be

48737717_403.jpg
nev ila10:10 | 16/06/2019

Gënjeshtra, teori komplotiste, #hashtag-e me urrejtje. Në zgjedhjet europiane të majit janë përdorur instrumenta dezinformimi me origjinë në Rusi, shprehet Komisioni Europian. Por gjurmët nuk të çojnë vetëm në Kremlin.

Ajo që autoritetet, partitë e aktivistët vunë re në zgjedhjet kombëtare në SHBA, Brazil apo Gjermani ka vazhduar edhe në zgjedhjet europiane në fund të majit. Grupime ekstremiste, parti dhe opinionbërës janë përpjekur që me informacione të rreme të përhapura në mediat sociale të ndikojnë votueset e votuesit, shpesh me ndihmë nga Rusia. Në këtë përfundim arrin një raport i ndërmjetëm hetimor për „fushatat e dezinformimit”, që Komisioni Europian e paraqiti më shumë se tre javë pas zgjedhjeve europiane.

Ndikim rus

“Numri i fushatave që mund të identifikohen si burime ruse është dyfishuar krahasuar me vitin e kaluar”, është shprehur komisioneri europian për Sigurinë në Internet, Julian King. BE flet për rreth 1000 raste të dezinformimit me pjesëmarrje të burimeve ruse që nga janari i këtij viti. „Këtu nuk bëhet fjalë për ‚big-bang‘, pra sulme të mëdha hakerësh, por për fushata të vogla të prera sipas përfytyrimit të grupit të shënjestruar”, thotë komisionerja e BE për Drejtësinë, Vera Jourová në Bruksel.

Julian King

Në Poloni për shembull, faqja online „Sputnik” ka përhapur informacione, sipas të cilave Polonia është më keq ekonomikisht, se në kohët e komunizmit. Përveç kësaj është ngritur pretendimi, se presidenti francez, Emmanuel Macron kërkon të nxjerrë disa vende nga BE, thuhet në raportin paraprak të Komisionit Europian. „BE vëren, se janë fushata që nga ana përmbajtësore janë të afërta me idetë e Kremlinit. Por ne nuk jemi shërbim sekret, dhe nuk kemi të dhëna të drejtpërdrejta”, thotë eurokomisioneri, King. Ai nuk mund të pohojë e as ta hedhë poshtë, nëse fushatat kanë lidhje direkte me shtetin rus. „Kjo mund t’iu zhgënjejë ju, por ne jemi të kujdesshëm në nxjerrjen e konkluzioneve.”

Reklamë e fshehur

Ajo që të bie në sy është numri i lartë i faqeve online dhe profileve në mediat sociale, që bëjnë fushatë kundër migrantëve dhe islamit, thuhet në raportin hetimor për zgjedhjet europiane. Në Spanjë për shembull u zbulua një rrjet i organizuar i profileve false në twitter, që në mënyrë të automatizuar mbështeste #hashtag-e negative për islamin.

E gjitha ka ndodhur në rrethet e partisë populiste, Vox, thotë komisioneri, Julian King. Në Gjermani reklama zgjedhore e partisë populiste, AfD nuk identifikohej shpesh si e tillë, thotë KE. Televizioni gjerman, ARD kishte informuar para zgjedhjeve, se robotë automatikë, e dërgojnë mijëfish reklamën e AfD-së tek përdoruesit, pa e shenjuar si të tillë.

Rregullim i koncerneve?

Koncernet e mëdha të internetit, Facebook, Google e Twitter janë përpjekur t’i përmbahen „Kodeksit për punën praktike”. Por kjo nuk ka qenë gjithmonë e suksesshme, kritikon komisionerja Vera Jourová. „Miliona profile false, të zhvilluara nga kompjuteri, të ashtuquajtur bots, janë mbyllur. Por duhet të bëhet më shumë, për të zbuluar ato që janë fake news.” Facebook madje ngriti një qendër të posaçme për të zbuluar fushatat dezinformuese. Në fund të këtij viti vendet anëtare të BE do të vendosin, nëse ujditë e arritura me platformat  e komunikimit të internetit mjaftojnë, apo nëse nevojiten rregullime ligjore.

Vera Jourova

Gënjeshtra nuk penalizohet

„Ata që përgatisin fushatat dezinformuese ndryshojnë vazhdimisht taktikën e tyre, ne duhet të veprojmë po ashtu”, paralajmëron komisioneri, Julian Kind. Vigjilenca e vazhdueshme dhe lufta e pandalur kundër „fake news” janë një normalitet i ri dhe jo raste përjashtuese, thotë ai. Radikalizimi i vazhdueshëm i debatave dhe shpërndarja e grindjes dhe pakënaqësisë duhet të zbulohen. Nuk bëhet fjalë për të kufizuar lirinë e shprehjes në internet, thotë komisionerja, Jourová, por për të sqaruar. Si vepra penale konsiderohen vetëm ato përmbajtje që propagandojnë urrejtjen, terrorizmin, dhunën seksuale, pornografinë me fëmijë. „Gënjeshtrat në vetvete nuk janë ilegale”, thotë Vera Jourová. Komisioni Europian publikon në faqen e tij çdo muaj një raport të hapur për fushatat e zbuluara të dezinformimit./DW

parlamenti-europaian.png
G. P.16:58 | 14/06/2019

Autoritetet europiane konfirmuan aktivitete dizinformacioni të shtrira në kohë dhe të kryera nga burime ruse jo të identifikuara, në kohën e zgjedhjeve parlamentare europiane. Lajmi bëhet i ditur nga raporti për luftën kundër dizinformimit të publikuar nga Komisioni Europian.

Bashkimi Evropian deklaroi se ka mbledhur dëshmi për aktivitete “të vazhdueshme dhe të qëndrueshme” të dezinformimit nga Rusia, me synim që të ndikonte në rezultatet e zgjedhjeve të muajit Majit për Parlamentin Evropian.

Raporti i Komisionit Europian thotë ndër të tjera se “burimet ruse” u përpoqën të kufizojnë pjesëmarrjen e votuesve dhe të ndikojnë në preferencat e tyre. Raporti nuk shpjegon se çfarë nënkupton me “burimet ruse”.

Ai pason paralajmërimet para zgjedhjeve të Brukselit për vendet e BE-së dhe kompanitë e mediave sociale, që të ishin të vëmendshme përballë lajmeve të mundshme të rreme nga Rusia. Aktivitetet e dezinformimit të regjistruara në raportin e 14 Qershorit, variojnë nga sfidimi i legjitimitetit demokratik të BE-së deri te shfrytëzimi i debateve përçarëse mbi çështje si migracioni.

Komisioni Europian tha se përpjekjet e tij për të luftuar lajmet e rreme kanë ndihmuar në reduktimin e sasisë së dezinformatave që shfaqen në internet, por ai shtoi se duhet bërë më shumë.

“Taktikat e përdorura nga aktorët e brendshëm dhe të jashtëm, në veçanti të lidhura me burimet ruse, po zhvillohen shpejt ashtu si duhet të zhvillohen dhe masat që ndërmarrin shtetet dhe platformat online”, tha Komisioni Evropian./ABC News Albania 24/7

D82lsIpX4AAkkbU.jpg
Sej rie14:10 | 12/06/2019

Presidenti i Këshillit Evropian Donald Tusk ka deklaruar se çështja që shtrohet aktualisht nuk është nëse duhen hapur negociatat e anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut, por kur duhet bërë kjo. Këto komente Tusk i ka bërë pas takimit në Bruksel me Presidentin Stevo Pendarovski.

“Unë besoj se mund të ketë vetëm një vendim: të fillojë negociatat në përputhje me rekomandimet e Komisionit si me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Pyetja sot nuk është nëse, por kur?”- shkruan Presidenti i Këshillit Evropian Donald Tusk në Twitter sipas të cilit arritja e konsensusit midis shteteve anëtare merr më shumë kohë seç ai do të kishte dëshiruar./ABC News Albania 24/7

kocijancic.jpg
G. P.22:36 | 10/06/2019

Brukseli zyrtar ka reaguar të hënën në lidhje me zhvillimet e fundit politike në Shqipëri, duke u bërë thirrje institucioneve që ta zgjidhin situatën në bazë të ligjit dhe t’u garantojnë qytetarëve të drejtën e votës.

Zëdhënësja e shefes së Politikës së Jashtme të BE, Maja Koçijançiç në një reagim lidhur me situatën në Shqipëri ka deklaruar se është e nevojshme që qytetarëve shqiptarë t’u garantohet e drejta e votës. Duke iu përgjigjur interesit të ABC News, Koçijançiç është shprehur se vendimet e partive të opozitës, fillimisht për të djegur mandatet dhe më pas për të mos hyrë në zgjedhje dëmtojnë Shqipërinë.

“Kjo ka qenë një zgjedhje e qëllimshme e partive opozitare, përfaqësuesit e të cilave janë zëvendësuar në Parlament, institucion që funksionon plotësisht. Tani është thelbësore që të ruhet e drejta kushtetuese e qytetarëve shqiptarë për të votuar në zgjedhjet lokale dhe për të siguruar vazhdimësinë e qeverisjes lokale”, ka thënë Koçijançiç.

Duke theksuar se Brukseli po i ndjek me vëmendje zhvillimet në vendin tonë, zëdhënësja e Federica Mogherinit ka shtuar se, institucionet shqiptare duhet t’i trajtojnë problemet e krijuara në përputhje me ligjet dhe normat juridike, si dhe në respekt të plotë të parimeve kushtetuese e demokratike.

“Ne përsërisim thirrjen tonë për të gjitha palët që të angazhohen urgjentisht në një dialog konstruktiv për të kapërcyer situatën aktuale politike”, ka shtuar Koçijançiç./ABC News Albania 24/7

1958389_983475671722236_7100065200155219871_n.jpg
nev ila16:25 | 08/06/2019

Delegacioni i Bashkimit Europian ditën e sotme ka deklaruar se, rëndësia e ushtrimit të së drejtës së qytetarëve shqiptarë, për të protestuar në mënyrë të rregullt dhe paqësore, është themelore. Delegacioni i BE më tej thekson se dënojnë aktet e dhunës që kanë ndodhur në protestat e kaluara dhe se përgjegjës për mbarëvajtjen e protestës janë drejtuesit e saj, të cilët duhet të sigurojnë që demonstrimet të mbahen në mënyrë të rregullt.

Deklarata e plotë:

“Deklaratë në prag të protestës së sotme, 8 qershor 2019

Ndërkohë që respektojmë plotësisht të drejtën themelore të qytetarëve shqiptarë për të demonstruar, ritheksojmë rëndësinë e ushtrimit të kësaj të drejte në mënyrë të rregullt dhe paqësore.

Ne dënojmë të gjitha aktet e dhunshme që kanë ndodhur në protestat e mëparshme. Asnjë formë e nxitjes së dhunës nuk është e tolerueshme. Përdorimi i eksplozivëve ose i ndonjë sendi tjetër të projektuar për të shkaktuar lëndime është krejtësisht i papranueshëm. Është përgjegjësi e drejtuesve të protestës të sigurojnë që demonstrimet të mbahen në mënyrë të sigurt si për pjesëmarrësit ashtu dhe për banorët e tjerë Tiranës, si dhe për të shmangur çdo përshkallëzim gjatë protestave. Autoritetet e zbatimit të ligjit gjithashtu kanë përgjegjësi për të vepruar me përmbajtje, edhe nëse provokohen.

Ne vazhdojmë t’i bëjmë thirrje të gjitha palëve të angazhohen urgjentisht në një dialog konstruktiv për të kapërcyer situatën aktuale politike”./abcnews.al

luigi-soreca.jpg
ent ela18:10 | 06/06/2019

Ambasadori i Bashkimit Europian në Tiranë, Luixhi Soreka ka deklaruar se BE duhet ta njohë progresin që ka bërë Shqipëria në rrugën e integrimit. Në një intervistë për gjermanen “Di Velt”, Soreka ka nënvizuar se vendet anëtare duhet të kenë parasysh se hapja e negociatave nuk do të thotë anëtarësim në BE.

Ambasadori i Bashkimit Europian në Tiranë, Luigi Soreka ka deklaruar se hapja e negociatave të anëtarësimit për Shqipërinë do të ishte një sinjal inkurajues që BE i jep vendit. Në një intervistë për gjermanen “Di Velt”, Soreka ka nënvizuar se hapja e negociatave ka të bëjë me progresin dhe jo me zgjidhjen e të gjitha problemeve.

“Hapja e negociatave nuk do të thotë anëtarësim në BE. Do të thotë se vendi ka arritur një nivel domethënës progresi sa u takon prioriteteve të kërkuara nga Komisioni dhe Këshilli Europian dhe se tendencat në vend janë pozitive”, ka deklaruar Soreka.

Sipas diplomatit europian, është me rëndësi të shmanget ngatërresa që për hapjen e negociatave vendi duhet të jetë në nivelin e anëtarësimit në BE.

“Kjo do të arrihet në përfundim të procesit, sikurse ka ndodhur për të gjitha vendet e tjera që janë anëtarësuar. Ndaj, aktualisht ne duhet të fokusohemi tek progresi domethënës, që konfirmon zotimin për të arritur më pas një progres të qëndrueshëm”, ka thënë Soreka.

Ai ka theksuar se është koha që Bashkimi Europian të marrë një vendim sa i takon rrugës europiane të Shqipërisë.

“Ne jemi shumë të vetëdijshëm se vendimi i qershorit ka një rëndësi kritike për të ardhmen e vendit. Është një vendim shumë domethënës në radhë të parë për popullin shqiptar, që ka interesin më të lartë për t’u bashkuar me Europën sesa të gjithë popujt e tjerë në pjesën jug-lindore të kontinentit të vjetër”, ka shtuar Soreka. /ABC News Albania 24/7

arsimi.jpg
nev ila15:45 | 06/06/2019

Shqiptarët ende janë larg ëndrrës evropiane. Këtë e tregojnë shifrat e publikuara nga Eurostat, ku tregojnë se më pak se 23% e shqiptarëve në grupmoshat 30-34- vjeç kanë arsim të lartë. Por, në krahasim me 5 vite më parë, kjo shifër është rritur.

0.9 % e shqiptarëve të moshës 25-64 vjeç mësojnë përgjatë gjithë jetës së tyre dhe kjo shifër e bën të pamundur anëtarësimin në Bashkimin Evropian. Duke qenë se arsimi i lartë është një kusht për anëtarësim, objektivi i Bashkimit Evropian është se deri në 2020, përqindja të rritet në 40. Ndërsa Eurostat në shifrat e publikuara tregon se më pak se 23% e shqiptarëve të grup moshës 30-34 vjeç janë të diplomuar në bachelor, por në krahasim me 5 vite më parë, përqindja është rritur.

Shqipëria nuk është vetëm në këtë luftë. Bosnjë Hercegovina dhe Rumania gjithashtu renditen në fund për përqindje të ulët të personave me arsim të lartë. Për Kosovën mungojnë shifrat./ABC News Albania 24/7

protestat.jpg
G. P.23:30 | 02/06/2019

“New York Times” i ka kushtuar një shkrim manifestimeve që kanë përfshirë në muajt e fundit Ballkanin. Duke cituar edhe Shqipërinë, gazeta prestigjioze shkruan se opozita proteston prej disa muajsh. Por kryeministrin  Rama i mbështetur nga SHBA dhe BE, ndihet i sigurt në pushtetin e tij.

Gazeta prestigjioze amerikane, “New York Times” i ka kushtuar vëmendje protestave që kanë përfshirë së fundmi rajonin. Në një shkrim me titull “Pranvera ballkanase në sezonin e verës”, “New York Times” tregon se si në Shqipëri, por edhe Bosnje e Serbi, qytetarët kanë mbushur rrugët në shenjë pakënaqësie ndaj qeverisjes.

“Pavarësisht specifikave, të gjitha protestat janë të nxitura nga ndjesia se qeveritë drejtohen nga kleptokratë me tendenca autoritare, që përfitojnë nga demokracia e brishtë dhe mungesa e kontrolleve ndaj pushtetit ekzekutiv”, thuhet në shkrimin e “New York Times”.

Gazeta e njohur vlerëson se, aty ku dikur kishte shpresë se rruga e anëtarësimit europian do të nxiste liderët të ndërmerrnin reforma ka ndodhur e kundërta.

“Në Shqipëri protestuesit mblidhen prej muajsh dhe madje janë përpjekur të bastisin Parlamentin, teksa kërkojnë dorëheqjen e kryeministrit Edi Rama, të cilin e akuzojnë për korrupsion dhe vjedhje votash”, shkruan “New York Times”.

Megjithatë, vijon gazeta, Rama, i mbështetur nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian, duket i sigurt në pushtetin e tij. Duke cituar njohës të situatës, media prestigjioze vlerëson më tej se situata paraqitet e tillë edhe në vendet e tjera të Ballkanit.

Por zyrtarët në Bruksel, të trembur nga prirjet nacionaliste brenda bllokut, interes parësor në rajon kanë stabilitetin, edhe me kusht që të mos funksionojnë institucionet demokratike./ABC News Albania 24/7


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono