analiza

MB-VIKTIMA-NGA-MENINGITI_frame_0-1280x720.jpg
R D10:05 | 16/01/2020

Në vendin tonë ka vetëm 1 person që është konfirmuar zyrtarisht se ka humbur jetën nga meningiti. Bëhet fjalë për policin 27-vjeçar Metani.

Abcnews.al siguron ekskluzivisht rezultatin e analizave për dy personat e tjerë që u dyshuan për meningit ku konfirmohet se rezultati është negativ. Këto të dhëna i janë dërguar ISHP-së.

Burime të besuara i thanë abcnews.al se janë marrë tamponet dhe janë analizuar në laborator për një grua 33-vjeçe që vdiq në Durrës si dhe një burrë 30-vjeç që vdiq në Tiranë. Nga analizat që janë bërë, rezulton se janë negative sa i përket bakterit të meningokokut.

Nga se kanë vdekur?

Burimi tha se nuk janë analizuar shkaktarët e tjerë që mund të kenë çuar në mortalitet, dyshimi ka qenë për meningit dhe grip, por rezultuan negative.

Këto analiza u bënë pasi vdekjet ishin në kohë të afërt me shenja të ngjashme. “Eshtë një fenomen që ka ndodhur shumë shpejt. Bëhet fjalë për datat 8 dhe 9 janar. Jemi në punë e sipër dhe po marrim simptomat për tre pacientët që kanë ndërruar jetë” deklaroi Silva Bino pak ditë më parë.

Ajo sqaroi se “është infeksion i rrymës së gjakut nga meningokoku, që merret me rrugë frymëmarrje dhe persona që kanë imunitet të dobët, sidomos të rritur mund të bëjnë meningokok semi. Në varësi të ngarkesës së bakterit ai mund të jetë vetëm në gjak dhe shakton dëmtime të tilla sa nuk arrin të prekë cipën e trurit”.

Simptomat e meningjitit

Ky infeksion jep temperaturë, dhimbje koke, nauze të vjella, fotofobi (bezdi nga drita), përgjumje deri në koma dhe ngrirje të qafës. Mjekësia nuk bëhet dot nga studio apo interneti, bëhet nëpërmjet kontaktit me pacientin.

Nëse forma është më fulminante që në momentet e shfaqjes së temperaturës shfaqen brenda pak orësh njollat dhe tregon që kemi me meningokoksemi. Po dolën njollat risku është shumë i lartë. /abcnews.al

Lexo edhe:CFARE DEKLAROI MINISTRJA NE ABC NEWS

arjan-ndoja-1.jpg
in a14:07 | 11/12/2019

Provat e reja të mbledhura nga grupi hetimor për atentatin ndaj prokurorit, Arjan Ndoja më 1 nëntor në Shkozet, provojnë se Redjan Rraja është një nga autorët e krimit. Gazetarja Glidona Daci raporton për abcnews.al se ADN-ja e përftuar në kampionet e marra në tri sende në makinë eshtë e përputhshme më atë të Rrajës.

“Redjan Rrajës i është kërkuar analiza e ADN-së dhe tashmë ka dalë përgjigja nga laboratori i Kriminalistikës. Hetuesit kanë marrë material biologjik në tre sende të makinës së autorëve që u gjet e braktistur në Shkafanë. Ato përputhen plotësisht me ADN-në e Redjan Rrajës. Kjo e lidh drejpërdrejt Rrajën me atentatin ndaj prokurorit Arjan Ndoj. Avokati i tij ka bërë disa memo kundrejt prokurorisë ku kërkon ti vihet në dispozicion materiali hetimor por prokuroria ka thënë se janë çështje sekrete.Prokuroria e Krimeve të Rënda ka dyshime jo vetëm për praninë e Rrajës në makinën e auorëve të krimit, por dyshimet më të forta janë se ai e ka drejtuar këtë atentat“, tha gazetarja në lidhje direkte për Abc News.

Prova e parë ishin gjurmët e gishtërinjve në syzet e gjetura në makinë, por  Rraja e mohoi duke thënë se syzet janë të lëvizshme. Tashmë prova e ADN-së e përfshin direkt në këtë atentat.

Prokurorët Anton Martini dhe Besim Hajdarmataj kanë udhëhequr deri më tani hetimet për atentatin ndaj kolegut të tyre Arjan Ndoj, por nuk do ti vazhdojnë më tej. Dosja hetimore do të kalojë në duart e prokurorit Behar Dibra, i cili është pjesë e SPAK-ut që nis punë më 19 Dhjetor.

Redjan Rraja, u arrestua pak ditë pas ngjarjes, si i dyshuar për atentatin ndaj prokurorit Arjan Ndoji, shoferit të tij, Andi Maloku, që ndërroi jetë dhe Aleksandër Lahos  i njohur edhe si “Rrumi” i Shijakut.

Ndaj Rrajës rëndojnë akuzat:“vrasje e funksionarëve publikë”, “vrasje e mbetur në tentativë” dhe “armëmbajtje pa leje”.

/abcnews.al

parlamenti-europian-1.jpg
ent ela14:37 | 27/10/2019

Në një editorial të Europe Blog, shtrohet teza sesi kushtëzimi i Bashkimit Europian ndaj vendeve të Ballkanit Perëndimor, përforcon kapjen e shtetit në këtë rajon.

Procesi i zgjerimit të BE në Ballkanin Perëndimor nuk ka arritur të riprodhojë ndikimin transformues që pati në Evropën Qendrore dhe Lindore. Solveig Richter dhe Natasha Wunsch tregojnë për kapjen e shtetit si pengesën thelbësore për demokratizimin e thellë në rajon dhe argumentojnë se kushtëzimi i BE jo vetëm që nuk arrin të kapërcejë modelet e qeverisjes së dëmshme, por pa dashje kontribuon në ngatërrimin e tyre. Vetëm duke e zgjeruar angazhimin e saj përtej ekzekutivit mbizotërues dhe duke favorizuar diskutimin e brendshëm mbi pajtueshmërinë e nxitur nga stimulimi, BE mund të presë që të ndryshojë situatën për mirë.

Kushtëzimi politik është instrumenti kryesor përmes të cilit Bashkimi Evropian është përpjekur të nxisë reformat demokratike në Ballkanin Perëndimor. Megjithatë, është gjithnjë e më e qartë se ky mjet klasik i politikës së zgjerimit nuk po krijon kushtet e kërkuara në një kontekst të brishtë pas konfliktit për të trajtuar me sukses reformën e njëkohshme politike dhe ekonomike. Përkundrazi, ka një zbërthim të mrekullueshëm midis një rritje të qëndrueshme të niveleve të pajtueshmërisë zyrtare me kushtet e pranimit në BE, dhe rënies së njëkohshme të demokracisë liberale në të gjithë rajonin, me tendencat e nivelit të vendit duke filluar nga stanjacioni në regresionin e plotë.

Në një studim të kohëve të fundit, ne gjetëm prova që sugjerojnë se vëzhgimi është për shkak të kapjes së gjerë të shtetit që parandalon qeveritë në rajon të ndjekin një transformim efektiv demokratik. Kapja e shtetit përshkruan një formë veçanërisht destruktive të korrupsionit, ku institucionet shtetërore dhe aktorët ndërmjetës, siç janë partitë politike, bëhen plaçkitëse ose infiltrohen nga rrjetet e klientelistëve që i përdorin ato për të dhënë praktikat e tyre informale me veshje zyrtare.

Në strategjinë e saj për Ballkanin Perëndimor 2018, Komisioni Evropian e identifikoi kapjen e shtetit si një pengesë kryesore për reformat e thella në Ballkanin Perëndimor, duke pretenduar se vendet tregojnë elemente të qarta të kapjes së shtetit, përfshirë lidhjet me krimin e organizuar dhe korrupsionin në të gjitha nivelet e qeverisë dhe administratës, si dhe një ngatërrim i fortë i interesave publike dhe private. Megjithatë, kushtëzimi i BE jo vetëm që nuk ka arritur të adresojë në mënyrë efektive kapjen e shtetit, por gjithashtu kontribuon pa dashje në konsolidimin e proceseve të tilla duke bërë të mundur rrjetet informale për të forcuar kontrollin e tyre.

Efektet e dëmshme të kushtëzimit të BE-së

Pse ka arritur qasjen e kushtëzimit të BE-së në nxitjen e pajtueshmërisë me kriteret zyrtare të pranimit të BE-së, por nuk do t’i vendosë vendet e Ballkanit Perëndimor në një rrugë të qëndrueshme drejt demokratizimit? Për ta kuptuar këtë paradoks, ne duhet të përfshijmë sistematikisht politikën e brendshme informale në analizë dhe të shqyrtojmë efektet negative (të paqëllimta) të politikës së zgjerimit të BE-së. Ne nuk pretendojmë se BE shkaktoi kapjen e shtetit në radhë të parë, pasi ky është një proces shumë-shkakor që priret të shfaqet në një varg kontekstesh tranzicioni. Megjithatë, ajo ka kontribuar në vendosjen e modeleve të tilla të qeverisjes së dëmshme në disa mënyra.

Ne identifikojmë tre lidhje të dallueshme që lidhin kushtëzimin e BE-së me konsolidimin e kapjes së shtetit. Së pari, presioni i jashtëm për liberalizimin e tregjeve në mungesë të një kornize ligjore gjithëpërfshirëse lejoi një elitë të vogël ekonomike të realizonte përfitime private dhe të ndërtonte rrjete të fuqishme që ndikojnë në vendimmarrjen politike (para).

Së dyti, kushtëzimi i fortë nga lart poshtë pengon diskutimin e brendshëm dhe dobëson mekanizmat e brendshëm të përgjegjësisë, duke lejuar elitat në pushtet të heshtin kundërshtarët e brendshëm (fuqia).

Dhe në fund, përparimi drejt anëtarësimit në BE dhe ndërveprimet e shpeshta me zyrtarë të nivelit të lartë të BE-së dhe shteteve anëtare shërbejnë për të legjitimuar elitat në pushtet (lavdia).

Si rezultat, vendet e Ballkanit Perëndimor janë ngecur në një grackë të kapjes së shtetit që çon në demokratizimin në stanjacion dhe pamundësi për të zbatuar reforma të thella.

Rruga përpara: Përtej angazhimit ekzekutiv

Pra, duhet të konkludojmë se vendet e Ballkanit Perëndimor janë një shkak i humbur për demokracinë dhe sundimin e ligjit? E kundërta. Dhjetëra mijëra protestues në të gjithë rajonin po kërkojnë ndryshime politike, përfshirë demonstrime në shkallë të gjerë kundër presidentit serb në Beograd dhe në veriun e Kosovës. BE-ja mbetet shtytësi më i rëndësishëm i jashtëm për një ndryshim të tillë. Megjithatë, qasja aktuale e kushtëzimit rrezikon të forcojë kapjen e shtetit edhe më tej. As thjesht përsosja e kushteve nuk do të jetë e mjaftueshme për të trajtuar paaftësinë e përhapur të kontrolleve dhe ekuilibrave të brendshëm në të gjithë rajonin.

Nëse një transformim i plotë demokratik mbetet ende qëllimi i BE-së në rajon, kushtëzimi duhet të plotësohet me një fuqizim më të plotë dhe të qëllimshëm të parlamenteve kombëtare dhe aktorëve të shoqërisë civile si një kundërpeshë ndaj drejtuesve dominues. Të favorizosh diskutimin e brendshëm dhe jo pajtueshmërinë e nxitur nga stimulimi duhet të shkojë shumë përpara në sigurimin e qëndrueshmërisë së sundimit të ligjit dhe reformave demokratike edhe pasi vendet e Ballkanit Perëndimor të bëhen përfundimisht anëtarë të BE. /abcnews.al

 

 

micotaqis-1280x676.jpg
ent ela14:00 | 08/07/2019

Greqia kthen djathtas dhe për herë të parë që nga fillimi i krizës ekonomike një dekadë më parë do të ketë një qeveri njëngjyrëshe. Pas qeverisjes së Tsipras që nxorri vendin nga gremina e krizës, përmes një plani shkurtimesh, Misotaqis erdhi në pushtet me dy premtime të forta: taksa më të ulëta dhe me shumë vende pune.

Pas periudhës së Trojkës, në Greqi ka përfunduar dhe periudha e Tsipras. Si parashikonin dhe sondazhet, konservatorët e Dmeokracisë së re të drejtuar nga Qiriako Micotaqis, fituan zgjedhjet e përgjithshme me një diferencë të qartë nga Syriza e cila kalon në opozitë.

Harta e votës nuk lë asnjë dyshim, vendi është lyer me blu. Demokracia e re me gati 40 për qind të votave në krahasim me 31.5 për qind të kryeministrit në largim. Suksesi i Micotaqis, djali i një ish kryeministri dhe anëtar i një prej familjeve politike më të fuqishme në vend, ishte aq e pastër sa menjëherë pas hapjes së kutive në procesin e numërimit, Aleksis Tsipras dhe presidenti turk Erdogan e telefonuan për ta uruar. Por pjesëmarrja e vogël në votime shënoi një rekord të to. Ish-ministri grek i ekonomisë Varufakis u shpreh se zgjedhësit ndëshkojnë qeveritë që implementojnë masa për shkurtimin e buxhetit. Për herë të parë që nga viti 2009 më Greqi do të ketë një qeveri një ngjyrëshe, e cila nuk do të ketë nevojë të kërkojë aleatë për krijimin e një koalicioni

Ndërkohë që vetëm 6 parti nga 20 që garonin, mund të hyjnë në parlamentin e ri të vendit. Tsipras pasi pranoi humbjen deklaroi se do të punojë për të ndërtuar një aleancë progresiste të së majtës që të jetë një opozitë e përgjegjshme ndaj qeverisë së re.

Në fjalën e tij të fitores Micotaqis përsëriti dhe armën më të fortë të betejës politike: më pak taksa për të rimëkëmbur invëstimet si dhe vende të reja pune. Pjesëmarrja në votime ishte 57.3%, nuk u favorizua nga temperaturat e larta të ditëve të fundit, dhe të njëjtin nivel me zgjedhjet e fundit në shtator 2015 por më e lartë në krahasim me vitin 2012 dhe janar 2015. Bë vitin 2009 pjesëmarrja në zgjedhje ishte vetëm 30 për qind.

Micotaqis theksoi gjithashtu se Greqia do të ngrejë sërish kokën me krenari dhe se ai tashmë ka një mandate të fortë për të bërë ndryshimin. Ai premtoi se do të jetë kryeministër i të gjithë grekëve pasi ata janë shumë të pakët në numër për të qëndruar të përçarë.

Tsipras konfirmoi telefonatën e urimit për rivalin e tij në garën elektorale duke shtuar se qytetarët kishin zgjedhur dhe se ndryshimi i qeverisë është thelbi i demokracisë dhe jo një paradoks. Lideri i Syrizas shtoi se kishte bërë zgjidhje të vështira për të ndryshuar vendin, duke paguar një çmim të lartë. “Ishim shumë të dhënë për të gjetur mënyrën për të dalë nga program i ndihmave, dhe anashkaluam bazën elektorale,” përfundoi Tsipras.

Nga ana tjetër 51 vjeçari Micotaqis, kryeministri i ri i vendit bëri një fushatë elektorale me tema si siguria, dhe vizitoi çdo cep të vendit duke premtuar ndryshimin që shumë presin nga ai sidomos në frontin fiskal.

Me qëndrimin e tij si reformator i moderuar, pragmatik dhe i kujdesshëm ekonomisti i diplomuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës fitoi besimin e shtresave të mesme dhe të larta, të cilat gjithnjë kanë qenë armiqësore ndaj Tsipras. /ABC News Albania 24/7

balla-analiza-1280x714.jpg
nev ila13:54 | 07/07/2019

Nga Elbasani, nënkryetari i Partisë Socialiste Taulant Balla bëri një analizë të zgjedhjeve të 30 qershorit, në të cilat, sipas tij janë arritur rezultate më të mira se në zgjedhjet e kaluara. Balla tha se 4 vitet ardhshme bashkitë do të fokusohen kryesisht në zhvillimin e zinave të thella.

1 javë pas zgjedhjeve të 30 qershorit, nënkryetari i Partisë Socialiste Taulant Balla, përcolli mesazhin se duhet punuart fort për të ecur përpara. Gjatë një takimi me elektoratin dhe strukturat vendore në Elbasan, Balla garantoi se do të respektohet vota e cdo qytetari.

“Elbasani dhe gjithë Shqipëria, pas 30 Qershorit kanë garantuar se nuk do të ketë më parti politike që do të bojkotojnë zgjedhjet, nuk do të ketë më parti politike që do të bojkotojnë parlamentin dhe do të djegin mandatet dhe kjo tashmë është e sigurt. Po ashtu është e rëndësishme që çdo qytetari ju garantua e drejta për të votuar, e drejta për të zgjedhur dhe për t’u zgjedhur”, tha Balla.

Balla theksoi nga Elbasani, se në 4 vitet e ardhshme Bashkitë do të kenë në fokus edhe zonat e thella rurale

“Ky katër vjeçar do të ketë në fokus të vet rrethinat, më së shumti zonat e thella për të cilat kemi shumë detyrime dhe deri tani nuk kemi pasur mundësi të bëjmë sa duhet. Por një gjë është e sigurt, ne jemi modeli më i mirë i qeverisjes vendore dhe qëndrore”, tha ai.

Balla bëri edhe analizën e zgjedhjeve në Bashkinë e Peqinit dhe të Prrenjasit ku u evidentuan rezultatet shumë herë më të mira sipas tij se në vitin 2017, duke forcuar bazat e PS-së në çdo bashki./ABC News Albania 24/7

FUTBOLL-VASIL-RUCI-FLET-PER-SUPERLIGEN-ABC-M3-T1.mpg_snapshot_00.53-1280x720.jpg
ent ela14:52 | 29/05/2019

Tirana mbijeton, ndërsa Flamurtari ka zhvilluar një sezon të mirë. Legjenda vlonjate, Vasil Ruçi, bën analizën e tij për sezonin e Superligës.

Nuk ka më mirë sesa kur analizën e bën një mjeshtër. Superliga shqiptare thuajse ka përfunduar, dhe për të flet ish-sulmuesi i madh i Flamurtarit, Vasil Ruci.

Vlonjati natyrisht fillimisht vlerëson skuadrën e tij të zemrës, Flamurtarin, dhe sidomos një njeri që ai e quan me meritë të veçantë.

Ruci: “Flamurtari ka bërë kampionat të mirë, klasifikimin e meriton dhe besoj të zgjidhen gjithë problemet që kanë ngelur pezull. Ne shqiptarët lozim mirë kur s’marrim lekë. Arritja e Flamurtarit është trajneri, trajneri ka arritur të bëjë grupin, ashtu siç ka meritë trajneri te Partizani”.

Gara më intriguese duket ajo për mbijetesë, mes Tiranës dhe Kastriotit.

Ruci: “Besoj që mundësitë më të mëdha i ka Tirana. Vijnë moralisht ndryshe nga një ndeshje e fituar besoj se Flamurtari barazimi është i mjaftueshëm për një ekip”.

Ende nuk është përcaktuar renditje përfundimtare, por Ruci thotë se nuk pati ndonjë zhgënjim që nga fillimi i sezonit.

Ruci:Që nga fillimi i kampionatit të gjitha ekipet meritonin të futen në UEFA. Është një nga kampionatet që është arbitruar më mirë këto 10 vitet e fundit. Arbitrat kanë qenë shumë korrektë”.

Një ish-lojtar i kombëtares pyetet edhe për ekipin përfaqësues dhe trajnerin e tij, Edi Rejën.

Ruci: “Kombëtarja është e re, trajneri me eksperiencë, po dua të cilësoj një rol që pak e zënë në gojë të trajnerit të dytë. Po ta shikosh De Biazi kur ka shkaur në Evropian i është hedh në qafë trajnerit të dytë, se i dyti është ekuilibristi në ekip. Besoj te trajneri që ka ardhur, por nuk di kush është trajneri i dytë, pastaj do jap një mendim të saktë”. ABC News Albania 24/7

48588487_303.jpg
ent ela11:22 | 08/05/2019

Në një analizë të saj Deutsche Welle shkruan se theksi i përgjithshëm i fushatave elektorale për zgjedhjet parlamentare europiane, shpesh është ai kombëtar. Por a janë më të përgatitur përfaqësuesit e të djathtës, dhe a janë lënë në hije pro europianët?

Zgjedhjet për Parlamentin Europian nuk janë ndonjë temë që i prek thellë zemrat e publikut të Bashkimit Europian. Vetëm 43% e 445 milionë qytetarëve dhanë votën e tyre në vitin 2014 për Parlamentin Europian. Edhe kësaj here nuk pritet ndonjë pjesëmarrje më e lartë, thonë ekspertët. Pjesëmarrja në zgjedhje ka rënë vazhdimisht që nga viti 1979, nga zgjedhjet e para direkte për Parlamentin Europian. Nis në këtë mënyrë analiza e Deutsche Welle për zgjedhjet parlamentare europiane.

Mobilizimi i votueseve dhe votuesve për Europën duket se nuk është i lehtë. Po ashtu në 28 vendet anëtare nuk zhvillohet një fushatë e njësuar ashtu si edhe partitë nuk janë njësoj. Në të gjitha 28 vendet anëtare secili lufton për vete, sepse votimi bëhet sigurisht në bazë të rregullave kombëtare. Nuk ka një ligj europian votimi. Kandidatin kryesor të partive popullore europiane, Manfred Veber mund vërtet ta votosh vetëm në Gjermani, sepse qytetari me shtetësi gjermane, Veber mund të kandidojë vetëm në Gjermani. Madje edhe në Gjermani, vetëm një çerekut të të anketuarve i thotë diçka emri Manfred Veber. Parulla të njëjta në Europë, sllogane zgjedhore njësoj, dhe spote televizive, siç shihen në zgjedhjet për parlamentet e vendeve vështirë se gjenden. Më 15 Maj do të jepet i vetmi debat televiziv i kandidatëve kryesorë për postin e presidentit të Komisionit Europian, i cili organizohet nga televizionet publike në BE. Por as ky debat nuk jepet kudo drejtpërdrejt.

Vetëm në pak shtete anëtare, – Itali, Francë, Gjermani, Holandë, – takohen kandidatët e partive europiane në debate përballë njëri-tjetrit.

Shumë politikanë europianë i kanë deklaruar këto zgjedhje si “zgjedhje vendimtare”, ndër ‘ta edhe presidenti francez, Emmanuel Macron, që në fillim të fushatës zgjedhore madje iu drejtua me një apel 28 shteteve anëtare për reformim themelor të Bashkimit Europian, që është i kërcënuar.

Si kundërpol i Makronit liberal organizohen populistët në BE, ndryshe nga zgjedhjet e tjera europiane, me më tepër eficiencë dhe në plan më të gjerë. Nën drejtimin e radikalit të djathtë, ministrit të Brendshëm italian, Matteo Salvini po ngrihet një aleancë e populistëve të djathtë nga Italia, Franca, Gjermania, Austria deri në Hungari. Sipas ekspertëve zgjedhorë ata mund të mbledhin votat e të zemëruarve dhe mund të arrijnë të marrin deri në 20% të vendeve në Parlamentin Europian.

Këshilltar i radikalëve të djathtë është strategu i fushatës së Trumpit, Steve Bannon, që e ndihmoi edhe Trumpin të ngjitet në postin e presidentit. Në verën e vitit të kaluar, Bannon tha se partive tradicionale në Europë u mungon “entuziazmi, fuqia dhe rinia” që të rezistojnë në fushatë. Bannon dhe Salvini duan ta ndryshojnë radikalisht nga brenda BE.

Në të 28 fushatat zgjedhore të veshura me flamurin europian, temat janë të ndryshme.

Në Spanjë zgjedhjet europiane shihen thjesht si raundi tjetër i zgjedhjeve parlamentare që sapo u zhvilluan. Në Belgjikë nuk flet njeri për Europën, sepse në të njëjtën ditë votohet parlamenti kombëtar. Në Britaninë e Madhe, zgjedhjet europiane që nuk i donte kush, kthehen në test për Brexitin.

Por a janë partitë europiane kaq të pafuqishme siç i përshkruan Steve Bannon? Një vështrim tek shifrat nga zgjedhjet e fundit të thotë, se partitë europiane të bashkuara japin pak para për fushatën zgjedhore europiane. Partitë popullore europiane, PPE përreth Manfred Veberit kanë dhënë vetëm 1,67 milionë euro si shpenzime për fushatën. Liberalët vetëm 260.000 euro. Në Gjermani partitë tradicionale, CDU dhe socialdemokratët japin më shumë, afërsisht 11 milionë euro, e megjithatë kjo shumë është sa gjysma e asaj që shpenzohet për zgjedhjet kombëtare.

Por çfarë u intereson vërtet njerëzve në BE. Parlamenti Europian e teston situatën në sondazhe të opinionit, si eurobarometri. Ekonomia, papunësia e të rinjve, migrimi, ndryshimi i klimës shihen si temat më të rëndësishme nga qytetarët e BE. Shumica e njerëzve në këto vende, sipas një sondazhi të shkurtit 2019, kërkon të qëndrojë në BE, me përjashtim të britanikëve, çekëve dhe italianëve. Mesatarisht 61% e qytetarëve europianë thonë se BE është pozitive për vendin e tyre. /ABC News Albania 24/7

edmond-kapllani.jpg
ad min14:10 | 03/04/2019

Ish-sulmuesi i kombëtares, Edmond Kapllani, mendon se ekipi përfaqësues sot ka më shumë disiplinë, por më pak talent se në të kaluarën. Kapllani foli edhe për planet e tij të ardhshme.

Këpucët nuk i ka varur ende në gozhdë.

Edmond Kapllani ka dëshirë të luajë edhe në moshën 36-vjeçare, siç po e bën në Gjermani për skuadrën modeste SV Shpilberg, në të cilën është edhe lojtar, por sidomos ndihmëstrajner.

Ish-sulmuesi i kombëtares, megjithatë, e di se nuk mund të luajë pa fund, ndaj po merr masa, siç tregoi për Abc Neës-in.

“Gjithë jetën të merresh me futboll, dëshira është që të vazhdosh me futboll, por nuk është e thënë që të bësh licensën dhe të bëhesh trajner, por e shoh detyrim që lojtarët deri te E-ja të jenë të pajisur”, tha Kapllani.

Durrsaku flet diçka më shumë për jetën e tij aktuale.

“Për momentin vazhdoj të jetoj afër Gjermanisë. Për momentin jam në një skuadër Obelika, trajner i dytë. Stërvitemi 3-4 herë në javë dhe ndeshje në fundjavë”, tha Kapllani.

Ai e ndjek kombëtaren dhe mendon se sot është ndryshe nga vitet 90-të apo fillimi I viteve 2000.

“Futbolli ka ndryshuar. Nëse më parë vihej re kualitet, tashmë theksi është vënë tek disiplina në fushë. Po ta shohësh dhe arritjen e Europianit, kualiteti ishte aty, por më shumë na çoi kualiteti në Europian”, theksoi Kapllani.

Gjithsesi, disiplina duket se ishte shkaku që lojtarët nuk ishin të kënaqur me ish-trajnerin Panuçi.

“Me thënë të drejtën De Biasi e kuptoi shumë shpejt mentalitetin e shqiptarëve. Panuçi jo, sepse në ranga futbollisti ka arritur më shumë se De Biasi dhe u tregua pak më shumë seç duhet arrogant”, tha Kapllani./abcnews.al

sulm.jpg
ent ela14:54 | 23/03/2019

Nëse numri i atentateve dhe si pasojë i viktimave të sulmeve terroriste të ashtuquajtura islamike, shënojnë rënie, nga ana tjetër fenomeni i vrasjeve nga ekstremi i djathtë po regjistron rritje, në Evropë dhe në Amerikën e Veriut.

Shifrat flasin qartë ndërsa përfundimet janë pasojë e tyre. Sipas prestigjiozes “Economist” i ashtuquajturi terrorizmi mysliman në Evropë, aktualisht është reduktuar në shifra minimale, në fakt gati pranë zhdukjes. Në këtë mënyrë del në pah një fenomen i ri: asimilimi në kulturën dhe në shoqëritë evropiane të myslimaneve të brezit të tretë; ata që tashmë kanë si gjuhë nëne atë franceze apo gjermane, dhe për të cilët Afrika e Veriut mbetet toka e gjyshërve.

Sipas të përjavshmes britanike, ky përfundim nis nga të dhëna të qarta. Në vitin 2015 viktimat e atentateve terroriste të natyrës xhihadiste, në kontinentin e vjetër, kanë qenë më shumë se 150. Tre vjet më vonë në 2018-ën, 14. Sipas shifrave kjo është një rënie prej 90 për qind. Duke bërë një krahasim të radhës për të vënë dhe më shumë në dukje reduktimin e këtyre vrasjeve, merret për bazë numri i viktimave nga fruthi në Evropë një vit më parë: 35, pra më shumë se dyfishi.

Por kjo nuk nënkupton se duhet të ulet vëmendja ndaj masave të sigurisë. Gjithnjë sipas “Economist” kriminaliteti duhet të luftohet me vendosmërinë e drejtësisë dhe me shërbimet e inteligjencës. Por faktikisht duhet të shmangen paragjykimet e prera

Por ditët e fundit kanë ndodhur ngjarje që kanë tronditur opinionin ndërkombëtar si në rastin e Zelandës së re, kur firma e terrorizmit i përket ekstremit të djathtë

50 viktima, një përgatitje e detajuar për të vrarë ata që konsideroheshin ndryshe, një vëmendje makabre për detajet dhe dedikimet e shkruara në karikatorët e armës me të cilën ekzekutoi dhjetëra persona. Dhe një transmetim të drejtë për drejtë të atentatit.

“Jam një njeri I bardhë normal” kështu e përshkruan veten Brenton Tarrant pikërisht në momentin kur po kryente masakrën brenda njërës prej xhamive në Kristçërç të Zelandës së Re.

Terroristi Tarant shprehet se është frymëzuar nga Anders Breivik, që në 22 korrik të 2011-ës vrau 69 të rinj të moshës nga 12 deri në 20-vjeç në ishullin e Uotia në Norvegji.

Në videon 17 minutëshe në Facebook – video që tashmë është hequr – shihen armët e ndryshme të Tarant, mbi të cilat 28 -vjeçari kishte shkruar emrat e atyre që mund të konsiderohen si frymëzues të tij, nga Breivik tek Luka Traini, nga Sebastiano Venier, një nga protagonistët e betejës së Lepantos në vitin 1571, ishte dhe titulli i “Remove Kebab”, një këngë e krijuar si një homazh për kriminelin serbët luftës Radovan Karaxhiç, deri tek Anton Lundin-Pettersson, një djalë i cili në vitin 2005, i veshur si personazhi “Darth Vader” hyri në një shkollë dhe vrau me shpatë një mësues dhe një student.

Sipas raportimeve të Daily Mail ekziston dhe një manifest i shkruar nga vrasësi ku thotë se është frymëzuar në mënyrë të veçantë nga Breivik dhe Dilan Ruf, autor i masakrës në Çarlston në 17 qershor të 2015-ës.

Në këtë manifest prej 73 faqesh me titull “Zëvendësimi i madh” Tarant bën pyetje të cilave u përgjigjet po vetë. Manifesti fillon me pyetjen e thjeshtë: Kush je? – Jam një njeri i bardhë normal 28 vjeç, shkruan vrasësi,  i lindur në Australi në një familje punëtorësh me të ardhura të vogla.

Një njeri i bardhë normal, përsërit disa herë ai, që do të hakmerret ndaj pushtuesve dhe të shpaguajë sulmet terroriste islamike në Evropë, duke folur dhe për një gjendje skllavërie të Evropës; të shkaktuar pikërisht nga ata që ai I cilëson si pushtues. Madje duke arritur deri aty sat ë urojë vdekjen e kancelares gjermane Angela Merkel, e para në listë, dhe të kryebashkiakut të Londrës, myslimanit Sadik Khan por dhe presidentit turk Erdoan.

Për fat të mirë, ai gabohet kur e konsideron veten si një njeri i bardhë normal. Pasi nuk mund të mendohet se të gjithë burrat e bardhë normal një mëngjes të zgjidhen dhe të mendojnë të blejnë një arsenal armësh për të vrarë persona që i konsiderojnë të ndryshëm, në momentin e tyre më intim, atë të lutjes. Fatmirësisht në këtë ngjarje asgjë nuk është normale, por vëmendja duhet përqendruar tek konsiderata që autori ka për veten. Tarant njësoj si Breivik dhe si italiani Luka Traini, e shihnin të qënurin ndryshe, me frikë, sit ë ishte një rrezik.

Është pikërisht terrorizmi supremacist i bardhë që në vitet e fundit është rritur ndjeshëm. Numri total i viktimave të atentateve terroriste në vitin 2017 shënon rënie me 27 për qind. Shënojnë rënie si atentatet ashtu dhe viktimat, por duket se është në rritje numri i viktimave të atentateve të ekstremit të djathtë.

Në vitin 2017 në Evropë dhe në Amerikën e veriut, viktimat e atentateve të marra përsipër nga ekstremi i djathtë ishin 17, sulmet 47, ndërsa në vitin 2014 ishin vetëm 3. Në total në periudhën 2013 – 2017 personat që kanë humbur jetën si pasojë e sulmeve nga persona që lidhen me ekstremin e djathtë, sipas raportit të “Global Terrorism Index” kanë qenë 66.

Në mënyrë të veçantë në Amerikën e Veriut në vitin 2017, ekstremistët e pushtetit të bardhë kanë qenë përgjegjës të nëntë sulmeve dhe shtatë viktimave, mes të cilëve dhe ngjarja në Virxhinia në 12 gusht kur një automjet u përplas qëllimisht me një turmë manufestuesisht të cilët protestonin kundër një mitingu të ekstremit ëtë djathtë: bilanci ishte një viktimë dhe 19 të plagosur.

Në tetor të 2018-ës, një ekstremist qëlloi dhe vrau 11 persona në një sinagogë në Pitsburg. Dhe Kanadaja nuk bën përjashtim nga ky fenomen , duke përmendur në mënyrë të veçantë ngjarjen në qendrën kulturore islamike në Kuebek ku në 2017-ën humbën jetën gjashtë persona.

Shpesh, duke studiuar dhe rastin Italian të Luka Traini, ish kandidat i Lega Nord në zgjedhjet vendore, 28 vjeçari i cili dy vjet më parë në Macerata qëlloi kundër disa njerëzve me ngjyrë, apo atentatin në Zelandën e re dhe atë në Pitsburg, vrasësit nuk kanë një histori kriminale në dosjet e tyre. Por duke studiuar profilet e tyre vihet re një radikalizëm i madh kundër atyre që konsiderohen ndryshe, si në kuadrin fetar ashtu dhe në atë të origjinës.

Pas masakrës në Zelandën e Re, shërbimet e inteligjencës në Bashkimin Evropian kanë shpallur alarmin e kuq për atë që njihet tashmë si terrorizmi I bardhë. Shërbimet e sigurisë në Francë, Britani të Madhe, Gjermani dhe Itali, paralajmërojnë vazhdimisht për rreziqet e ekstremit të djathtë në Evropë.

Një sulm si ai në Zelandën e Re mund të ndodhë dhe në Evropë. Një Evropë ky ekstremizmi radikal i së djathtës, islamofob, supremacist, është në rritje të vazhdueshme. Ky fakt konfirmohet nga një raport i dokumentuar i Associated Press. Shërbimet evropiane të inteligjencës prej vitesh kanë shtuar monitorimet ndaj grupeve të ekstremit të djathtë të cilët konsiderohen si një kërcënim në rritje në gjendje për të kryer sulme të tilla si ai në Zelandën e re

Shërbimet e sigurisë në Francë, Britani e Madhe, Gjermani dhe në Itali në mënyrë të përsëritur paralajmërojnë për rreziqet që vijnë si pasojë e tensioneve në rritje brenda shoqërive perëndimore ndaj emigracionit dhe sulmeve të ashtuquajtura të terrorizmit islamik. Ish drejtori I kundërspiunazhit francez Patrik Kalvar, deklaronte në maj të 2016-ës, se duhen paraprirë dhe ndaluar të gjitha grupet që herët ose vonë mund të shkaktojnë përplasje mes komuniteteve.

Në vitet që pasuan këto deklarata alarmante janë përforcuar. Piter Njuman, kreu i qendrës ndërkombëtare për studimin e radikalizmit me seli në Londër, u shpreh në një intervistë për CNN, se në të gjitha vendet perëndimore është vënë re një rritje, në pesë vitet e fundit të krimeve të urrejtjes por dhe të dhunës së terrorizmit të djathtë. Sipas tj kjo situatë është krijuar si pasojë e thellimit të polarizimit që ka shkruar ekstremizmin jo vetëm nga pala xhihadiste por dhe nga ajo e ekstremit të djathtë.

Brenton Tarant, terroristi supremacist, autor i masakrës së Kristçërç, ndër të thera shkruan në manifestin e tij se do të hakmerrej dhe për Eba Akerlund, një vajzë e vrarë nga një sulm xhihadist në Suedi në vitin 2017. Në Europë supremacistët e djathtë që besojnë në ideologjinë ariane, me ide e programe islamofobe, dhe në shumë raste dhe anti-semite, mbështeten aktualisht në më shumë se një mijë faqe internet që nxisin jo vetëm gjuetinë ndaj islamikëve por dhe betejën kundër abortit dhe politikave sociale në ndihmë të refugjatëve dhe emigrantëve. Mendimi supremacist vjen nga larg por mbështet bazat dhe në tezën e të ashtuquajturës idesë për zëvendësimin e madh që sociologu francez Renod Kamys trajtonte në 2011-ën në një libër me të njëjtin titull: pra tezën sipas së cilës për shkak të reduktimit dramatik të lindshmërisë së racës së bardhë, kjo e fundit do të zëvendësohet nga një racë tjetër – ajo e emigrantëve.

Vendi që ka përjetuar më shumë atentate të ekstremit të djathtë është Mbretëria e Bashkuar, me 12 episode. Pas saj renditet Suedia me gjashtë, dhe më pas Greqi e Franca me nga dy atentate secila. Sipas studimit, pjesa më e madhe e e sulmeve kryhet nga individë të vetmuar që janë pjesë e ekstremit të djathtë, anti myslimanë dhe supremacitë të bardhë. Në Evropë pranë lëvizjeve raciste që lidhen me misticizmin nazist ose të ashtuquajturin separatizëm të bardhë, është rritur në vitet ’90 lëvizja e nacionalizmit të bardhë, që dallon nga grupet raciste ose neo-naziste sepse nuk kërkon një superioritet të racës së bardhë por promovon frikën dhe shqetësimin që ndryshimet demografike do të shkaktojnë zëvendësimin e kulturës së bardhë me kultura që konsiderohen si inferior.

Ekstremi I djathtë që ka qenë përgjegjës për shumë episode dhune në vitet ’80, tashmë është rikthyer në radarët e shërbimeve të sigurisë. Sipas të dhënave të fundit zyrtare, operacionet anti terrorizëm që lidhen me ekstremizmin e djathtë apo me krimet e urrejtjes janë shtuar me 88 për qind nga 2016 në 2017-ën.

Në Gjermani, agjencitë e shërbimit të inteligjencës kanë rritur në 2019, me 50 për qind numrin e anëtarëve të personelit në luftën kundër grupeve të ekstremit të djathtë. Një numër I konsiderueshëm grupesh neonaziste janë shpërbërë në vitet e fundit në Gjermani. E ndërsa shumë grupe të ekstremit të djathtë janë thellësisht nacionalistë, disa të tjerë si Aksioni kombëtar Britanik po përpiqen që të shtojnë lidhjet në të gjithë Evropën për tu përforcuar.

Nga Mbretëria e Bashkuar në Gjermani. Këtu ka lindur lëvizja “Pegida” “patriotët  evropianë kundër islamizimit të vendeve perëndimore, lëvizje që po furnizojnë fjalimet që kanë të bëjnë me islamizmin dhe anti-islamizmin të lindur në Gjermani. Në shkurt të 2015-ës, “Pegida” ri integroi në komitetin e drejtimit liderin e grupit Lutz Bakmann, që kishte dhënë dorëheqjen në 21 janar të po atij viti pasi e përditshmja gjermane Bild publikoi një fotografi kua ai kishte të njëjtën prerje flokësh dhe mustaqe, të ngjashme me Hitlerin.

Por ekspertët paralajmërojnë se dhuna më potenciale kultivohet nga llojet më të këqija të lojërave elektronike. Këto faqe kanë një publik besnik dhe të gjerë, I përbërë jo vetëm nga kuriozë të thjeshtë, por nga persona që mbi urrejtjen kanë ndërtuar marrëdhënien e tyre me botën dhe përdorin internetin për të komunikuar me njeri tjetrin, për të shkëmbyer informacione, të nxisin njëri tjetrin, duke arritur deri aty sa të sulmojnë xhami./abcnews.al

protesta-ne-serbi.jpg
ent ela13:11 | 13/02/2019

Serbët vijojnë protestat e tyre kundër presidentit Vuçiç, e ky i fundit deklaron se nuk do të japë dorëheqjen dhe sikur të jenë 5 milionë ata që manifestojnë në shesh. Ndërsa opozita e bashkuar ka vendosur të bojkotojë parlamentin duke zhvendosur foltoren e tij në hollin e ndërtesës së Kuvendit.

Në Serbi deputetët e opozitës kanë vendosur të bojkotojnë që nga 1 shkurti, punimet në Kuvend në shenjë solidariteti me mijëra protestues që prej 10 javësh, çdo fundjavë zbresin në rrugët e Beogardit dhe në qytete të tjera kundër asaj që e cilësojnë si një diktaturë të vendosur nga presidenti Aleksandër Vuçiç me regjimin e tij autoritar.

Me anë të një deklarate për shtyp, aleanca për Serbinë, grupi që përmbledh parti të ndryshme dhe element politikë kundër opozitës, dhe pse shumë të ndryshëm mes tyre, nga ekstremi i djathtë në ekstremin e majtë – bënë të ditur se nuk do të merrnin më pjesë në një parlament fasadë, duke I dhënë legjitimitet një regjimi që nuk pranon këndvështrimet e ndryshme dhe që trajton opozitën si armike të shtetit.

Janë të shumtë në vend, ata që besojnë se pas presidentit Vuçiç dhe partisë së tij progresiste serbe, vendi po shkon drejt një autokracie. Të ndryshëm janë raportet ku denoncohen censurimet e zërave kritikë, por dhe presionet mbi zgjedhësit. Freedom House, organizata e pavarur që monitoron nivelin e lirisë demokratike, javën e kaluar e cilësoi vendin në këtë fushë si pjesërisht të lirë.

Përfaqësuesit e grupeve të opozitës mbajnë çdo gjysëm ore konferenca për shtyp në hollin e parlamentit ku bëhen publike qëndrimet e tyre mbi tema që diskutohen në sallë.

Lideri i lëvizjes së ekstremit të djathtë Dveri, Bosko Obradovic u shpreh se opinioni publik i brendshëm dhe ndërkombëtar duhet të dijë se tashmë në Serbi ka dy parlamente ai i pushtuesve që përdorin dhunën dhe ai demokratij dhe i lirë që mblidhet në hollin e ndërtesës.

Protestat e dhjetorit u nxitën si reagim ndaj sulmit të dhunshëm kundër politikanit të opozitës Borko Stefanovic në Krushevac. Manifestuesit kërkojnë dorëheqjen e Vuçiç, por presidenti deklaroi se nuk do dorëzohej dhe sikur të ishin 5 milionë ata që manifestojnë. Që këtu doli dhe emri i protestës 1 nga 5 milionë.

Lideri serb së fundmi ka ndryshuar disi qëndrimin e tij thjesht duke mohuar kritikat. Konkretisht ai ka hapur një profil në instagram javën e kaluar për të promovuar fushatën e re “E ardhmja e Serbisë” si dhe ka premtuar se do të vizitojë 29 zonat e vendit për të prezantuar planet dhe për të dëgjuar problemet e qytetarëve. Në postimin e tij të parë ishte një dërrasë ku vizatohej një plan veprimi ndërsa fotografitë e tjera janë pjesë e turit nëpër Serbi teksa flet me njerëzit apo me gazetarët.

Pavarësisht protestave nëpër rrugë, Vucic mbetet kandidati presidencial më popullor në vend sipas sondazheve më të fundit

Sipas Faktor Plus, si raporton dhe e përditshmja serbe Politika, partia e Vuçiç muajin e kaluar do të kishte marrë 54 për qind të votave nëse do të kishte zgjedhje të parakohshme. Aleanca për Serbinë, aktualisht grupi opozitar më i madh në vend, duhet të kënaqet vetëm me 14 për qind të votave.

Disa ekspertë mendojnë se fillimi i fushatës “E ardhmja e Serbisë” dhe rezultatet e sondazheve, janë tregues të besueshëm të mundësisë së zgjedhjeve të parakohshme.

Por aleanca për serbinë këmbëngul se nuk do të mjaftonte. Grupi është i bindur se opozitës i duhet lejuar që të zhvillojë debate televizive dhe të përballet me çështjet e shpërndarjes së dizinformimit para se çdo proces zgjedhor të mund të konsiderohet i lirë dhe i barabartë. /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono