detyre

osmanii.jpg
G. P.12:38 | 02/08/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka konfirmuar në detyrë Gentian Osmanin, prokuror në Prokurorinë e Krimeve të Rënda. Në seancën dëgjimore në KPK, edhe ILDKPKI-ja kishte raportuar se Osmani kishte kryer deklarim të rregullt periodik dhe se nuk kishte fshehje të pasurisë.

“Trupa gjykuese vendosi konfrimimin në detyrë të subjektit të rivlerësimit Gentian Osmani”.

Ky ishte vendimi i Komisionit të Pavarur të Kualifikimit për prokurorin e Krimeve të Rënda, Gentian Osmani. Sipas raporteve të KPK-së, Osmani nuk kishte probleme me pasurinë, duke u konfirmuar edhe nga DSIK për pastërtinë e figurës dhe përshtatshmërinë për të qënë prokuror. Osmani është kandidat në Këshillin e Lartë të Prokurorisë, ndërsa pas vendimit, prokurori deklaroi se do të vijojë të hetojë çështje sensitive.

“Do vazhdoj që të hetoj çështje sensitive deri në momentin që do shpallet gara për Këshillin e Lartë të Prokurorisë dhe do jepen rezultatet. Mësimi që morëm nga ky proces është të jemi tmerrësisht të kujdesshëm dhe mo të tolerojmë asgjë në profesionin tonë”, tha Gentian Osmani.

E vetmja pikëpyetje që u ngrit nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit lidhur me pasurinë e tij, ishte shlyerja e një huaje marrë kunatit të tij, për të cilën komisioni ngriti dyshime. Por magjistrati dha shpjegime të vlefshme, duke kaluar fazën e Vettingut.

Ndërkohë për dy shtyllat e tjera, si figura morale e aftësitë profesionale komisioni nuk gjeti shkelje. Osmani ka qenë një prej tre emrave kryesorë bashkë me Besim Hardarmatajn dhe Elisabeta Imerajn, të cilët kërkuan arrestimin e ish-ministrit Saimir Tahiri në Tetor të 2017. /abcnews.al

kpk123.jpg
G. P.09:27 | 01/08/2018

4 anëtarë të sistemit të drejtësisë, përkatësisht 3 gjyqtarë dhe një prokuror kaluan me sukses sitën e Vettingut, duke marrë konfirmimin për qëndrimin në detyrë.

Tre gjyqtarë dhe një prokuror u konfirmuan në detyrë të mërkurën nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit.

E vetmja grua që kaloi para trupës gjykuese ishte gjyqtarja Brunilda Kadi, e cila mori konfirmimin për të vijuar detyrën. Gjatë seancës së vlerësimit në KPK kishte rezultuar se gjyqtarja kishte bërë deklarim të saktë e kishte burime financiare të ligjshme.

Gjyqtarja ka deklaruar një apartament 124 m2 të marrë me kredi, në Lanabregas me bashkëshortin; dhe dy automjete. Në relatimin gjatë seancës dëgjimore, u deklarua se gjyqtarja Kadi, njëkohësisht anëtare e KLD është e përshtatshme për të vijuar detyrën.

Më herët, trupa e KPK konfirmoi në detyrë Dritan Hallunajn, gjyqtar në Gjykatën e Shkallës së Parë për Krimet e Rënda. Gjyqtari Hallunaj rezultoi se kishte bërë deklarim të saktë e nuk kishte fshehje pasurie e se ka në pronësi një apartament 165 m2 të blerë me kredi për vlerën e 49 mije eurove në 2005.

Sipas DSIK, gjyqtari nuk ka pasur kontakte të papërshtatshme e KPK i vlerësoi të mjaftueshme aftësitë e tij profesionale. Vendimin e komentoi për median dhe vetë gjyqtari i Krimeve të Rënda…

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit zhvilloi dhe dy seanca të tjera, ku dha verdiktin për të rikonfirmuar në detyrë të prokurorit të Krimeve të Rënda, Besnik Muçi, si edhe gjyqtari në Gjykatën Administrative të Tiranës, Gentian Medja./abcnews.al

enkelejd-alibeaj-1.jpg
G. P.12:19 | 25/07/2018

Partia Demokratike ka vijuar denoncimin e rasteve të filtruar nga komisioni i Vettingut, që sipas tyre bëhen me dy standarde. Rasti i radhës ishte ai i gjyqtarit të Lartë, Ardian Dvorani, i cili për demokratët, sipas vetë vendimeve të mëparshme të KPK duhet të ishte shkarkuar.

Vendimi i Komisionit të Pavarur të Kualifikimit për konfirmimin e gjyqtarit të gjykatës së Lartë Ardian Dvorani nxorri në deklaratë zv/kryetarin e grupit parlamentar demokrat Enkelejd Alibeaj. Vendimin e paralajmëruar nga forca politike ku bën pjesë e konsideron produkt të standartit të dyfishtë të këtij procesi, që sipas tij ka lënë shumë pikpyetje.

“Ajo çfarë mbetet e pasqaruar nga procedura e verifikimit të vettingut të Ardian Dvoranit është, nëse miku i familjes së Fatmir Xhafajt, ka patur ndonjë kontakt me Agron Xhafajn dhe a i ka shërbyer ndonjëherë vëllait të Ministrit të Brendshëm dhe bandës së tij të trafikut ndërkombëtar të drogës”, deklaroi Alibeaj.

Njëkohësisht Dvorani është i vetmi gjyqtar në Republikën e Shqipërisë, theksoi ish-ministri i Drejtësisë Alibeaj, i cili nuk ka zbatuar vendimin e Gjykatës Kushtetuese të 2016-ës, që vendosi se mandati i tij si gjyqtar i Gjykatës së Lartë kishte përfunduar prej 2 vitesh dhe se qëndrimi i Dvoranit në detyrë, deri më sot, është antikushtetues./abcnews.al

kpk-5.jpg
G. P.09:36 | 25/07/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit shkarkoi nga detyra prokuroren e pezulluar të Prokurorisë së Përgjithshme, Rovena Gashi. Prokurorja që refuzoi seancën dëgjimore, nuk u paraqit as në shpalljen e vendimit. Ndërkohë KPK konfirmoi në detyrë gjyqtarin e Gjykatës së Lartë, Ardian Dvorani dhe gjyqtarin e Tiranës, Astrit Faqolli.

Në një hark kohor prej 90 minutash Komisioni i Pavarur i Kualifikimit shpalli tre vendime përfundimtare për anëtarë të sistemit që kaluan në filtrat e Vettingut.

Prokurorja e Prokurorisë së Përgjithshme, Rovena Gashi, mori një karton të kuq nga KPK. Anëtarja e Prokurorisë së Përgjithshme, aktualisht e pezulluar nga detyra me urdhër të kryeprokurores së Arta Marku, nuk ishte prezente në sallën e gjyqit.

Ajo refuzoi të paraqitej edhe në seancën dëgjimore të zhvilluar javën e kaluar, ku përmes një deklarate publika pretendoi se vendimi i KPK-ndaj saj ishte i paracaktuar. Në gjetjet e relatuara në atë seancë Komisioni, Gashi rezultonte problematike me justifikimin e pasurisë së saj.

Në një seancë të mëvonshme, një tjetër treshe gjykuese konfirmoi në sistem gjyqtarin e Gjykatës së Lartë, Ardian Dvorani.

“Mëkati” i vetëm i Dvoranit, i relatuar në sencën dëgjimore, ishte mosdeklarimi i llogarive bankare personale dhe të familjarëve në deklaratën e vitit 2017 për llogari të KPK, të cilat ishin deklaruar në vitet e kaluara. Vetë gjyqtari sqaroi se bëhej fjalë vetëm për një gabim gjatë depozitimit fizik të saj, ku mungonin 4 faqe.

Gjyqtari i cili qëndron në detyrë pavarësisht përfundimit të mandatit 9-vjeçar prej vitit 2014, në dalje përshëndeti vendimin e Shkallës së Parë të Vettingut dhe dha nje mesazh per koleget.

Të mërkurën, KPK konfirmoi në detyrë edhe kolegun e tij në Gjykatën e Tiranës, Astrit Faqolli. Ai u konsiderua i përshtatshëm për vijimin e detyrës. /abcnews.al

 

kpk123.jpg
G. P.10:11 | 18/07/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit rikonfirmoi në detyrë prokuroren e Tiranës, Antoneta Sevdari. Seanca dëgjimore me prokuroren Sevdari u zhvillua dje, pasi kjo prokurore u verifikua me përparësi për shkak të kandidimit të saj në Këshillin e Lartë të Prokurorisë. Sevdari ka rezultuar e pastër në verifikimin e tre komponentëve, pasurinë, figurën dhe aftësitë profesionale.

Sipas raportit të ILDKPI, deklarimi i prokurores Antoneta Sevdari është i saktë. Ajo ka burime të ligjshme pasurie. Pjesë e pasurisë është një tokë are 350 m2 në bashkëpronësi të bashkeshortit dhe familjarëve të tij, ndërsa nga puna e bashkëshortit në emigracion ka një apartament prej 96 mijë euro, me të ardhura të justifikuara.
Në kontrollin e figurës, sipas Drejtorise se Sigurimit te Informacionit te Klasifikuar, prokurorja Antoneta Sevdari rezultonte e përshtatshme për vijimin e detyrës. Edhe në lidhje me aftësitë profesionale u paraqit një raport pozitiv nga Prokuroria e Përgjithshme./abcnews.al

kostaq-beluri.jpg
G. P.12:08 | 12/07/2018

Ndërkohë po sot, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit konfirmoi në detyrë prokurorin e Prokurorisë së Përgjithshme, Kostaq Beluri. Trupa gjykuese përbëhej nga Olsi Komici, Lulzim Hamitaj dhe Brunilda Bekteshi.

Në seancën e kaluar dëgjimore, trupa deklaroi se prokurori Beluri kishte pushuar një çështje për korrupsion ndaj gjyqtarit Admir Thanza. KPK ndërkaq vendosi që procedimi penal ndaj Admir Thanzës të shkojë për inspektim pranë institucionit kompetent, për të parë nëse ka pasur apo jo shkelje.

Kurse për shtyllat e tjera të Vettingut, sipas KPK, prokurori Beluri ka qenë në përputhje me ligjin. Ai  ka bërë deklarime të sakta të pasurise dhe pasuritë e tij janë të justifikuara. Edhe nga raporti i Drejtorisë së Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar, ai rezulton i përshtatshëm për vazhdimin e detyrës.

Gjithashtu pozitiv ishte edhe raporti i Prokurorisë së Përgjithshme për aftësitë profesionale./abcnews.al

gjytarja.jpg
G. P.10:45 | 11/07/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit shkarkoi nga detyra gjyqtarin e Gjykatës Tiranë, Artan Lazaj. Përmes avokatit gjyqtari paralajmëroi ankimimin e këtij vendimi në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit.

Gjyqtari i Gjykatës së Tiranës, Artan Lazaj, rezultoi ngelës në procesin e vettingut. Sipas këtij vendimi, pas hetimit të thelluar të bërë nga ana e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit dhe shqyrtimit të pretendimeve të gjyqtarit, Lazaj u vlerësua si i papërshtatshëm për sistemin.

Verdikti u dëgjua nga vetë gjyqtari, i cili nuk pranoi të flasë për mediat. Për avokatin e tij, Sokol Hazizaj, vendimi ishte i papritur, por theksoi se do ta ankimojë në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit.

Gjatë seancës dëgjimore, KPK listoi si pasuri të Lazes dy apartamente në Tiranë, një në Vlorë të trashëguar nga i ati dhe një në Bulqizë, të trashëguar nga vjehrri, një truall në Porto Palermo dhe një automjet “Mercedes-Benz”. Sipas komisionit ishin konstatuar parregullsi në sigurimin e ketyre pasurive.

Në nisje të procesit Lazaj kërkoi përjashtimin e trupës gjykuese të çështjes e më tej të anëtares Brunulda Bekteshi për papajtueshmëri, kërkesa që iu refuzuan./abcnews.al

kpa.jpg
G. P.12:28 | 01/06/2018

Fatos Lulo, ish -gjyqtari i Kushtetueses, kërkon një seancë dëgjimore me dyer të hapura në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit. Lulo ka ankimuar vendimin e 23 marsit të KPK, që e shkarkoi nga detyra për mosjustifikim të pasurisë. Ish-gjyqtari i Kushtetueses ka depozituar një kërkesë para Kolegjit të Posaçëm të Apelimit që shqyrtimi i ankimit të bëhet në një seancë me dyer të hapura. Burime pranë Kolegjit të Posaçëm të Apelimit bënë të ditur se në rastet e ankimit nga subjekti i rivlerësimit, ligji nuk përcakton qartë nëse seanca është publike apo jo.

Në ankimin e bërë në Kolegj, Lulo kërkon prishjen e vendimit të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit dhe rikthimin e tij në detyrë./abcnews.al

kld.jpg
G. P.12:05 | 14/05/2018

Magjistratët e rinj i kanë drejtuar një letër KLD-së dhe Prokurores së Përgjithshme të Përkohshme, Arta Marku, përmes së cilës u kërkojnë këtyre institucioneve të ushtrojnë kompetencat kushtetuese për emërimin e tyre në detyrë.

Magjistratët e rinj bëjnë të ditur në letrën e tyre se në 30 Qershor, ata ndërpresin marrëdhënien me shkollën e magjistraturës.

Sipas ndryshimeve ligjore pas reformës në drejtësi, magjistratët duhet të emërohen nga  Këshilli i Lartë i Prokurorisë dhe Këshilli i Lartë Gjyqësor.

Por për shkak të vonesave të procesit të Vettingut për trupën e gjyqtarëve dhe prokurorëve, këto dy institucione të reja të sistemit të drejtësisë nuk janë ngritur ende./abcnews.al

edi-paloka-1.jpg
G. P.16:08 | 09/05/2018

Për lirimin e kreut të krimeve të rënda reagoi Partia Demokratike përmes nënkryetarit Edi Paloka. Në një postim në Facebook, Paloka shkruan se çështja u zgjidh pasi prokurori i Krimeve të Rënda që 6 muaj më parë kërkoi arrestimin e Tahirit, sot u shkarkua.

“Gjashtë muaj më parë u sulmuan e kërcënuan nga kazani dhe deputetët e Ramës. I sulmuan si “tropojanë” dhe i kërcënuan publikisht me Vettingun. Sot ka ardhur akti i fundit. Gjithçka e paralajmëruar nga PD po vërtetohet pikë për pikë. Rama kapi prokurorinë pikërisht për të shpëtuar Tahirin dhe kokën e tij. Vettingu nuk po përdoret për të pastruar drejtësinë, por si mjet presioni ndaj prokurorëve dhe gjyqtarëve. Ky ështeë fundi”, përfundon qëndrimin nënkryetari demokrat, Edi Paloka./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono