Edi Rama

ramamaaa.jpg
Autor E16:01 | 10/12/2019

Kryeministri Rama paralajmëroi pak ditë më parë se këtë vit nuk do të ketë shpërblime për atë pjesë të administratës që kanë përfituar gjatë viteve të fundit.

Sëfundmi është publikuar në Fletoren Zyrtare vendimi në fjalë, i cili ndalon përdorimin e fondit të veçantë për shpërblime apo aktivitete social-kulturore të punonjësve.

Vendimi i Këshillit të Ministrave

VENDIM

Nr. 781, datë 6.12.2019 për një ndryshim në vendimin nr.929, datë 17.11.2010, të këshillit të ministrave, “për krijimin dhe përdorimin e fondit të veçantë”, të ndryshua. Në mbështetje të nenit 100 të Kushtetutës, të nenit 4, të ligjit nr. 10405, datë 23.4.2011, “Për kompetencat për përcaktimin e pagave dhe të shpërblimeve”, dhe të nenit 11, të ligjit nr. 99/2018, “Për buxhetin e vitit 2019”, të ndryshuar, me propozimin e ministrit të Financave dhe Ekonomisë, Këshilli i Ministrave

VENDOSI:

1. Pika 9, e vendimit nr. 929, datë 17.11.2010, të Këshillit të Ministrave, të ndryshuar, riformulohet, si më poshtë vijon: “9. Përjashtimisht për vitin 2019, fondi i veçantë i institucioneve qendrore, buxhetore dhe jobuxhetore, institucioneve të vetëqeverisjes vendore, njësive të fondeve speciale, institucioneve publike, të krijuara me ligj të posaçëm, ndërmarrjeve dhe shoqërive tregtare me kapital mbi 50% shtetëror, në varësi të institucioneve qendrore dhe të vetëqeverisjes vendore, nuk do të përdoret për veprimtari social-kulturore dhe shpërblimin e punonjësve.”.

2. Ngarkohen institucionet e përmendura në pikën 1 për zbatimin e këtij vendimi.

Ky vendim hyn në fuqi menjëherë dhe botohet në Fletoren Zyrtare.

KRYEMINISTËR

Edi Rama

mbyte.jpg
Autor E14:51 | 10/12/2019

Kryeministri Rama ka qenë mesditën e sotme në Shijak pas thirrjes publike që i bërë mbrëmë Arben Meçe që të shikonte gjendjen atje.

Rama vizitoi disa nga pallatet e dëmtuara nga tërmeti duke takuar edhe banorët, të cilët i shprehën shqetësimin për banesat e tyre.

Gjatë takimeve nuk kanë munguar batutat e shkëmbyera mes tij e banorëve, ndërkohe që gratë që e kanë takuar nuk i kanë kursyer lavdet e madje edhe puthjet.

I tillë ishte edhe rasti me një grua që më parë, teksa Rama sqaronte një nga banorët i prekte dorën. Më pas, nuk nguroi t’i kërkonte leje për ta përqafuar.

“Avash se me myte, shih ç’më bërë, je ly sot gjithë ditën dhe ma hodhe gjithë suvanë mua tani”- tha Rama, teksa pastronte pardesynë e zëzë që iu bë gjithë make up.

Një tjetër grua e thirri Ramën nga ballkoni duke i kërkuar që të shkonte për të parë dëmet në shtëpinë e saj.

“O vdeksha unë për ty, mos ki merak, por kujdes se mos na bish e do thonë e rrëzoi Rama”, tha kryeministri.  /abcnews.al

rama-8.jpg
in a12:50 | 10/12/2019

Kryeministri Edi Rama ishte sot në QSUT për të parë dëmtimet që ka marrë Spitali që njihet si 6-katëshi. Rama, i shoqëruar edhe nga ministrja Manastirliu, tha se spitali nuk ka probleme në strukturë, por vetëm në suva.

I menjëhershëm ishte reagimi i nënkryetarit të LSI Petrit Vasili, i cili publikoi një dokument të Institutit të Ndërtimit ku thuhet se Spitali është jofunksional.

Kreu i qeverisë u sigurua që spitali nuk ka dëmtime në strukturë dhe problemin e gjeti tek shtesat e suvave.

Në këtë spital kishte ambiente që u kishte rënë suvaja plotësisht.

Një mjeke që e shoqëroi i tha kryeministrit se muret që i ka rënë svuvaja nga tëremti i 26 nëntorit në fakt ishin rregulluar në kohën kur Ministër Shëndetësisë ishte Petrit Vasili.

Ndërkohë raagimi i nënkryetarit të LSI-së, Petrit Vasili ishte i menjëhershëm. Ai nxori publikoi një dokument nga Instituti i Ndërtimit që e ka nxjerrë Spitalin jashtë funksionit deri në momentin e rikonstruksionit./abcnews.al

rama-dritat.jpg
ger ta21:26 | 09/12/2019

Në sheshin “Skënderbej” mbrëmjen e sotme u organizua ndezja e dritave për festat e fundivitit. Të pranishëm ishin edhe kreu i bashkisë Erion Veliaj dhe kryeministri Edi Rama.

Mirëpo, në momentin që kreu i qeverisë ishte duke mbajtur fjalën e tij para qytetarëve të pranishëm, është ndeshur me një incident.

Një grup të rinjsh fare pranë tij, kanë bërë thirrje në shenjë proteste. “Turp! Turp! Bëj shkollat leri dritat”, dëgjohen të thonë ata.

Ndërkohë, këtë situatë e ka komentuar edhe vetë kryeministri Rama.

“Për të mos prishur syrin e keq kemi edhe 3-4 harrupielë këtu. Unë nuk dua ta zgjas, dua vetëm t’ju uroj të gjithëve një vit të ri të gëzuar dhe dua ti siguroj të gjithë për një gjë, çfarë nuk vret të bën më të fortë”, tha Rama./abcnews.al

edi-rama123-3.jpg
ger ta18:01 | 09/12/2019

3 ditë pasi kryeministri Rama njoftoi në mbledhjen e jashtëzakonshme të qeverisë, se paketa ligjore për ndryshimet në legjislacionin për median me fokus shpifjen, do miratohet në Kuvend më 19 Dhjetor, ka ardhur reagimi i OSBE.

Organizata, përmes përfaqësuesit të saj për lirinë e medias Harlem Desir i kërkon qeverisë shqiptare që të rishkojë sërish projektligjin për median. Bëhet fjalë për  project ligjin “Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin nr. 97/2013, “Për mediat audiovizive në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar”, dhe project ligjin “Për disa shtesa dhe ndryshime në ligjin nr. 9918, datë 19.5.2008, “Për komunikimet elektronike në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar, të dy si propozime të Këshillit të Ministrave.

OSBE përshëndet disa ndryshime të bëra nga draftet e mëparshme, por kujton një nga sugjerimet e saj kryesore, që përmes këtyre ndryshimeve ligjore, qeveria të mos i japë Autoritetit të Mediave Audiovizive, AMA, rolin e gjykatës nëse një media online duhet mbyllur apo jo. OSBE thotë se është prioritare që të përfshihet një dispozitë që garanton se cdo vendim I AMA-s, të mund të apelohet menjëherë para gjykatësit competent.

Neni 131 vazhdon t’i referohet gjobave financiare shumë të larta e të teprura në rastin e shkeljeve. Ky nivel gjobash mund të cojë në mbylljen e mediave dhe të shihen si presion indirect. Sanksionet duhet të ndërmerren në linjë me principet e proporcialitetit e nevojës, dhe vetëm pas konsiderimit të përmasës dhe kapacitetit ekonomik të medias në fjalë. Ky nen duhet të amendohet.”

Edhe referencat për “bindje politike” dhe “sindikatat” duhet të hiqen nga neni 33/1 që I lidh me racizmin e diskriminimin, pasi atom und të përdoren për të persekutuar me ligj dhe rëndë kritikat nga idetë dhe grupimet politike. Abuzime të tilla të mundshme në këtë fushë mund të zgjidhen si duhet duke përdorur masat dhe mekanizmat ekzistues ligjorë mbi shpifjen, thuhet në raportin vlerësues të OSBE.

OSBE shpreh shqetësim edhe fuqinë që qeveria kërkon t’i japë me këtë ligj AKEP-it.
“Shqetësimet mbeten për kompetencat që i janë dhënë Autoritetit të Komunikimit Elektronik dhe Postar (AKEP) në propozimin për të ndryshuar Ligjin për Komunikimet Elektronike, në lidhje me miratimin e masave për të mbrojtur një gamë të gjerë interesash, përfshirë interesat e vendit, sigurinë publike, të drejtat themelore dhe çdo dispozitë të përfshirë në sistemin juridik shqiptar. Këto nocione janë përgjithësuese dhe nuk përfshijnë rregulla specifike, se si të sigurohet mbrojtja për lirinë e shprehjes. Kjo është arsyeja rekomandohet ndryshimi i nenit përkatës të projektligjit”.

Qeveria e ka dërguar me ndryshime draftin për mediat në parlament, por për OSBE ndryshimet e bëra nuk janë të mjaftueshme. Organizatat e medias e të të drejtave të njeriut në vend kanë kërkuar tërheqjen e qeverisë nga këto ndryshime ligjore, pasi ato cënojnë lirinë e shprehjes e të drejtat e liritë e njeriut. Ndërsa kjo iniciativë e qeverisë Shqiptare është denoncuar prej tyre edhe në Paltormën për Lirinë e Medias të Këshillit të Europës./abcnews.al

arben-mece-rama-sakte.jpg
nev ila17:40 | 09/12/2019

Gjatë mbledhjes së dytë të Komitetit Kombëtar të Rindërtimit, ditën e sotme, Inxhinieri Arben Meçe i është drejtuar Ramës, duke i kërkuar të shkojë patjetër në Shijak për të parë situatën, pasi sipas tij, duket një qytet i qetë, por që është i shkatërruar nga tërmeti.

Së fundi, kam gjithë jetën që punoj në Shijak. Duhet të vini, sepse është nga qytetet më të qeta, por më të shkatërruara. Aty do të shihni lagje të tëra, që janë shkatërruar”, tha inxhinieri.

Më tej, inxhinieri i kërkoi kryeministrit Rama që të organizojë menjëherë grupet e punës, t’i ulë në tavolinë dhe të vendosin çfarë do të bëjnë me objektet e larta në Durrës, që sipas tij, kanë defekt në projekt, i cili mund të shpërthejë edhe pas riparimit.

Duke falënderuar fondacionet që janë gati për të nisur rindërtimin, si ai i Elvis Naçi dhe Arbër Hajdarit, Meçe theksoi se qeveria duhet t’i monitorojë, qoftë për planimetrinë e ndërtimit, qoftë edhe financiarisht.

“Po nxjerrin shumë objekte të prishura. Duhet të fusni medoemos rishikimin e tyre, por ka shumë prej tyre që janë me dyshim. Nëse kemi inspektuar 200-300 objekte dhe kemi nxjerrë 30, do të shkojmë te këto 30. Ka dhe shumë reagime sa i përket punës së grupeve, mirë është që ato të mos lënë asnjë gjurmë dyshimi te njerëzit. Ne jemi futur në procesin e restaurimit tashmë. Sfida jonë është lufta me kohën dhe zgjidhjet që japin dy kolona të shëndetshme sot për mua, që janë të gatshme të nisin që sot punën, që nesër të fillojnë punën me një kusht: përgjegjësia e situatës në këtë vend është e qeverisë. Këta do të marrin përgjegjësinë e qeverisë në kurriz të tyre, që do të thotë që qeveria duhet të jetë aty për monitorim. Monitorimi i parë është ai planimetrik, që do të thotë se këta nuk do të dalin jashtë planimetrisë. Duhet të ketë edhe një monitorim përfundimtar financiar. E treta, Durrësi ka shumë objekte të larta, që dëmi duket shumë i madh. Ka një arsye të vetme, është teknike, është defekt i projektit, që do të thotë edhe pas riparimit ky defekt do të shpërthejë. Ne nuk jemi më të mirët, z.kryeministër grupet duhet t’i organizosh ti. T’i ulësh në tavolinë dhe të vendosni urgjent çfarë do të bëhet me këto objekte. Forcën që ka betoni, nuk e përballon çfarëdolloj muri t’i vendosësh, sepse elasticiteti është aq i madh, sa dëmton ndoshta edhe betonin. Pa bërë këtë procedurë, në mënyrë absolute të mos kalohet te fazat e tjera”, deklaroi inxhinieri Meçe./abcnews.al

 

rama-7.jpg
ger ta17:13 | 09/12/2019

Në mbedhja e dytë e Komitetit Kombëtar të Rindërtimit, inxhinierja Luljeta Bozo u shpreh se për rindërtimin e banesave duhet të paguajnë edhe vetë pronarët, pasi janë përgjegjës të shkeljes së rregullave të ndërtimit.

Ndërkohë, propozimit të Bozos iu përgjigj kryeministri Rama duke thënë se në këtë situatë nuk janë në gjendje tu kërkojnë para qytetarëve.

Por sipas kryeministrit, kjo do të jetë hera e fundit që do paguajë qeveria dhe se të gjitha banesat do të sigurohen me detyrim.

Nuk mundet sot që tu kërkojmë njerëzve që të pagujanë, por do u bëjmë të qartë mesazhin se kjo është hera e fundit që qeveria të paguajë të gjithë kusuret lartë e poshte dhe të bëhet i detyrueshëm sigurimi i banesave. Të gjitha banesat në këtë vend duhet të sigurohen”, tha Rama./abcnews.al

 

ramamaaa.jpg
ger ta16:40 | 09/12/2019

Në Kryeministri po mbahet këtë pasdite mbledhja e dytë e Komitetit Kombëtar të Rindërtimit. Në fjalën e tij, kreu i qeverisë, Edi Rama u shpreh se brenda 16 dhjetorit do të jetë gati raporti paraprak i dëmeve të tërmetit të 26 nëntorit dhe i plotë në janar.

Nuk ka një raport paraprak të dëmeve, një grup po punon. Raporti i parë paraprak synohet të paraqitet më 16 dhjetor, por edhe çfarë na u tha nga partnerët, raportet post-katastrofë kërkojnë kohë. Do ketë një raport paraprak, një raport të dytë dhe pastaj një raport të plotë besoj në janar, për t’u hapur rrugë donacioneve”, tha Rama.

Po ashtu kryeministri u shpreh se po përgatitet ligji i posaçëm i rindërtimit.

Besoj në mbledhjen e ardhshme, pas një jave, mund ta prezantojmë. Po përgatitet ligji i posaçëm për rindërtimit, që ka për qëllim të krijojë një kuadër ekskluziv për të gjitha aspektet që kanë të bëjnë me rindërtimin. Një grup pune po merret me këtë non-stop dhe një draft të parë e kemi gati”, tha kryeministri, i cili shtoi më pas se do të bëhet edhe ndarja e organizatave.

Ne mund të bëjmë edhe një ndarje me tre organizatat e mëdha që të mos shpërndahen. Kur te vija puna e planeve më të mëdha le të përfshihen. Fundjava mund të plotësojë Tiranën, “Shqiptarët për shqiptarët”  Krujë dhe Fushë Krujë dhe zona e Laçit, pastaj Marini, Durrësin dhe Lezhën. Kështu kemi një hartëzim”, tha ai.

Ndërkaq, në fjalën e tij kryeministri tha po ashtu se ndërtuesit shqiptarë duhet të japin 3% të sipërfaqes për nevoja sociale./abcnews.al

 

rama-6.jpg
Autor E12:02 | 09/12/2019
Grupi i ekspertëve izraelitë vijojnë sot inspektimet në banesat e dëmtuara në Durrës. Atyre i është bashkuar edhe kryeministri Rama duke vizituar ndër të tjera edhe një nga shtëpitë që u inspektua.
Banorët janë ende të traumatizuar, teksa një grua një resht së treguari atë që kaluan por edhe dëmet e pësuara.
“Janë prishur muret por struktura shumë e qëndrueshme dhe do riparojmë dëmet në mure, muret janë si lëkura, dëmtohet por nuk krijon rrezik, në këmbë na mban skeleti jo lëkura. Ky kompleks është i rikuperueshëm, nuk ka kolona të dëmtuara, thjesht muraturë”- tha Rama teksa shihte nga afër banesat, me të cara të frikshme në mure dhe faqe të tjera muresh të rëna përtokë.
“Këta janë nga Izraeli dhe janë njësha, inxhinieri thotë që pas katastrofës duhet ta puthësh shtëpinë tende se ka qëndruar dhe ju ka mbrojtur”, vijoi Rama ndaj gruas.
Ndërsa specialistët kontrollojnë shtëpinë, Rama i tregon gruas edhe aparaturat e përdorura.
“Kjo është kamera termike që tregon që kolonat janë të gjitha në rregull do hedhim përtokë vetëm muret”- tha Rama pasi foli me një nga specialistët.
Ndërkohë, inxhinieri shpjegon se shtëpia mund të riparohet.
“Shtëpia ju ka mbrojtur struktura është solide, shikojmë të çarat po nuk ka probleme, ka pasur shumë tundje, tani do bëjmë muret më të forta që të jenë më të qëndrueshme, tani jemi ne me ju, shtëpia ju mbrojti dhe zoti gjithashtu”, tha ai.
Ndërkohë, një grua në rrugë i kërkon Ramës që të sjellë specialistët që të shohijn shtëpinë.
“E kam shtëpinë e shkatërruar, nuk di çfarë të bëj, të futem apo jo”, thotë gruaja, ndërsa kryeministri i përgjigjet duke thënë se duhej të priste radhën, “pasi edhe fëmijët i kishte bërë me radhë”. /abcnews.al
edi-rama-bratisllave.jpg
in a08:39 | 09/12/2019

Kryeministri Edi Rama tashmë prej ditësh pas tërmetit të 26 nëntorit i uron mirëngjesin shqiptarëve përmes disa fjalëve të shenjta që i përkasin besimeve të ndryshme.

Ditën e sotme kryeministri është ndalur tek Fletorja e Bektashinjëve, duke cituar shkrimtarin e madh Naim Frashërin.

‘FJALËT E SHENJTA: Nga Naim Frashëri, faqja 26 tek “Mirësija”, në Fletoren e Bektashinjët: Mos e ndy shpirtin në jetë, Zemërënë mos e lyej, Shko n’udhëzët të vërtetë, Mos u kthe e mos u thyej’, shkruan Rama.

Kujtojmë që më herët ai ka përdorur vargje nga Bibla apo dhe sure nga Kurani. /abcnews.al

Fotografia e Edi Rama


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono