eurodeputet

FLECKENSTEIN-INTERVISTE-ERISA-1280x720.jpg
ent ela15:30 | 02/12/2018

Në një prononcim për ABC News, raportuesi për Shqipërinë në Parlamentin Europian, Knut Fleckenstein shprehet se nuk ka dyshim që Vettingu do të vijojë dhe postet vakante do të mbushen. Sipas tij, duhet durim, pasi problemet nuk mund të zgjidhen të gjitha njëkohësisht. Për Fleckenstein, nëse BE-ja nuk hap negociatat e anëtarësimit vitin e ardhshëm, kjo nuk do të ketë vetëm pasoja negative për rajonin, por edhe humbje të kredibilitetit të institucioneve europiane.

Pika 11 e rezolutës për Shqipërinë i referohet ngërçit në sistemin e drejtësisë. Gjykata Kushtetuese dhe Gjykata e lartë s’janë funksionale. Prokurori i përkohshëm po luan rolin e prokurorit të përgjithshëm. Çfarë garancish keni marrë nga takimet që keni pasur këto ditë me përfaqësues të qeverisë dhe opozitës, që këto institucione do ngrihen para qershorit 2019?

Knut Fleckenstein, Eurodeputet: “Nuk kam dyshim, se procesi i Vettingut do të vazhdojë dhe se postet vakante do të mbushen. E kuptoj që është një situatë e vështirë, por kjo mund të ndodhë në një fazë të tillë tranzitore. Problemet nuk mund të zgjidhen të gjitha njëkohësisht. Duhet pak durim për këtë. Nga ana tjetër është absolutisht e nevojshme, që gjykatat dhe prokuroritë të funksionojnë dhe që këto poste vakante të mbushen”.

Cili është për ju mesazhi kyç i raportit për Shqipërinë?

Knut Fleckenstein, eurodeputet: “Mesazhi kyç për Shqipërinë është: Vazhdoni kështu, por ka gjithashtu disa pika, ku ne do të donim të shihnim më shumë rezultate. Por ishte një mesazh drejtuar gjithashtu Këshillit të ministrave, që ne i mbahemi vendimit tonë dhe mbështesim Komisionin Europian për hapjen e negociatave dhe kërkojmë që ato të hapen vitin e ardhshëm. Nëse kjo nuk ndodh, nuk do ketë rrjedhoja negative vetëm për rajonin, por edhe për institucionet europiane. Nëse ato nuk janë të besueshme, atëherë harroji ato”. /abcnews.al

INTERVISTA-FLECKESTEIN-ERISA-ABC-M-4-T-2-HD.mpg_snapshot_00.37-1280x720.jpg
G. P.16:55 | 10/10/2018

Në një intervistë eskluzive për ABC News, raportuesi Knut Fleckenstein thotë se pavarësisht progresit në zbatimin e reformës së drejtësi dhe procesit të Vettingut, BE-ja dhe qeveria shqiptare e dinë shumë mirë, se ka ende një nivel të lartë të krimit të organizuar. Sipas tij Shqipëria duhet të bashkojë forcat me shtete anëtare si Gjermania, Franca dhe Hollanda për të luftuar fenomenin së bashku.

Pyetje: Komisioni i punëve të jashtme të Parlamentit Europian votoi me 44 vota pro, 5 kundër dhe 5 abstenim raportin tuaj. Cili është mesazhi kryesor që përçon raporti juaj ?

Knut Fleckestein, eurodeputet: “Në fakt, nuk ka diçka thelbësisht të re. Së pari, ne e kemi bërë të ditur tashmë që ne mbështesim rekomandimin e Komisionit Europian për hapjen e negociatave të anëtarësimit të Shqipërisë në BE. Së dyti, ne i bëjmë thirrje Këshillit të ministrave që t’i përmbahet fjalës së dhënë dhe së treti ne shohim një përmirësim të qartë të zbatimit të reformës në drejtësi dhe të procesit të Vettingut. Por, mbetet ende shumë punë për të bërë, prandaj nuk shoh diçka të re. Ajo që do të veçoja është fokusimi në disa çështje të tjera që janë thelbësore për qytetarët siç është çështja e pronave dhe rezultate më të mira në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Pra, puna duhet të vijojë, por drejtimi është ai i duhuri.”

Pyetje: Raportuesi në hije, Eduard Kukan u shpreh se problematika e korrupsionit dhe krimit të organizuar po dëmtojnë progresin e vendit në integrimin europian. Jeni dakort me këtë?

Knut Fleckestein, eurodeputet: “Po, jam dakort pasi çështja e krimit të organizuar është arsyeja për të cilën disa shtete anëtare janë skeptike përsa i përket asaj nëse duhet të hedhin një hap më tej me Shqipërinë në integrimin europian. Nga ana tjetër, duhet parë se për çfarë bëhet fjalë kur flasim për krimin e organizuar shqiptar, për të evidentuar me kujdes nëse është krim i organizuar që vjen nga Shqipëria, apo nga shqiptarët në shtetet e tjera ku ata jetojnë. Megjithatë ne e dijmë të gjithë dhe qeveria e di shumë mirë, se ka ende një nivel të lartë të krimit të organizuar. Jam i sigurtë që ministria e brendshme e di se si mund ta trajtojë çështjen me interlokutorët dhe miqtë e tyre europianë në Gjermani, Francë, Hollandë në mënyrë që të bashkohen forcat për të luftuar fenomenin së bashku. Kjo është qasja e duhur dhe të shohim nëse do kemi rezultate të mira lidhur me këtë jo vetëm përsa i përket çështjeve të zyrtarëve të thjeshtë, por edhe për dosje të zyrtarëve të larta. Nuk kam dyshim që kjo do ndodhë”.

Pyetje: Eurodeputetët e grupimeve të tjera politike ju përgëzuan që keni integruar në raportin tuaj edhe problemet ekonomike dhe shoqërore këtë rradhë. Cila është e reja në këtë drejtim ?

Knut Fleckestein, eurodeputet: “Deri tani ne nuk jemi fokusuar sa duhet në aspektin social dhe ekonomik, por vetëm në atë të stabilitetit dhe të reformës në drejtësi dhe shtetit ligjor. Por tani duhet të fokusohemi te punësimi i qytetarëve dhe duhet të inkurajojmë qeverinë që të ndërrmarrin hapat e duhura për këtë politikë. Qytetarët shqiptarë duhet të shohin që rruga e integrimit në Bashkimin Europian, edhe pse e ngadaltë, do të përmirësojë jetën e tyre sociale dhe ekonomike. Dhe politika sociale është një nga pikat më të rëndësishme në këtë kuadër”.

Pyetje: Cili kriter, sipas jush, do bëjë diferencën për hapjen e negociatave të anëtarësimit në qershor 2019? Progresi në pesë prioritetet kyçe apo vetëm zbatimi i reformës dhe ç’mendoni për ngërçet aktuale të mosfunksionimit të Gjykatës së Lartë dhe Kushtetuese për të cilat qeveria shqiptare konsideron se do zgjidhen deri atëherë ?

 Knut Fleckestein, eurodeputet: “Shpresojmë që të kenë të drejtë, sepse nëse këto organe nuk funksionojnë, të gjitha objektivat e tjera do të jenë shumë më të vështira për t’u arritur. Unë do thoja sërish që diferencën do ta bëjë së pari zbatimi i reformës në drejtësi. pasi nëse ky sistem nuk funksionon normalisht, atëherë është e pamundur të arrihet sukses në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Pra, ky është një kriter shumë i rëndësishëm, por nuk bëhet fjalë për përzgjedhje midis kritereve, pasi nuk do gjykojnë vetëm ministrat e drejtësisë për përparimin e Shqipërisë, por edhe ata të punëve të brendshme e të tjerë, megjithatë jam i sigurtë që mund të vijojmë gjithashtu lidhur edhe me çështjet ekonomike dhe sociale”./abcnews.al

VAJGL-INTERVISTA-ERISA.mpg_snapshot_00.03-1280x720.jpg
ent ela14:51 | 08/05/2018

Në një intervistë eskluzive për ABC News, Ivo Vajgl, raportues për Maqedoninë në Parlamentin Europian shprehet se në samitin e Sofies nuk priten bisedime për data apo afate, brenda të cilave disa nga vendet e Ballkanit mund të shpresojnë të bëhen anëtare të Bashkimit Europian. Por samiti duhet të përçojë një mesazh të qartë drejtuar skeptikëve për proçesin e zgjerimit, që rajoni i Ballkanit është një vlerë e madhe e shtuar e Bashkimit Europian. Sipas Vajgl, edhe nëse çështja e emrit të Maqedonisë nuk zgjidhet, atëherë Bashkimi Europian duhet të fillojë negociatatat e anëtarësimit me Maqedoninë.

Cila është pritshmëria juaj nga samiti i Sofjes si raportues për Maqedoninë? Përveç qëndrimit politik, do ketë projekte të rëndësishme?

Ivo Vajgl, eurodeputet: “Pres konfirmimin, që vendet kandidate të hyjnë në Bashkimin Europian në një të ardhme të parashikueshme. Nuk pres bisedime për data apo afate, brenda të cilave disa nga vendet e Ballkanit mund të shpresojnë të bëhen anëtare të Bashkimit Europian. Por pres të ketë një mbështetje unanime për zgjerimin. Një mesazh të qartë edhe drejtuar politikanëve skeptikëve dhe skeptikëve për proçesin e zgjerimit, që rajoni i Ballkanit është një vlerë e madhe e shtuar e Bashkimit Europian. Lidhur me projektet konkrete, mendoj, se së paku duhet t’i përmbahemi projekteve për të cilat është folur në vitet e shkuara në kuadrin e instrumentit IPA apo programe të tjera. Duhet që të lidhim këtë pjesë të Europës me vendet e Bashkimit Europian dhe kjo do të thotë investime në infastrukturë, trasport, energji”.

Komisioni Europian rekomandoi hapjen e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë. Presidenti i Këshillit Europian, Donald Tusk gjatë vizitës së tij në Ballkan tha, se progresi i bërë nga të dyja vendet është i maftueshëm për hapjen e negociatave. A mund të themi që jemi në prag të këtij vendimi, apo i frikësoheni shteteve anëtare që mund të bllokojnë proçesin?

Ivo Vajgl, eurodeputet: “Shpresoj të mos ketë akte solo të shteteve anëtare individuale që ndjekin interesat e tyre. Eshtë një çështje kaq e rëndësishme gjeostrategjikle, që Bashkimi Europian duhet të tregojë bashkim dhe jo ndasi”.

Ne dimë aktualisht që shtetet anëtare skeptike për çeljen e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë janë Gjermania, Holanda, Franca. Ndërkohë që për Maqedoninë mbetet kryesisht Greqia, apo ka vende të tjera skeptike?

Ivo Vajgl, eurodeputet: “Mund të jetë e vërtetë, por nuk dua të supozoj tani. Nëse i referohem çështjes së pazgjidhur midis Greqisë dhe Maqedonisë, ka një ndërvarësi lidhur me emrin e Maqedonisë. Une mendoj, se edhe nëse çështja e emrit nuk zgjidhet, atëherë Bashkimi Europian duhet të fillojë negociatatat e anëtarësimit me Maqedoninë. Negociatat mund dhe duhet të çelen. Ky ka qenë vazhdimisht qëndrimi i Parlamentit Europian. Mendoj, se Këshilli Europian duhet të marrë në konsideratë edhe qëndrimin e Parlamentit Europian”.

Çfarë duhet të bëjë Shqipëria dhe Maqedonia për të bindur vendet skeptike?

Ivo Vajgl, raportues për Maqedoninë në Parlamentin Europian: “Së pari, të dyja vendet duhet të provojnë që kanë një klasë politke mbështetëse për ambiciet e tyre europiane. Kjo do të thotë gjithashtu një bashkëpunim konstruktiv në Parlament midis mazhorancës dhe opozitës. Shpresoj,që ky mesazh të kuptohet nga politikanët, sepse nëse ky oportunitet që ofrohet për të hedhur hapat vendimtare tani nuk shfrytëzohet, kam frikë se e gjithë perspektiva europiane e  këtyre vendeve mund të rrezikohet”. /abcnews.al

Gazetare e ABC News: Erisa Zyka


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono