Erdogan

Screenshot_11-2.png
R D21:17 | 08/12/2019

Kryeministri Rama ishte në Stamboll në konferencën e donatorëve, ku kërkoi ndihmë për të rindërtuar Shqipërinë e goditur nga termeti. Edhe pse konferenca u zhvillua paradite, Rama u kujdes që fjala e Presidentit Erdogan të pasqyrohet gjerësisht. Mbrëmjen e sotme, e shpërndau fjalimin e tij në facebook, të titruar në shqip.

“Konferenca Islamike ka 50 anëtarë. Ne po të kapemi dorë për dore, po të bashkojmë fuqitë, nuk ka rëndësi sasia, shumë apo apo pak, ne e ngremë Shqipërinë në këmbë. Kuptohet që dëshirat janë të mira. Por dëshirat po të mbeten vetëm në fjalë fluturojnë… Mjalti po nuk hyri në gojë, nuk ëmbëlsohet goja. Ky mjaltë duhet ngrënë, dhe ta ndajmë me vëllezërit tanë këtë mjaltë. Ne këtë duhet të bëjmë, të ndajmë mjaltin së bashku. Banka Islamike është ajo që do të hedhë hapin më të rëndësishëm. Ne si Turqi po punojmë, por e dimë që nuk është e mjaftueshme. Ne do punojmë, do të vazhdojmë. Zoti Kryeministër i ka dërguar letra dhe kërkesa shumë vendeve të tjera. Shpresojmë të marrin përgjigje pozitive këto kërkesa, sepse ne e kemi ndjerë dhimbjen e këtij tërmeti vite më parë në Turqi”, thotë mes të tjerash Presidenti i Turqisë Erdogan.

stamboll.jpg
in a16:30 | 08/12/2019

Kryeministri Edi Rama u kërkoi investitorëve turq donacione për të përballuar pasojat që ka shkaktuar tërmeti i 26 nëntorit. Fillimisht kryeministri Rama zhvilloi një takim me Presidentin Erdogan e më pas drejtoi thirrjen për ndihëm në një konferencë ku të pranishëm ishin investitorët tuq. Para tyre kryeministri u shpreh se të dhënat paraprake për tërmetin janë tronditëse, por pa bërë publike shifrën e parave që duhen për rindërtim.

Rama doli para investitorëve turq me një kërkesë të drejtpërdrejtë. “Qendroj para jush për të kërkuar ndihmë. Cila është fytyra më e bukur në islam, sipas profetit të zotit “paqja qoftë mbi të”, të ndihmosh ata që njeh dhe ata që nuk njeh”.

Kjo nuk ishte e vetmja herë që Rama iu referua Islamit, ndërsa ishte duke mbajtur fjalën në konferencës ndërkombëtare për investimet publike e private të organizuar me ftesë të Erdogan.

“Kurani i lavdishëm na mëson se asnjë gjethe nuk e prek tokën pa lejen e Zotit. Kurani i madhërishëm na mëson se katastrofat janë sprova për njerëzimin që të pastrohet nga mëkatet e të pendohet”, u shpreh Rama.

Në mbi 10 mbledhje të zhvilluara në Kryeministri, Rama nuk ka përmendur një të dhënë paraprake mbi dëmet dhe koston për rindërtim. Por para donatëroëve turq ai thotë se të dhënat janë tronditëse dhe tregon se në cilën periudhë janë bërë ndërtessat që shkatërroi tërmeti.

“Të dhënat janë tronditëse dhe shumica e ndërtesave të shkatërruara ishin të dobëta, të ndërtuara nga periudha komuniste apo kur s’ka patur kontroll”.

Rindërtimi për Ramën do të marrë një kohë të gjatë, që ai shtoi se është e papërballueshme. Një fjalë ia adresoi edhe ndërkombëtarëve.
“Pa kontribute nga jashtë plaga do jetë shumë e gjatë. Koha me dimrin qw kemi pwrpara dhe politika ndërkombëtare shpërqendruese s’është komoditet për ne”.

Përveç donacioneve që mund të mblidhen nga biznesmenët, Presidenti i Turqisë, Erdogan ka premtuar ndërtimin e 500 banesave për personat që kanë ngelur pa strehë pas tërmetit në Shqipëri./abcnews.al

rama-2.jpg
So Nila08:28 | 05/12/2019

Prime Minister Edi Rama said at a special meeting of the government that a major donor conference will be held in Istanbul on Sunday.

“Yesterday at the NATO Summit I made all the necessary talks and about first stage everyone is ready for a quick assessment we did along with Olta, Gent and Endri, absolutely a winter tent will be sent to those in need it’s just a matter of time for transportation.

Regarding the transition from ruin to new house is guaranteed. The EC gave 15 million euros. It will not only be EU aid, it was the first without bureaucracy.

The EU, the EC, is working with us on two other mechanisms to respond to the request to reallocate all IPA funds in this regard, the rebuilding they were planning was destined to be, and will be other solidarity mechanisms for natural emergencies.

It is expected that all the data will be collected by the EU itself.

The big donor conference is a success because it creates the premise for a state-by-state approach in relation to Albania. An extra instrument with a considerable potential.

With Erdogan we will be on Sunday with the big Muslim investors’ conference in Istanbul. We are also moving towards other countries in the eastern region. We will have considerable support in relation to the need.

The scenario prepared by the Ministry of Finance that will be practically a separate program in the state budget is built to get things done no matter how much funding comes from outside.

We will do the rebuilding but also other works.  We will not touch the backbone of the budget, as if we were proposed or propagated as a magical solution, ”said Rama./abcnews.al

rama-2.jpg
ger ta07:54 | 05/12/2019

Kryeministri Edi Rama në mbledhjen e jashtëzakonshme të qëverisë u shpreh se të dielën do të mbahet në Stamboll konferenca e madhe e donatorëve.

Dje në Samitin e NATO-s i kam bërë të gjitha bisedat e nevojshme dhe përsa i përket fazës së parë të gjithë janë gati nga një vlerësim i shpejtë që bëmë së bashku me Oltën, Gentin dhe Endrin, absolutisht ata që janë në nevojë për një çadër dimërore janë të mbuluar, është thjesht cështje kohe për transportin. Përsa i përket tranzicionit nga rrënoja nga banesa e re është e garantuar. KE dha 15 mln euro. Nuk do të jetë vetëm kjo ndihma e BE-së, kjo ishte e para pa burokraci. BE-ja, KE, po punon me ne edhe për dy mekanizma të tjerë për t’iu përgjigjur kërkesës për të rialokuar të gjitha fondet IPA për këtë drejtim, rindërtimin, që kanë qenë të planifikuara po destinuara dhe tjera mekanizimi i solidaritetit për emergjencat natyrore. Priten gjithë të dhënat se pa ato s’ka s’i bëhet dhe ato po mblidhen edhe nga vetë BE.

Konferenca e madhe e donatorëve është një sukses sepse krijon premisën për një qasje shtet me shtet në raport me Shqipërinë. Një instrumet ekstra me një potencial të konsiderueshëm. Me Erdogan do të jemi të dielën me konferencën e madhe të investitorëve në Stamboll, të besimit mysliman. Po vijojmë edhe në drejtim të vendeve të tjera të rajonit lindor. Do të kemi një mbështetje të konsiderueshme në raport me nevojën. Skenari i përgatitur nga ministria e Financave që praktikisht do të jetë program i vecantë në buxhetin e shtetit është ndërtuar që gjërat të bëhen pavarësisht sa fonde do të vijnë nga jashtë, zëre se nuk do të vijë asnjë lek dhe në proces do të axhustohen numrat nga nevojat. Ne do të bëjmë rindërtimin por edhe punët e tjera. Nuk do të prekim palcën e shtyllës kurrizore të buxhetit, sikur na është propozuar apo propaganduar si zgjidhje magjike” tha Rama./abcnews.al

trump.jpg-a.jpg
ger ta23:54 | 13/11/2019

Ofensiva e fundit e Turqisë kundër një aleati të rëndësishëm amerikan në Siri nuk e ka ndaluar presidentin Donald Trump të nderojë Presidentin turk Rexhep Tajip Erdogan me një vizitë në Shtëpinë e Bardhë dhe konferencë të përbashkët për shtyp.

“Unë jam një tifoz i madh i presidentit, për t’ju thënë këtë dhe unë e di se armëpushimi, ndonëse i ndërlikuar po ecën përpara,” tha Trump gjatë konferencës së tij të përbashkët për shtyp me Erdogan në  Shtëpinë së Bardhë.

Ndërsa përpara konferencës së tyre për shtyp, Trump falënderoi Erdogan dhe theksoi se ShBA dëshiron të zhvendosë fokusin e saj në kufijtë e vet, jo në kufijtë e të tjerëve.

“Unë dua të falënderoj presidentin për punën që ata kanë bërë”, tha Trump.

Shefi i Shtëpisë së Bardhë shtoi se ai dhe Erdogan kanë qenë “miq shumë të mirë”, pothuajse nga “dita e parë”. Ai përmendi se shumë njerëz të Turqisë po vriten “në zonën për të cilën po flasim” dhe nuk është “një rrugë me një drejtim”./abcnews.al

erdogan-1280x677.jpg
ent ela14:54 | 13/11/2019

Presidenti turk Rexhep Taip Erdogan ka mbërritur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ku do të takohet me kreun e Shtëpisë së Bardhë Donald Tramp. Ndër temat kryesore të takimit do të jenë ndërhyrja ushtarake turke në Sirinë veriore dhe blerja nga Turqia e një sistemi rus të mbrojtjes ajrore.

Axhenda e publikuar përfshin edhe një konferencë të përbashkët për shtyp. Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e NATO-s kanë shprehur shqetësim të thellë për blerjen nga Turqia të sistemit rus të raketave S-400, duke thënë se ato nuk përputhen me sistemet mbrojtëse të aleancës, dhe se përbëjnë rrezik për programin amerikan të avionit luftarak F-35.

Një zyrtar i lartë amerikan tha se një tjetër prioritet i Presidentit Trump do të jetë situata në Siri, ku Shtetet e Bashkuara janë të shqetësuara për një rishfaqje të mundshme të Shtetit Islamik, si dhe për të parandaluar “mizoritë humanitare ndaj minoriteteve fetare dhe etnike”. Trump pritet të flasë edhe për çështjet e të drejtave të njeriut në Turqi. /abcnews.al

erdogan.jpg
Autor E13:32 | 07/11/2019

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan kërcënoi se do të thellojë lidhjet ushtarake me Moskën, nëse Shtetet e Bashkuara nuk heqin embargon për shitjen Ankarasë të një avioni të rëndësishëm luftarak.

Paralajmërimi vjen përpara takimit të planifikuar për javën e ardhshme midis Erodgan dhe Donald Trump.

Turqia është e vendosur të blejë avionin Su-35, bombarduesin më të ri të Rusisë. Ajo tashmë ka provokuar alarm midis aleatëve të saj perëndimorë me blerjen e sistemit rus të raketave S-400.

“Kur blemë sistemin S-400, nuk i kërkuam leje askujt. Kështu do t’i blejmë edhe avionët Su-35”, tha Presidenti Erdogan.

Ai la të kuptohet se një vendim përfundimtar për blerjen e avionëve rusë mund të jetë në duart e Uashingtonit. Erdogan bëri thirrje që Presidenti Trump të zhbllokojë shitjen Turqisë të aeroplanit luftarak amerikan F-35.

Embargoja e SHBA erdhi si kundërpërgjigje ndaj blerjes nga Ankaraja të sistemit rus S-400, për të cilin Uashingtoni thotë se kompromenton sistemet e armëve të NATO-s, veçanërisht teknologjinë e avionit F-35 të padiktueshëm nga radarët.

“Nëse çështja F-35 nuk zgjidhet, ne do të ndërmarrim hapat e nevojshëm,” tha Erdogan.
Presidenti rus Vladimir Putin e priti Erdoganin gjatë një panairi ajror në Moskë në muajin gusht, ku ishte ekspozuar edhe avioni Su-35.

Në tetor, e përditshmja turke Sabah, e cila ka lidhje të ngushta me qeverinë, njoftoi se Ankaraja ishte afër blerjes së 36 bombarduesve rusë.

Blerjet ushtarake në rritje të Turqisë nënvizojnë marrëdhëniet në zhvillim mes Putinit dhe Erdoganit. Por blerja e avionit Su-35 shihet si një hap që i ngre lidhjet ruso-turke në një nivel të ri, në dëm të marrëdhënieve së Ankarasë me NATO-n.

Këtë javë, ministri turk i Mbrojtjes Hulusi Akar mohoi me forcë çdo plan për të blerë avionë Su-35. Akar, ish shef i shtabit të ushtrisë turke, vlerësohet gjerësisht si një nga ministrat me më shumë simpati ndaj Uashingtonit.

Presion ndaj Uashingtonit

Komentet e zotit Erdogan të martën duket se nuk i përfillin mohimet e ministrit Akar. Analistët thonë se zoti Erdogan mund të përpiqet të përdorë blerjen e avionëve rusë në avantazh të tij për takimin e pritshëm të javës së ardhshme me Presidentin Trump.

Zoti Trump e ka ftuar Presidentin Erdogan në Uashington për një takim më 13 nëntor. Por Ankaraja ende nuk e ka konfirmuar takimin. Erdogan dënoi me forcë votimin muajin e kaluar në Kongresin e SHBA për të njohur si gjenocid vrasjet masive të armenëve nga turqit osmanë gjatë Luftës së Parë Botërore.

Kongresi e shtoi zemërimin e Ankarasë, duke marrë në shqyrtim një projektligj për sanksione kundër Turqisë për operacionin ushtarak të muajit të kaluar kundër milicisë kurde siriane, YPG.

Ankaraja e ka shpallur YPG-në si grup terrorist, por kjo milici ishte një aleate vendimtare në luftën e udhëhequr nga Uashingtoni kundër Shtetit Islamik.

Disa analistë thonë se hezitimi i Erdoganit për t’u takuar me Presidentin Trump vjen ngaqë çështja kryesore e axhendës është që Turqia të ngrijë blerjen e sistemit rus S-400 dhe të blejë në vend të tyre raketat amerikiane Patriot. /VOA

trump-erdogan.jpg
ger ta09:21 | 07/11/2019

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan foli përmes telefonit me Presidentin e SHBA Donald Trump të mërkurën dhe të dy liderët konfirmuan se do të takohen në Uashington, me 13 nëntor me ftesë të Trump, thanë zyrtarët turq.

Ndërkohë lajmi është konfirmuar edhe nga kreu i Shtëpisë së Bardhë, përmes një postimi në twitter.

Trump shkruan se planifikon të diskutojë çështjen e Sirisë, terrorizmit dhe përfundimin e armiqësive me kurdët.

Ndërkohë, në fillim të kësaj jave, tre zyrtarë turq thanë se Erdogan mund ta ndërpresë vizitën si shenjë proteste të votave në Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA për të njohur vrasjet masive të armenëve një shekull më parë si “genocid” dhe të kërkojë sanksione ndaj Turqisë.

Sidoqoftë, zyrtarët të mërkurën thanë se vizita do të shkonte përpara dhe se të dy udhëheqësit kishin shkëmbyer mendime mbi çështjet bilaterale dhe zhvillimet rajonale gjatë telefonatës së tyre./abcnews.al

erdogan-1-1280x785.jpg
ent ela12:50 | 27/10/2019

Militantët kurdë kanë kohë deri të martën për tu larguar nga zona neutrale në kufirin Turqi-Siri, ndryshe do të ketë sërish sulme ushtarake turke. Është ky paralajmërimi i presidentit turk Erdogan, i cili kërcënoi sërish Europën se do të hapte dyert për mbi 3 milionë refugjatë, nëse projektet e tij nuk gjenin mbështetje.

Presidenti turk Erdoan nuk ul aspak tonet dhe premton një luftë pa dallim kundër militantëve kurdë të cilët i konsideron si terroristë. Erdogan kërcënoi se nëse kurdët nuk do të tërhiqen brenda së martës nga rripi neutral prej 30 kilometrash në kufi me Turqinë, do të ketë sërish luftë.

Por paralajmërimet e tij janë dhe për Europën. Ai u shpreh se nëse terroristët vazhdojnë të çojnë sulmet e tyre brenda dhe jashtë zonës neutrale, ushtria turke do i ndjekë kudo që të shkojnë. Dhe nëse projektet e Ankarasë, për rikthimin e dy milionë refugjatëve sirianë që jetojnë në Turqi, nuk do të gjejnë mbështetje, atëherë Turqia do të hapë portat e kampeve të refugjatëve në mënyrë që ata të ikin në Europë.

Pas marrëveshjes së Soçi-t, automjete ushtarake ruse patrullojnë akset kryesore rrugore siriane në kufi me Turqinë. Një gjë e tillë i ka lejuar trupave siriane që të arrijnë më lehtë në zonë. Ministria ruse e Mbrojtjes ndërkohë, kritikoi praninë ushtarake amerikane e cila është përqendruar në zonat ku ndodhen zonat kryesore siriane të naftës

Rusët e cilësojnë si një banditizëm ndërkombëtar, pasi në fillim të muajit Tram vendosi të tërheqë rreth një mijë ushtarë nga veri lindja e Sirisë duke i dhënë dritën jeshile ofensivës ushtarake turke. /ABC News Albania 24/7

TURQI-SIRI-MBULIM_ABC-M4-T2.mpg_snapshot_00.01-1280x720.jpg
ent ela17:54 | 26/10/2019

Turqia do të pastrojë zonën kufitare me Sirinë nga Njësitet për Mbrojtjen e Popullit, YPG, një milici kurde, nëse Rusia nuk i përmbahet obligimeve që dalin nga marrëveshja e arritur këtë javë në Soçi, tha të shtunën presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan.

Sipas marrëveshjes, që Erdogan arriti me presidentin rus, Vladimir Putin, ushtria ruse dhe rojet kufitare siriane, duhet të largojnë luftëtarët e YPG-së rreth 30 kilometra nga kufiri Siri-Turqi. Ankaraja e konsideron YPG-në organizatë terroriste.

Erdogan po ashtu përsëriti kërcënimin e tij se do “të hapë portat” për refugjatët që të nisën drejt Evropës, nëse shtetet evropiane nuk mbështesin planet e Ankarasë për të krijuar “zonë të sigurt” në verilindje të Sirisë, ku dëshiron të vendosë mbi tre milionë refugjatë, që aktualisht gjenden brenda Turqisë. /ABC News Albania 24/7


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono