ent ela

BYRO-POLITKE-20-PRILL-2018-1280x720.jpg
ent ela09:55 | 21/04/2018

Zhvillimet e dy ditëve të fundit, e enjtja parlamentare dhe protesta e qytetarëve të Kukësit kanë qenë pjesë e diskutimeve në Byro Politike të Juli Xhokaxhi me të ftuarit Mimoza Koçiu, gazetare e ABC News, Alfred Peza, gazetar, Klevis Balliu, deputet i PD-së dhe Pjerin Ndreu deputet i PS-së.

Sipas Mimoza Koçiut, protagonisti i ditës së enjte ishte Sajmir Tahiri, për shkak të ngacmimeve që erdhën nga opozita.

Sipas Pezës rikthimi Tahirit ka qenë i menduar.

Për Klevis Balliun, Tahiri theu rregulloren e parlementit me ardhjen e tij në Kuvend. Sipas tij peshku i madh është Edi Rama, jo Tahiri. Rama është kapur peng nga bandat.

Deputeti socialist Pjerin Ndreu tha se nuk arreston as mazhoranca dhe as Edi Rama po drejtësia. /abcnews.al

KESHILLI-PD-1280x720.jpg
ent ela23:50 | 20/04/2018

Këshilli Kombëtar i Partisë Demokratike i mbledhur rreth ndryshimeve statutore të diskutuara një javë më parë në mbledhjen e Kryesisë së kësaj force politike, pas pesë orësh debat doli me një produkt.

Paloka: “Sot, Këshilli Kombëtar miratoi statutin e ri të Partisë Demokratike i cili do ti paraqitet Kuvendit për miratim. Për pjesën tjetër nuk është thjeshtë çështje miratimi statuti, është një proces shumë më i gjërë që në radhë të parë kërkon edhe vullnet nga të gjithë palët”.

Sa i përket pikës më të nxehtë, asaj të dorëheqjes së kryetarit.

Paloka: “U propozuan disa variante. Qoftë për dorëheqje, qoftë për kufizim mandate të kryetarit. Lidhur me dorëheqjen argumentimi i parë është se dorëheqja është vullnetare. Nëse do të vihet në statut shkarkimi i kryetarit, është çështje tjetër. Por dorëheqja është vullnetare. Shkarkimi i kryetarit është në statut dhe i përcaktuar qartazi. Si propozohet, sa duhet ta votojnë, kush e propozon dhe ku votohet. Shkarkimi, edhe njëherë e përsëris është në statut i përcaktuar. Dorëheqja është çështje vullneti. Prandaj quhet dorëheqje. Për propozimin tjetër që ishte po për kryetarin për kufizimin e mandatit, edhe aty u dhanë argumente që kishin të bënin me procesin zgjedhor. Nëse do të bëheshin zgjedhje, dhe kjo ka qënë një ndër idetë e z Basha, dhe është kundërshtuar nga ne të tjerët edhe si grup pune, sepse i bindte që PD të ishte gjatë gjithë kohës në proces zgjedhor për zgjedhjen e kryetarit gjë që nuk do ti shërbente aspak mbarëvajtjes së punës së Partisë Demokratike. Përveç pjesës tjetër që do nxiste gjithë kohës konflikte midis njerëzve që do të kishin ambicje për të marrë postin e kryetarit. Pra u mendua dhe u votua në Këshillin Kombëtar, të gjitha këto propozime u votuan dhe u hodhën poshtë me shumicë dërmuese të anëtarëve të Këshillit”.

​ Për Arben Imamin kjo nuk është një ditë e bukur për Partinë Demorkatike. Kështu u shpreh anëtari kritik ndaj liderit të opozitës, teksa largohej orë përpara përfundimit të mbledhjes e cila rrëzoi propozimet në sallë dhe nuk përfshiru në draft-statut ato të artikuluara një javë më parë.

“Partia vijon të mbetet monokratike, propozimet jo vetëm nuk merren parasysh, por ajo që është më e keqja nuk lejohet diskutime. Domethënë që çështjet që shtruam radhën e kaluar, kufizimin e mandatit të kryetarit që humb një palë zgjedhje, dy palë zgjedhje, dhjetë palë zgjedhje. Një Këshill Kombëtar që të ketë një pavarësi dhe mos trajtohet sic po trajtohet sot. Financat e Partisë, kontrolli mbi financat e partisë është një nga problemet themelore për të gjitha partitë europiane. Menduam që ishte e vlefshme që organet autonome siç mund të ishte bordi i kandidaturave të kishin mundësi zgjedhje jashtë diktatit të personit të zgjedhur”.

Pak orë më vonë dryshimet e miratuara perfshine propozimin e antaresisepër perfshirjen ne Këshillin Kombëtar të PD të çdo ish kryeparlamentari anëtar. Miratimi në 28-29 Prill i ketij statuti do te rikthente automatikisht Jozefina Topallin ne forum. Edhe pse pjesë e projekt-statutit të propozuar prej saj, kjo per Edit Harxhin nuk ndryshon natyrën fiktive të mbledhjes.

Edith Harxhi: “Kjo ishte një mbledhë farse e këshillit kombëtar të PD. U mblodh pas 4 vitesh e gjysmë. Ishte shume problematik sepse nuk u pranua mendimi ndryshe. U kërkua të mos këtë debat. Partia po shkon drejt degradimit të plotë”.

Nuk është i një mendje anëtari kritik i kryetarit Basha brenda grupit të punës për statutin Gent Malko.

Kjo i mbetet mbledhjes së 28-29 Prillit në Kuvendin Kombëtar Demokratik ku pritet të finalizohet statutin i ri i Partisë Demokratike. /abcnews.al

 

 

 

dsc_0156_-_biblia_etope_na_catedral_de_axum.630x360.jpg
ent ela23:35 | 20/04/2018

Enciklopedi, shkrime të shenjta, shkenca dhe veprat letrare, ka shumë tekste të lashta që kanë humbur përgjatë historisë dhe sot askush nuk ka mundësi t’i lexojë.
Të privuara, të humbura, të shkatërruara. Është fati i trishtuar i shumë veprave të së kaluarës, fetare ose letrare. Sot ato do të kishin vlerë të madhe dhe shekuj më parë ato luajtën një rol vendimtar për kulturën e vendeve në të cilat ato lindën.

1. LIBRAT SIBILIANË. Ishin një përmbledhje e përgjigjeve orakullarike të Sibilëve, priftërinjve të perëndive (sidomos të Apollonit). Tekstet, të shkruara në greqisht dhe të mbajtura në tempullin e Kapitolisë Jupiter, në Campidoglio, u ruajtën nga një kolegj priftërinjsh dhe për nëntë shekuj konsideroheshin si pika e vetme e referimit për t’u konsultuar në kohë nevoje, gjatë çdo krize politike. Ata u dogjën në një zjarr në tempull, në vitin 83 para Krishtit.

Sibilla Cumana, një nga priftëreshat më të rëndësishme të Apollonit, në një pikturë nga Andrea del Castagno (1421-1547).

Ata u përpoqën t’i rindërtonin me urdhër të Perandorit August, por edhe këto kopje nuk ishin të mira. Në shekullin e pestë ato u shkatërruan, me sa duket me urdhër të vandalit Stilikone që kishte frikë se mund të përfundonin në duart e Visigotëve. Tek ne kanë ardhur vetëm disa fragmente të disa vargjeve.

2. POEZITË E SAFOS. Në shekullin e gjashtë para Krishtit poetesha greke Safo krijoi mbi dhjetë mijë vargje. Dijetarët e Bibliotekës së Aleksandrisë i mblodhën veprat e saj në tetë ose nëntë libra. Nga ky prodhim mbeti shumë pak, vetëm disa fragmente. I vetmi krijim që na ka arritur në tërësi është Himni i Afërditës, një lirikë e dedikuar dashurisë.

3. AKILI I ESKILIT është një trilogji e dramaturgut grek Eskil në shekullin e pestë para Krishtit. Akili ripropozoi luftën e Trojës në formën e tri tragjedive: Mirmidonët, Nereida dhe Persianët. Sot ekzistojnë vetëm disa fragmente të këtyre tri dramave, edhe pse historianët, duke filluar nga citimet e autorëve të tjerë, kanë arritur të rindërtojnë përmbajtjen e tyre të përgjithshme me një siguri të arsyeshme.

I ashtuquajturi Kodi Dresden, një nga fragmentet e disa kodeve Maya që kanë ardhur tek ne.

4. KODET MAYA. Janë libra të kulturës Maya para kolumbiane, të shkruar që nga shekulli i nëntë në hieroglifet në cohë druri mesoamerikane, një “letër” e veçantë e përdorur në ato rajone. Librat ishin shumë, por sot mbijetojnë më pak se pesë, të gjithë të tjerët u dogjën nga pushtuesit në shekullin e gjashtëmbëdhjetë.

5. PAÑCHATANTRA. Ishte një koleksion i legjendave të lashta indiane në prozë apo vargje, të përhapura në vitet 100 para erës sonë. Nuk e dimë kur është shkruar, sepse vepra origjinale ka humbur. Tek ne kanë mbërritur vetëm përkthime dhe ribotime që shpesh janë shumë të ndryshme nga njëri-tjetri.

Një faqe nga një kod i 1429 i Calila dhe Dimna, një përkthim persisht i librit të parë të Paçchatantra sipas një rikrijimi të mundshëm letrar.

6. AVESTA. Nga libri i shenjtë i besimit antik zeroastrian të Persisë ka mbetur vetëm një koleksion fragmentesh, rreth një e katërta e tekstit origjinal. Dorëshkrimet e fundit të plota mund të jenë djegur kur Aleksandri i Madh pushtoi Persepolisin, në vitin 330 para Krishtit.

7. KLASIKU I GJASHTË I KONFUCIT. Një korpus i librave që i atribuohen Konfucit, ende konsiderohet themelor në literaturën klasike kineze. Kanë mbërritur “Pesë klasikët”, të dedikuar poezisë, retorikës, riteve antike, historisë dhe paragjykimeve. Libri i gjashtë, ai mbi muzikën, mund të jetë zhdukur në shekullin III para Krishtit.

8. ENCICLOPEDIA YONGLE. U caktua nga perandori Yongle i dinastisë kineze Ming në 1403. Projekti ishte i jashtëzakonshëm. Për ta realizuar atë punuan 2,000 studiues të cilët shkruan 8,000 tekste që tregonin historinë kineze nga kohët e lashta deri në mbërritjen e dinastisë së hershme Ming . 11,000 vëllime u liruan në lëndë duke filluar nga bujqësia tek arti, teologjia dhe shkencat natyrore. Shumë vëllime u dogjën në rebelimin popullor kinez të Boxers (1901), ndërsa tek ne erdhën vetëm 3% e veprës.

9. TRAKTATET E ALHAZEN. Matematicien i Mesjetës, astronom dhe fizikant, Alhazen shkroi një traktat mbi optikën dhe zhvilloi një metodë shkencore që ndikoi shumë mendimtarë evropianë të shekujve të ardhshëm. Edhe sot ai është konsideruar babai i optikës moderne. Studimet e tij kontribuan në diskutimet mbi teoritë e vjetra rreth natyrës dhe përhapjes së imazheve vizuale. Deri në atë kohë, në fakt, besohej se drita ishte një përpunim subjektiv dhe relativ i psikikës njerëzore.

Pjesë nga ajo që ka mbetur nga Enciklopedia Yongle.

10. LIBRAT E HUMBUR TË BIBLËS. Bibla që ne njohim është një version i pjesshëm i teksteve origjinale, të pranuara nga hierarkia kishtare. Por kanë ekzistuar gjithashtu edhe një numër librash, sot të munguar, të cilëve u referohen Shkrimet e Shenjta, siç është Libri i Betejave të Zotit përmendur në Librin e Numrave ose Libri i Kronikave të Mbretërve të Izraelit, për të cilat nuk ka më asnjë gjurmë. /abcnews.al

GJURIC-MITROVICE-1280x720.jpg
ent ela22:35 | 20/04/2018

Shefi i zyrës serbe për Kosovën, Marko Gjuriç ka vizituar të premten veriun e Mitrovicës, një vizitë që ndryshe nga ajo e mëparshmja ka kaluar e qetë. Me lejen e autoriteteve kosovare, Gjuriç ka mbikëqyrur nga afër dy ndërtesa që po ngrihen me investim të shtetit serb, për të strehuar familjet serbe në nevojë. Në një prononcim për mediat ai është shprehur se nuk e ka problem të bëhet viktimë në lidhje me Kosovën, pasi fati i tij lidhet me popullin serb të Mitrovicës. Më tej ai ka akuzuar qeverinë në Prishtinë se nuk ka qëllime serioze për ngritjen e Shoqatës së Komunave Serbe. Gjuriç ka shtuar se përfaqësuesit serbë do të presin afatin e caktuar nga bashkëshia ndërkombëtare për shoqatën, por ka refuzuar të përgjigjet kur është pyetur nëse serbët do ta krijojnë vetë atë nëse afati tejkalohet./abcnews.al

SHPERTHIMI-FUSHE-KRUJE-1280x720.jpg
ent ela22:07 | 20/04/2018

Një sasi lëndë plasëse ka shpërthyer në oborrin e një banese në Fushë Krujë. Shtëpia është në pronësi të Nazmi Demirxhiut.

Nga shpërthimi nuk ka të lënduar, vetëm dëme materiale. Policia po heton për shkaqet e vendosjes së lëndës plasëse në shtëpinë e Demirxhiut.

Mësohet se Demirxhiu punon si drejtor i paraburgimit në Drejtorinë e Burgjeve. /abcnews.al

797c1e82-e3dd-4d9a-a2c6-80c78fa5fbff-933x445.jpg
ent ela21:58 | 20/04/2018

“Nuk e besoj që do ketë dhe bir nëne dhe bir k… që do të më pengojë”. Me këtë deklaratë, në media u aludua nëse Saimir Tahiri e kishte mesazh për Edi Ramën, për shkak se përdori të njëjtat fjalë që dikur ka thënë edhe vet Kryeministri kur ka qenë kryebashkiak i Tiranës.
I ftuar në emisionin “Zonë e Lirë” në Tv Klan, Tahiri mohoi që kjo deklaratë të ishte kërcënim apo mesazh i koduar për këdo. Por, shtoi se është në dijeni se cilët janë personat që duan “t’i bëjnë gropën” në politikë.

Saimir Tahiri: Qemal Stafa nuk e hëngri nga italianët apo e dimë gabim?

Arjan Çani: E hëngri nga Enver Hoxha, ti e di.

Saimir Tahiri: Po mirë, ai nuk e paska ditur nga mund ta hante. Unë të paktën e di. Qemali i shkretë nuk e dinte që mund ta hante nga Enveri. Unë të paktën e marr me mend.

Arjan Çani:….qe do ta hash nga Rama?

Saimir Tahiri: Nuk e besoj dhe as është e mundur. /tvklan.al

KLOSI-NE-LIBRAZHD-1280x720.jpg
ent ela21:17 | 20/04/2018

Lumenjtë nuk mund të jenë më landfille për bashkitë dhe komunat, ky është paralajmërimi i Ministrit të Turizmit Blendi Klosi, gjatë aksionit të pastrimit të shtratit të lumit Shkumbin.

Aksioni i pastrimit  “Të pastrojmë tokën që duam” i iniciuar nga ministria e Turizmit dhe Mjedisit është shtrirë në shtratin e lumit Shkumbin. Ministri Klosi ishte në Urën e Polisit në Librazhd ku edhe paralajmëroi se lumenjtë nuk mundt të shërbejnë më si landlille.

“Lumenjtë nuk mund të jenë landfilde të hapura për Bashkitë apo për ish komunat, apo për ndonjë fshat të vogël, duhet që për mjedisin të punojmë të gjithë së bashku”.

Duke vlerësuar punën e bërë në të gjithë vendin prej datës 16 prill, ministri Klosi tha se pas datës 22 prill institucionet e zbatimit të ligjit do të vihen shumë më tepër në veprim, pasi mjedisi nuk mund të trajtohet si mall pa zot. /abcnews.al

eta.jpg
ent ela21:02 | 20/04/2018

Teksa pritet që të njoftojë shpërbërjen e saj, organizata separatiste baske ETA ka kërkuar falje për krimet e saj. Por familjarët e viktimave nuk e kanë pranuar apologjinë, duke e cilësuar atë një farsë për të larë duart.

Organizata separatiste baske ETA, e cila në javët e ardhshme pritet të shpallë shpërbërjen, u ka kërkuar të premten falje familjarëve të viktimave të shkaktuara nga dhuna e përdorur prej saj. Në një deklaratë për shtyp, organizata është shprehur e vetëdijshme se me aktet e saj u ka marrë jetën edhe personave që nuk kanë patur lidhje me betejën për pavarësinë e rajonit bask. “Jemi të vetëdijshëm se përgjatë këtij konflikti të armatosur kemi shkaktuar shumë dhimbje dhe dëme të pandreqshme. Tani duam të tregojmë respekt për të vrarët dhe të plagosurit. Kërkojmë sinqerisht falje”, thuhet në deklaratë. Militantët e ETA-s kanë vrarë mbi 800 persona në betejën 40-vjeçare për të kthyer në shtet zonën në veri të Spanjës dhe në kufi me pjesën jug-perëndimore të Francës. Por Shoqata e Viktimave të Terrorizmit ka reaguar duke e konsideruar apologjinë një pjesë së strategjisë së ETA-s për të fshehur përgjegjësinë dhe për të manipuluar historinë, me qëllim që të pastrojë të kaluarën e saj kriminale. ETA u shfaq për herë të parë në fillim të viteve ‘60 si një lëvizje studentore që kundërshtonte diktaturën ushtarake të gjeneralit Francisco Franco. Gjatë pushtetit të Francos, gjuha baske ishte e ndaluar, kultura e rajonit e nënshtruar dhe intelektualët të burgosur e të torturuar për shkak të qëndrimeve politike. Vdekja e Francos në vitin 1975 dhe tranzicioni për në demokraci bëri që rajoni me 2 milionë banorë të kërkonte vetëqeverisjen. Shumë prej viktimave të organizatës ishin anëtarë të policisë spanjolle, Gardës Civile, si dhe politikanë të pushtetit qendror dhe lokal që kundërshtonin kërkesat e saj separatiste. /abcnews.al

KESHILLI-PD-1280x720.jpg
ent ela20:43 | 20/04/2018

Partia Demokratike mblodhi Këshillin Kombëtar, ku u vendos rreth ndryshimeve statutore të diskutuara vetëm një javë më parë në takimin e kryesisë së kësaj force politike. Në fillim të mbledhjes Arben Ristani lexoi draftin të cilin ABC Neës ka bërë public me heret. Ish-deputeti Arben Imami ka propozuar përfshirjen në rendin e ditës të analizës së zgjedhjeve të 2017-ës. Propozimi u hodh në votim dhe mori vetëm 15 vota duke u rrëzuar. Njëkohesisht, anëtarët e Këshillit Kombëtar të PD-së Edit Harxhi dhe Edvin Kulluri kanë propozuar që të hidhet në votim edhe projekt-statuti i propozuar prej tyre. Kulluri dhe Imami në fjalën e mbajtur jashtë mbledhjes thanë për gazetarët se mbledhja ishte fiktive dhe propozimet e sjella nga ata nuk u përfshinë në draft-statut. Në mbledhjen e sotme nuk u diskutua ekzistenca e një kryetari të Këshillit Kombëtar, modalitetet e dorëheqjes së kryetarit të partisë në rast se humbet zgjedhjet dhe kontrolli i financimit të partisë. Në këtë mbledhje të Këshillit kombëtar u vendos dhe që ish-kryeparlamentaret të hyjnë automatikisht në Këshillin Kombëtar. Ky vendim rikthen kështu në këtë strukturë të PD-së, ish-kryetaren e Kuvendit Jozefina Topalli.

“Mbledhja e Këshillit Kombëtar po bëhet fiktive se po shqyrtohet vetëm një draft dhe nuk po lejohet diskutimi. Mbyllja e fjalës heshtja nuk është shenjë e mirë.

Bëmë dy propozime një propozim të parë që të diskutohet në Këshill kombëtar zgjedhjet e kaluara, të nxjerrë raportin dhe këshilli kombëtar të marrë vendimin. Ky propozim ra me shumicë dërrmuese votash. Po me shumicë votash ra edhe të diskutohet në parim për statutin, domethënë 4 çështjet. Partia vijon të mbetet monokratike, nuk është një ditë e bukur kjo për partinë”./abcnews.al

SHBA-DEMOKRATET-PADIA-1280x720.jpg
ent ela20:34 | 20/04/2018

Partia Demokratike në Shtetet e Bashkuara ka ngritur të premten një padi ndaj Rusisë, presidentit Trump dhe portalit Wikileaks, me akuzën e komplotimit për manipulimin e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2016. Në padinë në fjalë, e depozituar në Gjykatën Federale të Manhatanit, demokratët argumentojnë se bashkëpunëtorët elektoralë të Trump u lidhën me qeverinë ruse dhe shërbimet sekrete të saj për të dëmtuar pozitën e kandidates rivale, Hillary Clinton gjatë fushatës.

“Trump e mirëpriti ndihmën ruse më shumë kënaqësi”, thuhet në dokument, ku mes të tjerash stafi elektoral i kreut të shtetit akuzohet se ka funksionuar si një “sipërmarrje shantazhesh”.

Vitin e kaluar, katër agjenci amerikane të inteligjencës raportuan se Rusia kishte sponsorizuar sabotimin e sistemit kompjuterik të demokratëve për të favorizuar biznesmenin miliarder. Sipas demokratëve, një gjë e tillë ka ndodhur në vitin 2015 dhe në gjysmën e parë të 2016-s, kur hakerat rusë sabotuan sistemin e komunikimit elektronik, mblodhën mesazhet e shkëmbyera mes anëtarëve të Komitetit Kombëtar dhe më pas ia dorëzuan ato faqes Ëikileaks, që publikoi disa mijëra email-e që dëmtonin figurën e Clinton.

Presidenti Trump dhe po ashtu Moska i kanë mohuar vazhdimisht akuzat në fjalë, për verifikimin e të cilave në Shtetet e Bashkuara po kryen një sërë hetimesh. /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore.


Kontakt

Telefono