Etilda Gjonaj

gjonaj-1.jpg
nev ila13:44 | 02/05/2019

Si cdo javë, masat e marra antikorrupsion janë komunikuar nga Ministria e Drejtësisë Etilda Gjonaj. Sipas Gjonajt, strukturat antikorrupsion kanë verifikuar në Institutin e Shëndetit Publik Tiranë, zbatimin e ligjshmërisë në shërbimin e dezinfektimit, në zonat urbane dhe bregdetare të Shkodrës, Lezhës, Tiranës, Durrës, Fier dhe Vlorë.

Në përfundim të kontrollit strukturat kanë konstaturat shkelje ligjore të ligjit për prokurimet publike. Janë rekomanduar 8 masa disiplinore si “largim nga puna” për nëndrejtorin e institutit të përgjithshëm të shëndetit publik, për përgjegjësin e sektorit të sëmundjeve infektive dhe për mjekun e sëmundjeve infektive.

Sipas Gjonajt janë rekomanduar “vërejtje me paralajmërim për largim nga puna” për anëtarët e shqyrtimit të ankesave dhe masa administrative të punonjësve të institucionit.

Gjithashtu Gjonaj ka bërë me dije se strukturat kundër korrupsionit në policinë e shtetit kanë evidentuar 11 vepra penale, në fushën e korrupsionit dhe shpërdorimit të detyrës për të cilat janë proceduar penalisht 15 autorë./abcnews.al

etilda-gjonaj1.jpg
G. P.14:24 | 14/04/2019

Etilda Gjonaj e konsideron të papranueshëm dhunën në protestën e opozitës. Sipas saj qëllimi i tyre është destabilizimi i vendit në një kohë kur Shqipëria monitorohet në prag të marrjes së vendimit për çeljen e negociatave.

Deklaratën, ministrja e Drejtësisë e bëri gjatë një konference për mediat këtë të diel.

“Është e papranueshme dhuna në çdo lloj proteste, por e patolerueshme dhe e papranueshme është kur kjo dhunë organizohet nga partitë politike, misioni kushtetues i të cilave duhet të jetë ndikimi në jetën e vendit nëpërmjet mjeteve demokratike dhe jo dhunimi dhe shkatërrimi i pronës publike dhe asaj private.

Qëllimi i tyre është tashmë i ditur. Kërkohet me doemos destabilizimi i vendit, sidomos në këtë periudhë kur monitorohemi ngushtë nga KE dhe shtet anëtare të BE-së për marrjen e vendimit për çeljen e negociatave. Në këto akte dhune të paligjshme dëmtohet Shqipëria, duke penguar që të ecë përpara në rrugën e integrimit evropian”, tha ministrja Etilda Gjonaj.  /abcnews.al

gjonaj.jpg
ent ela18:10 | 09/04/2019

Ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj zhvilloi një vizitë zyrtare në Berlin, ku u takua me homologen e saj Katarina Barley dhe me zyrtarë të tjerë. Në fokusin kryesor të takimeve të ministres Gjonaj ishte ecuria e deritanishme sa i përket Reformës në Drejtësi, ngritja dhe funksionimi i organeve të reja të drejtësisë.

Ministrat e Bundestagut gjerman i siguruan ministres Gjonaj në Berlin se Gjermania do të vazhdojë të mbështesë Shqipërinë me anë të projektit të binjakëzimit për të rritur më tej njohjen dhe perceptimin e publikut në luftën kundër korrupsionit.

Në përfundim të takimeve në Berlin, ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, falenderoi ministrat gjermanë për mbështetjen që Gjermania i ka dhënë Shqipërisë në hapjen e negociatave dhe procesin e integrimit në Bashkimin Europian. /abcnews.al

 

gjonaj.jpg
G. P.14:17 | 04/04/2019

Në raportin javor, ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, ka bërë të ditur se janë rekomanduar 9 masa disiplinore, janë proceduar penalisht 27 persona dhe janë referuar materialet në prokurori për tre persona të tjerë në lidhje me Task-Forcë Anti-Korrupsion.

Nën kontrollin e Task-Forcës ishte Agjencia Rajonale e Mjedisit në Durrës, por jo vetëm. Ministrja u shpreh se kontrolle periodike janë ushtruar nga Shërbimi i Kontrollit të Brendshëm të Burgjeve si dhe nga strukturat kundër korrupsionit në Policinë e Shtetit.

“Gjatë javës së kaluar Task-Forca Anti-Korrupsion ka zhvilluar kontrolle dhe inspektime në zyrat e administratës që ofrojnë shërbime për qytetarët. Pas një denoncimi të kryer në platformën e bashkëqeverisjes shqiperiaqeduam.al Task-Forca Anti-Korrupsion ka kryer një kontroll të detajuar pranë Agjencisë Rajonale të mjedisit Durrës lidhur me disa çështje siç janë respektimi i rregullave ligjore në ushtrimin e funksioneve rregullatore për lejet e mjedisit, dhënien e lejeve mjedisore, monitorimin e gjendjes së mjedisit, vlerësimin e gjendjes së mjedisit, monitorimin e ndikimit në mjedis, parimet e përgjegjësisë mjedisore si dhe kontratat e lidhura në përfundim të procedurave të prokurimit. Nga kontrolli janë evidentuar shkelje si në vijim.

Mosadministrim i praktikave në korrespondencë me pushtetin vendor, apo me institucione të tjera duke i kthyer shpeshherë në leje formale. Mos kryerjen e verifikimeve në terren nga ana e strukturave të agjencisë për mos  përputhje të dokumentacionit të pronësisë së ambienteve, mungesën e standardizimit në rastet e refuzimit të vetë monitorimeve sipas aktiviteteve që ushtrojnë subjektet si dhe mos kryerjen e matjeve të zhurmave në laboratorët e akredituar nga Drejtoria e Përgjithshme e Akreditimit. Në përfundim janë rekomanduar 9 masa disiplinore. Pezullim nga e drejta e ngritjes në detyrë përfshirë rritjen në shkallën e pagës për një periudhë deri në dy vjet për drejtorin e Agjencisë Rajonale Durrës në detyrë në kohën e shkeljeve të konstatuara. Vërejtje për drejtorin e komanduar të agjencisë si dhe shtatë vërejtje për specialistët e monitorimit të mjedisit.

Kontrolle periodike ushtrohen dhe nga Shërbimi i Kontrollit të Brendshëm të Burgjeve. Në datën 1.4.2019 janë referuar në Prokurorinë e Krujës materialet procedurale në ngarkim të tre punonjësve të institucionit të ekzekutimeve penale në Fushë-Krujë. Nga strukturat kundër korrupsionit në Policinë e Shtetit në javën që lamë pas janë evidentuar 19  vepra penale për korrupsion dhe shpërdorim detyre, duke proceduar penalisht 27 autorë”, tha Gjonaj./abcnews.al

LAJMET-DT-2-PRILL-GJONAJ.mpg_snapshot_09.30-1280x720.jpg
ent ela20:11 | 02/04/2019

Ministria e Drejtësisë ka ashpërsuar masat për rregullimin, mbikëqyrjen dhe inspektimin e profesioneve të lira. E ftuar në studione Mbrëmje në ABC News ministrja Etilda Gjonaj politikat për profesionet e lira që janë Dhoma e Avokatisë, Dhoma e Noterisë dhe Përmbarimit, janë në fokus të institucionit që ajo drejton.

“Profesionet e lira janë në fokus të Ministrisë së Drejtësisë, por Ministria ka një rol të rëndësishëm në rregullimin e këtyre profesioneve, por ka pasur mundësi të theksuar nga Ministria, i cili është mbikëqyrësi i deleguar, i cili kërkon një kontroll të dytë dhe në këtë formim legjislativ jemi në proces reformimi institucional, por forcohet sektori i inspektimit në Ministri për rregullimin e akteve nënligjore që kanë qenë në mangësi totale, regjistri i noterisë ka pasur problematikë të theksuar. Po marrim masa për mbikëqyrjen dhe rregullimin dhe veprimtaria e dhomave që duhet të ushtrojnë me përgjegjshmëri funksionet që u ka dhënë ligji”.

E pyetur nëse ka penalitete Gjonaj thotë se forcimi i inspektimit do e përcaktojë atë.

“Po, pjesa e tretë është inspektimi, forcimi i inspektimit dhe duke përcaktuar mirë sesi do jetë procedura e inspektimit ku një pjesë prej tyre kanë përfunduar dhe ne po e drejtojmë fokusin tonë”.

Duke sjellë në vëmendje vrasjen e avokatit në Elbasan, Ministrja e Drejtësisë theksoi se do të ketë ashpërsim të Kodit Penal për vrasjet për shkak të detyrës.

“Nëse ka një vrasje për shkak të detyrës e bën të duhur marrjen e masave për ushtrimin detyrës ne si mazhorancë po ndërmarrim nismë për ashpërisnim e Kodit Penal kur ka goditje për persona që goditen për shkak të detyrës”.

Gjonaj theksoi se janë forcuar mekanizmt për të hyrë dhe ushtruar profesionin.

“Po rregullojmë atë pjesë që është e parregulluar. Ata që nuk kalojnë vetingun mos ushtrojnë profesionin e avokatit

Janë forcuar mekanizmt për të hyrë dhe ushtruar profesionin. Sot ka filtra që duhet të kalojnë testim trajnim një vjeçar dhe më pas deri në emërim”.

/abcnews.al

gjonajj.jpg
G. P.15:54 | 13/03/2019

Zyrtarë të administratave në disa qytetet të vendit janë ndëshkuar me masa disiplinore deri në kallëzim për ndjekje penale. Rastet janë ndjekur nga Task Forca Antikorrupsion pas ankesave të qytetarëve në platformën e bashkëqeverisjes. Është ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, që raporton masat ndëshkimore.

“Nisur nga një tjetër ankesë e ardhur në portalin shqiperiaqëduam.al lidhur me veprimtarinë e Zyrës Përmbarimore Fier është shkarkuar nga detyra sot, kryetari i kësaj zyre. Nga inspektimet e kryera nga Task Forca Antikorrupsion rezulton se ka pasur shkelje disipline në punë në mënyrë të përsëritur, në veprimtarinë e tij si përmbarues, gjithashtu janë gjetur shkelje ligjore për mos respektim të afateve dhe procedurave gjatë ekzekutimit të titujve ekzekutivë.

Njëkohësisht gjatë kësaj jave Shërbimi i Brendshëm i Kontrollit të Burgjeve në Ministrinë e Drejtësisë ka evidentuar shkelje ligjore për 6 punonjës policie pranë IEVP-së Lezhë, pasi kanë kryer veprime në kundërshtim me ligjin lidhur me elementet e sigurisë në institucionet penitenciare. Për të gjashtë punonjësit e Policisë së Burgjeve, ashtu si shefi i policisë janë marrë masa disiplinore lidhur me përgjegjësinë e tyre administrative. Në fund, strukturat kundër korrupsionit në Policinë e  Shtetit gjatë javës që lamë pas kanë evidentuar katër vepra penale në të cilat janë proceduar penalisht pesë autorë për krime në fushën e korrupsionit dhe shpërdorimit të detyrës”, tha Gjonaj./abcnews.al

etilda-gjonaj.jpg
G. P.15:12 | 02/03/2019

Reforma në sistemin e drejtësisë po krijon të gjitha premisat që Shqipëria së shpejti të bëhet anëtare me të drejta të plota e Bashkimit Europian, kështu u shpreh Ministri i Drejtësisë së Austrisë Josef Moser gjatë takimit me homologen e tij Shqitpare, Etilda Gjonaj.

Moser vlerësoi ecurinë që ka bërë Shqipëria, duke theksuar nga Vjena se dhe shtetet anëtare të BE-së, të promovojnë rezultatet e reformave të ndërmarra nga Shqipëria. Ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, tregoi ecurinë e reformave dhe luftën kundër korrupsionit që ka ndërmarrë qeveria shqiptare.

Më herët, Ministrja e Drejtësisë nënshkroi edhe një marrëveshje me homologun austriak Josef Moser, e cila do të rrisë cilësinë e ligjbërjes së Ministrisë së Drejtësisë./abcnews.al

etilda-gjonaj-1280x714.jpg
G. P.13:37 | 20/02/2019

Ministrja e Drejtësisë Etilda Gjonaj ka vendosur të pezullojë nga detyra drejtorin e burgut të Drenovës e të kërkojë nisjen e procedimit disiplinor për gjyqtarin që ka liruar të dënuarin me burg përjetë, Gert Gjinarari. Sipas Gjonajt, lirimi me kusht është kryer në kundërshtim me Kodin Penal.

Pezullohet nga detyra drejtori i Burgut të Drenovës dhe dy punonjës të tjerë për lirimin e të dënuarit me burgim të përjetshëm Gert Gjinarari. Pas një hetimi paraprak Ministria e Drejtësisë ka konstatuar se lirimi me kusht i Gjinararit, njohur si “Gjenerali” është në shkelje me ligjin.

Ministria e drejtësië i është drejtuar Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe inspektoratit për të kërkuar nisjen e procedimit disiplinor për gjyqtarin dhe pret një përgjigje të shpejtë.

Në fokusin e task forcës antikorrupsion këtë javë ishte edhe porti më i madh i vendit ai i Durrësit, me objekt respektimin e kërkesave ligjore. Gjatë kontrollit u evidentuan shkelje për mosbatim urdhërash të brendshëm. Shkelje janë evidentuar edhe në rekrutimin e personelit në këtë institucion. Task Forcë evidentoi 25 masa disiplinore. Masë disiplinore, edhe për drejtorin e Portit Durrës./abcnews.al

ETILDA_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.47-1280x720.jpg
ent ela15:25 | 11/02/2019

Etilda Gjonaj, ka folur sërish lidhur me vendimin për uljen e dënimit të Dritan Dajtit. Gjonaj deklaroi se i është drejtuar Këshillit të Lartë Gjyqësor për shkarkimin e gjyqtarëve që kanë vendosur uljen e dënimit për Dajtin, i akuzuar për vrasjen e katër policëve në 2009. 

Ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, i kërkon institucionit të ri të Reformës në Drejtësi, Këshillit të Lartë Gjyqësor, ndëshkimin e tre gjykatësve që dhanë vendimin nga burgim i përjetshëm në 25 vjet heqje lirie për Dritan Dajtin.

Etilda Gjonaj:Si Ministre e Drejtësisë kam vlerësuar se ka vend për fillimin e hetimit disiplinor për shkelje të renda profesionale që diskreditojnë pozitën dhe figurën e gjyqtarit gjatë ushtrimit të detyrës, nga ana e gjyqtarëve Skënder Damini dhe Petrit Aliu të Gjykatës së Apelit Vlorë si dhe Aleks Nikolli i Gjykatës së Apelit Shkodër. Për këtë arsye, sot i jam drejtuar Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Inspektoratit me kërkesë zyrtare për fillimin e hetimit disiplinor dhe marrjen e vendimit të shkarkimit nga detyra ndaj gjyqtarëve të sipërpërmendur si dhe kryerjen e një hetimi të thelluar administrativ për këtë dosje”.

Gjyqtarët, sipas Gjonaj, kanë pranuar kërkesën për gjykim të shkurtuar nga Dritan Dajti, jashtë afateve ligjore të depozituar në Gjykatën e Shkallës së Parë për Krimet e Rënda.

Etilda Gjonaj: Sipas rregullave procedurale në fuqi në kohën e paraqitjes së kërkesës (në bazë të nenit 403 i Kodit të Procedurës Penale), kërkesa e të pandehurit për gjykimin të shkurtuar depozitohet të paktën tre ditë përpara datës së seancës të përcaktuar. Gjykata e Apelit për Krimet e Renda ka disponuar në kundërshtim me nenin 403 të Kodit të Procedurës Penale, në kushtet kur, kjo kërkesa është paraqitur pasi është deklaruar nga gjykata hapja e shqyrtimit gjyqësor në përputhje me parashikimet ligjore të procedurës penale”.

Ministrja e Drejtësisë pohoi se vendimi i gjyqtarëve të Apelit është në kundështim edhe vendimet unifikuese Gjykatës Kushteuese.

Etilda Gjonaj: “Vendimi gjithashtu është në kundërshtim të hapur dhe me vendimet unifikuese të Gjykatës së Lartë (dhe përmend vendimin numër 2 të vitit 2003), ku sipas këtij vendimi Gjykimi i shkurtuar ka vlerë për ekonomi gjyqësore, sepse thjeshton dhe shkurton procedurat, rrit shpejtësinë dhe efektivitetin e gjykimit”.

Prokuroria e Apelit për Krimet e Rënda ka bërë rekurs në Gjykatën e Lartë për ndryshimin e vendimit ndaj Dajtit, i cili ishte dënuar nga Shkalla për Krimet e Rënda me 4 dënime të përjetshme. Ai akuzohet për vrasjen e 4 efektivëve të policisë në verën e vitit 2009 në zonën e plazhit të Durrësit./abcnews.al

etilda-gjona.jpg
G. P.13:11 | 08/02/2019

Drejtësia do të jetë e barabartë për të gjithë ata zyrtarë që dyshohet të jenë përgjegjës për një sërë abuzimesh dhe shkeljesh ligjore në Ministrinë e Drejtësisë gjatë viteve të kaluara. Garancinë e dha ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj.

“Procedurat e tenderimeve në Ministrinë e Drejtësisë për vitet 2016 dhe 2017 kanë qenë abuzime që pas hetimit të prokurorisë u bënë shkak për arrestimin e disa zyrtarëve dhe ish-zyrtarëve të Ministrisë së Drejtësisë. Unë jam e vendosur të mbështes prokurorinë në luftën kundër korrupsionit dhe inkurajoj atë të thellojë hetimin për të vënë para përgjegjësisë të gjithë ata që kanë abuzuar me ligjin dhe detyrën”.

Çdo sulm që i bëhet numrit një të ministrisë është sulm ndaj drejtësisë tha ministrja Etilda Gjonaj.

“Në përgjigje të këtij sulmi, që me siguri nuk do të ndalet, unë i bëj thirrje organeve të drejtësisë të mos ndalen dhe të kryejnë hetimin për të vënë përpara përgjegjësisë të gjithë ata që kanë kryer shkelje dhe dëmin ekonomik që i kanë sjellë buxhetit të shtetit dhe taksapaguesve shqiptarë. Kush ka përgjegjësi ta mbajë atë sipas ligjit”.

Ministrja Gjonaj i kërkon prokurorisë të mos intimidohen nga sulmet dhe kërcënimet e kujtdo që tenton të pengojë zbatimin e ligjit.

“Procedurat e tenderimeve të kryera dhe procedura e tenderimit të byzylykëve, që tashmë është kthyer në një gangrenë edhe për zbatimin e saj në Ministrinë e Drejtësisë duhen zbardhur deri në fund. Dhe të gjithë ata që kanë hedhur firmat të mbajnë përgjegjësinë e tyre”.

Ministrja Gjonaj deklaroi se drejtësia nuk duhet të jetë selektive por të gjithë duhet të përgjigjen njësoj përpara ligjit./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono