Blendi Klosi

turizmi.jpg
G. P.14:57 | 08/02/2019

Standardet për një turizëm cilësor duhet të vendosen pa nisur sezoni veror. Më këtë argument, ministri i Mjedisit dhe Turizmit, Blendi Klosi dhe ai i Brendshëm, Sandër Lleshaj, zhvilluan një takim me prefektët. Përmes tyre mesazhe i dërguan dhe kryetarëve të bashkive.

Plazh privat apo publik. Kufiri mes tyre duhet të jetë i qartë pa nisur sezoni veror. Ministri i Mjedisit dhe Turizmit, Blendi Klosi, i bëri thirrje kryetarëve të bashkive të zonave bregdetare të bëjnë kujdes kur japin lejet për shfrytezimin e rërës.

“Fillimi i muajit Mars të realizohet i gjithë procesi dhe në fillim të muajit prill ta kemi të shënuar zonën se ku do të lundrohet. Është e pafalshme për një vend që pretendon që të jetë destinacion turistik ajo që na ndodhi vjet në Velipojë, ku falë ndërhyrjes së forcave të rendit u sistemua një lloj problematike që kishte të bënte me ndarjen dhe shfrytëzimin e rërës në vendet tona”, tha Klosi.

Ndërkohë plazhet nuk do të lejohet të funksionojnë pa plotësuar të gjitha kushtet e sigurisë. Ministri i Brendshëm, Sandsr Lleshaj, u shpreh se toleranca në këtë aspekt do të jetë zero.

“Monitorimi do të jetë i tillë që të garantojë që asnjë segment plazhi nuk fillon funksionin pa patur të krijuar të gjithë infrastrukturën e sigurisë sipas ligjit. Këtu nuk ka nevojë as për negociata, as për lënie kohe në dispozicion. Kohën e kanë, ata e dinë. Staf sigurie, duhen kulla sigurie”, tha Lleshaj.

Problematikat e sezonit turistik, ministrat Klosi dhe Lleshaj i diskutuan në një takim me prefektët, të cilëve iu kërkuan të nxisin kryetarët e bashkive të plotësojnë detyrimet e tyre ndër të cilat renditen dhe kushtet higjeno-sanitare e  ndarjen e zonave ku do të lejohet muzika e lartë./abcnews.al

blendi-klosiiii.jpg
G. P.16:01 | 03/02/2019

Është festuar në Liqenin e Prespës dita e pijes së Verës. Një atmosferë e tillë do të shtrihet në të 100 fshatrat turistikë tha ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, i cili nënvizoi rëndësinë që ka promovimi i këtyre zonave për të shtuar numrin e turistëve vendas e të huaj.

Me një gotë në duar e me tryezën e shtruar me prodhimet tradicionale të zonës, Prespa ka festuar ditën e pijes së verës.

Arsyeja pse ndodhej buzë liqenit të Prespës edhe ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, ishte mesazhi që donte t’i përcillte të gjithë sektorit të turizmit dhe agriturizmit në vend.

“Ajo çfarë ne synojmë gjatë realizimit të këtyre festave është që shumë më tepër turistë të vizitojnë Prespën, shumë më tepër konsumatorë të produkteve lokale, të produkteve tradicionale, shumë më tepër konsumatorë të bukurive natyrore, shumë më tepër biznes, shumë më tepër mirëqënie, punësim dhe ekonomi për banorët e Pustecit dhe zonave rurale, ky është objektivi që ne i kemi vënë vetes”, tha Klosi.

Për ministrin Klosi, festat lokale vijnë në zbatim të planit 365 ditor të masave për një turizëm më të qëndrueshëm dhe më cilësorë. Me në fokus, promovimin e vlerave të liqenit, kombinuar me vlerat e trashëgimisë kulturore dhe me traditën e një feste lokale, për ta shndërruar Shqipërinë në një magnet për më shumë ekonomi.

“Në qoftë se nuk e kuptojmë që edhe këtu në Pustec duhet të shtojmë informacionet turistike, duhet të përgatisim guidat e vërteta turistike që shoqërojnë tursitët, qoftë në zonën rurale apo të malit, ashtu edhe në zonën e liqenit, në qoftë se nuk e kuptojmë që kemi nevojë me shpejtësi për disa pika të vërteta agroturizmi”, tha Klosi.

Duke folur edhe në emër të qeverisë, ministri Klosi tha se është filluar të jepet ndihma financiare duke reduktuar kostot e operimit.

“Pra kemi ulur TVSH-në, e kemi bërë 5% dhe Tatim Fitimin po 5%, duke dhënë po të njëjtin status që kanë hotelet me 5 yje biznet dhe agrobiznesi lokal. Dhe duke i dhënë të gjitha këto, ne kërkojmë që të rrisim prodhimin e brendshëm dhe lokal”, u shpreh ministri.

Në festën e pijes së verës, një vajzë e re mori cmim për fotografimin më të bukur të Liqenit të Prespës./abcnews.al

blendi-klosi-llogara.jpg
G. P.15:18 | 27/01/2019

1500 fidanë i janë shtuar Parkut Kombëtar të Llogarasë. Ministri i Mjedisit dhe Turizmit, Blendi Klosi, ftoi qytetarët të kontribuojnë për një Shqipëri më të gjelbër.

Zjarri i dy viteve më parë dëmtoi rëndë këtë zonë të Llogarasë. Arsye që ndali fushatën “Krijo oksigjenin tënd” në kuadër të së cilës Ministria e Mjedisit dhe Turizmit bashkë me nxënësit e shkollës së Dukatit mbollën 1500 fidanë.

“Ne po mbjellim disa mijëra pemë, që do të ndihmojnë jo vetëm për të ndaluar erozionin, por edhe për të krijuar në parkun e Llogarasë një zonë të gjelbër”.

Ministri i Mjedisit dhe Turizmit kërkoi ndihmën e komunitetit me qëllim që 22 Prilli, dita ndërkombëtare e tokës ta gjejë Shqipërinë më të gjelbëruar.

“Por thirrja jonë është që gjatë periudhës 100 ditore të projektit tonë për të rehabilituar zonat e mbrojtura të kemi mundësinë që çdo shqiptar të mbjellë pemët e tij”.

“Krijo oksigjenin tënd” është nisma më e re ndërmarrë nga Ministria e Mjedisit dhe Turizmit për të rehabilituar zonat e mbrojtura./abcnews.al

balluku.jpg
G. P.13:41 | 26/01/2019

Në Prill të vitit të kaluar miratuan lejen e ndërtimit të burimit të ri gjenerues të energjisë, për hidrocentralin Strori në përroi e Holtës dhe Seltës, degë e lumit Devoll, Bashkia Gramsh. Rreth një vit më pas janë ulur të dëgjojnë pse banorët janë ngritur kundër ndërtimit të këtij HEC-i.

“Kush janë interesat më të shumta, të komunitetit apo interesat e shtetit për të ngritur një central kaq të vogël dhe sa mund të japë ky”?

“Për çfarë të bllokohej? Një të bllokuar atje, të bllokohet gryka dhe të bllokohen 2 kilometra këtu. Prandaj ju them na jepni ndihmë, na jepni dorë”.

Dy ministrat që i dëgjuan i siguruan se nuk do të realizohet asnjë projekt kundër vullnetit të banorëve.

Belinda Balluku: Reagimin e keni të menjëherëshëm dhe reagimi nuk ka të bëjë me Holtën vetëm. Siç ju thashë është një aksion që kemi ndërmarrë për të gjitha HEC-et për të parandaluar të gjitha problematikat.

Blendi Klosi: Ka grupe interesash, nuk diskutohet siç është grupi i interesit në ndërtimin e HEC-eve, por për ne grupi më i madh i interesit është ai i qytetarëve dhe për ne, opinioni dhe ajo çfarë mendojnë njerëzit është grupi më i madh i interesit.

Banori: Unë e du shqip llafin. Zonja Balluku të më thotë do ta bësh apo do e anulosh? Po e anulove do futesh në histori, po s’e anulove… s’e ke mirë me ne.

Belinda Balluku: Më bëre një pyetje dhe unë e nisa kështu dhe e them dhe njëherë. Këtu janë pezulluar punimet.

Në radhët e banorëve ishte edhe një përfaqësues i kompanisë që ka nisur punimet për ndërtimin e hidrocentralit. Ai kërkoi t’i sqarojë se kanioni nuk është dëmtuar dhe se nuk kishin shkelur asnjë ligj.

“Ju them gjithë banorëve që realisht ky projekt ka kaluar fazën e fizibilitetit dhe gjithë procedurën e fazës së projektit të studimit në respekt dhe në zbatim të gjitha procedurave ligjore që kanë të bëjnë me institucionet përgjegjëse për dhënien e lejeve përkatëse”.

Zëri që i mbështeti më shumë banorët ishte deputeti i qarkut të Elbasanit,njëhesh dhe kryetar i grupit parlamentar socialist, Taulant Balla.

“I dashur mik, përfaqësues i kompanisë së ndërtimit. E vërtëta është këtë gjë duhet ta kishit bërë shumë kohë më parë. Ne na thanë banorët që bllokohet hyrja në kanion . Nëse bllokohet hyrja në kamion, kamioni jo dëmtohet, por del jashtë çdo funksioni”.

Taulant Balla i dha edhe garancinë e fundit banorëve në emër të mazhorancës socialiste.

“Dua t’ju them të gjithëve që procesi i pezullimit do të shoqërohet me një proces shumë sqimtar për të parë letër për letër dhe detaj më detaj të gjithë projektin me garancitë që një qime floku t’i preket kësaj bukurie natyrore do të shkohet në anulim”./abcnews.al

blendi-klosiii.jpg
G. P.15:22 | 29/12/2018

Ministri Blendi Klosi në këtë prag feste është ndalur në Qendrën e Zhvillimit në Berat, ku strehohen 27 fëmijë me aftësi ndryshe.

“Festat duan dashuri” nuk është vetëm një slogan, por një axhendë konkrete me aktivitete, në të gjithë Shqipërinë, për ti ardhur në ndihmë fëmijëve në nevojë, fëmijëve pa kujdes prindëror, atyre me aftësi të veçanta, viktimave të dhunës në familje apo gjyshërve dhe gjysheve, që strehohen në qendrat e përkujdesit social. Si deputet i Qarkut të Beratit, në këtë prag festash, ministri Klosi u ndal në Qendrën e Zhvillimit në Berat, ku strehohen 27 fëmijë me aftësi ndryshe, të grumoshave të ndryshme.

“Kjo është për t’i dhënë dashuri atyre njerëzve që kanë më shumë nevojë për dashurinë e shoqërisë, për dashurinë e shtetit, për dashurinë e njerëzve që mund të ndajnë me ta një festë kaq të bukur sa festat e Vitit të Ri”, tha ministri Klosi.

Ai gjithashtu theksoi rëndësinë jo vetëm të trajtimit me dashuri të fëmijëve dhe njerëzve në nevojë, por edhe të mundësive që i duhen krijuar atyre për të qenë të aftë për punë, megjithëse me nevoja të veçanta. Shkolla profesionale në Berat trajton dhe trajnon disa nga fëmijët me aftësi të kufizuar për ti bërë atyre të mundur që të hyjnë në tregun e punës./abcnews.al

KLOSI-NE-UREN-VAJGURORE-MBULIM.mpg_snapshot_00.16-1280x720.jpg
G. P.21:20 | 22/12/2018

Shkolla “Llukë Mita”, në fshatin Konizbaltë të Urës Vajgurore është ndërtuar nga e para. Ministri i Mjedisit dhe Turizmit Blendi Klosi, i pranishëm në ceremoninë e inaugurimit deklaroi se nga 21 shkolla të kësaj zone 19 janë transformuar plotësisht. Kjo godinë përveç se ofron kushte optimale do të shërbejë dhe si kopësht për fëmijët e fshatit. Sipas ministrit Klosi, qeveria po synon të zhvillojë jetën komunitare në zonat rurale për këtë edhe buxheti i vitit që vjen nxit investimet në fshatra./abcnews.al

blendiii.jpg
G. P.15:52 | 10/12/2018

Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, prezantoi dokumentin strategjik për menaxhimin e pyjeve si dhe efektet që solli moratoriumi për mbrojtjen e pyjeve nga prerja.

“Pjesa e mbarëvajtjes të gjithë sistemit të pyjeve në vendin tonë ka qenë shumë problematike. Kishte problematika që kanë të bëjnë me mënyrën se si funksionon. Kanë të bëjnë me njerëzit që kanë përgjegjësi të drejtpërdrejtë me pyjet dhe çfarë duhet të bëjmë në të ardhmen për të orientuar drejt një plani masash. I cili në filozofinë e Ministrisë së Mjedisit dhe Turizmit është pjesë e çdo sektori”, tha ai.

Sipas ministrit Klosi, ka nevojë për më shumë politika për mirëmenaxhimin e mbrojtjes së mjedisit dhe pyjeve. Që të mbrohen pyjet dhe të përmirësohet mjedisi, ministri Klosi rekomandoi 3 pika të rëndësishme

“E para për operacionin ‘Krijo oksigjenin tënd’ dhe çdo lloj qytetari i ndershëm i këtij vendi të mbjellë pesë pemë, kudo ku ka mundësi. E dyta shumë e rëndësishme, zbatimi i fortë i politikave detyruese. Për të gjitha ato kompani që kanë detyrim në bazë të kontratave që kanë me administratën shtetërore shtetërore për çdo pemë të prerë apo tokë të shpyllëzuar, të pyllëzojnë trefishin e kërkesave të tyre. Dhe e treta operacion që ne propozojmë nga sot është lidhja e shkollave me zonat e mbrojtura. Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura ka përcaktuar nga veriu në jug 61 bashkitë e qytetit tonë, zona, ku shkollat do të kenë hapësirat e tyre për të mbjellë pemë, për krijuar pyjet e tyre si dhe të rriten fëmijët që nga klasa e parë dhe deri në përfundim të shkollës me pyllin, me mjedisin”, tha Blendi Klosi.

Sipas Klosit, zgjerimi i sipërfaqeve pyjore do të kontribuojë në mjedis dhe në ekonomi. Ai tha se prej 3 dekadash pyjet  konsiderohen mall pa Zot nga mungesa e bashkëpunimit të institucioneve.

“Kemi një situatë, e cila pas trazirave të 3 dekadave e ka çuar pyllin në një mall pa Zot. Ku pushteti lokal është përgjegjës, ministria bën politikat, kontrollin e bën Inspektioriati i Mjedisit. Kontrollin duhet ta bëjmë në zonat e mbrojtura. Nuk kemi një dakordësi kush është pronar i drejtpërdrejtë se kush është mbrojtësi dhe pasuruesi i kësaj pasurie”, tha ai./abcnews.al

klosiii.jpg
G. P.19:04 | 07/12/2018

Në një konferencë kombëtare për krimin mjedisor të zhvilluar në Tiranës, ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, theksoi se krimi ndaj mjedisit duhet konsideruar si të gjitha krimet e tjera. Për këtë ai kërkoi ndryshime në Kodin Penal.

Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, thotë se viti 2018 ka qenë një vit sprove për menaxhimin dhe mbrojtjen e pasurive mjedisore.

“Viti 2018 ka qenë një vit sprove për institucionin që unë drejtoj në dy aspekte. E para për të administruar ashtu siç duhet pasuritë tona kombëtare. Ka vend për përmirësim për të kuptuar që mjedisi është një e mirë e përbashkët që ka rregullat ligjet, norma dhe punët konkrete, ku ne duhet të funksionojmë. Dhe e dyta më e rëndësishme është që çfarë ne kemi dhe duhet të bëjmë për të vendosur në shoqërinë shqiptare disa rregulla”, tha ai.

Ministri nuk harroi të sjellë në vëmendje kontrollet në të gjitha industritë që ndosin ambientin.

“Të 18 industritë që ne kemi përcaktuar se ndosin Shqipërinë e papastër janë marrë në sitë dhe kemi marrë se legjislacioni ishte por asnjëherë nuk është marrë asnjë masë për të përcaktuar rregullat me të cilat do funksiononin guroret ”, u shpreh Klosi.

Klosi përmendi edhe vendimin në lidhje me ndalimin e tregtimit të makinave të vjetra, që sipas tij ndihmon në përmirësimin e ambientit.

“Është një vendim mendoj i debatueshëm, por në të gjithë aspektet e tij mbron shëndetin dhe sigurinë e qytetarëve, mbron familjet të cilat abuzoheshin nga tregtarët e makinave, të cilat nuk futeshin dot në pasuritë e familjeve”, u shpreh ministri i Turizmit dhe Mjedisit.

Gjatë Konferencës Kombëtare për krimin mjedisor Klosi tha se duhen bërë ndryshime në Kodin Penal dhe krimi ndaj mjedisit duhet konsideruar si të gjitha krimet e tjera

“Kemi nevojë që të ngremë një aleancë më të madhe në mbrojtje të mjedisit dhe unë do jem i pari që do jem pjesë e kësaj aleance për të kuptuar që krimi mjedispor është një krim që duhet dënuar, krimi mjedisor është një veprimtari e paligjshme. Ka ardhur koha që edhe Kodi Penal të jetë pjesë e diskutimit të gjerë mbipartiak dhe ndryshime në Kodin Penal për të futur krimin mjedisor si një vepër penale”, përfundoi Klosi./abcnews.al

blendiii.jpg
G. P.19:39 | 27/11/2018

Sipas ministrit të Mjedisit dhe Turizimit, Blendi Klosi, nuk është iluzion që në Shqipëri të vijnë 10 milionë turistë. Në “Mbrëmje Ide” nga Mirela Milori, ai tha se sfida është që turistët që vijnë të mos largohen dhe vendi jonë të bëhet destinacion i qëndrueshëm turistik.

“Nuk ka ndonjë iluzion për punën e 10 milionë turistëve. Është një progresion, një rritje normale. Para 4 vitesh kanë qenë 4 milionë, vjet ishin 6. Nëse vazhdojmë me këtë progresion ne shkojmë në 10 milionë. A jemi të gatshëm të presim 10 milion? Kjo është sfida. Këta që vijnë të mos largohen nga Shqipëria e të mos vijnë më. Të krijojmë një destinacion të qëndrueshëm turistik”, tha ministri Klosi.

Ndër të tjera, Klosi tha në studio se Shqipëria ka potencialin që të zhvillojë turizëm 12-mujor. Sipas tij Shqipëria nuk është e ndotur, por e papastër.

“Shqipëria nuk është e ndotur. Shqipëria është e papastër. Ne kemi probleme me menaxhimin e mbetjeve urbane. Nëse eleminohen venddepozitimet ilegale pranë lumenjve do kemi një situatë tjetër”, tha Klosi./abcnews.al

KRONIKE-RAMA-KLOSI-PER-TURZMIN-ABCM3T1.mpg_snapshot_00.36-1280x720.jpg
G. P.13:18 | 27/11/2018

Nuk do të ketë më leje për ndërtimin e fshatrave turistikë. Kryeministri Edi Rama deklaroi se modeli i zhvillimit të turizmit do të ndryshojë dhe prioritet, do të jetë ndërtimi i resorteve.

Ndërsa flet për zhvillimin e turizmit në Shqipëri pas 2018-s një togfjalësh duhet ta fshish nga fjalori.

Edi Rama, Kryeministër: “Ajo fjala “fshatra turistikë” duhet fshirë nga fjalori. Nuk kemi për të dhënë më leje për fshatrat turistikë që kthehen në lagje banimi, që janë zona banimi për ata që sot kanë mundësi të blejnë edhe një vilë në bregdet dhe pastaj ta mbajnë mbyllur.”

Kryeministri Edi Rama është kategorik në thirrjen e tij drejtuar investitorëve vendas dhe të huaj.

“As mos e merrni mundimi fare të vini me albume fshatrash turistikë bazuar tek shitja e menjëhershme e metrave katrorë dhe tek “të pashë dhe ika”. Duam projekte të cilat i përgjigjen ambicjes sonë për të zhvilluar një industri turistike të qëndryeshme. Nuk jemi në një provincë të botës, për sa i përket turizmit. Jemi vërtetë në një nga qendrat më intensive të zhvillimit.”

Shqipëria ka nevojë për shtimin e kapaciteteve akomoduese, por modeli i zhvillimit të turizmit do të ndryshojë. Bazë do të jetë ndërtimi i resorteve të cilat në vetëvete mund të jenë një kombinim i hotelerisë me vilat individuale. Por per të marrë lejen e ndërtimit, kryeminsitri tregon se do të ketë kushte.

“Do të bësh një herë pjesën e hotelerisë pastaj do të marrësh lejen për të ndërtuar vila historia që fillojmë me hapim themele, i shesim në themel, marrim me këste dhe pastaj përfundojmë që hoteli mbetet në letër dhe një pjesë e hotelerisë mbetet një dëshirë e mirë e parealizuar. Ngrejmë kantierin dhe ikim dhe prapa lemë një tjetër mëhallënjerëzish që sot kanë një lek më shumë dhe e përdorin mëhallën 15 ditë në vit, është një histori që për ne duhet të konsiderohet e marrë fund.”

Ndërsa lehtësite fiskale kanë nisur ti japin efektet. Ministri i Mjedisit dhe Turizmit Blendi Klosi, thotë se bashkitë janë përfshirë nga hotelmania.

Blendi Klosi, ministër i Mjedisit dhe Turizmit: “Në vitin 2016 zyrtarisht janë licensuar vetëm 12 hotele, në 2017-n 53. Në 6 mujorin e parë të këtij viti kanë marrë lejen për të filluar investimet plot 115 hotele.”

Vendi ynë këtë vit në optikën e qeverisë, ka përjetuar sezonin më të mirë turistik me 6 milionë turistë dhe rreth 2 miliardë euro të ardhura nga turizmi./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono