametrave dhe kritereve që ne kemi si Bankë Shqipërie”.

Sejko theksoi se leku po forcohet nga oferta për valutë dhe nga konvertimi i kapitalit të disa bankave. Një tjetër vendim i Bankës së Shqipërisë ishte ulja e normës bazë të interesit.

Gent Sejko: “Të ulë më 0.25 pikë përqindje normën bazë të interesit duke e zbritur atë në nivelin e 1%. Të ulë me 0.15% normën e interesit të depozitës një-ditore”.

Guvernatori tha se rritja e stimulit monetar pritet të shoqërohet me reduktim të normave të interesit të kredisë dhe rritje të qarkullimit të lekut.

Gent Sejko: “Trendi i zhvillimit pritet të jetë pozitiv i karakterizuar nga rritja e mëtejshme ekonomike, nga lëvizja graduale e ekonomisë drejt ekuilibrit”.

Referuar kursit zytar të Bankës së Shqipërisë, të mërkurën një euro u këmbye me 124.42 lekë, me një rritje prej 0.25 lekësh në krahasim me ditën e mëparshme./abcnews.al

gent-sejkoooo.jpg
G. P.15:11 | 17/05/2018

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë raportoi në paralament rreth ecurisë së ekonomisë së vendit për vitin që lamë pas. Guvernatori Gent Sejko deklaroi se viti 2017 është mbyllur me progres, ndërkohë që apëloi për avancim të reformave strukturore.

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, iu foli deputetëve në Kuvend për progres në ekonomi dhe sistemin financiar. Gjatë prezantimit të raportit për vitin 2017, guvernatori renditi disa arsye.

 “Vëllimi ekonomik u rrit me 3.8%. Nga këndvështrimi i kërkesës agregate, rritja ekonomike u mbështet nga rritja e konsumit, investimeve dhe eksportit. Zgjerimi ndihmoi rritjen në sektorin e shërbimeve dhe në degë të caktuara të sektorit të industrisë. U krijuan 79 mijë vende të reja pune dhe punësimi u nxit kryesisht nga sektori i shërbimeve”.

Pavarësisht rritjes, guvernatori shtoi se ekonomia po përballet me sfida.

“Inflacioni erdhi në rritje duke shënuar një nivel 2% nga 1.3% që ishte një vit më parë. Megjithatë, ky tregues vijon të mbetet nën objektiv, ndikuar edhe nga kursi i këmbimit”.

Për të ruajtur trendin pozitiv, kreu i Bankës së Shqipërisë i sugjeroi qeverisë dhe parlamentit avancimin e reformave.

“Në gjykimin tonë, reformat strukturore duhet të adresojnë në përmirësimin e klimës së biznesit, uljen e informalitetit, përmirësimi e kuadrit ligjor, funksionimin e administratës publike, zgjerimi i tregjeve për produkte shqiptare, rritje e eficenës së ekonomisë shqiptare, përmirësimin e  standardeve të administrimit të biznesit”.

Ndërkohë, treguesit e sistemit bankar, sipas guvernatorit, erdhën në përmirësim. Kreditë me probleme pesuan ulje me 5% krahasuar me vitin 2016, ndërkohë që është nxitur përdorimi i monedhës kombëtare pasi shkalla e lartë e euroizimit ekspozon ekonominë ndaj risqeve të kursit të këmbimit. Ndërkohë që një plan masash për këtë hyn në fuqi gjysmën e dytë të vitit./abcnews.al

SEJKO-1280x720.jpg
ent ela17:29 | 02/05/2018

Norma e papunësisë në Shqipëri ka rënë, ndërsa bizneset kanë përmirësuar bilancet e tyre financiare. E ka deklaruar guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko, bazuar në raportin tre mujor të politikes monetare.

“Informacioni i marrë në analizë në raport sugjeron që ekonomia shqiptare vijon të ruajë një trend pozitiv zhvillimi. Aktiviteti ekoniomik vazhdon të zgjerohet, inflacioni në rritje, ndërsa kushtet monetare financiare të përshtatshme në përputhje me objektivin tonë të inflacionit në horizontin afatmesën.

Inflacioni shënoi 1.9% në tremujorin e parë  duke regjistuar një rritje të lehtë, nga vlera e tremujorit paraardhës. Rritja e inflacionit pasqyroi rritjen e qirave, ndërkohë çmimet  e ushqimeve vijuan të mbetet të luhatshme dhe artikutj e shportës të qëndrueshëm. Zgjerimi i aktivitetit ekonomik i mbështetur nga rritje e shpenzimeve konsumatore dhe investimeve private. Stimuli fiskal është reduktuar.

Deficiti i shkëmbimeve me jashtë është zgjeruar. Përmirësim i sektorit privat, rritje e kërkesës së huaj dhe kushtet efavorshme të financimit në vend.

Zgjerimi i aktivitetit ekonomik ka sjellë shfrytëzim të kapaciteteve prodhuese, është pasqyruar në rritjen e puënsimin, rënien e papunësisë dhe përmirësimin e bilanceve financiare të bizneseve shqiptare.

Banka e Shqipërisë pret stabilizim të inflacionit. Këshilli mbikëqyrësi vendlosi të mbajë të pandryshuar normën bazë e interesit”. /abcnews.al

gent-sejko-komision.jpg
G. P.17:02 | 10/04/2018

Nga 1 Janari, bankat janë të detyruara të pranojnë vetëm një bilanc për bizneset që marrin kredi. Nga kjo nisëm për formalizim, Banka e Shqipërisë parashikon tkurrje të kreditimit, por guvernatori e konsideron atë të domosdoshme.

Banka e Shqipërisë pret që nisma për pranimin e një bilanci të vetëm nga bankat për t’i dhënë hua bizneseve do të japë efekte në rënien e kreditimit. Gjatë raportimit vjetor në komisionin parlamentar të ekonomisë, guvernatori Gent Sejko tha se kjo reformë ka kostot e saj, por është një masë e domsodoshme për të çliruar dhënien e kredisë në të ardhmen dhe uljen e atyre me probleme.

Gent Sejko: “Mund të ketë një ndikim negativ në kreditim, por si çdo reformë e kryer ka koston e saj pastaj ka elementët pozitivë, ka rritjen”.

Sejko tha para deputetëve se forcimi i lekut gjatë viteve të fundit përballë monedhave të huaja, është për faktorë thelbësorë, siç janë rritja e investimeve të huaja, eksporteve dhe shtimi i besimit te monedha kombëtare.

Gent Sejko: “Forcimi ekonomik dhe rritja e fuqisë blerëse. Për momentin e shikojmë si një lëvizje drejt ekuilibrit dhe shikojmë që ka nevojë për ndërhyrje”.

Por kreu i bankës qëndrore pranoi një tepricë të euros në treg, për këtë arsye ai shpjegoi edhe arsyet e nismës së deurizimit.

Gent Sejko: “Në mënyrë që të mos përballemi me kriza dhe sfida të tilla në të ardhmen ne duhet të jemi sa më të mbrojtur”.

Guvernatori raportoi se kushtet e bankave për parandalimin dhe pastrimin e parave janë forcuar./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono