banka boterore

banak.jpg
in a16:35 | 30/01/2020

Tërmeti dhe mungesa e investimeve janë kthyer në një ngërç për rritjen ekonomike të Shqipërisë. Pavarësisht se qeveria parashikon një rritje ekonomike 4.1% në 2020 parashikimet e institucioneve ndërkombëtare janë më pesimiste dhe sipas Bankës  Botërore rritja parashikohet të jetë vetëm 3.5%.

Gjatë një prezantimi të mbajtur në Forumin Ekonomik në Tiranë Banka Botërore i ka bërë apel qeverisë që të përmirësojë klimën e të bërit biznes si dhe të rrisë investimet në infrastrukturë, arsim e shëndetësi. Sipas Hilda Shijakut ekonomiste e Bankës Botërore, Shqipëria ka nivelin më të ulët të shpenzimeve buxhetore për infrastrukturën  në Europë.

Fenomente e fundit si tërmeti  i 26 nëntorit por edhe përmbytjet do të kenë efekte negative pasi rrisin rreziqet fiskale duke krijuar presione e trysni dhe e bëjnë politikën fiskale të paparshikueshme. Ndërsa  ekonomia duhet të shkëputet nga reformat e nisura. Është e rëndësishme të merren masa për modernizimin e mjedisit të biznesit dhe financimit të tyre. Një aspekt që dua të përmend është edhe rritja e instrumentave financiare. Shqipëria ka hendeqe në infrastrukturë dhe përsa i përket zhvillimit njerëzor apo fuqisë punëtore. Hendeku i Shqipërisë përsa i përket investimeve në infrastrukturë është sa gjysma e asaj në vendet e Europës e po ashtu edhe në arsim e shëndetësi”, tha Hilda Shijaku.

Edhe Dhoma Amerikane ka ngritur si shqetësim impaktin nga tërmeti në ekonomi. Presidenti Enio Jaço i kërkoi qeverisë një reformë të vërtetë për thithjen e investimeve.

“Investimet krijojnë tregje të reja pune, mundësi biznesi dhe rrisin konkurencën. Por ato janë bërë edhe më kritike se kurrë, për arsye të reduktimit të pritshëm të 2 projekteve të mëdha, TAP dhe Devoll – si dhe pasojave të tërmetit, i cili sipas reagimeve që ne kemi marrë nga anëtarët tanë do të ndikojë në uljen e shpenzimeve konsumatore si dhe reduktimin e të ardhurave. Reforma për Investimet është e rëndësishme, jo vetëm sepse renditemi të fundit në rajon por ajo është thelbësore për potencialet e mëdha që ne kemi dhe që investitorët mund të shfrytëzojnë. Është i rëndësishëm  krijimi i një ambienti më konkurrues dhe tërheqës për investimet e huaja. Serbia dhe Maqedonia e Veriut kanë fituar konkurrencën rajonale për thithjen e investimeve të huaja. Këtu ne dështojmë”, theksoi Jaço.

Nëse shohim renditjen krahasuar me vendet e rajonit në raportin e Doing Busines  “2020”:  Shqipëria është e 82-ta në botë, ndërkohë që të gjithë fqinjët tanë (përveç Bosnjës e cila ka kushte të tjera gjeopolitike) renditen ndjeshëm më lartë. Mali i Zi renditet i 50-ti, Kosova e 57-ta, Serbia në vendin e 44, ndërsa Maqedonia e Veriut e 17-ta. Në Forumin Ekonomik të Tiranës morën pjesë një sërë personalitetsh të larata nga bota e ekonomisë dhe financave midis të cilësve kryeministri Edi Rama dhe  Ministrja e Ekonomisë dhe Financës, Anila Denaj./abcnews.al

drejtori-banka-boterore.jpg
nev ila19:48 | 12/12/2019

Drejtori Ekzekutiv për Shqipërinë në Bankën Botërore, Patrizio Pagano thotë se efektet e tërmetit do të kenë ndikim në ekonominë e vendit në aspektin afatshkurtër.

Ndërsa ende pritet një vlerësim i dëmeve të shkaktuara nga tërmeti i 26 nëntorit, zoti Pagano thotë se Banka Botërore është gati të bëjë një livrim të shpejtë të dy huave që kapin një vlerë prej 100 milionë dollarësh dhe që do të përdoren sipas prioriteteve të qeverisë.

Kolegia Rudina Dervishi bisedoi me zotin Patrizio Pagano në ambjentet e Bankës Botërore.

Zëri i Amerikës: Pas tërmetit shkatërrimtar që goditi Shqipërinë, Banka Botërore së bashku me BE dhe KB po ndihmojnë në vlerësimin e dëmeve. Keni ende ndonjë shifër? Kur e presim raportin?

Patrizio Pagano: Së pari më lejoni t’u shpreh ngushëllimet e mia familjeve të viktimave, dhe gjithë atyre që janë ndikuar nga ky tërmet shkatërrimtar. Banka Botërore është aty për të ndihmuar së bashku me organizata të tjera, siç e përmendët me OKB-në dhe Bashkimin Evropian dhe ndërsa po flasim ata po punojnë për të vlerësuar kostot e rindërtimit. Nuk kemi ende një shifër por e presim këtë shumë shpejt. Por ky është vetëm hapi i parë para se të fillojmë të punojmë drejtëpërdrejt në terren.

Zëri i Amerikës: Përveç vlerësimit dhe llogaritjeve të dëmit, si po e ndihmon Banka Botërore qeverinë shqiptare për t’u mëkëmbur nga kjo situatë?

Patrizio Pagano: Normalisht në raste si këto, si përshembull uragani i fundit në Barbados apo pak vite më parë tërmeti në Haiti, Banka Botërore dërgon një ekip të përgjigjes së menjëhershme që kontakton qeverinë lokale, së pari siç thamë për të vlerësuar ndikimin nga katastrofa, dhe së dyti për ta fokusuar portofolin ekzistues për një përgjigje të shpejtë. Më pas Banka përgatit nisma të tjera për të shënjestruar ato fusha ku është më e rëndësishme ndihma. Në rastin e Shqipërisë, ka një portofol ekzistues projektesh që nuk janë livruar ende e që mund të ripërshtaten për të zgjidhur disa nga problemet. Më e rëndësishmja, ka dy hua të politikave të zhvillimit, një prej të cilave sapo është miratuar nga bordi dhe tjetra është ende duke u përgatitur, që do të jenë gati për t’u livruar shumë shpejt. Këto hua janë instrumente në mbështetje të buxhetit të qeverisë në përgjithësi dhe vlera e tyre shkon në gati 100 milionë dollarë. Këto janë fondet më të gatshme që mund të dislokohen sapo të kemi një shifër të vlerësimit të dëmeve dhe në bashkëpunim me qeverinë do të vendosen përparësitë.

Zëri i Amerikës: – A po jepni ndonjë rekomandim specifik për sa i përket shkurtimit të shpenzimeve, stimujve tatimorë ose largimit nga projekte të shtrenjta që ka ndërmarrë qeveria?

Patrizio Pagano: Këto janë vendime që i takojnë qeverisë shqiptare dhe Banka Botërore nuk ndërhyn në këto vendime. Banka është aty për ta ndihmuar qeverinë në çfarëdo vendimi që merr. Sigurisht që ne kemi një limit të fondeve që mund të japim në situata të tilla, por Banka nuk jep rekomandime se çfarë duhet të bëjë konkretisht qeveria.

Zëri i Amerikës: Çfarë pasojash do të ketë ky tërmet në ekonominë shqiptare? Dimë që borxhi publik është shumë i lartë, dhe rritja ekonomike nuk ka qënë e mirë.

Patrizio Pagano: Zakonisht në situata të tilla, Prodhimi i Brendshëm Bruto për tremujorin kur ndodh ngjarja, do të jetë dramatikisht e ulët për arsye të uljes së prodhimit. Pra për vitin 2019 ekonomia do të ketë pasoja nga kjo ngjarje dhe ka të ngjarë që kjo të përçohet edhe në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm. Normalisht pas disa tremujorësh, fillon rindërtimi dhe ekonomia mëkëmbet. Në përgjithësi nuk do të parashikoja ndonjë efekt të madh pasi kjo nuk do të ndikojë ndoshta në tendencën që ka vendi. Unë e shoh këtë ngjarje edhe si një mundësi pasi me rindërtimin, ndërtesat e reja do të jenë më të qëndrueshme dhe do të ketë një ekonomi më të qëndrueshme në të ardhmen. Është e vështirë të thuash se kur do të ndodhë mëkëmbja, pasi nuk kemi akoma vlerësimin e dëmeve. Dhe Shqipëria nuk është i vetmi vend që vuan pasoja të tilla. Në aspektin afatshkurtër do të ketë pasoja por nuk pres që ato të jenë aty në aspektin afatgjatë. Nëse rindërtimi bëhet me shpejtësi ndoshta nuk do të ketë efekte.

Zëri i Amerikës: Zyra juaj po bën një fushatë për grumbullim fondesh për tërmetin. Nëse mund të na thoni diçka më shumë?

Patrizio Pagano: Po. Një ditë pas tërmetit, zyra ime filloi të punojë me sekretariatin e Bankës, veçanërisht me komunitetin e punonjësve shqiptarë të Bankës Botërore për të grumbulluar fonde për një synim specifik. Po shfrytëzojmë fushatën vjetore të grumbullimit të fondeve që ndodh në këtë kohë të vitit në Bankën Botërore për organizata jofitimprurëse ku mund të kontribuojnë punonjësit tanë. Me ndihmën e punonjësve shqiptarë këtu në Bankë, kemi diskutuar me qeverinë përmes ministrisë së Financave dhe zbuluam disa OJQ që po operojnë në terren. Ne zgjodhëm UNICEF-in që po bën disa projekte specifike për fëmijët e prekur nga tërmeti, që kanë humbur pjesëtarë të familjes apo janë të traumatizuar. Pra ne po grumbullojmë fonde në këtë fushatë që do të vazhdojë deri më 19 dhjetor dhe komuniteti i punonjësve të Bankës është mjaft aktiv jo vetëm për kontributin vetë në këtë fushatë por edhe në ndërgjegjësimin e punonjësve të tjerë për të kontribuar. Fondet e grumbulluara nga kjo fushatë do të dyfishohen nga Banka Botërore dhe do t’i kalojnë UNICEF-it për të zbatuar këtë projekt./abcnews.al

arben-malaj123.jpg
ad min19:32 | 08/10/2019

Banka Botërore ndryshoi parashikimet për rritjen ekonomike të Shqipërisë për vitin 2019. Në konferencën ku u paraqit Raporti Ekonomik Rajonal për Ballkanin Perëndimor, Banka Botërore korrigjoi treguesit duke thënë se ekonomia shqiptare do të rritet me 2.9 për qind nga 3.8 për qind që kishin parashikuar në fillim të këtij viti.

Eksperti i ekonomisë dhe i financave, Arben Malaj, tha këtë të martë se rënia me 1% e rritjes ekonomike nuk është lajm shqetësues. Gjatë një interviste për ABC News, ai theksoi se vendi është i varura nga burimet energjetike dhe për këtë arsye duhen gjetur mënyra të tjera konkurruese për të rritur ekonominë.

Rënia me 1% e rritjes ekonomike është lajm jo i mirë, por jo shqetësues, në kuptimin që jo ndonjë gjë e madhe ka ndodhur. Duhet të theksojmë se kjo ulje është kryesisht për rënien e prodhimit të energjisë. Nuk mund justifikohemi më që jemi kaq të varur nga shiu. Një vend kur bën një strategji afatgjatë mendon si të ushqejë më mirë rritjen ekonomike. Ne kemi historikisht varësi nga burimet energjetike, por duhet të gjejmë sektorë të tjerë ku jemi më konkurrues dhe nuk na lenë ne në mëshirë të fatit. Rritja më e madhe  është e rëndësishme në dy aspekte. Së pari rrit të ardhurat në duar që marrin njerëzit dhe e dyta na zvogëlon distancën me vendet e tjera të BE-së dhe pastaj në mënyrë graduale me vendet tradicionale të BE-së. Ky mesazh i BB, parashikimi që bën në vijim mendoj se ka nevojë për disa reforma thelbësore në ekonomi dhe vonesa në këto reforma krijojnë shqetësime”, tha Malaj.

Për këtë ai mori në shembull studimin e FMN-së në Bosnjë në lidhje me kompanitë publike.

“Nga një rishikim kritik i FMN-së, po të menaxhoheshin me kujdes rritja arrinte në 3.5. Unë mendoj që po të menaxhohen në Shqipëri rritja mund të jetë 1.5, pra ja nga e nxorrëm një burim”, tha Malaj./abcnews.al

banka-boterore-zyrtare.jpg
ad min12:33 | 26/09/2019

Përfaqësues të lartë të Bankës Botërore kanë shfaqur interes për qytetin e nëndheshëm të Kukësit pas reportazhit të transmetuar një muaj më parë në Abc News. Banka Botërore e sheh vend-strehimin nëntokësor si një potencial për zhvillimin e turizmit.

Gati një muaj pasi ABC News transmetoi pamjet ekskluzive të vendstrehimeve nëntokësore në Kukës aty mbërritën përfaqësues të insitucioneve financiare ndërkombëtare. Qyteti i nëndheshëm ka ngjallur interes tek zyrtarët e Bankës Botërore.

Një histori e panjohur më parë prej tyre, por pas vizitës në tunel e shohin si një potencial për zhvillimin e turizmit.

“Kukësi është një qytet i bukur me potenciale për zhvillim e turizmit dhe bujqësisë.Tuneli ishte shumë interesant dhe përmes tij mund të zhvillohet turizmi. Ne jemi të interesuar për zhvillimin e turizmit dhe infrastrukturës. Inkurajoj banorët që të jenë kreativ dhe të punojnë sëbashku dhe të mendojnë për zhvillimin e rajonit”.

“Jam i interesuar për historinë në Shqipëri, pjesë e historisë së botës. Nuk e dija që në Kukës kishte një tunel nëntokësor. Personalisht mendoj se ky tunel mund të shërbejë shumë mirë për zhvillimin e turizmit në të ardhmen.”

Zyrtarët e lartë të Bankës Botërore në Uashington u takuan edhe me Kryetarin e Bashkisë Kukës Safet Gjicin dhe banorë të fshatit Shtiqen ku u diskutua për projekte të përbashkëta në fushën e turizmit dhe infrastrukturës rurale. Kujtojmë se një vlerësim i fundit i Bankës Botërore për zhvillimin e rajoneve në Ballkanin Perëndimor  e renditi Kukësin në mesin e rajoneve më të varfra në Ballkan./ABC News Albania 24/7

edi-rama-1.jpg
ad min12:24 | 01/05/2019

Në ditën e punëtorëve, kryeministri Edi Rama zgjodhi të komentojë raportin e Bankës Botërore.

Nga rrjetet sociale ai shkruan se në vitin 2018 Shqipëria ka krijuar më shumë se gjysmën e vendeve të reja të punës që u krijuan vjet në rajon. Më tej ai thekson se papunësia në vend ka rënë me 6% që kur Partia Socialiste mori detyrën të udhëhiqte vendin.

“Sipas Bankës Botërore, Shqipëria ka krijuar në vitin 2018 më shumë se gjysmën e vendeve të reja të punës që u krijuan vjet në rajon!Papunësia ka rënë më shumë se 6% qysh se morëm detyrën. Akoma shumë për të bërë, po askush s’ka bërë dhe s’bën dot kurrë sa ne”, shkruan ai në Twitter.

Ndërkohë më herët, në urimin e tij për ditën e punëtorëve, Presidenti i Republikës Ilir Meta në një postim në Facebook theksoi se vendi ka end enjë nivel të papranueshëm papunësie.

“Fatkeqësisht, Shqipëria ka ende një nivel të papranueshëm papunësie dhe vazhdon të vuajë largimin në emigrim të shumë punëtorëve, veçanërisht atyre të kualifikuar”, shkruante ai./abcnews.al

BANKA-BOTERORE-PER-LEHTESIMIN-E-TRANSPORTEVE.mpg_snapshot_00.01-1280x720.jpg
ent ela13:37 | 19/04/2019

Shqipëria përfiton 20 milion dollarë nga projekti i ri i Bankës Botërore. I miratuar sot nga bordi i drejtorëve të Bankës Botërore, ky projekt me vlerë 90 milion në fazën e pare, parashikon të zvogëlojë kohën dhe koston e tregtisë në të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Pritja në kufi i kushton jo pak por 26 milionë orë në vit këtyre kamionëve. Këto përllogaritje janë bërë nga Banka Botërore.

Linda Van Gelder, Drejtoreshë Rajonale për Ballkanin Perëndimor e Bankës Botërore: “Vonesat në pikat e kalimit kufitar në Ballkanin Perëndimor janë pesë herë më të gjata se në shumë vende të Bashkimit Evropian dhe çdo vit kamionët shpenzojnë deri në 26 milion orë në pikat e kalimit kufitar në rajon, pra thuajse 3000 vjet”.

Për të shmangur këto kosto, Banka botërore ka hartuar Projektin për Lehtësimin e Tregtisë dhe Transportit në Ballkanin Perëndimor  e miratuar këtë të premte nga Bordi i Drejtorëve të Bankës Botërore.

Ky projekt do t’u sigurojë tre pjesëmarrësve rajonalë nga Ballkani Perëndimor gjithsej 140 milion $, ku në fazën e parë sigurohet financim për Serbinë (40 milion $), Maqedoninë e Veriut (30 milion $) dhe Shqipërinë (20 milion $). Parashikohet t’i ulë kostot vjetore të import-eksportit me më shumë se 10 për qind.

Megjithëse vendet e Ballkanit Perëndimor mund të eksportojnë pa tarifa në Bashkimin Evropian, vetëm 10-20 për qind e firmave të këtij rajoni janë eksportues.

Në Shqipëri 87 për qind e firmave shqiptare shesin vetëm në tregun vendas, 10 për qind eksportojnë në BE dhe vetëm 3 për qind shesin në vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor. Ky projekt synon ta rrisë tregtinë rajonale nëpërmjet zvogëlimit të masave jotarifore, kohës së nevojshme për zhdoganim dhe kostove të përgjithshme të tregtisë.

Projekti për Lehtësimin e Tregtisë dhe Transportit në Ballkanin Perëndimor do të ndihmojë në lehtësimin e lëvizjes së mallrave në këtë rajon nëpërmjet zbatimit të një sistemi me një sportel unik kombëtar.

Linda Van Gelder, Drejtoreshë Rajonale për Ballkanin Perëndimor e Bankës Botërore: “Nëpërmjet përmirësimit të infrastruktures, futjes së teknologjive të reja dhe rritjes së bashkërendimit mes institucioneve, ky projekt do ta nxisë tregtinë dhe rritjen ekonomike në mbarë rajonin,”

Projekti parashikon të sjellë edhe përfitime mjedisore duke ulur edhe çlirimet e gazeve serrë me thuajse 30.000 ton. /abcnews.al

 

fmn.jpg
ad min11:52 | 15/04/2019

“Banka e Shqipërisë duhet të vazhdojë masat për të reduktuar kreditë me probleme, nxitjen e kreditimit dhe stimulimin e përdorimit të monedhës kombëtare”.

Janë këto kërkesat e Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që iu adresuan Guvernatorit Gent Sejko në mbledhjet që u zhvilluan në Uashington.

“Shqipëria duhet të vazhdojë reformat strukturore dhe të përmirësojë klimën e biznesit”, nënvizuan përfaqësuesit e institucioneve më të larta financiare, sipas të cilëve është shumë i rëndësishëm edhe bashkërendimi në vazhdimësi i politikës monetare me atë fiskale.

Në këtë mënyrë ndihmohet forcimi i stabilitetit makroekonomik të vendit dhe sigurohet rritje ekonomike afatgjatë./abcnews.al

banka-boterore.jpg
ad min10:50 | 02/04/2019

Banka Botërore vlerëson se situata politike në vend dëmton klimën e biznesit. Banka parashikon një ngadalësim të rritjes ekonomike për vitin 2019.  Banka Botërore vlerëson se këtë vit ekonomia shqiptare do të rritet me 3.8%, në ndryshim me parashikimet e qeverisë e cila pret një rritje në nivelin 4.3%.

Arsyet se përse ekonomia kombëtare po ngadalësohet lidhet me uljen e fuqisë prodhuese të disa sektorëve, kryesisht energjia elektrike, por dhe rënia e investimeve të huaja. Bashkangjitur kësaj panorame, ekonomistët e Bankës Botërore thanë se nëse situata politike vazhdon e tensionuar dhe duke patur parasysh edhe situatën me recesionin në Itali, ajo do të ulë më tej pritshëmritë për rritjen ekonomike.

Banka Botërore shfaqi shqetësim lidhur me detyrimet e prapambetura të krijuara gjatë vitit 2018-ë nga ana e qeverisë, ndërsa i konsideron këto pagesa, bashkë me disa kontrata në partneritet publik – privat se mund të cenojnë konsolidimin fiskal të vendit. Vlerësimi i saj për borxhin publik plus detyrimet është 68.6% e prodhimit kombëtar, ndryshe nga parashikimi i qeverisë se në fund të 2018-s niveli i borxhit është 66.6%.

Ekspertët e Bankës Botërore janë duke punuar me qeverinë për një projekt i cili do të monitorojë kontratat koncesionare dhe do të analizojnë se cila prej tyre është duke funksionuar. Banka kërkoi reforma në vendet e rajonit të Ballkanit Perëndimor për përshpejtimin e reformave sidomos në fushën e rritjes së cilësisë së arsimit. Përgjatë këtij viti 6 vendet e rajonit do të kenë rritje ekonomike 3.7%, rritje më e lartë se ekonomia e BE-së, por më e ulët se një vit më parë./abcnews.al

tirana-3.png
ad min15:42 | 31/10/2018

Shqipëria është ngjitur në vendin e 63 në klasifikimin e Bankës Botërore “Të bësh biznes 2019”, duke lëvizur me dy vende krahasuar me një vit më parë. Megjithkëtë vijon të mbetet në vendin e parafundit në rajon.

Shqipëria është renditur në vendin e 63 nga 190 shtete për lehtësitë e të bërit biznes. Në raportin “Të bësh biznes 2019” të Bankës Botërore vendi ynë krahasuar me një vit më parë është përmirësuar me dy pozicione,  megjithkëtë vijon të mbetet i parafundit në rajon ku e para qendron  Maqedonia që gjithashtu renditet e 10-ta në botë dhe e fundit Bosnje Hercegovina e 89-a në botë. Sa i përket vendit tonë, raporti i Bankës Botërore thekson se zbatimi i kontratave është bërë më i lehtë përmes amendimit të Kodit të Procedures Civile dhe procedurava me te thjeshtuara ne gjykata. Pozitivisht Banka Botërore vlerëson mbrojtjen e të drejtave të minoriteteve ku renditemi të 26-t, tregtinë përtej kufijve ku mbajme vendin e 24 dhe zgjidhjen e paaftësisë paguese e 39-a.

Ndersa treguesit ku Shqipëria  paraqitet më keq janë marrja e lejeve të ndërtimit, ku mbajme vendin 151, sigurimi i energjisë elektrike në vend të 144 dhe pagimi i taksave në vend të 122. Sipas “Të bësh biznes 2019” pothuaj të gjitha ekonomitë e rajonit kanë kryer reforma që kanë ndihmuar krijimin e vendeve të punës dhe nxitjen e sipërmarrjeve private. Këto vende kanë paraqitje më të mirë në treguesit e rregjistrimit të pasurisë dhe mbrojtjes së investitorëve të vegjël. Mesatarisht për të përfunduar të gjitha procedurat e kërkuara për transferimin e pasurisë duhen 20 ditë. Projekti, i cili ka filluar të zbatohet në vitin 2002, fokusohet tek komanitë e vogla dhe të mesme dhe mat rregullat që zbatohen mbi to gjatë ciklit të tyre të jetës. Përmes analizave sasiore nxit ekonomitë që të konkurrojnë drejt rregulloreve më eficiente, ofron matës për reformat si dhe shërben si një burim informacioni për të interesuarit. Vendi më lehtësi më të madhe për të bërë biznes është Zelanda e re, e ndjekur nga Singapori, Danimarka ndersa vendi i fundit eshte Somalia./abcnews.al

BB-PER-INVESTIMET-E-HUAJA.mpg_snapshot_00.08-1280x720.jpg
ad min17:35 | 14/10/2018

Banka Botërore nuk është optimiste në lidhje me investimet e huaja në Shqipëri. Sipas këtij intitucioni të rëndësishëm financiar pritet që në fund të këtij vitit dhe gjatë vitit të ardhshëm këto lloj investimesh të jenë në nivelin më të ulët të 7 viteve të fundit. Banka Botërore vlerëson se përfundimi i investimeve në veprat e prodhimit të energjisë është shkaku kryesor për tkurrjen e investimeve të huaja në vendin tonë.

Banka Botërore parashikon që investimet e huaja në Shqipëri do të zbresin në fund të vitit dhe gjatë 2019-s në nivelin më të ulët të 7 viteve të fundit, nëse maten me indeksin “investime në raport me prodhimin e brendshëm bruto”. Investimet e huaja në vendin tonë do të arrijnë 7.3% e prodhimit kombëtar në fund të 2018-s, ndërsa vitin e ardhshëm stoku i tyre do të jetë 6.5%.

Në raportin e Rregullt Ekonomik për Ballkanin Perëndimor, Banka Botërore shprehet se përfundimi i investimeve në veprat e prodhimit të energjisë është shkaku kryesor për tkurrjen e tyre.
Sipas llogaritjeve të Bankës, Shqipëria renditet mes vendeve të Ballkanit që kanë nivelin më të ulët të investimeve të huaja për frymë. Më të lartën e ka Mali i Zi në 6700 euro për frymë, i ndjekur Serbia në 3700 euro, ndërsa shtetet e tjera përfshirë dhe vendin tonë nuk arrijnë të kapin më shumë se 2000 euro investime për frymë.

Edhe pse shumë vende të Ballkanit Perëndimor po përdorin poltika përjashtuese për taksat për thithjen e investimeve të huaja, vetëm një në 5 investitorë i konsideron incetivat si të rëndësishme, pjesa tjetër sheh si prioritet stabilitietin politik, sigurinë, zbatimin e ligjit, infrastrukturën dhe krahun e punës, thotë raporti. Në vitin 2017 investimet e huaja në Shqipëri kapën shifrën e 908 milionë euro, të dominuara nga energjia elektrike, gazi dhe industria nxjerrëse./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono