bizneseve

denaj-2-1280x711.jpg
ad min16:15 | 07/08/2019

Në Himarë ministren e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj e çoi denoncimi i një qytetari.

“Dërgoi një faturë jo tatimore në celularin tim, duke denoncuar ekzistencën e paligjshmërisë në një nga restorantet më të shtrenjta të kësaj zone dhe ku ju do ta shikoni sepse dhe çmimet janë të krahasueshme më lartë se sa tregu.”

Argumenti i menaxherit nuk e ka bindur ministren e cila i Ben thirrje bizneseve të heqin dorë nga çdo faturë që nuk është miratuar nga tatimet.

 “Fatura e cila është dhe në gjuhë të huaj, pra nuk është një faturë as e prodhuar në Shqipëri, ka çmime përtej artikujve dhe argumenti i menaxherit të restorantit, i cili thotë që përdoret për menaxhim të brendshëm, nuk është një argument i cili pranohet, jo vetëm nga rregullat por edhe nga fakti që fatura e denoncuar është me çmime dhe qytetari ka denoncuar faktin që nuk ju soll kuponi tatimor.”

Në rast e se kuponi tatimor nuk ju vjen në tavolinë denonconi apelon ministrja e Financave dhe Ekonomisë.

Denaj gjithashtu paralajmëron se aplikacioni stop informalitetit I vlefshëm si për qytetarët ashtu dhe për biznesin do të nisë të funksionojë në fundjavë.

“Pjesa më e madhe tani është formalizuar me lëshimin e kuponit, me punonjësit, me deklarimet me të gjitha, po ka dhe vende që ka probleme si nga Booking që kanë godina të paregjistruara. Ministrja: Ende vazhdojnë? Po ndërkohë ju keni parë një ndërgjegjësim të rritur? Domethënë shikoni nga njëra herë që vini në tjetrën që ka përmirësim?”

Denaj kërkon respektim te ligjit ndërsa thotë se grupet e inspektimit do të vijojnë monitorimin e bizneseve përgjatë 24 orëve./ABC News Albania 24/7

kontrolli-tatimor.jpeg
nev ila13:19 | 29/07/2019

Vijojnë inspektimet nëpër biznese në kuadër të luftës kundër informalitetit. Sipas ministres Denaj ka përmirësime për shkak të rritjes së ndërgjegjësimit, por nuk mungojnë edhe abuzimet.

Inspektimet në kuadër të luftës kundër informalitetit vijojnë. Ministrja e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj vëren se ka një përmirësim të dukshëm të treguesve për shkak ët rritjes së ndërgjegjësimit të subjekteve për t’u përmirësuar, por nuk mungojnë rastet e shkeljeve.

“Janë konstatuar shkelje për herë të tretë të kuponit tatimor dhe bazuar në procedurat tatimore, përgjegjësit në këtë rast do të ndiqen penalisht. Është e rëndësishme të kuptohet se duhet të pritet kupon tatimor edhe në hyrje të lokaleve të natës për të shmangur penalizimet drastike. E kërkojmë këtë pasi nuk do të donim të ishim as në pozitat e vendosjes së shiritave dhe as të ndjekjes penale”, tha Denaj.

Denaj shoqërohej nga zv/drejtori i përgjithshëm i tatimeve Ervin Hoxha, sipas të cilit janë lokalet me xhiro të lartë ato që shmangin detyrimin për të prerë kuponin tatimor.

Ministrja e Financave u bën thirrje taksapaguesve që bazuar në ndryshimin e ligjit të procedurave tatimore, si pjesë e paketës “Moneyval” të hapin llogaritë bankare të biznesit të tyre, jo më vonë se 90 ditë nga hyrja në fuqi e ndryshimeve të miratuara më 26 korrik, ndërsa për tatimpaguesit e rinj, jo më vonë se 20 ditë nga e nesërmja e regjistrimit të tyre.

Gjatë verifikimeve të kryera nga strukturat e Hetimit Tatimor, në Tiranë, në orët me aktivitet më të lartë ekonomik është konstatuar se ka përmirësim të dukshëm të treguesve edhe për shkak të rritjes së ndërgjegjësimit të subjekteve për t’u vetëkorrigjuar. Megjithatë, nuk kanë munguar edhe raste të përsëritjes së vazhdueshme të shkeljeve.

“Janë konstatuar shkelje për herë të tretë të kuponit tatimor dhe bazuar në procedurat tatimore, përgjegjësit në këtë rast do të ndiqen penalisht. Është e rëndësishme të kuptohet se duhet të pritet kupon tatimor edhe në hyrje të lokaleve të natës për të shmangur penalizimet drastike. E kërkojmë këtë pasi nuk do të donim të ishim as në pozitat e vendosjes së shiritave dhe as të ndjekjes penale”, tha ministrja Denaj.

Zëvendësdrejtori i Përgjithshëm i Tatimeve, z.Ervin Hoxha, tha se gjatë kontrolleve të ushtruara janë konstatuar lokale me xhiro të lartë, që kanë shmangur detyrimin për të prerë kupon tatimor.

“Kemi vënë re tendenca për mosdeklarim dhe mos përmirësim të xhiros nga këto subjekte, që janë me risk të lartë. Ju bëjmë thirrje që të vetëpërmirësohen dhe vetëdeklarohen sepse kontrollet do të vazhdojnë në mënyrë që të përmirësojmë këtë situatë”, tha z.Hoxha.

Gjithashtu, një aspekt i rëndësishëm në luftën kundër informalitetit është edhe ndryshimi i ligjit të Procedurave Tatimore, si pjesë e paketës “Moneyval”, për të cilin znj. Denaj kërkoi bashkëpunim e tatimpaguesve për zbatimin e plotë të tij.

Ministrja e Financave dhe Ekonomisë i bëri apel tatimpaguesve të regjistruar pranë Qendrës Kombëtare të Biznesit dhe Administratës Tatimore të hapin llogari bankare të  biznesit të tyre, jo më vonë se 90 (nëntëdhjetë) ditë nga hyrja në fuqi e këtij ligji (data 26.07.2019) dhe ta deklarojnë atë në administratën tatimore. Ndërsa, tatimpaguesit e regjistruar rishtas janë të detyruar të hapin llogarinë bankare të biznesit/organizatës, jo më vonë se 20 (njëzet) ditë kalendarike nga e nesërmja e regjistrimit në QKB/Administratën Tatimore dhe ta deklarojnë atë në organet tatimore.

“Ju lutemi tatimpaguesve të hapin llogaritë bankare, të regjistrojnë biznesin sipas procedurave ligjore. Nëse respektojmë rregullat, respektojmë ligjet shqiptare, atëherë do të kemi më pak inspektime, një marrëdhënie korrekte dhe garantim të konkurrencës së ndershme në treg”, tha ministrja Denaj./ABC News Albania 24/7

biznese-te-vogal-1280x725.jpg
ent ela17:19 | 03/04/2019

Një raport  i Fondit Monetar Ndërkombëtar vëren se përfshirja në skemën e tvsh-së së biznesit të vogël nuk ka sjellë rezultat në rritjen e të ardhurave në buxhet. Megjithatë, FMN thotë se gjatë dy viteve të fundit shumë reforma në administratën tatimore kanë ecur përpara, por konsideron kthim në kohë vonesat për rimbursimin e tvsh-së për bizneset.

Për Fondin Monetar Ndërkombëtar, përfshirja e 13 mijë bizneseve të vogla në zinxhirin e tatimit mbi vlerën e shtuar, ka dhënë impakt të ulët në rritjen e të ardhurave tatimore. FMN ka bërë një analizë të sistemit të administrimit tatimor në Shqipëri, në bazë të një projekti që kishte me Drejtorinë e Përgjithshme të Tatimeve për dhënien e asistencës teknike në këtë fushë. Raporti thotë se përfshirja e biznesit të vogël në këtë skemë ka sjellë efekt negativ në punën e administratës tatimore, pasi kosto e kontrollit të bizneseve është më e lartë se të ardhurat që janë arkëtuar në buxhet.

“Zgjerimi i regjistrit të TVSH-së do të ketë një ndikim të vazhdueshëm negativ në kostot e punës së administratës tatimore, pa patur një efekt të konsiderueshëm në mbledhjen e të ardhurave”.

FMN veçon po ashtu faktin e problematikës së rimbursimit të tatimit mbi vlerën e shtuar, i cili në tetor të 2018-s arriti në 144 milion dollarë, nga ku rezulton se shumica e kompanive që nuk kanë marrë në kohë tvsh-në, janë eksportuese.

 “Si në rastin që autoritetet tatimore kërkojnë pagesën në kohë të taksave, edhe rikthimi i taksës nga shteti për biznesin duhet të jetë në kohë”.

Fondi nuk bie dakord as me politikat fiskale përjashtuese nga sistemi tatimor, siç është përjashtimi nga tvsh për sektorin e turizmit apo ulja e tatimit mbi fitimin për disa kategori biznesesh.

 “Disa nga këto ndryshime mund të komplikojnë regjimin tatimor dhe të hapin mundësinë për shmangien e taksave”.

Borxhi që bizneset i kanë administratës tatimore në shtator të 2018-ës arriti në 1 miliard dollarë, ku më shumë se gjysma e tij zotërohet nga firma të mbyllura. FMN shprehet në raport se administrata tatimore ka bërë punë të mirë në zhvillimin e sistemeve informatike duke u bërë më e aksesueshme për bizneset dhe duke eliminuar korrupsionin. Por po ashtu rekomandon që të ndërtojë një strategji për të eliminuar korrupsionin e inspektorëve si dhe të rikthejë në administrimin e Tatimeve strukturën e apelimit të vendimeve të biznesit./abcnews.al

vlcsnap-error242-1-1280x720.jpg
ad min13:22 | 13/11/2017

Bizneset duhet të ndërgjegjësohen në lidhje më arritjen e standarteve ushqimore. Në të kundërt nuk do të mbështeten financiarisht. Paralajmërimi ka ardhur nga ministri I bujqësisë dhe zhvillimit rural Niko Peleshi gjatë vizitës në një baxho të përpunimit të qumështit në Qarkun e Dibrës.

Bujqësisë dhe blegtorisë I janë premtuar më shumë fonde këtë vit. Por financimi do tu jepet vetëm atyre që sigurojnë standarte ushqimore. Mesazhin bizneseve ministri I bujqësisë dhe zhvillimit rural Niko Peleshi ia dha nga qarku i Dibrës.

Fondi përmes AZHBR–së, i mbështetjes financiare do të jetë pothuajse dyfish krahasur me të kaluarën. Janë 2.6 miliard lekë. Por, një gjë janë lekët, një gjë tjetër janë standardet e siugurisë ushqimore dhe padyshim, tregu. Tregu është sfida juaj, se ne jemi në një ekonomi tregu sot, dhe biznesi e merr vetë atë risk përsipër. Standardet janë përgjegjësia juaj dhe detyra jonë për t’i garantuar. Kështu që kërkesat tuaja, për të marrë financim për projektin e ri, të zgjerimit të kësaj fabrike të përpunimit të qumështit, nga ne natyrisht, që i ka të gjitha shanset, për të marrë përgjigje pozivite, të mbështetet, sipas kushteve dhe kritereve të Agjencisë të Zhvillimit Bujqësor dhe Rural, por duhet ta theksoj nevojën për të vendosur standarde të larta të sigurisë ushqimore. Pra, nëqoftëse, ne do t’ju mbështesim me subvencion, me grant, por edhe me mundësi të tjera të financimit përmes Fondit të Garancisë, që janë kreditë e buta, kredi të buta të garatuara shteti dhe nga BERZH-i apo Banka Gjermane KFË, ju duhet të garantoni një standard më të lartë të sigurisë ushqimore.”

Ministri Peleshi ka folur përsëri për aksionin për disiplinimin e thertoreve.

“Situata për momentin është problematike, sepse asnjë thertore nuk e kaloi klasën. Të gjitha ishin jashtë standardit. Ju kemi dhënë detyra për t’i plotesuar dhe sapo të plotësojnë kushtet do të rihapen, një apo dy apo aq sa, mund të plotësojnë kushtet. Shumë shpejt do të fillojmë me qumështin dhe përpuminin e qumështit. Nuk kemi filluar akoma të inspektojmë baxhot apo fabrikat e përpunimit të qumështit. Kështu, që po ua them, që tani, që ne jemi gati t’ju mbështesim, por nga ana tjetër duhet ta kuptoni, që tani standardi është numër një. Siguria ushqimore ka lidhje me jetën e qytetarëve, ndaj dhe për këtë arsye është dyfish e rëndësishme”.

Përpunuesit e qumështit do të mbështeten me grante dhe subvencione por vetëm me një kusht

Zbato ligjet dhe rregullat tona!”/abcnews.al

 

 

 


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono