Ballkan

shampanje-e1526641948876.jpg
ent ela16:59 | 30/09/2019

Axhenda euro-aziatike e Kremlinit do të zbatohet me pesë ndërhyrje ruse në Ballkan, për të cilat, para Nënkomitetit për kërcënime të reja në Senatin amerikan, dëshmoi edhe analisti politik Janush Bugajski. Ai tha se Moska zyrtare nuk mund t`i falë vetes dështimet e shumta, mes të cilave është edhe anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO.

Sipas Janush Bugajskit nga Qendra për analiza Politike Evropiane nga Uashingtoni, që ta realizojë këtë agjendë euro-aziatike, Kremlini zbaton disa ndërhyrje kryesore në rajon. Sic njofton Radioja Evropa e Lirë, një nga caqet gjatë këtyre ndërhyrjeve, përvec Bosnjë e Hercegovinës, Malit të Zi, Kosovës dhe Serbisë, është edhe Maqedonia e Veriut. Për të ashtuqujaturat ndërhyrje ruse në Ballkan, Bugajski javën e kaluar ka dëshmuar para Nënkomitetit për Kërcënime të Reja në Senatin amerikan. Sipas Bugajskit këto ndërhyrje janë:

PESË NDËRHYRJET E KREMLINIT

1.Promovimi i nacionalizmit lokal me qëllim të minimit të përkrahjes për NATO, BE dhe SHBA;

2.Korruptimi i politikanëve nacionalist dhe biznesmenëve lokal që t`i përkrahin interesat ekonomike ruse;

3.Mbajtja e varshmërisë ekonomike përmes lidhjes së vendeve ballkanike me projekte të gazit të kontrolluar nga “GASPROM”

4.Lansimi i sulmeve propaganduese përmes mediave lokale, internetit dhe rrjeteve sociale;

5.Formimi i lidhjeve ndërsociale që rrisin ndikimet politike të Moskës;

Sipas ekspertëve, këtu mund të përfshihen edhe dobitë e Kremlinit nga të ashtuquajturat “konflikte të ngrira” dhe “shtete të ngrira”.

Janush Bugajski: “Në B e H nxit entitetin serb që ta mbajë vendin të ndarë dhe ta vë në pikëpyetje ardhmërinë e saj si shtet unik. Autoritetet ruse thonë se popullata serbe po largohet nga Kosova, kurse qëllimi i këtij pohimi është që të minohet pavarësia e Kosovës dhe të rritet epilogu i ndarjes. Konfliktet e pazgjidhshme i mundësojnë Kremlinit të thotë se NATO-ja nuk ka arritur ta stabilizojë rajonin dhe ka ngadalësuar integrimin e Ballkanit Perëndimor në BE”.

Sic thonë analistët, Moska nuk mund t`ia falë vetes disa dështime të rëndësishme, siç janë pavarësia e Kosovës, anëtarësimi I Malit të Zi në NATO, Marrëveshja e Prespës mes Maqedonisë dhe Greqisë dhe në veçanti anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO, si zgjedhje e shumicës së qytetarëve dhe realizimit të politikës strategjike 25 vjecare të Shkupit zyrtar.     /ABC News Albania 24/7

dilema-e-shengenit-ballkanik.jpg
G. P.17:12 | 28/09/2019

Presidenti serb Aleksandër Vuçiç në një takim me kryeministrat e Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev dhe të Shqipërisë Edi Rama ka biseduar për mënjanimin e një sërë pengesash për biznesin si dhe për lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave dhe shërbimeve në Ballkan.

Ideja për një konfederatë ballkanike jo se është diçka e re. Në fillim të viteve të 90-ta Mandela i Kosovës, Adem Demaçi doli me idenë  për  një konfederatë të Ballkanit me Kosovën, Serbinë, Malin e Zi e Maqedoninë, si për fillim, pa ndryshim të kufijve të atëhershëm. Por kjo ide nuk u pranua nga Serbia.

“Unë propozova që kjo të jetë një Ballkani, aty të jetë edhe Serbia, por ajo nuk ishte e mençur që ta kuptojë këtë”.

Por, tani autoritetet qeveritare të Serbisë thonë se ideja e Shengenit ballkanik ka për të ndikuar në aspektin ekonomik në këtë rajon. Zv/Kryeministrja serbe Mihajloviç thotë se nuk do të ketë zhvillim bashkëkohor nëse marrëdhëniet e ndërsjella shihen përmes prizmës së të kaluarës.

“Të fillojmë me këto tre shtete, në aspektin strategjik shumë me rëndësi, për të shkuar poshtë drejt Greqisë, drejt porteve të Shqipërisë dhe kjo për Serbinë  ka një rëndësi të madhe për lidhjet ekonomike mes këtyre vendeve”.

Takimin e paralajmëruar mes Kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, Presidentit serb Aleksandër Vuçiç dhe Kryeministrit të Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev në Novi Sad, shumica e interpretojnë si ripërtërirje të idesë për krijimin e një “Shengeni të vogël” në Ballkan, siç thuhet, si uverturë para hyrjes së rajonit në BE. Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama në një intervistë në ERTV nga Nju Jorku tha se “Shengeni Rajonal” do të ndihmonte në heqjen e kufijve në Ballkan për njerëzit dhe mallrat.

Përmes një komunikate është prononcuar edhe Qeveria e Maqedonisë së Veriut, duke theksuar se Lëvizja dhe komunikimi dinamik janë karakteristikë e shekullit 21, ndërsa sot po bëhet edhe karakteristikë e rajonit të Ballkanit.

“Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Shqipëria me popujt e tyre kanë mundësi te veçantë te intensifikojnë lidhjen dhe me këtë të përshpejtojnë integrimin e rajonit në BE. Fuçia e dikurshme me barut sot po bëhet një det mundësish për jetë më të mirë të qytetarëve. Nisma aktuale do të ndikojë në qarkullim më të shpejtë dhe pa pengesë të qytetarëve, mallrave dhe shërbimeve, uljen e shpenzimeve të kompanive dhe qytetarëve, rritjen e eksportit, si dhe zhvillim të potencialit për turizëm”, thuhet në komunikatën e Qeverisë së Maqedonisë së Veriut.

Sipas ekspertit ekonomik Akademikut Abdylmenaf Bexhetit, nismat e këtilla edhe pse sfidojnë politikën, mund të kenë impakt të madh ekonomik për rajonin.

Në mungesë të reagimeve nga Prishtina zyrtare është prononcuar ish-Kryenegociatorja në dialogun me Serbinë Edita Tahiri, e cila është shprehur kundër idesë për Shengen ballkanik. Në një prononcim për mediat shqiptare Tahiri ka thënë se kjo është një tendencë neo-jugosllave që do t’i shkaktonte dëm Ballkanit dhe Evropës. Ajo ka vlerësuar se Ballkani nuk duhet të jetë i interesuar që t’i hap kufijtë mes tyre, por drejt BE-së./ABC News Albania 24/7

palmer.jpg
G. P.23:04 | 18/09/2019

Mathew Palmer, i dërguar i posaçëm i Shteteve të Bashkuara për Ballkanin Perëndimor i tha Zërit të Amerikës se administrata amerikane mbetet e angazhuar në Ballkan. Në një intervistë me korrespondenten e VOA pranë Departamentit amerikan të Shtetit Nike Ching, ai foli mbi përparësitë në detyrën e re si i dërguar i posaçëm, si dhe mbi pritshmëritë e SHBA për Shqipërinë, Kosovën, Serbinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Zëri i Amerikës: Cilat janë përparësitë politike në rolin tuaj të ri, duke pasur parasysh se ky është një pozicion i ri, i krijuar nën administratën e tanishme. A ka një rritje të interesit dhe angazhimit amerikan ndaj Ballkanit?

Matthew Palmer: Sigurisht, mendoj se vendimi i Sekretarit të Shtetit për të emëruar një përfaqësues të veçantë për Ballkanin Perëndimor tregon qartë dhe në mënyrë konkrete, angazhimin tonë për rajonin, angazhimin tonë për të qenë partner për rajonin dhe ambicien tonë për të ndihmuar rajonin, të zhvendoset më pranë bashkësisë perëndimore të kombeve. Prandaj, unë e shoh rolin tim si diçka që në fakt më mundëson të ndihmoj vendet e Ballkanit Perëndimor të përmbushin aspiratat e tyre për integrim evropian dhe euro-atlantik. Ne kemi shpresë se kjo fillon me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, duke u dhënë mundësinë për të hapur negociatat e anëtarësimit me Bashkimin Evropian. Ne gjithashtu dëshirojmë të shohim Serbinë dhe Kosovën, të kthehen në tryezën e bisedimeve dhe të arrijnë një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve mes tyre. Dhe, natyrisht, do të donim po ashtu që Bosnja dhe Hercegovina të vazhdojë procesin e reformës dhe të afrohet më shumë në rrugën e saj evropiane dhe euro-atlantike. Është një axhendë e madhe, ka shumë punë për të bërë, por unë jam i përkushtuar të qëndroj në partneritet të ngushtë me rajonin dhe t’i ndihmoj ato vende të ecin përpara.

Zëri i Amerikës: Siç e përmendët, nxitja e Kosovës dhe Serbisë për të rifilluar bisedimet është një nga përparësitë. Në ç’mënyrë?

Matthew Palmer: Mendoj se gjëja e parë që duhet të bëjmë është të presim derisa Kosova të zhvillojë zgjedhjet më 6 tetor. Pastaj do të ketë një proces të formimit të qeverisë. Ne do ta bëjmë të qartë pritshmërinë tonë se qeveria e ardhshme e Kosovës do të jetë një qeveri pro dialogut, e gatshme të pezullojë tarifat të cilat janë pengesë për rifillimin e procesit të dialogut, e gatshme të formojë një ekip negociator të fuqizuar si dhe e gatshme të angazhohet me Serbinë në tryezën e bisedimeve me seriozitetin e qëllimit për të arritur një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve. Shtetet e Bashkuara do të jenë me ta së bashku në çdo hap të këtij procesi, por Kosova duhet të marrë kontrollin e fateve të veta.

Zëri i Amerikës: Cila është pritshmëria juaj për zgjedhjet e 6 tetorit?

Matthew Palmer: Kjo varet në të vërtetë nga populli i Kosovës, por çfarëdo partie politike të dalë në krye, të jetë në gjendje të provojë për të formuar një koalicion, shpresojmë që ajo parti të lëvizë shpejt drejt formimit të qeverisë dhe drejt krijimit të një koalicioni të përkushtuar për të rihapur procesin e dialogut në mënyrë serioze.

Zëri i Amerikës: Siç e përmendët, pika më e vështirë duket se është, së pari tarifat e Kosovës ndaj importeve serbe dhe së dyti fushata diplomatike e Serbisë për të bllokuar njohjet e Kosovës. Ç’farë do të bënte SHBA? Cilat janë zgjidhjet e mundshme?

Matthew Palmer: Ajo që ne do të dëshironim të shohim është që qeveria e ardhshme e Kosovës të pranojë se përparësia e saj është një marrëveshje normalizimi me Serbinë dhe që pezullimi i tarifave është pjesë e kësaj. Ne kemi shpresë që Serbia do të përgjigjej pas kësaj me disa stimuj nga ana e saj dhe që kjo të përfshinte pezullimin e mundshëm të fushatës për bllokimin e njohjeve. Dhe me këtë si bazë, pra me pezullimin e tarifave dhe fundin e fushatës për bllokimin e njohjeve, palët mund të kthehen në tryezën e bisedimeve në një atmosferë pozitive me vështrimin drejt arritjes së një marrëveshjeje.

Zëri i Amerikës: A do t’i rigjallëroni përpjekjet tuaja për t’i nxitur palët, siç është letra e përbashkët nga ju dhe Këshilli i Sigurisë Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë, për t’i kërkuar Kosovës që të heqë tarifën prej 100 për qind, tani që në Shtëpinë e Bardhë do të jetë Këshilltari i ri i Sigurisë Kombëtare Robert O’Brien?

Matthew Palmer: Kur flas në emër të qeverisë amerikane, nuk flas thjesht në emër të Departamentit të Shtetit. Si Përfaqësues Special do të paraqes pozicionet e Shteteve të Bashkuara që përfshin Këshillin e Sigurisë Kombëtare, Zyrën e Sekretarit të Mbrojtjes. Ne flasim si qeveri amerikane me një zë të vetëm koherent dhe me një politikë të vetme. Kështu që, kur shkoj në Kosovë dhe takohem me zyrtarë të Kosovës, unë flas në emër të Shteteve të Bashkuara. Kjo presupozon se e gjithë qeveria amerikane qëndron prapa çdo gjëje që unë them.

Zëri i Amerikës: Nëse ngërçi vazhdon, a do të ketë kjo ndikim negativ në mbështetjen e SHBA për të ndihmuar integrimin e Kosovës dhe Serbisë në bashkësinë perëndimore?

Matthew Palmer: Ne mbetemi të përkushtuar për këtë, kjo është e rëndësishme për Shtetet e Bashkuara. Ne jemi të përgatitur të punojmë në partneritet me Beogradin, në partneritet me Prishtinën, në partneritet me autoritetet serbe, në partneritet me autoritetet në Kosovë për arritjen e këtij qëllimi dhe objektivi. Ne nuk mund ta bëjmë këtë vetë. Janë vetë palët që duhet ta udhëheqin këtë përpjekje. Ne duam një zgjidhje që të jetë në pronësi lokale, që të jetë e qëndrueshme, që të jetë e pranueshme tek të dyja palët. Një zgjidhje të cilën Shtetet e Bashkuara dhe të tjerët në bashkësinë ndërkombëtare të mund ta mbështesin. Ne jemi partnerë për ta në këtë proces, por janë ata që duhet të jenë në timon.

Zëri i Amerikës: Do të doja ta zhvendosja intervistën te Kina, pasi Kina po zgjeron nismën e saj Një Brez një Rrugë. Disa analistë thonë se investimet kineze në Ballkanin Perëndimor po marrin vrull. A është kjo diçka negative për ju kur ju flisni mbi përparësitë e politikës amerikane? Cili është ndikimi i kësaj në marrëdhëniet e SHBA me rajonin?

Matthew Palmer: Po. Ne e kuptojmë se vendet e Ballkanit Perëndimor janë të prirur të gjejnë marrëveshjet më të mira të mundshme për veten e tyre dhe publikun e tyre, kur përpiqen për projekte të mëdha infrastrukturore. Kjo është normale. Ajo që ne bëjmë është të përpiqemi të sigurojmë që loja të jetë e barabartë për të gjithë. Pra, që kompanitë amerikane, ndërmarrjet perëndimore të jenë në gjendje të konkurrojnë në mënyrë të drejtë për këto mundësi, kur ato shfaqen. Dhe ne po i inkurajojmë qeveritë në Ballkanin Perëndimor të shqyrtojnë në mënyrë të gjerë, nëse disa nga këto marrëveshje me Kinën janë vërtet në interesin e tyre. Dua të them që kemi parë në raste të tjera që lidhen me nismën Një Brez, Një Rrugë një lloj qasjeje grabitqare që i fut vendet në borxhe përmes këtyre programeve, ku shifrat që ofron Kina mund të duken shumë tërheqëse për qeverinë në fjalë, por kostot e mirëmbajtjes, mungesa e krijimit të vendeve të punës që kinezët sjellin bashkë me projektet, dhe më e rëndësishmja, ngarkesa e borxhit që ndikon në aftësinë e këtyre vendeve për të mirëmbajtur të mirat kapitale që ato marrin, në fakt krijojnë kosto afatgjata dhe pasoja që ato nuk i kanë menduar me aq kujdes. Pra, ekzistojnë konsiderata të sigurisë, ekzistojnë konsiderata financiare dhe çështje të marrëdhënies më të gjerë që këto vende do të donin të krijonin me korporata shumëkombëshe, të cilat duhet të faktorizohen në këto vendimmarrje.

Zëri i Amerikës: Sekretari i Shtetit Mike Pompeo shpesh i ka paralajmëruar aleatët në lidhje me rrezikun e përdorimit të firmës kineze HuaWei për rrjetet 5G. Ndërkohë Serbia po intensifikon bashkëpunimin e saj me Huawei-n. Si ua shpjegoni vendeve të tilla si Serbia, të cilat mund t’i shohin si më tërheqëse pajisjet apo paketat financiare kineze?

Matthew Palmer: Ajo që ne u kërkojmë njerëzve të bëjnë është të marrin në konsideratë tërësinë e çështjes. Sigurisht, diçka si infrastruktura e telekomit është çështje e sigurisë kombëtare, po aq sa është një investim financiar nga ana e qeverive në fjalë. Por, a duan ata vërtet të angazhohen për të bërë biznes me një kompani që ka demonstruar se nuk është e sigurt? Ne inkurajojmë Serbinë dhe vendet e tjera në Ballkanin Perëndimor, që ato t’i japin përparësi sigurisë së rrjeteve të tyre, përveç përparësisë që i japin faktit se sa tërheqëse janë paketat financiare që u ofrohen.

Palmer për Shqipërinë: SHBA nuk zgjedhin fitues dhe humbës në lojën politike

Zëri i Amerikës: Të flasim për Shqipërinë, ku ndaj kryeministrit të tanishëm ka shumë kritika. Ç’mendim keni për situatën politike në Shqipëri?

Matthew Palmer: Ne do të donim që ngërçi i tanishëm politik në Shqipëri të zgjidhej. Ne kemi një partneritet të mirë e të ngushtë me qeverinë aktuale të Shqipërisë ashtu siç kemi pasur një partneritet të mirë e të ngushtë me qeverinë e mëparshme. Shtetet e Bashkuara nuk zgjedhin fitues dhe humbës në lojën politike, askund, dhe veçanërisht në Ballkanin Perëndimor, ku jam duke u përpjekur të bëj punën time. Ne punojmë me qeveritë që dalin përmes zgjedhjeve demokratike. Ne i kuptojmë dëshirat e opozitës për të parë zbatimin e reformave dhe e mbështesim qëllimin e reformave. OSBE-ja ka bërë rekomandime shumë specifike në lidhje me reformën zgjedhore në Shqipëri. Ne do të dëshironim të shihnim një dialog midis qeverisë dhe opozitës për këto reforma, dhe, kur kjo marrëveshje të arrihet, do të dëshironim që zgjedhjet e ardhshme të zhvillohen mbi këtë bazë. Ndërkohë, është e rëndësishme që Shqipëria të krijojë një Gjykatë Kushtetuese në mënyrë që ajo të gjykojë mosmarrëveshjet që do të lindnin në sferën politike. Por, mbi të gjitha, dhe kjo është shumë e rëndësishme, populli i Shqipërisë mund të mbështetet tek miqësia dhe partneriteti me Shtetet e Bashkuara. Aleatët tanë, partnerët tanë janë Shqipëria dhe populli shqiptar. Politika është politikë, por marrëdhënia midis Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë është e fortë dhe e qëndrueshme.

Zëri i Amerikës: Përsa i përket Maqedonisë së Veriut, cilat janë hapat konkretë me të cilat Shtetet e Bashkuara mund ta ndihmojnë Maqedoninë e Veriut të integrohet në bashkësinë perëndimore?

Matthew Palmer: Ne kemi shumë shpresë që Maqedonia e Veriut do të fillojë negociatat për anëtarësim, pas mbledhjes së Këshillit Evropian më 16 tetor. Ne besojmë se qeveria në Maqedoninë e Veriut e ka kaluar këtë kriter, madje shumë herë. Në fakt, Komisioni Evropian ka rekomanduar hapjen e negociatave të pranimit me Shkupin për nëntë ose 10 vitet e fundit me radhë. Pra, ne e kemi bërë të qartë këtë qëndrim tek partnerët tanë evropianë. Ne mendojmë se do të ishte jashtëzakonisht e dobishme. Natyrisht, Maqedonia e Veriut, mund ta ndihmonte çështjen e saj duke vazhduar të ndjekë axhendën e reformës, duke zbatuar ligjin e ri për prokurorinë speciale. Konsultimet dhe bisedimet e tyre për këtë çështje në Shkup janë duke vazhduar. Ne do të dëshironim që të bashkëpunonim me qeverinë e Maqedonisë së Veriut në mbështetje të axhendës së reformës dhe dëshirojmë ta ndihmojmë vendin të ecë përpara. Ne gjithashtu kemi shpresë se Maqedonia e Veriut do të ecë përpara në rrugën e NATO-s dhe se mund të shohim që Maqedonia e Veriut të bëhet vendi i 30-të anëtar i NATO-s qysh në dhjetor, nëse gjërat ecin mirë.

Zëri i Amerikës: Ju keni punuar më parë me Këshilltarin e ri të Sigurisë Kombëtare, Robert O’Brien. A keni diçka për të ndarë me ne? A shihni se një njoftim i tillë do të jetë një gjë e mirë për politikën e ardhshme të SHBA ndaj Ballkanit Perëndimor?

Matthew Palmer: Robert O’Brien është një profesionist i rrallë. Ai ka qenë një partner i shkëlqyer për mua dhe zyrën time për një numër çështjesh të rëndësishme dhe unë e uroj që u ngrit në postin e këshilltarit të sigurisë kombëtare. Jam i sigurt se ai do të bëjë një punë të shkëlqyer. Marrëdhënia jonë midis Departamentit të Shtetit dhe Këshillit të Sigurisë Kombëtare për Ballkanin Perëndimor ka qenë gjithmonë shumë e ngushtë dhe bashkëpunuese. Ne i kuptojmë gjërat në të njëjtën mënyrë. Ne punojmë shumë ngushtë në drejtim të formësimit dhe zbatimit të politikës. Unë pres që kjo të vazhdojë nën Këshilltarin e ri të Sigurisë Kombëtare.

lulzim-basha.jpg
G. P.11:34 | 18/08/2019

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha ka akuzuar Edi Ramën si kryeministrin më të korruptuar në Ballkan. Përmes një postimi në rrjetet sociale, Basha iu referua raporteve të ndërkombëtare kur akuzoi kreun e qeverisë për vjedhje me ata që kryedemokrati i cilësoi si një bandë oligarkësh.

“Raportet ndërkombëtare tregojnë me gisht Edi Ramën si kryeministrin më të korruptuar të Ballkanit. Ai vjedh Shqipërinë me një bandë oligarkësh grabitqarë dhe pastron paratë e drogës dhe krimit. Për të mbrojtur bandën e tij, Edi Rama përzuri investitorët e huaj dhe i zëvendësoi me klientët e tij”, shprehet Basha duke shtuar se të gjitha investimet perëndimore po largohen nga Shqipëria.

Kreu i opozitës kujton se pa investime të huaja nuk ka zhvillim ekonomik, nuk ka vende të reja pune, nuk ka mirëqenie./ABC News Albania 24/7

KRONIKE-SHQIPETARET-NE-BE.mpg_snapshot_00.14-1280x720.jpg
ent ela15:10 | 24/07/2019

Plot 391 mijë shqiptarë janë pajisur me pasaporta evropiane përgjatë 15 viteve. Sipas të dhënave nga Eurostat, numri më i lartë i pasaportave është lëshuar nga Greqia dhe Italia. Krahasuar me vendet fqinje, Shqipëria ka thyer rekordin në Ballkan për numrin e lartë të pasaportave.

Përgjatë 15 viteve, që në nisje të emigracionit në Europë në fillim të viteve 90, 391 mijë shqiptarë janë pajisur me pasaporta evropiane. Të dhënat e publikuara nga Eurostat tregojnë se shqiptarët kanë filluar të marrin pasaportën evropiane që nga viti 2002, numri është rritur në vitin 2008, ndërsa kulmi arriti në 2016-n, me 67.6 mijë dhe në 2017-n, me 58.9 mijë të tilla.

Përgjatë 15 viteve, shteti Grek ka pajisur shqiptarët me 180 mijë pasaporta. Në vitet 2016-2017 jan3ë dhenë edhe më shumë pasaporta greke për shqiptarët, rreth 29 mijë të tilla në cdo vit. Italia është vendi i dytë, që ka dhënë 175.6 mijë pasaporta për shtetasit shqiptarë. Ndërsa nga Mbretëria e Bashkuar, janë dhënë mbi 11 mijë pasaporta për shqiptarët.

Gjermania ka pajisur 6100 shqiptarë me pasaporta, ndërsa Belgjika me 5600 mijë. Edhe Franca është në listë, me 3700 pasaporta të lëshuara për shtetasit shqiptarë. Në Ballkan gjatë 15 viteve, Shqipëria mban rekord për numrin e pasaportave evropiane. Pas saj vijon Maqedonia me 113 mijë pasaporta, ku shtetet që kryesojnë janë Zvicra dhe Franca.

Qytetarët e Serbisë janë pajisur me 177 mijë pasaporta, ku rekordin e mbajnë Gjermania dhe Franca. Edhe shtetasit e Bosnjës janë në listë, të cilët janë pajisur me 217 mijë pasaporta, kryesisht nga Austria, Zvicra, Maqedonia.

/ABC News Albania 24/7

 

frontex.jpg
G. P.10:24 | 19/07/2019

Qeveria gjermane vlerëson pozitivisht misionin e ri të Frontex-it në kufirin shqiptaro-grek.

Ky mision ka nisur para dy muajsh. Operacioni i Agjencisë europiane të Mbrojtjes së Kufirit kontribuon duke “mbështetur autoritetet shqiptare në punën e tyre për mbrojtjen e kufirit dhe për masat e kthimit si dhe aplikimin e standardeve të BE-së në këtë drejtim”, thuhet në një përgjigje të qeverisë gjermane ndaj kërkesës së parashtruar nga grupi palramentar i partisë “E Majta”, njofton agjencia e lajmeve dpa. Aktualisht në kufirin shqiptaro-grek janë venosur 66 trupa kufitare nga 12 vende anëtare të BE-së, ndër ta njëmbëdhjetë punonjës të policisë gjermane.
Forcat e Frontex-it ndihmojnë rojet shqiptarë për të kontrolluar “vijën e gjelbër të kufirit” dhe të parandalojnë kriminalitetin ndërkufitar.  Ata janë pozicionuar në pesë pikëkalime kufitare. Ky është misioni i parë në një shtet jo anëtar të BE-së, ku pjesëtarët e Frontex-it marrin edhe kompetenca sovraniteti.

Sfondi i misionit të Frontex-it ka të bëjë me rritjen e numrit të refugjatëve dhe migrantëve më 2018, që kalojnë nga Greqia në Shqipëri. Që andej ata përpiqen të vazhdojnë rrugën kryesisht përmes Malit të Zi, ose Kosovës për në Itali, Austri e Gjermani. Në gjysmën e parë të këtij viti, sipas të dhënave të IOM në Shqipëri janë regjistruar 1210 migrantë të rinj. Vitin e kaluar kanë hyrë 3399 vetë në këtë vend. Krahasuar me vitin 2017 me 752 migrantë në Shqipëri numri i tyre është rritur ndjeshëm.

Misioni i Frontex-it do të zgjerohet edhe në vende të tjera të Ballkanit. Ndërkohë, sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme gjermane janë “në fazën finale të negociimit” marrëveshje përkatëse me Serbinë, Maqedoninë e Veriut dhe Bonsje-Hercegovinën. /DW

kosta-grillo.jpg
G. P.13:46 | 16/07/2019

Klubet shqiptare janë të paorganizuara dhe kjo është arsyeja që dështojnë në blerjen e lojtarëve. Menaxheri Kosta Grillo flet për Abc Neës-in, duke marrë si shembull Partizanin e këtij viti në Champions.

Ishin shpresa për sezonin e ri, por luajtën vetëm pak minuta.

Kështu i ndodhi Partizanit në ndeshjen e parë në Champions ndaj Karabakut, kur futbollistët e marrë me pretendime nuk mundën ta ndihmonin pikërisht atëherë kur duhej, në kupat kontinentale.

Një sëmundje e vjetër e klubeve shqiptare, sipas menaxherit të lojtarëve, Kosta Grillo, ndonëse ai veçon deri diku Skënderbeun.

“Lojtarët e Partizanit që u morën ndenjën në stol dhe ti luajte me ekipin e vjetër. Domethënë nuk të shërbejnë këta lojtarë. Skënderbeu duke luajtur në Kupat e Europës, duke u futur në grupe siç duket edhe kontaktet edhe përvoja nuk e ndoqi me scouting, pati një menaxher të suksesesshëm që kishte në klub dhe forcoi lidhjet me menaxherët shumë të mirë”, tha Grillo.

Çfarë duhet të bëjnë klubet shqiptare për të qenë të suksesshëm?

“Duhet të ketë scouting me ish-lojtarë të vjetër për të gjetur lojtarët që të duhen, por kjo duhet filluar që në muajin Mars, që në Prill. Ne mbaron kampionati, pastaj fillon kush lojtar do ikë, kush do vijë. Krijohet një lloj hamullie, një lloj kausi”, tha Grillo.

Prej vitesh, Grillo punon më shumë në Qipro dhe në Ballkan, dhe shumë pak në Shqipëri, ku ka sjellë lojtarë si Stevan Raçiç, Ivan Fustar apo dikur Abraham Aleçenun. Gjithsesi, lëvizja më e bujshme e Grillos mbetet ajo Mario Kempesit tek Lushnja në 1996.

“Ka nisur biseda me ish-presidentin e Lushnjes, Pëllumb Xhaferrin. Ai kërkonte trajner brazilian, ishte i çmendur pas Brazilit. Iu drejtuam disa kompanive dhe në njërën nga ato fakset doli emri i Kempesit. E sollëm Kempesin në Tiranë. Presidenti i tha ulu, jo tha ai unë nuk rri. Kam prezantuesin tim. Ka shumë spekulime. Ajo u bë për 150 mijë dollarë kontrata”, tha Grillo./ABC News Albania 24/7

kallashnikov.jpg
G. P.21:38 | 12/07/2019

Në Ballkanin Perëndimor qarkullojnë rreth 6 milionë armë. Kështu thuhet në një raport të Komisionit Europian, që konstaton se vendet e rajonit kanë bërë pak përpjekje për kontrollin e armëve pa leje.

“Në Ballkanin Perëndimor ka rreth 6 milionë armë, nga të cilat dy të tretat janë të paregjistruara. Kjo përbën një kërcënim të vazhdueshëm për kontinentin europian”.

Ky është konstatimi i Komisionit Europian në një raport të publikuar së fundmi. Në Dhjetor të vitit 2014, Bashkimi Europian dhe vendet e Ballkanit Perëndimor miratuan një plan veprimi për armët e zjarrit për periudhën 2015-2019. Por vlerësimi i Komisionit Europian për këtë plan veprimi tregon se nuk është aspak i frytshëm.

Në plan evidentohet se ende nuk ka grumbullim të harmonizuar të të dhënave mbi sekuestrimet e armëve të zjarrit, që do të lejonte miratimin e një politike të bazuar në të dhëna faktike dhe një vlerësim të vërtetë dhe të besueshëm të tendencave të trafikut të armëve. Aktorët nuk kanë krijuar një model të raportimit për shkëmbimin e informacionit, gjë që bie në kundërshtim me planet e veprimit.

Pikat fokale kontrolluese për “armët e zjarrit” në vendet e Ballkanit Perëndimor nuk janë themeluar ende, ose s’janë operative dhe për rrjedhojë ka mungesë së gjetjeve sistematike të armëve të konfiskuara, mosintegrim të gjetjeve në bazën e të dhënave “i Arms”, ka mungesë të krahasimeve ndërkufitare në rajon, si dhe të analizave sistematike balistike ose të automatizuara.

Në raport thuhet, se kontrollet kufitare në Ballkanin Perëndimor kanë rezultuar të paefektshme për të zbuluar trafikimin e armëve të zjarrit, kryesisht për shkak të mungesës së informacionit, të formimit dhe të pajisjeve të rojeve kufitare apo agjentëve doganorë.

Në fund të raportit, Komisioni Europian i bën thirrje vendeve të rajonit dhe shteteve anëtare të përkthejnë angazhimet politike në prioritete operacionale dhe në rezultate.

Vendet e Evropës Juglindore kanë miratuar gjithashtu në vitin 2018 një plan rajonal për një zgjidhje të qëndrueshme të problemit për ndalimin e keqpërdorimit të armëve të vogla dhe të lehta dhe municionet e tyre deri në vitin 2024, nën iniciativën e Francës dhe Gjermanisë./ABC News Albania 24/7

gligorov.jpg
G. P.16:33 | 24/06/2019

Duke analizuar influencën ruse dhe kineze në rajonin e Ballkanit, ekonomisti i njohur Vladimir Gligorov, shprehet se Moska synon monopolin mbi asetet natyrore në këto vende.

Profesori i Institutit të Studimeve Ndërkombëtare Ekonomike me seli në Vjenë, ekonomisti i njohur Vladimir Gligorov, thotë se kur është fjala për interesat politike dhe ekonomike të fuqive të mëdha në Ballkanin Perëndimor, përgjegjësinë më të madhe për sigurinë e rajonit e kanë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, para së gjithash përmes Aleancës ushtarake të NATO-s. Duke folur për influencën ruse ai veçon përpjekjet e Moskës zyrtare që të pengojë zgjerimin e NATO-s, por edhe që të zgjerojë monopolin mbi burimet e energjisë në Ballkan.

Për ndikimin ruso-kinez në Ballkan, njohësi i mirë i rrethanave politiko-ekonomike në rajon, Vladimir Gligorov, thotë, në një prononcim për televizionin shtetëror të Malit të Zi, se duhet bërë dallimin mes influencës së Pekinit dhe asaj të Moskës. Kina, sipas tij, këtë e bën para së gjithash për arsye ekonomiko-komerciale gjë që nuk mund të thuhet për Rusinë e cila nuk disponon kapacitete industriale. Në gjithë këtë, shqetësim jo i vogël, është pastrimi i parave. Ka edhe një problem tjetër, thotë Gligorov.

“Problemi i dytë është gjeo-politik, për shkak se Rusia ia del, si të them, të ushtroj ndikim të drejtpërdrejt mbi pushtetet, për shkak se, fjala vjen, merr monopolin mbi, për shembull, furnizimin me gaz ose furnizimin me naftë, ose me pajisje ushtarake,” vlerëson ekonomisti Vladimir Gligorov, duke përfunduar se këto përafërsisht janë mundësitë ruse pa ndonjë fuqi tjetër ekonomike.

Çështja e pranisë kineze, thotë ai mund të rregullohet ashtu që Pekini të pranojë rregullat e Bashkimit Evropian, kurse edhe vendet e rajonit që aspirojnë për të aderuar në familjen evropiane, duhet ta ndjekin këtë.

“Kur është fjala për Rusinë, kjo është më e ndërlikuar, për shkak se fjala është për ndikimin politik dhe, si të them, ekonomik. Ky i fundit ka të bëjë me monopolet natyrore”, transmeton Tv Klan Macedonia deklaratën e ekonomistit të njohur për televizionin malazez.

Profesori i Institutit të Studimeve Ndërkombëtare Ekonomike me seli në Vjenë bën edhe një dallim mes pranisë së Kinës dhe asaj të Rusisë në rajon: në angazhimin e ndërmarrjeve kineze për ndërtimin e autostradave, ai nuk sheh diçka të keqe, për shkak se edhe në rast të mosmarrëveshjeve, rrugët nuk mund të zhbëhen, të mbyllen, gjë që nuk mund të thuhet për projektin rus të gazsjellësit ‘Rrjedha e Jugut’.

“Në rast të mosmarrëveshjeve tubat e tij mund të mbyllen dhe ky është një dallim i madh”, thotë Gligorov./ABC News Albania 24/7

tetova-1280x711.jpg
Sej rie19:30 | 05/06/2019

Ndotja e ajrit është një problem serioz në vendet e Ballkanit. Kështu thotë një raport i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, që e rendit Tetovën si qytetin më të ndotur në rajon.

Gjetjet e para të raportit “Ndotja e ajrit dhe shëndeti i njerëzve: rasti Ballkani Perëndimor” tregojnë se numri i përgjithshëm i vdekjeve të hershme që drejtpërsëdrejti ndërlidhet me ndotjen e ajrit është pesë mijë gjatë një viti.

Raporti i OKB-së“Burimet kryesore të grimcave PM10 në Maqedoninë e Veriut janë ngrohja e objekteve banesore – 46%, proceset industriale – 22% dhe prodhimi I energjisë – 11% në Shkup, Tetovë, Manastir dhe Veles. Gjithashtu burime kryesore të grimcave PM2.5 janë ngrohja e objekteve banesore – 58%, proceset industriale – 20% dhe prodhimi i energjisë – 6%”. 

Përqindja e vdekjeve të përgjithshme natyrore që u mveshën ndotësve të ajrit në qytetet e Ballkanit Perëndimor lëviz prej 4% në Bar dhe Tivat të Malit të Zi deri në 19% në Tetovë. Sipas raportit të OKB-së, në Tetovë, grimcat PM2.5 kanë shkaktuar mbi 14% të të gjitha llojeve të shkaqeve të vdekjeve. Siç thuhet në raportin e OKB-së, thuajse 130 mijë vjet jete potenciale janë humbur në periudhë prej 10 viteve për shkak të vdekjeve të hershme që mund tu mveshën ekspozimit të ajrit të ndotur. Sipas raportit, burimet kryesore të grimcave të dëmshme janë termocentralet që shfrytëzojnë thëngjill të kualitetit të dobët dhe ngrohja e amvisërive. Më shumë se 60% e njerëzve që jetojnë në Ballkanin Perëndimor shfrytëzojnë thëngjill dhe dru për ti ngrohur shtëpitë e tyre, kurse vetëm 12% e ndërtesave janë të kyçur në sistemet e ngrohjes qendrore.

Raporti i OKB-së: “Sfida më e madhe për Shqipërinë, B e H, Kosovën, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë është tempoja e integrimit të tyre në BE. Strukturat ekonomike dhe industriale në rajon janë mbi-ndërtuar, por tani duhet që të përmirësohen politikat e kontrollit të ndotjes së ajrit”.

Efekti i ndotjes së ajrit në shëndetin e njeriut është llogaritur më ndihmë të softuerit ER KJU PLUS i zhvilluar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Siç thuhet në raport, vlerësohet se numri i vdekjeve do të ishte shumë më i madh nëse të gjitha të dhënat relevante do të ishin të kapshme për analiza./ABC News Albania 24/7


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono