bashkia

ilir-meta.jpeg
gra moz13:46 | 13/06/2018

Presidenti i Republikës ka reaguar për debatin publik mbi godinën e Teatrit Kombëtar. Kreu i shtetit thotë se po ndjek me vëmendje të veçantë shqetësimin e komunitetit të artistëve dhe i bën thirrje qeverisë e bashkisë për dialog me artistët.

“Presidenti i Republikës, bën thirrje për transparencë e dialog për këtë çështje dhe i bën apel Qeverisë dhe Bashkisë së Tiranës, të dëgjojnë sugjerimet dhe shqetësimet e komunitetit të artistëve, e të dialogojnë në dobi të ruajtjes e promovimit të vlerave e trashëgimisë historike, kulturore e kombëtare”, thuhet në reagimin e Presidentit të Republikës.

Kreu i shtetit është njohur edhe personalisht me shqetësimet e artistëve, gjatë një takimi me ta në Presidencë më 4 Prill./abcnews.al

durres.jpg
gra moz14:23 | 10/06/2018

Në qytetin e Durrësit, bashkia ka nisur investimin për standardizim të rrugëve. Çka do të thotë se do të ketë zgjerim të trotuarëve për t’u lënë më tepër hapësirë këmbësorëve.

1,5 milionë euro po investohen për rikualifikimin e trotuarëve në Durrës. Përmes zgjerimit te tyre po u jepet përparësi këmbësorëve.

“Duhet të heqim dorë dhe nga parkimi për të pasur një qytet më të bukur dhe tërheqës për turizmin”.

Investimi përfshin ngushtimin e rrugës së automjeteve. Drejtuesit e mjeteve duken të pakënaqur me këtë projekt

“Rrugët e reja na kanë marrë shumë sipërfaqe, megjithatë ata e dinë ç’bëjnë”.

“Janë nxjerrë trotuare ndërkohë që kalojnë shumë pak njerëz.”.

Nga ta që janë parashikohet edhe heqja e parkimeve. Ka nga ata drejtues të irrituar për këtë fakt. Mungesa e tyre në zonën qendrore të qytetit do të thotë lëvizje në kaos.

“Shumë problem për parkimi. Është ngushtuar rruga jashtë mase dhe punimet bllokohen tani në sezonin veror”.

Marrëparasysh reagimet e qytetarëve, Bashkia e Durrësit thotë se po i përgjigjet nevojës së zhvillimit urban të një qyteti turistik, atë të standardimit të rrugëve./abcnews.al

Gazetare: Enkeleda Arapi

rama-ne-tepelene-1280x727.jpg
ent ela11:43 | 22/05/2018

Pas Gjirokastrës, Kryeministri Edi Rama është ndaluar në qytetin e Tepelenës për të prezantuar projektet e reja të zhvillimit. Ai u bëri thirrje të gjithë familjeve dhe emigrantëve që të investojnë në bujtina, si mënyra e vetme për të dalë nga varfëria.

“Nëse investon në një shtëpi të rrënuar në një bujtinë, së pari tatim fitimi vetëm 5%, e dyta TVSH vetëm 6% dhe e treta merr mbështetje financiare nga shteti.

Bëj thirrje gjithë familjeve e emigrantëve që ta shohin këtë mundësi,  është rruga e daljes përfundimtare nga varfëria. Është një zonë ku blegtoria dhe prodhimet blegtorale mund t’i shërbejnë bujtinave të mikpritjes në funksion të agroturizmit.

Ngjituni në male dhe bëni projekte”- theksoi Rama, i cili shtoi se qeveria do të nxisë perspektivën e agroturizmit.

Në fjalën e tij Rama theksoi se ajo është bërë në gjithë qarkun e Gjirokastrës është një kthesë historike, ndërsa shtoi se shumë më tepër do të bëhet për bashkinë e Tepelenës.

“Jemi në një realitet që ka ndryshuar. Ajo që duhet të bëjmë për bashkinë e Tepelenës është shumë më tepër se çkemi bërë, pro ajo që kemi bërë ka shënuar një kthesë historike”.

/abcnews.al

 

SEZONI-TURISTIK-VELIPOJE-1280x720.jpg
ent ela13:33 | 20/05/2018

Në plazhin e Velipojës kanë mbërritur shumë pushues të huaj dhe vendas. Bashkia e Shkodrës ka bërë çeljen zyrtare të sezonit turistik.

Rruga është në ndërtim e sipër, por pjesa më e madhe e saj ka përfunduar. Lokalet janë hapur, gati  për sezonin turistik në Velipojë.

Kanë ardhur edhe turistët e parë. Moti i mirë, pastërtia e plazhit dhe e ujit është kënaqësia kryesore që u ofrohet atyre.

” Jam nga Italia nga rajoni i Toskanës, kam një javë në Velipojë dhe do rri edhe një javë tjetër. Më pëlqen shumë. Në Itali plazhet janë më të organizuara, por këtu më pëlqen shumë”.

Uji i ngrohtë dhe i pastër të cilit është vështirë t’i rezistosh shprehet kështu turistja nga Tajlanda e largët.

“Është hera e parë që vij në Shqipëri, këtu me pëlqen, uji është shumë i ngrohtë dhe rëra është e mrrekullueshme”.

Ata më të moshuarit kujdesen për nipërit dhe mbesat. Ndërsa ata më të rinjtë shijojnë lojëra të ndryshme.

Nga ana tjetër shezllonet po vendosen. Por Bashkia e Shkodrës akoma nuk ka lidhur  kontratat me bizneset përfituese.

“Bashkia e Shkodrës hap zyrtarisht sezonin, kanë filluar pushuesit e parë me bë plazh”.

Velipoja është nga zonat turistike më të frekuentuara sidomos për turizmin familjar. /abcnews.al

Gazetar i ABC News: Simon Shkreli

 

bashkiaaa.jpg
gra moz13:25 | 17/05/2018

Shumë banorë të Katundit të ri në Durrës protestuan para bashkisë. Ata kërkuan takim me kryetarin e Bashkisë, Vangjush Dakon dhe tentuan të hynin me forcë në ndërtesë. Shkak janë përmbytjet e dy ditëve të fundit si pasojë e daljes së lumit Erzen nga shtrati.

Banorët thanë se situata përsëritet disa herë në vit dhe u janë dëmtuar shtëpitë dhe baza ushqimore e bagëtive. Po ashtu banorët që kanë protestuar kanë thënë se do vetëvriten nëse problemi i tyre nuk zgjidhet, pasi nuk kanë marrë asnjëherë dëmshpërblim./abcnews.al

DURRES-BASHKIA-1280x720.jpg
ent ela14:27 | 07/05/2018

Policia bashkiake në Durrës ka nisur aksionin për lirimin e hapësirave publike. Lodrat e fëmijëve, shitës ambulantë si dhe objekte të tjera të vendosura nga privati përgjatë shëtitores “Taulantia” po hiqen.

Policia bashkiake e mbështetur edhe nga efektive të rendit si dhe një sërë institucionesh të tjera po punojnë me pastrimin e të gjithë zonës. Pas shëtitores “Taulantia”, zonat turistike si Plazhi i Durrësit, Gjiri i Lalëzit, etj do të jenë objekt i këtij aksioni disa ditor.

Policia bashkiake paralajmëron subjektet tregtare se do të gjobiten dhe do të shkojnë deri në ndjekje penale nëse ribllokojnë hapësirat publike. /abcnews.al

thumbnail_eshte-1-1280x853.jpg
ent ela10:38 | 05/05/2018

Mentaliteti është pasaporta e një shoqërie, ajo ç’ka e bën atë të dallohet nga një tjetër, por shumë i vështirë për t’u ndryshuar. Këtë e vëmë re çdo ditë në rrugët dhe trotuaret e Tiranës, ku për shkak edhe të një mentaliteti të prapambetur oriental, tregtarë të ndryshëm vijojnë të sfidojnë përpjekjet e institucioneve shtetërore për të vendosur rregull, duke shitur aty çdo lloj produkti, që nga peshku e bulmeti e deri te perimet, frutat apo rrobat e përdorura, ndërkohë që tregjet e bashkisë qëndrojnë bosh.

Një fenomen ky që përbënë një problem, jo vetëm estetik për një vend që kërkon të bëhet pjesë e familjes së madhe europiane, por më së shumti edhe një rrezik për sigurinë e produkteve ushqimore që shiten jashtë çdo kushti dhe kontrolli. Ndaj për këto arsye, Bashkia e Tiranës dhe punonjësit e Policisë Bashkiake kanë qenë të angazhuar çdo ditë për ta luftuar këtë fenomen dhe për t’ia rikthyer rrugët dhe trotuaret qytetarëve, ndonëse shpesh herë kanë rënë preh e histerisë së individëve të ndryshëm.

E njëjta gjë ndodhi pak ditë më parë edhe me tregtarët në zonën e Institutit Bujqësor në Kodër – Kamëz, të cilët refuzonin të lironin trotuaret, ndërsa qytetarët, të moshuarit apo nënat me fëmijë duhet të kalonin në rrugën e makinave. Por falë vendosmërisë së Bashkisë Tiranë për të qenë përçuese e mentalitetit perëndimor, ashtu si shumë hapësira dhe trotuare në gjithë Tiranën, edhe ato të Kodër-Kamzës janë liruar. Tregtarët pranuan të hyjnë në treg dhe banorët siç shihet edhe në foto shijojnë trotuaret edhe në bastionin e fundit të zaptuar në Institutin Bujqësor në Kodër-Kamëz.

PRONAT-GJIROKASTER-KONFLIKTI-1280x720.jpg
ent ela14:36 | 25/04/2018

30 familje nga Prongji dhe Kardhiqi i Gjirokastrës kanë hyrë në konflikt për çështjen e tokës. Ata thonë se prona u është marrë padrejtësisht dhe ka kaluar me qira tek persona të tjerë.

Problemi me pronësinë e tokës ka përfshirë prej disa muajsh Bashkinë Gjirokastër dhe 30 familje të fshatit Prongji dhe Kardhiq. Këta të fundit akuzojnë Bashkinë e Gjirokastrës për dhënien me qira të tokave pranë fshatit të tyre. Sipas banorëve, ky institucion ka shkelur ligjin duke dhënë me qira për një afat 99 vjeçar, tokën e lënë në përdorim të banorëve. Kjo sipërfaqe nuk është trajtuar nga ligji 7501, ndërsa disa prej banorëve pretendojnë se disponojnë dokumentacionin që vërteton pronësinë e tyre.

Banorët thone  se dosjet e këtyre tokave që familjet e fshatrave Prongji dhe Kardhiq, pjesë e njësisë administrative Cepo, e kanë trashëguar si pronë të tyre, tashmë ndodhen në Agjensinë e Pronave për shqyrtim. Por pavarësisht kësaj, Bashkia Gjirokastër ka miratuar kalimin e tyre me qira, një pronari të ri, i cili ka filluar punimet në terren. Për këtë ata kanë bërë një kallëzim në polici dhe prokurori për Bashkinë Gjirokastër.

Një ditë më parë përfaqësues të këtij fshati kanë marrë pjesë në mbledhjen e këshillit bashkiak, ku kanë kërkuar shqyrtimin e kësaj çështjeje, por mungesa e dokumentacionit dhe informacionit ka sjellë shtyrjen e saj për mbledhjen e radhës. Ndërkohë, Bashkia e Gjirokastrës nuk pranon të japë asnjë informacion mbi këtë konflikt duke shtuar se sqarimet përkatëse do të bëhen të ditura në mblledhjen e këshillit bashkiak të muajit maj. /abcnews.al

thumbnail_Kol-Ashta-1-1280x853.jpg
ent ela09:46 | 08/04/2018

Bashkia e Tiranës ka ndërhyrë në tre lagje të ndryshme të kryeqytetit për të shtruar rrjetin e ri të kanalizimeve duke rritur sasinë dhe cilësinë e furnizimit me ujë të pijshëm të qytetarëve. Specialistët e UKT rikonstruktuan rrjetin e kanalizimeve të amortizuar prej kohësh në rrugën “Medar Shtylla”, ndërkohë që bënë të mundur edhe një lidhje të re uji për banorët e pallatit pranë.

Një tjetër investim u finalizua në Rrugën “Kol Ashta”. Ekipet e punës ndërtuan një linjë të re ujësjellësi për banorët e zonës përreth, e cila shumë shpejt do të jetë në funksion të plotë për të siguruar cilësi dhe siguri maksimale të furnizimit me ujë të pijshëm.

Sot u finalizua me sukses një linjë e re me rrjetin e ujësjellësit edhe në rrugën “Qemal Stafa” duke bërë të mundur një furnizim normal dhe cilësor të ujit të pijshëm për banorët e zonës.  /abcnews.al

erion-veliaj-adm-1280x715.jpg
gra moz14:58 | 04/04/2018

Kryetari i Bashkisë së Tiranës ka nxitur qytetarët të zgjedhin administratorët e pallateve. Sipas Erion Velisë, ata ofrojnë zgjidhje për shumë probleme në komunitet, ndërkohë që janë edhe një mundësi punësimi për shumë persona.

Rreth 2800 mijë pallate në Tiranë kanë zgjedhur kryesitë për administrimin e mjediseve në bashkëpronësi, ndërsa 500 të tjere tashme kanë edhe administratorë. Kjo, sipas bashkisë, ka reduktuar që shume banorë t’i drejohen njësive administrative për të zgjidhur problemet që i shqetësojnë. Kreu i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj zhvilloi një takim me administratorët e zgjedhur dhe grupin e Task-Forcës, ku vlerësoi se ky proces është edhe një mundësi e mirë për punesimin e një numri të konsiderueshëm personash

“Më jep kënaqësi fakti se qindra vetë i kanë gjetur punë vetes falë angazhimit të komunitetit. Janë punësuar njerëz, jo vetëm Task-Forca, por sa njerëz po punojnë si adminsitratorë, çojnë një rrogë në shtëpi, që më përpara ose mund të kishin dalë në pension të parakohshëm ose mund të ishin të paangazhuar”, shtoi ai.

Kreybashkiaku Veliaj gjithashtu vlerësoi vendimin e Këshillit Bashkiak për shtimin e tre lagjeve të reja në Tiranë.

“Do të thotë se do të duhet të bëjmë një buxhet specifik për këto lagje të reja. Në inventarin e bashkisë për zonën e Kasharit kemi 12 mijë vetë, por na rezulton nga censusi se aty jetojnë mbi 50 mijë, ndoshta edhe 80. Ama, kemi buxhetuar sikur të jenë 12 mijë. Kjo duhet rregulluar dhe krijimi i lagjeve të reja e realizon këtë. Na mundëson të kuptojmë sa banorë ju shërbejmë dhe si t’i ndajmë investimet për frymë”, deklaroi Veliaj.

Kryetari i bashkisë gjithashtu falenderoi administratorët e pallateve për kontributin e dhënë për fushatën e mbjelljeve në Tiranë dhe kërkoi mbështetjen e tyre për vijimin e aksionit deri në datën 22 Prill./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore.


Kontakt

Telefono