Arta Marku

laptos.jpg
ent ela18:50 | 07/02/2019

Prokurorja e Përgjithshme znj.Arta Marku priti sot ish-prokuroren Speciale të Kroacisë znj.Tamara Laptos.

Bisedimet u zhvilluan për rëndësinë që ka përzgjedhja e prokurorëve që do jenë pjesë e SPAK-ut, si prokurorë me cilësi të larta morale dhe profesionale.

U bisedua gjithashtu për rëndësinë e bashkëpunimit në këtë periudhë kalimtare deri në krjimin e SPAK-ut, duke theksuar se për të luftuar krimin nuk mund të presim. /abcnews.al

KALLEZIM-PER-ARTA-MARKUN-1280x720.jpg
ent ela22:13 | 29/01/2019

Partia Demokratike dhe Levizja Socialiste për Integrim kallëzuan penalisht Prokuroren e Përgjithshme të Përkohshme, Arta Marku. Sipas kallëzimit, Marku ka “shpërdoruar detyrën” kur lejoi Bujar Sheshin të kandidojë për në KLP pa pritur përgjigjen e Autoritetit të Dosjeve për të.

Partia Demokratike dhe Levizja Socialiste për Integrim kanë kallëzuar penalisht në Prokurorinë e Tiranës Prokuroren e Përgjithshme të Përkohshme, Arta Marku për rastin e prokurorit Bujar Sheshi. Sipas Autoritetit të Dosjeve, Sheshi, aktualisht anëtar i KLP-së, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit.

Përmes kallëzimit të firmosur nga krerët e dy grupeve përkatëse parlamentare, Emdond Spaho dhe Petrit Vasili, kërkohet hetimi i Markut për veprën penale të “shpërdorimit të detyrës”. Kryeprokurorja e Përkohshme akuzohet nga opozitarët për konsumimin e kësaj vepre penale në rastin e lejimit të kandidimit për në Këshillin e Lartë të Prokurorisë të prokurorit Sheshi.

Përfaqësuesit e PD dhe LSI shprehen në kallëzim se Arta Marku thirri Mbledhjen e Përgjithshme të Prokurorëve në 11 dhjetor 2018, pa pritur përgjigjen e Autoritetit të Dosjeve për Emrin e prokurorit Sheshi, nëse ai kishte qënë ndonjëherë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. “Arta Marku nuk ka përmbushur përgjegjësinë ligjore për verifikimin paraprak të kushteve ligjore të kësaj kandidature (qenia ose jo bashkëpunëtor i sigurimit te shtetit)”, thuhej në kallëzim. Në të njëjtin material kallëzues të depozituar në Prokurorinë e Tiranës, kërkohet marrja e një mase ndaluese pezullim nga detyra ose ndalim i përkohshëm i ushtrimit të saj për Markun me pretendimin se nëse vijon punën ajo mund të  prishë provat apo pengojë hetimin. /abcnews.al

 

ARTA-MARKU-MBULIM-ABC-M4-T2.mpg_snapshot_00.01-1280x720.jpg
G. P.17:11 | 27/12/2018

Gjykata Administrative ka shfuqizuar urdhrat e Prokurores së Përgjithshme të Përkohshme, Arta Marku, dhënë Shtatorin e këtij viti, për transferimin në rrethe të dy prokurorëve të Krimeve të Rënda.

Vendimi i Administratives i përket padive të bërë nga prokurorët Olsian Çela dhe Besim Hajdarmataj, pjese e prokurorëve të “rebeluar”, gjatë shortimit të dosjes “Shullazi”.

Ata u transferuan në prokuroritë e Pogradecit dhe Beratit. Në vendimet përkatëse, gjyqtarët e Administrative vendosnin të shfuqizonin urdhrat e Markut, si të paargumentuar. Vendimet i hapin rrugë rikthimit të dy prokurorëve tek Krimet e Rënda, vendim tashmë që duhet të merret nga ana e Këshillit të Lartë të Prokurorisë./abcnews.al

arta-marku.jpg
G. P.23:01 | 25/12/2018

Këshilli i Lartë i Prokurorisë pas konstituimit pritet që të mërkurën të nisë ditën e parë të punës. Detyra e parë e KLP-së do të jetë hapja e garës për prokuror të përgjithshëm duke qenë se Arta Marku e ushtron këtë funksion përkohësisht. Këshilli i Prokurorisë ka rol vendimtar në përzgjedhjen e 3 kandidaturave, të cilat i rendit në bazë të kritereve duke ia çuar për votim parlamentit. Nëse kuvendi nuk e zgjedh dot me tre të pestat brenda 30 ditëve atëherë kandidatura që është renditur e para nga këshilli quhet i emëruar.

Prokurori i ri i përhershëm do të kenë mandat 7-vjeçar dhe emrat që do të garojnë duhet së paku të kenë kaluar vettingun, të jenë diplomuar në shkollën e magjistraturës ose të kenë doktoraturë si dhe të kenë 15 punë në sistemin e drejtësisë.

Këto kritere i plotëson edhe drejtuesja  aktuale e prokurorisë Arta Marku, që ka shanse të rizgjidhet në krye të organit të akuzës. Një kandidaturë tjetër e fortë është edhe Adnan Xholi, i cili edhe pse nuk ka mbaruar magjistraturën ka gradë shkencore në fushën juridike.

Në listën e Prokurorëve që plotësojnë kriteret janë edhe Besnik Muçi, Sokol Stojani dhe Arben Dollapi. Gara për zgjedhjen e Prokurorit të ri hapet në Janar kur edhe të lëvrohet fondi për këtë institucion të ri.

Tv Klan

KRONIKE-ZGJEDHJET-NGRIHET-KLP.mpg_snapshot_00.16-1280x720.jpg
ent ela23:09 | 11/12/2018

Ne një proces që zgjati 10 orë në total, prokurorët e Shqipërisë zgjodhën të martën 6 përfaqësuesit e tyre në Këshillin e Lartë të Prokurorisë. Ata u zgjodhën nga Mbledhja e Përgjithshme e Prokurorëve, nga votat e 295 prokurorëve, në një mbledhje e kryesuar nga Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme, Arta Marku.

Arta Marku: “Sot i hapet rrugë krijimit të SPAK dhe zgjedhjes së Prokurorit të Përgjithshëm me mandat, u tregojmë të gjithëve se e kemi seriozisht dhe reformën në drejtësi nuk e kemi vetëm në letër, por po e jetësojmë atë”.

Rëndësia e kësaj dite, që i dha jetë një prej institucioneve më të rëndësishme në kuadër të Reformës në drejtësi, u theksua nga diplomatët e huaj dhe përfaqësuesit e misioneve ndërkombëtare në Shqipëri të pranishëm në mbledhje.

Leyla Moses-Ones, E ngarkuara me punë në detyrë në ambasadën e SHBA në Tiranë: “Kjo është koha juaj për të votuar. Koha juaj për të bërë histori për Shqipërinë dhe për botën. Koha juaj për t’i dhënë popullit shqiptar sistemin e drejtësisë që meriton dhe që kërkon”.

Luigi Soreca, Ambasador i BE në Tiranë: “Unë nuk mund të lë pa nënvizuar rëndësinë e zgjedhjes së ditës së sotme për fuqizimin e luftës ndaj krimit të organizuar dhe korrupsionit në Shqipëri’.

Procesi i votimit u parapri nga shpalosja e platformave të çdo kandidati.

Përveç zgjatjes në kohë, procesi rrodhi krejtësisht i qetë dhe pa asnjë debat, apo kundërshti nga ndonjë prej të pranishmëve.

Për 6 përfaqësuesit prokurorë në në KLP kandiduan 10 vetë, të cilët kaluan më herët me sukses filtrate e vettingut. Prokurori i Prokurorisë së Përgjithshme, Kostaq Beluri, fitoi përballë kolegës së tij Anila Leka, për anëtarin nga Prokuroria e Përgjithshme në KLP.

Prokurorët Bujar Sheshi dhe Arben Dollapi, përkatësisht nga Apeli i Krimeve të Rënda dhe Apeli i Shkodrës, u konfirmuan me votat e kolegëve, por pa garës, pasi ishin dy kandidatë për dy pozicione të përcaktuara për prokurorët e Apelit. Gara më e fortë ishte mes 6 prokurorëve të Shkallës së Parë për 3 vende në KLP. Votat e kolegëve i dhanë fitore prokurorit të Krimeve të Rënda, Gentian Osmani, Prokurores së Tiranës, Antoneta Sevdari dhe Prokurorit të Elbasanit, Besnik Cani. Ata fituan përballë Dritan Prençit, Vate Stakës dhe Besnik Muçit.

Pasi arritën të bëhen pjesë e KLP tre triumfuesit u panë të nxitonin për të shpërndarë lajmin e fitores.

Ky proces kompletoi 11 anëtarët e Këshullit të Lartë të Prokurorisë, pasi 5 anëtarët jo prokurorë janë zgjedhur me herët.

Pas konstituimit, ky këshill do të zgjedhë Prokurorin e Përgjithshëm me mandate dhe të ndërmarrë hapa për ngritjen e Byrosë Kombëtare të Hetimit dhe Strukturës së Posaçme Antikorrupsion, të njohur si SPAK. /abcnews.al

ARTA-MARKU-MBULIM-ABC-M4-T2.mpg_snapshot_00.01-1280x720.jpg
ent ela22:13 | 10/12/2018

Nesër në mëngjes do mbahet mbledhja e përgjithshme e prokurorëve, të cilët do zgjedhin anëtarët prokurorë për Këshillin e Lartë të Prokurorisë.

Prokurorja e përgjithshme e përkohshme Arta Marku, në një mesazh publik, thotë se është dita kur prokurorët i japin jetë qeverisë së re të sistemit prokurorial, si ingranazhi i rëndësishëm i makinerisë së madhe të reformës në drejtësisë, pasi me ngritjen e KLP, kjo reformë hyn në fazën e plotë të zbatimit të saj.

Marku thotë se kështu i hapet rruga edhe krijimit të strukturës së posacme kundër korrupsionit e krimit të organizuar, që njihet me akronimin SPAK, si dhe zgjedhjes së Prokurorit të Përgjithshëm me mandat.

Marku i fton prokurorët të marrin pjesë në këtë mbledhje jo vetëm si detyrim ligjor, por edhe si shenjë e përgjegjësisë së lartë, për ngritjen e institucioneve, e në funksion të integrimit të vendit. /abcnews.al

sokol-stojanii.png
G. P.15:23 | 31/10/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit konfirmoi në detyrë prokurorin e Prokurorisë së Përgjithshme, Solkol Stojani. Ish-shefi i Drejtorisë se Inspektimit rezultoi i pastër në të tre kriteret e rivlerësimit.

Sokol Stojani, prokuror në Prokurorinë e Përgjithshme kaloi me sukses procesin e Vettingut.

Prokurori rezultoi bindës për komisionin tre anëtarësh të KPK-së në të tre kriteret e rivlerësimit, pasurinë, figurën dhe aftësitë profesionale. Hetimi i thelluar i komisionit të vetingut mbërriti në përfundimin se pasuria e Stojanit ishte e justifikuar, se ai nuk kishte kontakte të papërshtatshme me element të inkriminuar dhe se kishte të gjitha aftësitë profesionale për të vijuar detyrën e prokurorit.

Rezultati pozitiv u paralajmërua në seancën dëgjimore të zhvilluar të martën, ku nuk u relatuan problematika nga ana e tij në ndonjë nga kriteret. Stojani mori raport pozitiv nga ana e ILDKPKI, për deklarim të saktë të pasuriësë së përbërë nga një apartament dhe një automjet. Ai siguroi një certifikatë të pastër dhe u konsideruar i përshtatshëm për vijimin e detyrës edhe nga ana e Drejtorisë për Sigurimin e Informacionit të Kualifikuar. Për Stojanin u relatua një raport pozitiv edhe sa i përket aftësive të tij profesionale.

Prokurori Stojani është prej 10 vitesh pjesë e Prokurorisë së Përgjithme. Së fundmi ai mbante poziconin e kreut të Drejtorisë së Inspektimit, Mbrojtes së Dëshmitarëve dhe Projekteve, detyre nga e cila u lirua me urdhër të kryeprokurores Arta Marku në 19 Shtator 2018, pasi kishte paraqitur doreheqje. /abcnews.al

emiljano-shullazi-1280x683.jpg
G. P.13:37 | 24/09/2018

“Çështja në ngarkim të Emiljano Shullazit, etj., ka qenë një ndër çështjet që në dy vitet e fundit ka tërhequr vëmendjen e opinionit publik. Emiljano Shullazi, Gilmando Dani, etj., janë akuzuar për vepra penale të rënda dhe opinionit i janë servirur si përfaqësuesit më të spikatur të botës së krimit. Jo gjithmonë e vërteta lidhur me këtë çështje është bërë e njohur dhe kjo ka krijuar në opinion idenë se po ndëshkohet një grup i rrezikshëm kriminal, ndërsa prokurorët e çështjes kanë marrë pamjen e kalorësve në këtë betejë kundër krimit.”

Kështu e kanë nisur avokatët mbrojtës të Emiljano Shullazit, Gilmando Danit dhe Endri Qyqjes letrën e tyre që i është nisur kryeprokurores Arta Marku dhe drejtueses së Prokurorisë së Krimeve të Rënda, Donika Prela.

Sipas avokatëve, kjo situatë ka dëmtuar shqyrtimin e paanshëm të çështjes dhe tashmë që dosja është duke u përfunduar rrezikon që të mos jepet vendim i bazuar mbi prova.

“Kjo situatë ka dëmtuar shqyrtimin e “ftohtë” dhe “të paanshëm” të kësaj çështjeje, ka dhunuar parimin madhor të prezumimit të pafajsisë dhe tashmë që çështja ka mbërritur në finish, rrezikon që paragjykimi dhe zhurma e krijuar rreth saj, të mos lejoje si përfaqësuesit e akuzës, ashtu dhe vetë gjykatën që të vendosin sipas “liberum arbitrium”, pra, sipas zgjedhjes së tyrë të lirë, sipas bindjes së bazuar mbi prova dhe vetëm mbi to”.

Në procesin kundër klientëve të tyre, avokatët rendisin disa shkelje ligjore dhe sipas tyre gjithashtu përmendet dhe fakti se çështja ka ndjeshmëri politike.

Letra e plotë dërguar Arta Markut dhe Donika Prelës:

letra1
letra2
letra3
letra4 (1)
letra4
letra5

/abcnews.al

Gazment-Bardhi.jpg
G. P.14:37 | 23/09/2018

Këtë parashikim të deputetit demokrat Oerd Bylykbashi, bërë 9 muaj më parë gjatë procedurës së shqyrtimit të kandidaturave për Prokuror të Përgjithshëm të Përkohshëm që përcaktoi emrin e Arta Markut në krye të organit të akuzës.

 Këshilltari ligjor i demokratëve Gazment Bardhi e përsëriti nga foltorja e selisë blu.

“Transferimi i njërit prej prokurorëve dhe procedimi disiplinor i një prokurori tjetër, të dosjes së Saimir Tahirit, vetëm pak orë pasi kishin urdhëruar sekuestrimin e plot 31 pasurive të grupit kriminal “Habilaj”,  është një mesazh i qartë për drejtësinë: Kush vepron ndaj bandave të lidhura me pushtetin, largohet nga detyra, ndëshkohet dhe sulmohet.

 Shpërbërja e grupit hetimor të dosjes së Saimir Tahirit, dhe pengimi i drejtësisë në këtë rast, janë veprime kriminale të Kryeprokurores Arta Marku dhe ajo duhet të përgjigjet përpara ligjit për këtë”.

Për këtë, por edhe lëvizje dhe procedime të tjera të prokurorëve, kërkojnë shqyrtimin dhe pranimin sa më shpejtë të padisë së depozituar nga opozita për pezullim të kryeprokurorës së përkohshme.

“Transferimi i paligjshëm i 3 prokurorëve të Krimeve të Rënda dhe procedimi disiplinor për 10 prej tyre, është pjesë e një skenari të urdhëruar nga Edi Rama, për të shantazhuar prokurorët që janë në betejë të përditshme me krimin e organizuar, pushtetarët e lidhur me të dhe qeveritarët e korruptuar”.

 Qëllimi i kryeprokurores Arta Marku për demokratët është që drejtësia të mos funksionojë për bandat e lidhura me pushtetin ashtu si nuk funksionoi për vëllain e ministrit të Brendshëm Xhafaj dhe si nuk do të funksionojë as për Saimir Tahirin, përfundon Bardhi./abcnews.al

POLITIKA-NE-ABC-NEWS-RAMA-BASHA-DHE-SFIDA-E-ARTA-MARKUT-22.09.2018.mpg_snapshot_25.24-1280x720.jpg
G. P.16:18 | 22/09/2018

Përveç mungesës së gjykatave më të larta, vendi po përballet edhe me sfida në organin e akuzës. Një panoramë e tillë në mjedisin e polarizuar politik, ku mungon dialogu, rrit tensionet. Këtë zhvillim të javës politike që lamë pas, sjell Mimoza Koçiu me Politika në ABC News.

Lulzim Basha u sprovua fort në disa prej kauzave të tij javën politike që lamë pas. Ashpërsoi gjuhën, rriti denoncimet e komunikimin me mediat. Por asnjë prej taktikave nuk i solli rezultat, përballë një Keyeministri të fortë numerikisht, që i ka në rresht të vetët, e ka luksin të zgjedhë ridikulizimin, në vend të komunikimit me opozitën.

Po çfarë ndodhi javën politike që lamë pas?

Të hënën e 17 shtatorit nisi aplikimin pagesa për përdoruesit e rrugës së Kombit, 100 lekë për kuksianët, ndërsa mjetet e tjera, sipas parametrave, me tarifa që nisin nga 660 lekë. Edhe pse kishte premtuar dhjetorin e kaluar se PD nuk do pranonte që kuksianët të paguanin për të kaluar në rrugën e Kombit, mungoi të paktën një qëndrim i dedikuar, ditën kur procesi nisi e vijoi normalisht, ndërsa kuksianët morën një falenderimin të personalizuar virtual nga KM Rama për respektimin e tarifës.

Atë ditë, që përkoi me nisjen e shkollave, i kishte shpërndarë deputetet nëpër zona, për të evidentuar rënien e numrit të nxënësve e mbylljen e disa shkollave në vend.  Për këtë temë nisi përplasja mes Ramës e Bashës në rrjetet sociale. Secili tha çka deshi, duke luajtur me epitetin “kukull”.

Por Lulzim Basha e ka një kauzë të re, me të cilën e nisi këtë sezon politik. Përmes një videoje, publikoi në rrjetet sociale, ato që i konsideron si 5 rregullat kryesore për vettingun e politikanëve. Propozimi për amendim të kushtetutës, nuk po gjen mbështetje nga Rama e Basha po shtyn përpara pjesën teknike, futjen në procedurë parlamentare sipas rregullores . Javën politike që lamë pas, tentoi të sqarojë edhe vizualisht skeptikët e këtij procesi. /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono