ekspertet

Barrikada-mbi-Ure-009-1.jpg
ent ela19:20 | 17/06/2019

Kanë kaluar 5 vjet nga heqja e barrikadës në urën e Ibrit në Mitrovicë. Megjithatë ekspertët vlerësojnë se heqja e barrikadës është vetëm fizike, pasi barrierat për bashkimin e Mitrovicës ekzistojnë ende.

Në mëngjesin e 17 qershorit 2014 u largua barrikada mbi lumin Ibër, e cila që nga viti 2011 ishte simbol i ndarjes fizike së veriut të Kosovës.

Barrikada ishte hequr nga të njëjtit  që e patën vendosur të ashtuquajturit “rojat e urës”.

Por heqja e saj tash pas 5 vjetësh kosniderohet vetëm fizike.

Iniciativa e Bashkimit Evropian për të financuar një projekt për relativizimin e kësaj ure konsiderohet e dështuar.

Por a ka pasur vullnet politik që pas heqjes së barrikadës të punohet në Bashkimin e pjesës veriore të Kosovës me atë jugore?

Haxholli kërkon që kjo çështje të jetë pjesë e bisedimeve në Bruksel.

Pas përfundimit të luftës çështja e veriut të Kosovës konsiderohet si një nga çështjet kryesore të pazgjidhura. Kryetarët e katër komunave të veriut për çdo veprim të tyre pyesin Beogradin, ndërsa anashkalojnë institucionet e Kosovës. /ABC News Albania 24/7

byro-1280x720.jpg
Sej rie23:15 | 22/05/2019

Në aktivitetin organizuar rreth sigurisë në Ballkan dhe rolit të aktorëve të jashtëm në kohën e tranzicionit euroatlantik, presidenti Meta mesazhet e forta ja drejtoi kujtdo që reformën në drejtësi të votuar tre vjet më parë e quan “sukses për tu marrë shembull.”

“Nëse do ishte me të vërtetë një sukses Shqipëria asnjë minutë nuk do ishte pa gjykatë Kushtetuese. Reforma nuk bëhet me retorikë, bëhet me standarde. Nëse reforma bëhet me emra atëherë asnjëherë nuk ka një reformë të qëndrueshme, por forma të reja për kapjen e institucionit”, tha Presidenti.

Këto deklarata të bërë nga Meta janë komentuar një panel ekspertësh në emisionin “Byro Politike”. Të ftuarit, juristi Sokol Azizaj, ish-ministri i Drejtësisë Shefqet Muçi, juristi Çlirim Gjata dhe juristi Jordan Daci, janë shprehur se Meta ka të drejtë të bëjë deklarata të forta publike.

Sokol Azizaj: “Duhet thënë me pak fjalë dhe kam përshtypjen që deklarimet e Presidentit të Republikës duhen parë në dy dimensione: Dimensioni i parë është se për shkak të detyrimit kushtetues Presidenti mund të bëjë në deklaratë të karakterit publik edhe brenda institucioneve publike si Parlamentit. Kuvendi për të thënë të vërtetën sot ka mare pamje  njëngjyrëshe. Dhe çdo lloj deklarate e Presidenti në një Kuvend i cili është njëngjyrësh nuk do të kishte marrë përmasa dhe sensibilitetin e asaj çka ne konstatojmë dhe diskutojmë sot. Dhe momenti i dytë është se Presidenti të gjithë deklaratën e tij i ka si pjesë të gjithë aktivitetit prej tre vjetësh, ose asaj çka ai ka grumbulluar dhe akumuluar në raport me atë se çka qëndron pas reformës në drejtësi. Me atë çka në mënyrë të përhershme politikanët, pse jo edhe Kryeministri kanë motivuar atë që thotë reforma në drejtësi. Nëse ju i referoheni kujtesë historike të këtyre tre viteve, që nga momenti i konceptimit të reformës një nga moment që është thënë dukshëm por pa e përmendur ka qenë që Meta është thelbi i gjithë akumulimit të perceptimit negativ për drejtësinë. Kjo do të thotë se nëse drejtësia do të këtë  një pasojë pozitive është figura e Metës. Normalisht kjo ka sjellë sensibilitetin e duhur tek ai që sot për shkak të marrëveshjes ka ardhur si President i Republikës. Në këto kushte unë mendoj se nuk janë fare të rastësishme deklarimet e tij”.

Shefqet Muçi: “Këto mangësitë e reformës në drejtësi sidomos në drejtin të vonesë nuk është se i konstatoi Presidenti i Republikës tani. Ato janë ngritur nga specialistët, janë ngritur nga opinioni i juristëve janë ngritur edhe në media. Tani  duket se u fry situata dhe shpërtheu edhe kreu i shtetit. Mua më duket se pavarësit nga tonet mënyra e parashtrimit të problemit, ai në thelb ka të drejtë. Reforma në drejtësi pavarësisht nga propaganda që bëhet ende është larg, nuk po bëhet. Po flitet për Gjykatën Kushtetuese se do ta bëjmë pas një muaji, pas dy muajsh, pas tre muajsh. Nuk ngrihet Gjykata Kushtetuese, të mos gënjejnë vetën. Nuk formohet Gjykata Kushtetuese pa u formuar Gjykata e Lartë. Gjykatë Kushtetues është bërë pazar, janë tre të tutë, tre të mitë e tre të Jordanit. Do të thotë që tre i ka Presidenti, tre i ka Kuvendi dhe tre i ka Gjykata e Lartë. Tani që të ngrihet Gjykata Kushtetuese duhet të zgjidhet Gjykata e Lartë. Ju nuk keni Gjykatë të Lartë.  Edhe tre veta që ishin, iku edhe  një sot dhe kanë ngelur vetëm dy”.

Çlirim Gjata: “Unë e kam thënë edhe në krye të herës së Meta po mban qëndrim Presidencial. Po mban atë qëndrim që duhet të mbajë  një President me aq pak mundësi sa ka, me aq sa i jep hapësirë kjo Kushtetutë që kanë ardhur duke e zvogëluar dhe kushtëzuar. Dhe jo vetëm me Kushtetutë por kanë nxjerrë ligje që nëpërmjet grremçave ligjore ai ekzekutojë ato kompetenca që ka. . Kur them që mbajti qëndrim presidencial, nuk është çështja e parë. Ai ka mbajtur qëndrim tek çështja e Teatrit. Janë 200 milionë euro në tavolinë dhe presin të ekzekutohen dhe pastrohen tek toka e teatrit. Dy herë e ktheu ligjin e teatrit. Ka mbajtur të njëjtin qëndrim dekretimit të ministrave, ku një ushtarak pa hequr gradat në kundërshtim e Kushtetutën zoti Rama e propozonte për ministër, ky nuk e pranoi. E dyta morën një djalë të vogël i cili sapo kishte marrë atë dekoratën miku i vogël i librit dhe e bënë ministër. Zoti Meta ka mbajtur qëndrimin e vërtetë presidencialit e quaj unë që duhet të mbajë një President.  Jo vetëm që vuri gushtin në plagë dhe nuk po përsëris se është e shkruar, Meta shtroi zgjidhje dhe i kërkoi Brukselit që të sjellë komision monitorimi”.

Jordan Daci: “Unë e shikoj ndryshe situatën. Në radhë të parë Presidenti i Republikës është kreu i shtetit dhe ka të drejtë të ngrejë shqetësime qoftë edhe të atij karakteri aq më pak që  është edhe kreu i politikës së jashtme. Tek e fundit raporte tona me BE përveçse raporte partneriteti janë edhe raporte diplomatike të politikës së jashtme që e ka për detyrë ta udhëheqë. Normalisht që shqetësimi mund të lexohet në këndvështrime të ndryshme dhe unë nuk e shoh aspak me çështjen e të përfolurit të vetë Presidentit.  Ai po sillet si President në raport me pozitën. Por unë kam një mendim krejt ndryshe, për një arsyen se unë e shikoj shkakun numër një të gjithë dështimit gjithë klasën politike papërjashtim sot. Klasa politike është ajo që e ka çuar Shqipërinë në këtë situatë. Jo po mos t’i ndajmë blu dhe të kuq kur është fjalë për reformën në drejtësi. E para klasa politike është në konflikt të pastër interesi në raport me reformën në drejtësi, e gjithë klasa. Sepse nga të dy palët pa përjashtim ka kandidatë të mjaftueshëm për burg, që madje duhet të ishin në burg. Mendoj që një nga problemet kryesore të luftës ndaj reformës në drejtësi është edhe frika se do përfundojnë në burg një pjesë”./abcnews.al

kushtetuta-1280x679.jpg
ent ela18:17 | 09/04/2019

Në përvjetorin e 11-të të themelimit të Kushtetutës së Kosovës, njohës të çështjeve kushtetuese kërkojnë që të bëhen ndryshime. Madje disa prej tyre shprehin keqardhje se gjatë kësaj kohe kjo kushtetutë është shkelur disa herë.

Në shënimin e 11 vjetorit të themelimit të Kushtetutës së Kosovës, njohës të çështjeve kushtetuese thonë se ajo duhet të pësojë ndryshime. Profesori Riza Smaka, i cili ishte edhe anëtar i komisionit për hartimin e kësaj kushtetute, thotë se në të ka mangësi dhe kufizime.

Ai shpreh keqardhje që kjo Kushtetutë për 11 vjet u shkel shumë herë. Por për ministrin e Drejtësisë Abelard Tahiri procesi i ndryshimeve kushtetuese nuk është i lehtë për tu arritur.

Ambasadori i SHBA-së në Kosovë, Philip Kosnett, në Ditën e Kushtetutës ka uruar ata që punojnë për të zhvilluar Kosovën si vend të lirë e demokratik për të gjithë qytetarët.

Për nder të kësaj dite mbrëmë ministria e Drejtësisë ka organizuar pritje solemne. Krerët e shtetit kanë premtuar se do ta respektojnë në përpikëri Kushtetutën e vendit. 11 vjet më parë, dy muaj pas shpalljes së Pavarësisë së Kosovës, është ratifikuar Kushtetuta e Kosovës në Kuvend, e cila hyri në fuqi më 15 qershor të vitit 2008./abcnews.al

byro-politike-1.jpg
ent ela21:27 | 11/03/2019

Në emisionin “Byro Politike” një panel ekspertësh diskutuan për temën “Ekonomia, mungesa e arsyes së stabilitetit”. Të pranishmit në studio, Selami Xhepa, Adrian Civici, Arben Malaj dhe Fatos Çoçoli dhanë mendimet e tyre për situatën e mungesës së stabiliteti në ekonominë e vendit tonë.

Selami Xhepa : Ne kemi fituar betejën me të shkuarën tonë, po nuk kemi fituar betejën me standardet, progresin dhe modernitetin atje ku duhet të jemi. Kur shikojmë se ku ka shkuar bota ne vijojmë të jemi një vend realisht me të njëjtën problematikë relative sikurse e kemi pasur edhe më parë. Ne edhe sot pas 30 vitesh tranzicion jemi gati me 1/3 e të ardhurave të vendeve të BE. Problemi i dytë themelor mendoj se është se ne vazhdojmë akoma ta matim progresin tonë të shoqërisë me një metër të vjetër.

Adrian Civici: Si zhvillohet një vend dhe cilët janë faktorët. Efektivesh dallohen në mënyrë të përgjithshme tre preje tyre. Sasia e kapiteleve që investohen, sasia e burimeve njerëzore apo dhe burimeve natyrore që ka një vend për të përdorur në zhvillimin e tij ekonomik dhe struktura e ekonomisë, cilësia e politikave dhe zgjedhjeve që ne bëjmë ku përfshihen një mori problemesh që ne akoma nuk i kemi zgjidhur, që nga pronat qëndrueshmëria fiskale dhe shumë gjera të tjera.

Fatos Çoçoli: Askush nuk flet se ne kemi një rregullore që është Enti Rregullator i Energjisë që kompania shtetërore dhe ka një vit të mirë dhe nuk parashikon politikën e tarifave. Ka dy tre vite që ka qenë mirë. Po të shikon ata tarifat dhe njerëzit do të ishin të kënaqur.

Këta njerëz jo vetëm po plaken por po braktiset vendi. Po na ikin njerëzit më të aftë për punë. E vetmja mënyrë një qeveri e jona nëse do donte të ishte e përgjigje të investonte aty ku ka përfitime. Pse paratë nuk shkojnë aty ku mund të investohen mirë, tek ai bujku dhe ata para të kthehen për një kohë të shkurtër. Jo po ai nuk ma kthen, rrisko, investo dhe provo.

Arben Malaj: Nëse shoku Fatos më lejon e kam pas edhe koleg në shkollë.

Fatos Çoçoli: Jemi miq nuk jemi vetëm shokë, vazhdo…

Arben Malaj: Nëse politika që ne përmendim të bankës qendrore dhe flas si profesor dhe jo si anëtar i bordit, kështu ndodh edhe në botë mund të shprehesh edhe duke qenë anëtar i bordit për gjërat e bankës.

Fatos Çoçoli: Fol për bankën qendrore pavarësish çfarë pozicioni je…

Arben Malaj: Prit një minutë një minutë … se në qoftë ato që ju përmendi dhe ato që lexojmë çdo ditë se janë hapur shumë diskutime për produktivitetin e bankës qendrore dhe nëse ato mbeten brenda sektorit financiar dhe shërbejnë për shëndoshjen e sektorit financiar por nuk shkojnë si instrumente të monetare në atë të ekonomisë ka diçka që nuk shkon.

Fatos Çoçoli: Ta ka çuar mor vëlla, ta ka çuar afër zeros interesin e përqindjes së parasë.

 Arben Malaj: Tani unë votoj … nëse ke ardhur për të bërë zhurmë unë nuk e di që je zhurmues. Ti nuk mund të më tregosh mua normat e interesit kur unë votoj atje.

Fatos Çoçoli: : Do bëjmë debat kështu folëm që në fillim. 

 Arben Malaj: Por që të bëjmë debat ka një shprehje në demokraci që hapësira për të lëvizur gishtin tënd varet nga afërsia me hundën time. Pra t’i nuk mund të vazhdosh e të flasësh…

Fatos Çoçoli:  Jemi nja 5-6 metra larg.

 Arben Malaj: Kështuqë ta kuptosh.

Fatos Çoçoli: E kuptoj shumë mirë

 Arben Malaj: Mirë më fal dhe mbaje mend mundohu të lexosh pak më shumë dhe të abdetohesh. Se nëse efekti i një politike monetare nuk shkon në ekonominë reale diçka është problem në tërësi. Nëse sot bankat nuk kanë dhënë kredi ka qenë për shkak se kreditë e këqija kanë qenë në nivelin më lart sesa i gjeta në ’97.

Fatos Çoçoli:  25% tani e ke 12.4 % tani të është ulur urdhëro.

 Arben Malaj: Po a e di t’i strukturën e uljes apo jo?

Fatos Çoçoli: Tu fshinë kreditë e këqija…

Arben Malaj: Çfarë do të thotë fshirje kredie?

Fatos Çoçoli:  Do të thotë që është lehtësuar bilanci i një banke tregtare. Se bërë pyetje dhe me lejo të përgjigjem, ose vazhdo me monologun tënd si të duash.

Arben Malaj: Çfarë është fshirë?

Fatos Çoçoli:  Fshirja e kredive të këqija i jep mundësinë bankës që të mos bllokojë kapitelet dhe duke i pasur brenda bilancit të saj i ngrinte sepse për çdo kredi duhet të ishte ngrirë një pjesë e kapitalit të saj.

 Arben Malaj: E para është së duhet të dish që fakti që bankat tregtare nuk japin kredi do të thonë se ulja e kredive nuk ka ardhur nga arkëtimi i kredive të këqija. Pra nuk funksionon që me mbledhjen e kredive të këqija të detyrohen dhe t’i fshijmë./abcnews.al

NEW-YORK-FALIMENTIMI-ABC-M4-T1.mpg_snapshot_00.00-1280x720.jpg
ent ela15:37 | 11/03/2019

Sipas ekspertëve, Nju Jork po shkon në mënyrë të pashmangshme drejt falimentimit dhe kjo është një çështje kohe. Borxhi i qytetit sipas Nju Jork Tajms, llogaritet rreth 80 mijë dollarë për çdo familje.

Nju Jork po i afrohet në mënyrë të rrezikshme tragjedisë financiare. Për herë të parë në 40 vjet hija e falimentimit është sërish e pranishme. Ekspertët amerikanë japin alarmin, duke shpjeguar se largimi i sipërmarrjeve dhe individëve për shkak të taksave shumë të larta, por dhe niveli i lartë i shpenzimeve publike, po përkeqëson situatën e llogarive bankare shumë shpejt. Borxhi i qytetit, sipas raportimeve të Nju Jork Tajms peshon 81 mijë dollarë për çdo familje, dhe kësaj shume i shtohen dhe shpenzimet e mëdha me kryebashkiakun Bill De Blasio, i cili propozoi një shtesë prej 3 miliardë dollarë në projektligjin e ri të buxhetit.

Ekspertët theksojnë se Nju Jork është në një situatë financiare shumë të vështirë dhe një ngadalësim i lehtë mund të përkeqësojë ndjeshëm gjendjen.

Ndërsa ekonomistët janë të bindur se Nju Jork do të falimentojë dhe kjo është thjesht një çështje kohe. /abcnews.al

turiste-1280x742.jpg
ent ela16:00 | 26/02/2019

Duket se protestat dhe kriza politike në vend, sipas operatorëve turistikë kanë ndikim të drejtpërdrejtë në frenimin e turistëve të huaj për të vizituar Shqipërinë. Gjithashtu edhe mbajtja e zgjedhjeve në qershor, dëmton turizmin vit pas viti.

Edhe pse na ndajnë disa javë nga hapja e sezonit turistik, shoqata e turoperatorëve turistikë ka ngritur një sërë problematikash. Sipas shoqatës përveç problematikave të zakonshme, këtë vit kriza politike është një problem i shtuar i cili ndikon në ardhjen e turistëve.

Kreu i shoqatës së turoperatorë, Kliton Gërxhani, thekson se mund të kemi një frenim të turistëve për shkak të krizës politike dhe protestave të fundit. Po ashtu edhe Arben Malaj i ftuar në Byro Politike në ABC News deklaroi se dëmet në ekonomi janë të mëdha

Një problem tjetër shqetësues sipas ekspertëve, që ka një impakt negativ në turizëm janë edhe zgjedhjet të cilat zhvillohen në qershor

Edhe sipas një raporti të fundit të INSTAT bëhet e ditur se hyrjet e shtetasve të huaj në janar 2019 kanë pësuar një rënie me 5.2% në krahasim me janarin e 2018, ku shkak kanë qenë edhe protestat./abcnews.al

zussi-1280x720.jpg
ent ela15:21 | 23/02/2019

Edhe pse deri më tani është folur për eliminimin e barrierave tregtare mes Shqipërisë dhe Kosovës, ekspertët tregojnë se kjo ka mbetur vetë në kuadrin e deklarateve politike. Niveli i shkëmbimeve tregtare mes dy vendeve, veçanërisht eksportet mbeten në nivele tepër të vakëta.

Kur Kosova i vendosi taksën 100 për qind produkteve serbe, në Shqipëri u mendua për “lulëzim” shkëmbimesh tregtare mes Shqipërisë dhe Kosovës. Sipas Presidentit të Qendrës Shqiptare të Eksporteve, Alban Zusi kjo gjë nuk ka ndodhur mes dy vendeve. Sipas Zusit eksportet kanë qenë të vakëta.

Alban Zusi, president i Qendrës Shqiptare të Eksporteve: “Kishte pritshmëri të lartë që të rriteshin me vendosjen e taksës për mallrat serbe në Kosovë. Pat një ndikim në momentin e parë në industrinë e  miellit, u rritën shkëmbimet nga ky sektor nga Shqipëria drejt Kosovës dhe më pas kjo ngeli e vakët veçanërisht në nivelin e bizneseve të vogla e të mesme”.

Për të pasur rritje të shkëmbimeve tregtare, Zusi thekson se duhet të hiqen barrierat tregtare mes Shqipërisë dhe Kosovës.

Alban Zusi, president i Qendrës Shqiptare të Eksporteve: “Kjo taksë do ketë impakt të pandjeshëm përsa kohë ne kemi barrierë kufitare ndërmjet dy vendeve, e cila është tarfifa e shërbimeve private, për të kaluar nga një anë e kufirit në tjetrën, jo tarifa fiksale dhe doganore, dhe koha e këtij shërbimi janë barrierat kryesore që çfarëdo të ndodhë  nuk ka për të lejuar që të kemi rrijte të shkëmbimve tregtare”.

Prej dy vitesh INSTAT raporton ulje të eksporteve, fenomen ky i vënë re edhe në raportin e muajit janar 2019. Të dhënat e INSTAT tregojnë se uljen më të madhe e kane pasur eksportet me vendet  si Kosova, Italia dhe Spanja.

/abcnews.al

juli-xhokaxhi.jpg
ent ela21:21 | 11/02/2019

Vendimi i marrë nga Gjykata e Apelit e Krimeve të Rënda, e cila pranoi gjykim të shkurkuar për Dritan Dajtin, ka përplasur mendimet e ekspertëve në studion e emisionit “Byro Politike”. Dajtit i janë hequr 4 dënime të përjetshme, duke e dënuar me 25 vite, vendim i marrë më 8 Shkurt. Problemi sipas ekspertëve është tek mosfunksionimi i Gjykatës Kushtetuese, pasi në saj të vetingut janë shkarkuar shumë gjyqtarë dhe anëtarë të saj.

Çlirim Gjata: Kismet kur të bëhet Gjykata e Lartë. Pse erdhi në fund të fundit kjo çështje deri këtu. Rreforma në Drejtësi dhe vetingu e lanë vendin pa Gjykatë të Lartë. Duhej filluar vetingu nga shkalla më e ulët. Po të fillonte nga poshtë do të kishte një rritje të përgjegjësisë edhe lart sepse do u vinte radha. Në këtë situatë pa një dërhyrje të fuqiahmë, nuk ban vaki. Këtu çdo gjë ka të bëjë me prapavijë politike. Janë të famshmet telefonata nga burgu të atij me persona të lartë që e kanë takuar në burg.

Ferdinand Doja: Unë nuk mund ta shoh dot nga pikëpamja politike. Faktikisht vendimi lë për të dëshiruar në këtë aspekt, sepse gjyqtarët kanë abuzuar sepse në donin e jepnin dhe nëse nuk donin nuk e jepnin. Ky është një vendim i kufizuar psepse çështja është lënë plotësisht në dorë të gjyqtarit. Sot gjyqtari nuk e arsyenton se pse nuk e jep një vendim. Ai ka detyrimin gjithmonë të arsyetojë.

Saimir Vishaj: Në gusht të 2017 në ligj thuhet se të gjitha veprat që kanë burgim të përjetshëm nuk kanë të drejtë të kërkojnë gjykim të shkurtuar.  Roli subjektiv për të dhënë këtë vendim është në dorë të gjyqtarëve që herë ë japin e herë nuk e japin.

Ferdinand Doja: Në fakt vetingu ku abuzar me sitemin gjyqësor sepse jemi i vetmi shtet në botë që nuk ka Gjykatë Kushtetuese. Ne jemi pa kupolën e drejtësisë. Ne nuk dimë se ku jemi dhe çfarë do bëjmë. Jo për rastin konkret por për çafarëdolloj rasti.

Mentor Kikia: Për mua ky nuk është një vendim i papritur. Ishte një çështje e pastër nga ana e provave. Nuk bënte pjesë tek çështjet misterioze sepse nuk ishte e sigurt autorësia. Shteti është bërë qesharak. Në një raport thuhej se nuk po përfundonte një çështje për 4 policë të vrarë. Kjo histori duhet bërë pjesë e korrikula shkollore për të kuptuar se çfarë nuk ka funksionuar në këtë sistem./abcnews.al

BYRO-DT-6-00001.mpg_snapshot_18.17-1280x568.jpg
ent ela22:21 | 06/02/2019

Lisen Bashkurti dhe Ilir Kalemaj, në emisionin “Byro Politike”  kanë folur rreth intervistës së fundoit që ka dhënë presidenti i Kosovës Hashim Thaçi. Kreu i shtetit kosovar është shprehur se ka marrë garanci nga Serbia dhe Rusia që do të njihet Kosova si shtetet nga ana e tyre nëse arrihet marrëveshja me Beogradin.

Lisen Bashkurti: Presidenti i Kosovës më krijon shije jo pozitive se si është inicjuar ideja e tij dhe mënyra si po mundohet ta imponojë pa transparencë. Tendenca për të spekuluar mbi të ashtëquajturën marrëveshje të tij konfidenciale. Ai flet se ka bisedime konfidenciale si me  Shtëpinë e Bardhë ashtu edhe me Kremlinin.  Deklaratat janë shumë spekulime. Kremlini gjithmonë ka qenë enigmatin dhe i mbyllur. SHBA  ka një politikë ndryshe. Trump është shumë i hapur dhe transparent. Ai nuk ka politika konspiravtive. Ai po performon ato që u ka premtuar amerikaneve. Këto janë deklarata fluide dhe të papërgjegjshme. Ku e merr ai sigurinë tek Rusia dhe Serbia?! Kemi dëgjuar ndonjë sinjal që Serbia po ndryshon Kushtetutën. Kjo është mediokritet dhe deklaratë e papjekur.

Ilir Kalemaj: Ka disa konstante politika të jashteme. Putin është munduar të ridimensionojë Perandorinë ruse. Rusia nuk mund të konkurojë në mënyrë të barabartë. Vuçiç ka qenë herë Kryeministër dhe herë President që synon të hapë kutinë e Pandorës duke bllokuar njohjen e Kosovës në faktorin ndërkombëtar.  Ai ka përçarë lidershipin politik shqiptar. Ai po përdor shantazhin mbi lidershipin kosovar për të arritur një merrëveshje. Serbia ka hapur kutinë e Pandorës që i jep asaj avantazhe. Ajo që zoti Thaçi ka thënë që pas takimit mes Trump dhe Putin është korrigjimi i  kufijve. Kjo nuk është thjesht një çështje demarkracioni. Këtu bëhet fjalë për një shkëmbim territori që do t’i kushtojë Kosovës, që i bie 1/5 e territorit. Kjo do të ishte fatale nëse do të ndodhte./abcnews.al

SPIUNET-RUSE.mpg_snapshot_00.01-1280x658.jpg
G. P.22:32 | 09/10/2018

Teksa bota po tallet me spiunët rusë që dështuan në misionet e tyre në Europë e Britani, ekspertë të shërbimeve të inteligjencës paralajmërojnë Perëndimin të mos festojë para kohe. Sipas ekspertëve, në këtë periudhë marrëdhëniesh të tensionuara, shërbimet sekrete ruse janë shumë më aktive se ato perëndimore.

Mbarë bota po tallet me spiunët rusë pas dështimit të misioneve të tyre në Angli dhe Holandë, por duke parë rolin e ushtrisë ruse në politikën e jashtme të Kremlinit, ka pak shanse që Moska të ndërpresë operacionet e fshehta për shkak të turpit. Shërbimi sekret ushtarak GRU fajësohet nga vendet e Perëndimit për një seri sulmesh të dështuara këtë vit, përfshirë atë për helmimin e ish-agjentit Sergei Skripal në Sallisbëri dhe përpjekjen për të vjedhur të dhëna nga Agjencia për Ndalimin e Armëve Kimike në Hagë. Edhe mohimi i vazhdueshëm i përgjegjësisë nga Moska ka shkaktuar iliaritet në Perëndim, ku disa media e kanë cilësuar GRU-në si një bandë amatorësh. Por ekspertë të shërbimeve inteligjente dhe njohës të politikave të Kremlinit deklarojnë se Perëndimi duhet të qëndrojë vigjilent.

“Është e lehtë të qeshësh me disa agjentë të papërgatitur të GRU-së, por bëjmë mirë të mos i nënvlerësojmë as ata as armët kimike që ata përdorin në rrugët tona”, ka deklaruar ministri britanik për Sigurinë, Ben Uollas. Ekspertët vlerësojnë se shërbimi sekret ushtarak rus ka intensifikuar aktivitetet e tij, përfshirë këtu operacionet që kryhen në të zezë, për shkak të rritjes së tensioneve me Perëndimin dhe sanksioneve të vendosura nga ky i fundit ndaj Rusisë. “Rusia po vepron me rregullat e luftës, që do të thotë se GRU-ja është zgidhur nga zinxhirët”, thotë Mark Galeoti, ekspert pranë Universitetit Europian në Firence. Sipas tij, teksa klima e marrëdhënieve Perëndim-Lindje po përkeqësohet, shërbimet inteligjente ruse po tregohen shumë më aktive. “Nëse Perëndimi shpreson se turpërimi publik do të nxisë presidentin Vladimir Putin t’i vërë fre aktiviteteve të GRU-së, atëherë do të zhgënjehet”, ka shtuar Galeoti./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono